ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΚΕ
Παρέμβαση για τους εργαζόμενους αποκατάστασης αρχαίου θεάτρου

Το θέμα των απειλών απόλυσης εργαζομένων στο έργο της αποκατάστασης του θεάτρου της αρχαίας Νικόπολης, στο νομό Πρέβεζας, αναδεικνύει το ΚΚΕ με Ερώτησή του στη Βουλή, προς την υπουργό Πολιτισμού.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, Νίκος Καραθανασόπουλος και Χρήστος Κατσώτης, που υπογράφουν την Ερώτηση, σημειώνουν αναλυτικά:

«Στο έργο αποκατάστασης του θεάτρου της Νικόπολης, στον νομό Πρέβεζας, εργάζονται συνολικά 42 συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, διαφόρων ειδικοτήτων, εκ των οποίων 33 εργατοτεχνίτες, που το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει δέκτες απειλών απόλυσης. Οι εργατοτεχνίτες προσλήφθηκαν με δύο διαφορετικές προκηρύξεις, οι οποίες ολοκληρώνονται στις 30/11/2018, και εργάστηκαν όλοι απρόσκοπτα και χωρίς προβλήματα κατά την περσινή χειμερινή περίοδο. Ολες οι συμβάσεις προβλέπουν τη δυνατότητα παράτασής τους, βάσει των διαθέσιμων πιστώσεων του έργου. Από τον αρχικό προγραμματισμό της ΕΦΑ Πρέβεζας προβλεπόταν η παράταση των συμβάσεων των 33 εργατοτεχνιτών για τουλάχιστον έξι μήνες ακόμα, μέχρι και τον Μάιο του 2019. Σημειωτέον, σύμφωνα με το ισχύον αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο μόλις το 5% των 33 εργαζομένων δικαιούται σήμερα πλήρες επίδομα ανεργίας.

Παρόμοιες απειλές και τακτική απολύσεων εργαζομένων κατά τους χειμερινούς μήνες έχουν παρατηρηθεί σε πολλά αρχαιολογικά έργα, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, έχοντας ως αποτέλεσμα την αναστολή της λειτουργίας τους, την παύση εργασιών ή την καθυστέρησή τους. Είναι αποτέλεσμα της μη λήψης των αναγκαίων και ικανών σύγχρονων επιστημονικών μέτρων για την προστασία της εργασίας, των μεγάλων ελλείψεων μόνιμων εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων στο υπουργείο Πολιτισμού.

Αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά ότι τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα, όλα τα προηγούμενα χρόνια αλλά και σήμερα, όπως το ΕΣΠΑ, δεν οδηγούν στη "γη της επαγγελίας", αλλά επιδιώκουν μόνο τη διασφάλιση και ενίσχυση των κερδών των μονοπωλίων. Δεν στοχεύουν στην κάλυψη των λαϊκών αναγκών, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν σταθερή δουλειά στους εργαζόμενους, παρά μόνο ανακύκλωση της ανεργίας.

Στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση υποτάσσεται και η πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που για τον πολιτισμό εξασφαλίζει διαρκή μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, υποστελέχωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, πωλητήρια και λουκέτο για πολλά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους (βλ. λίστα "Υπερταμείου"), μείωση του αριθμού και των μισθών των εργαζομένων, χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εργασία όλων των εργαζομένων στο έργο αποκατάστασης του θεάτρου της Νικόπολης, από τη στιγμή που υπάρχει έγκριση προϋπολογισμού και φυσικό αντικείμενο εργασίας».

«Ο καιρός των χρυσανθέμων» για λίγες μόνο παραστάσεις

Ο Δ. Κουτσούμπας με τις Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου και Αλίνα Κωτσοβούλου
Ο Δ. Κουτσούμπας με τις Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου και Αλίνα Κωτσοβούλου
«Ο καιρός των χρυσανθέμων» ανεβαίνει στο Θέατρο «Αλφα.Ιδέα», για λίγες μόνο παραστάσεις: Δευτέρα 10 και 17/12 και Παρασκευή 7, 14 και 21/12, στις 18.00.

Την παράσταση παρακολούθησε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Με βάση το πρώτο ομότιτλο, βραβευμένο μυθιστόρημα του Μάνου Ελευθερίου, η συγκεκριμένη θεατρική διασκευή φωτίζει την πρωταγωνίστρια της εποχής, Ευαγγελία Παρασκευοπούλου, τον ίδιο τον συγγραφέα, αλλά και τον Σαίξπηρ αυτοπροσώπως, που μπαίνει στα παρασκήνια μιας παράστασης όπου διαδραματίζονται διαχρονικές σκηνές της θεατρικής καθημερινότητας.

Η ιστορία ξεκινά το χειμώνα του 1896 στην Ερμούπολη της Σύρου, που βαδίζει προς τη δύση της ένδοξης ιστορίας της. Τότε καταφθάνει ο θίασος της Ευαγγελίας Παρασκευοπούλου για μια παράσταση στο Θέατρο «Απόλλων». Ο θίασος θα γευματίσει στο μέγαρο των Πινά, μιας παλαιάς οικογένειας που έχει χάσει πια την αίγλη και τα πλούτη της. Ξεπεσμένοι αριστοκράτες και ηθοποιοί μπλέκονται σε ένα σκηνικό θαυμάτων, όπου μυστικά βγαίνουν στο φως, θεατρικά λόγια απευθύνονται σαν βέλη, άριες ακούγονται για πρώτη φορά από το γραμμόφωνο και η αγάπη θριαμβεύει, μεταφέροντάς μας σε μια εποχή που έφυγε ανεπιστρεπτί.

Παίζουν (αλφαβητικά): Κώστας Κάππας, Αλίνα Κοτσοβούλου, Δημήτρης Μαύρος, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Ολυμπία Σκορδίλη, Γιώργος Ψάλτου. Μαζί τους ο Στέλιος Γούτης και η Ειρήνη Κονίδου.

Θεατρική διασκευή: Αλίνα Κοτσοβούλου - Κίρκη Καραλή. Σκηνοθεσία: Κίρκη Καραλή. Art direction - σκηνικός χώρος: Σέργιος Κο. Κίνηση: Κωνσταντίνος Παπανικολάου. Ενδυματολογία: Μαργαρίτα Κωνσταντινίδου. Βεστιάριο: Εθνικό Θέατρο. Σχεδιασμός φωτισμών: Αλεξ Αλεξάνδρου. Ηχητικό περιβάλλον: Αλέξανδρος Κόνιαρης. Μουσική και στίχοι τραγουδιών παράστασης: Αλίνα Κοτσοβούλου. Βοηθός σκηνοθέτη: Κλάιβ Σάρτζεντ.

«Σονάτα του Σεληνόφωτος»

Το εμβληματικό έργο του μεγάλου Ελληνα ποιητή Γιάννη Ρίτσου, «Σονάτα του Σεληνόφωτος», έγινε θεατρικός μονόλογος από τον σκηνοθέτη - που παίζει και το βουβό πρόσωπο της παράστασης - Νίκο Κατράκη, σε μια ατμοσφαιρική παράσταση η οποία ξαναπαρουσιάζεται από τη Δευτέρα 10 Δεκέμβρη και κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 18.00, στο «Από Μηχανής» Θέατρο - Κάτω Σκηνή (Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο, πλησίον Μετρό, τηλέφωνο 210 523 2097).

Το έργο είναι μια κατάθεση ψυχής της ηρωίδας, μιας ηλικιωμένης γυναίκας που υποκινείται από την παρουσία στο χώρο ενός νέου άνδρα, ο οποίος παραμένει καθ' όλη τη διάρκεια του έργου βουβός και απαθής, υπογραμμίζοντας έτσι την πάλη των διαφορετικών γενεών.

Βασικό θέμα του έργου είναι η καταλυτική δράση του χρόνου και των συνεπειών του σε όσους δεν μπορούν να τον ακολουθήσουν... Αλλα θέματα που θίγονται στην παράσταση είναι η φθορά, η μοναξιά, η ελευθερία, ο έρωτας, η καταπίεση της γενετήσιας ορμής, ο θάνατος, η ποίηση και βέβαια ο άνθρωπος ως κοινωνική ύπαρξη.

Η Εφη Παπαθεοδώρου μέσα από μία γκάμα συναισθημάτων και έκφρασης «ντύνεται» την αστή ηλικιωμένη κυρία που δεν τολμά να αγγίξει τον νέο, και με τις συγκινητικές ονειροφαντασίες, τις αρνήσεις, τις θύμησες και τις διηγήσεις της μεταφέρει επί σκηνής έναν ολόκληρο κόσμο, μεστό από συμβολισμούς και νοήματα... Μάλιστα, αποκαλύπτεται και η εξαιρετική φωνή της, καθώς σε κάποιο σημείο της παράστασης ερμηνεύει ένα παλιό γαλλικό τραγούδι! Μέσα σε όλα αυτά, ακούγεται και η αφήγηση του αξέχαστου Μηνά Χατζησάββα.

Γενική είσοδος 10 ευρώ, ελεύθερη είσοδος για ανέργους.

«Οι επισκέπτες του Δεκαπενταύγουστου» στο «Βαφείο»

Μετά τη ζεστή ανταπόκριση του κόσμου, επαναλαμβάνεται για δεύτερη χρονιά το έργο «Οι επισκέπτες του Δεκαπενταύγουστου», της Αννας Ετιαρίδου, από την ομάδα «Πλάνη», που ανεβαίνει κάθε Σάββατο στις 21.00 και κάθε Κυριακή στις 18.30 στο Θέατρο «Βαφείο» - «Λάκης Καραλής» (Αγίου Ορους 16 και Κωνσταντινουπόλεως 115, στάση Μετρό «Κεραμεικός»).

Ελλάδα 1957. Δεκαπενταύγουστος. Εξι γυναίκες, εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους, δουλεύουν σ' ένα μικρό εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας και κατοικούν στις ετοιμόρροπες παράγκες που τους παραχωρεί ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου. Τρόμος επικρατεί στην καθημερινότητά τους, καθώς στην παραμικρή αντίδραση απέναντι στο αφεντικό διακυβεύεται η παραμονή τους στο εργοστάσιο και στη στέγη που τους προσφέρει. Ωσπου μια σειρά από αναπάντεχα γεγονότα φέρνουν τις έξι εργάτριες σε αδιέξοδο και ο μόνος δρόμος που τους μένει είναι η κατά μέτωπο σύγκρουση με το αφεντικό. Στη διάρκεια ενός έτους, η μία ανατροπή διαδέχεται την άλλη και μέχρι τον επόμενο Δεκαπενταύγουστο, τίποτα δεν είναι το ίδιο...

Σκηνοθεσία: Κώστας Δελακούρας.

Ερμηνεύουν: Αννα Ετιαρίδου, Γιάννα Σκουλικάρη, Αννα Πλουμίδου, Ηλιάνα Νικολοπούλου, Κατερίνα Μητρούση, Χαρά Καραβασιλείου και Κώστας Δελακούρας.

Πρωτότυπη μουσική: Σέργιος Τελλής.

Βοηθός σκηνοθέτη: Ράνια Κονδύλη.

Καταγγελία του Μίκη Θεοδωράκη

Ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης με γραπτή του δήλωση καταγγέλλει την κυβέρνηση και τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργο Κουμεντάκη, ότι αποκλείουν το έργο του από έναν Δημόσιο Οργανισμό.

Διεθνής διάκριση για την ταινία «The Favourite»

Η ταινία «The Favourite» του Γιώργου Λάνθιμου απέσπασε 10 βραβεία στην τελετή απονομής των British Independent Film Awards στο Λονδίνο την περασμένη Κυριακή, ενώ ήταν υποψήφια για 13 βραβεία. Πιο συγκεκριμένα, η ταινία απέσπασε τα βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερου Σεναρίου για το δίδυμο των Ντέμπορα Ντέιβις και Τόνι ΜακΝαμάρα, Α' Γυναικείου Ρόλου για την Ολίβια Κόουλμαν και Β' Γυναικείου Ρόλου για την Ρέιτσελ Βάις. Ακόμα, στις κατηγορίες των τεχνικών βραβείων, το «The Favourite» κέρδισε τα βραβεία Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, Κομμώσεων και Μακιγιάζ, Κάστινγκ, Κοστουμιών και Φωτογραφίας.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org