ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
Διαδηλώσεις σήμερα για Υγεία στην υπηρεσία του λαού

Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια στις 6 μ.μ. Στη Θεσσαλονίκη στις 6.30 μ.μ. στο άγαλμα Βενιζέλου. Κινητοποιήσεις και σε άλλες πόλεις

Από την κινητοποίηση στο Αιγάλεω το Σάββατο
Από την κινητοποίηση στο Αιγάλεω το Σάββατο
Σε διαδήλωση για δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας στην υπηρεσία του λαού, καλούν σήμερα Τρίτη ταξικά συνδικάτα, Λαϊκές Επιτροπές και άλλοι φορείς του κινήματος, δίνοντας συνέχεια στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα. Τα συλλαλητήρια που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις, γίνονται με αφορμή τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η ψήφιση του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη.

Στην Αθήνα, η συγκέντρωση έχει οριστεί για τις 6 μ.μ., στην Ομόνοια και στη Θεσσαλονίκη για τις 6.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου. Χτες, στη Θεσσαλονίκη, έγινε σύσκεψη με συνδικάτα και φορείς για τον παραπέρα προγραμματισμό της πάλης (το ρεπορτάζ θα δημοσιευθεί σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη»). Στα συλλαλητήρια καλούν επίσης η ΠΑΣΕΒΕ, η ΟΓΕ, το ΜΑΣ, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων - Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και το Σωματείο Εργαζομένων Μονάδων - Ιδρυμάτων - Σωματείων Ειδικής Αγωγής.

Το ΠΑΜΕ καλεί σε πάλη για:

  • Να ανατραπούν όλα τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης στην Υγεία. Να μην καταργηθεί, να μη συγχωνευτεί καμία μονάδα Υγείας, κανένα Κέντρο Υγείας (ΚΥ). Οχι στην κινητικότητα και τη διαθεσιμότητα.
  • Ανάπτυξη σύγχρονου, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας, με προσανατολισμό στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
  • Πλήρη χρηματοδότηση όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας - Πρόνοιας και των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να καταργηθούν οι πληρωμές των ασθενών και κάθε ισοδύναμο μέτρο.
  • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας σε όλους τους χώρους δουλειάς, πρόσληψη γιατρού εργασίας και τεχνικού ασφάλειας. Σταθερό 5ήμερο - 6ωρο - 30ωρο. Μία εφημερία τη βδομάδα για τους γιατρούς.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες για τα ζητήματα της Υγείας, με εξορμήσεις και παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς, σε σχολές υγείας, σε γειτονιές, συσκέψεις και συγκεντρώσεις. Το Σάββατο, η Λαϊκή Επιτροπή Αιγάλεω, με κινητοποίηση στη συμβολή των οδών Θηβών - Ιερά Οδός και πορεία στους δρόμους της πόλης, κάλεσε εργαζόμενους, επαγγελματοβιοτέχνες και συνταξιούχους της περιοχής να συμμετέχουν στο σημερινό συλλαλητήριο στην Ομόνοια. Η Λαϊκή Επιτροπή προγραμματίζει να βρίσκεται καθημερινά στον ΟΑΕΔ, στο ΙΚΑ και στα γραφεία του ΟΑΕΕ της περιοχής.

Επίσης, στις 13/2 θα γίνει συγκέντρωση στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, για την ενημέρωση και την οργάνωση κινητοποιήσεων την Τρίτη 18/2, που τα σωματεία και οι φορείς έχουν ορίσει ως Μέρα Δράσης για την Υγεία. Εκείνη τη μέρα θα γίνουν κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία της περιοχής του Πειραιά, δηλαδή σε Γενικό Κρατικό, «Τζάνειο» και «Μεταξά», καθώς και στο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας.

Σε άλλες περιοχές

Κινητοποιήσεις οργανώνονται και σε άλλες περιοχές της χώρας. Ενδεικτικά:

  • Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαυρίου, μετά από σύσκεψη σωματείων και Λαϊκών Επιτροπών, όρισε προγραμματισμό δράσης στην περιοχή, καθώς και συλλαλητήριο σήμερα στις 6 μ.μ στο παλιό Μηχανουργείο.
  • Στην Κατερίνη, οι τοπικές Γραμματείες των ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ και ΠΑΣΥ, μαζί με σωματεία της περιοχής, οργανώνουν σήμερα κινητοποίηση στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.
  • Στην Ξάνθη, η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, οργανώνει κινητοποίηση σήμερα στις 9 το πρωί στο γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης.
  • Στην Κέρκυρα, η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στο νοσοκομείο.
  • Αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και σωματείων προγραμματίζουν για σήμερα στις 11 π.μ. διαμαρτυρία στο διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, θέτοντας τα αιτήματα για δωρεάν ιατροφαρμακευτική, νοσοκομειακή κάλυψη όλων των ανασφάλιστων και δωρεάν εμβολιασμούς στα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Επίσης καλεί σε συγκέντρωση για την Υγεία αύριο στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.
  • Στην Αρτα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο χώρο της Υγείας καλούν σωματεία, φορείς και κατοίκους σήμερα, σε συγκέντρωση στην πλατεία Κιλκίς, στις 7 μ.μ.
  • Διαμαρτυρία στην Περιφέρεια Δυτικής Αττικής για τα ζητήματα της Υγείας θα κάνουν αύριο στις 10 π.μ. οι: Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα Περιστερίου, Συνδικάτο Οικοδόμων Παράρτημα Περιστερίου, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Παράρτημα Περιστερίου, Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Συνδικάτο ΟΤΑ, Σωματειακή Επιτροπή Δήμου Περιστερίου, Συνταξιούχοι ΙΚΑ Περιστερίου, Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών.
  • Στο Ηράκλειο, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΥΠΕ, αύριο στις 11 π.μ.
  • Στα Τρίκαλα, ΕΒΕ, Σύλλογοι γυναικών και αγροτών και Λαϊκές Επιτροπές του νομού καλούν σε συλλαλητήριο αύριο Τετάρτη.
  • Σε Σάμο - Ικαρία, αντιδρώντας στο οριστικό κλείσιμο των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ στον Αγιο Κήρυκο, στον Εύδηλο της Ικαρίας και στο Καρλόβασι της Σάμου, το Εργατικό Κέντρο είχε κηρύξει 4ωρη στάση εργασίας στη Σάμο για χτες, με συγκέντρωση στο ΙΚΑ Καρλοβάσου και 24ωρη απεργία στην Ικαρία την ίδια μέρα, με συγκέντρωση στον Εύδηλο. Τέλος, κήρυξε 4ωρη στάση εργασίας στην Ικαρία για τις 7/2 και συγκέντρωση στο ΙΚΑ Ευδήλου.
Πανυγειονομική απεργία την Πέμπτη

Πανυγειονομική, πανελλαδική 24ωρη απεργία έχει προκηρυχθεί για μεθαύριο, Πέμπτη. Στις 11 π.μ. θα γίνει συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας και θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή. Την απεργία έχουν προκηρύξει οι Ομοσπονδίες των γιατρών και άλλων υγειονομικών (ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ, Ομοσπονδίες ΕΟΠΥΥ), ενώ καλεί και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Αμέσως μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την ΠΦΥ, όπως δήλωσε χτες ο υπουργός Υγείας, θα ξεκινήσει η διαδικασία της διαθεσιμότητας και της κινητικότητας για 8.500 γιατρούς εργαζόμενους στον ΕΟΠΥΥ. Οπως είπε, «όλοι θα πρέπει να επιλέξουν το δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα και σε μια εβδομάδα θα πρέπει να έχουν κάνει την αίτηση, για να ξέρουμε τα κενά που δημιουργούνται και να τα καλύψουμε άμεσα».

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα

Για το σημερινό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια έχουν οριστεί οι παρακάτω προσυγκεντρώσεις στις 5.30 μ.μ.:

  • Πλατεία Κάνιγγος: Τα Σωματεία Οικοδόμων, Ηλεκτρολόγων, Ξύλου, Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων, Εμπορίου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Λογιστών, Καθαριστών - Καθαριστριών, Μεταφορών, Δημόσιας και Ιδιωτικής Υγείας, Χρηματοπιστωτικού, Τηλεπικοινωνιών, Καλλιτεχνών, ΜΜΕ. Επίσης, η ΠΑΣΕΒΕ (αυτοαπασχολούμενοι, μικροί έμποροι και βιοτέχνες), μαζικοί φορείς Μεσογείων - Λαυρεωτικής, Κεντρικού Τομέα και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.
  • Πλατεία Βάθης: Τα Σωματεία Τροφίμων, Τύπου - Χάρτου, Μετάλλου, Φαρμάκου, Ενέργειας, Ιματισμού, Χαλυβουργών. Επίσης, εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς από Δυτικό Τομέα, ΟΤΑ και Δημόσιο Τομέα, Θριάσιο - Μέγαρα, Βόρειο Τομέα.
  • Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά): Συνταξιούχοι, εργαζόμενοι και φορείς από Νότιο Τομέα και Πειραιά.
  • Χαυτεία: Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, Εκπαιδευτικοί.
Ο Δ. Κουτσούμπας στο σημερινό συλλαλητήριο

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παρευρεθεί και θα κάνει δηλώσεις στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ για την Υγεία, στις 6 μ.μ., στην Ομόνοια.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ