ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Οχτώβρη 2011
Σελ. /40
Με το ΚΚΕ μπροστά!

Νέα καπιταλιστική κρίση προ των πυλών. Το μαρτυρούν η μία μετά την άλλη οι αναλύσεις στον αστικό Τύπο. Και οι κυβερνήσεις η μία μετά την άλλη τρέχουν να προλάβουν, να πάρουν μέτρα που, εκμεταλλευόμενα την κρίση, θα επιτρέψουν στους καπιταλιστές να βάλουν ξανά μπροστά τη μηχανή της κερδοφορίας.

Οι ντόπιοι εργολάβοι βιάζονται και δίνουν εντολή να ανεβάσει στροφές η μηχανή που θα αλέσει ό,τι έχει μείνει όρθιο από τα δικαιώματα της εργατικής τάξης. Από κοντά διάφορες «κριτικές φωνές» παρέχουν το αναγκαίο άλλοθι: «Η κυβέρνηση υποχρεώθηκε», «δεν έφτασαν τα έσοδα», «με άλλη διαχείριση ίσως τα καταφέρουμε».

Κολοκύθια. Ξέρουν όλοι τους πως μ' αυτήν ή την άλλη διαχείριση ο παρονομαστής είναι ένας: Κατέβασμα του μεροκάματου στα 20 ευρώ. Μετατροπή σε εμπόρευμα κάθε δικαιώματος στην Παιδεία, στην Υγεία, στην Πρόνοια. Μαζική εξαθλίωση των εργατών, ώστε να αναγκάζονται να βγαίνουν στην αγορά εργασίας έτοιμοι να κάνουν τα πάντα για μια μπουκιά ψωμί.

Οι δήθεν αγωνίες για τη «χώρα που βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού» αποκαλύπτονται γρήγορα κάλπικες. Πριν ακόμα προλάβουν να εγκρίνουν στο υπουργικό συμβούλιο τις απολύσεις στο Δημόσιο, έβαλαν πλώρη για απόλυτη κατάργηση και των συλλογικών συμβάσεων. Κανένας δεν τους πίεσε. Αυτή είναι η πολιτική τους.

Οσο για κείνους που την ώρα της μεγάλης σφαγής επιμένουν να μιλάνε για «παράνομες αποφάσεις που δεν έχουν νομιμοποίηση από το λαό», απάντησε ο Σκανδαλίδης στο Mega: «αυτό είναι η δημοκρατία, η κυβέρνηση εκλέχτηκε για να κυβερνά».

Σωστά. Η αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία ανταποκρίνεται πλήρως στο συγκεκριμένο σύστημα. Υπάρχει για να εξασφαλίζει άλλοθι στην όλο και πιο άγρια εκμετάλλευση.

Ενας ακόμα λόγος, ώστε μαζί με τη διαπίστωση ότι αυτό το οικονομικό σύστημα έχει φάει τα ψωμιά του, να ανοίγει η κουβέντα και για την εκπροσώπηση. Το λαϊκό κίνημα είναι υποχρεωμένο, μαζί με τους στόχους που βάζει στην πάλη του με τα μονοπώλια, να οικοδομεί και τα φύτρα της λαϊκής εξουσίας που αντιστοιχεί στη λαϊκή οικονομία.

***

Οσο πιο βαθιά σπρώχνεται ο λαός στα νερά της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, τόσο πιο έντονη θα γίνεται η επίθεση στο ΚΚΕ.

Στον αστικό Τύπο πυκνώνουν τα σημάδια. Με ναυαρχίδα το «Βήμα» που στο ένα άρθρο καταγγέλλει τους κομμουνιστές ότι βλέπουν την κρίση σαν ευκαιρία για την επανάσταση, ως το επόμενο άρθρο που, στήνοντας μια καρικατούρα περί αντιδραστικής «αριστεράς», αξιώνει να υπάρχει μια σύγχρονη «αριστερά» αναγκαία στο σύστημα.

Στο ενδιάμεσο, υπάρχουν και αυτοί που «θλίβονται» με το ΚΚΕ, μπλέκουν τις γραμμές τους τόσο που δεν μπορείς να ξεχωρίσεις πια αν διαβάζεις Μανδραβέλη στην «Καθημερινή» ή Τριάντη στην «Ελευθεροτυπία».

Δηλωμένοι αντίπαλοι στο ίδιο το δικαίωμα του λαού να παλέψει με νύχια και δόντια για την εξουσία του, με όλες τις μορφές πάλης που ο ίδιος θα επιλέξει, ξάφνου εμφανίστηκαν να παίρνουν υπό την προστασία τους τον Αρη, για να θάψουν το ΚΚΕ.

Το έργο παίζεται σε διάφορες παραλλαγές. Ορισμένοι πατενταρισμένοι οπορτουνιστές έφτασαν στο σημείο να «υμνούν» τον Ζαχαριάδη, όχι για να τονίσουν τον ηγετικό του ρόλο στη πιο λαμπρή ιστορία του εργατικού κινήματος, την πάλη του ΔΣΕ για τη λαϊκή εξουσία, αλλά για να τον παρουσιάσουν σε ιδεολογική αντιπαράθεση με το Κόμμα του, το ΚΚΕ.

Κούνια που τους κούναγε όλους.

Το Κου-κου-έδικο τραβά μπροστά...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΤΡΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ

Η ΒΙΑΣΥΝΗ: «Το νέο "συμβόλαιο" που η κυβέρνηση υπογράφει τώρα με την τρόικα είναι η τελευταία ευκαιρία. Η εφαρμογή του δεν είναι μόνο όρος για την εκταμίευση της έκτης δόσης, είναι ο μοναδικός δρόμος που - υπό προϋποθέσεις - μπορεί να απομακρύνει την Ελλάδα από το χείλος της καταστροφής. Ας τελειώνουμε, λοιπόν, με τις ατέρμονες ενδοκυβερνητικές συσκέψεις και ας προχωρήσουμε σε πράξεις» (από το κύριο άρθρο στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

Η ΕΝΤΟΛΗ: «Η Ελλάδα βυθίζεται κάθε μέρα και περισσότερο στο χάος. Οι εταίροι μας δυσκολεύονται να πιστέψουν αυτό που βλέπουν, από τις καταλήψεις νευραλγικών υπουργείων (...) Η Ελλάδα είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης (...) Οι κ. Παπανδρέου και Σαμαράς έδειξαν (...) ότι μπορούν να συνεργασθούν όταν το απαιτεί το συμφέρον του τόπου. Τώρα, σήμερα, πρέπει να συμφωνήσουν στον σχηματισμό μιας κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης» (από το κύριο άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΟ ΑΛΛΟΘΙ: «Στο παρά πέντε και μπροστά στον κίνδυνο να μην εκταμιευθεί η έκτη δόση του δανείου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τις αποφάσεις της για την εργασιακή εφεδρεία (...) Πρόκειται, ασφαλώς, για το έσχατο (μέχρι στιγμής) μέτρο, το οποίο υποχρεώθηκε η κυβέρνηση να πάρει (...) Αφού δεν βρέθηκε άλλος τρόπος και, επιπλέον, τα έσοδα δεν έφτασαν τα προϋπολογισθέντα (...) Πρόκειται, ασφαλώς, για καθοριστικής σημασίας εξέλιξη (...) Η λύση της άμεσης και μαζικής συνταξιοδότησης, πέρα απ' όλα τα άλλα, απλώς μεταθέτει το πρόβλημα. Θα "ελαφρυνθεί" μεν το μισθολογικό κόστος του Δημοσίου, αλλά θα "φορτωθούν" υπέρμετρα τα ασφαλιστικά ταμεία» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Ο ΣΥΓΚΑΛΥΜΜΕΝΟΣ ΒΟΥΡΔΟΥΛΑΣ: «Η κοινωνία είναι σχεδόν ανυπεράσπιστη (...) Εχουν αναφερθεί περιπτώσεις αστυνομικών τμημάτων χωρίς περιπολικά και περιπολικών χωρίς καύσιμα (...) Ως βασική αιτία προβάλλεται η έλλειψη πόρων για τη λειτουργία αυτής καθαυτής της αστυνόμευσης. Ιδίως στις γειτονιές των μεγάλων πόλεων, όπου οι κάτοικοι ζουν με τον φόβο και την ανασφάλεια. Δεν υπάρχει χειρότερο συναίσθημα σε περιόδους κρίσης. Οταν δηλαδή ως παρεπόμενα η φτώχεια, η ανεργία, η ξενοφοβία κ.λπ. δημιουργούν νέα φυτώρια εγκληματικότητας (...) Συνεπώς τώρα είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων για την πάταξη της εγκληματικότητας» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΠΑΝΣΤΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ στις 5 Οκτώβρη σε Δημόσιο - πρώην ΔΕΚΟ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Συμφωνία με την τρόικα

REAL NEWS: Ιδού το σχέδιο για το «κούρεμα»

ΤΟ ΒΗΜΑ: Το κρυφό παζάρι για φόρους, εφεδρεία, ταμεία

ΤΑ ΝΕΑ: Προς εφεδρεία τριών ταχυτήτων

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Απόλυση για 8.000 σε ΔΕΚΟ και υπηρεσίες

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εκτέλεση σε επτά βήματα

ΕΘΝΟΣ: Οι λίστες με το πρώτο κύμα εφέδρων

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: SOS από Σημίτη

Η ΑΥΓΗ: Παραιτήθηκε η κυβέρνηση

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Χειροπέδες από αύριο στους φοροφυγάδες

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: 51 εκατομμύρια μίζες σε πολιτικούς και ΜΜΕ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ρυθμίσεις δανείων και καρτών με δικαστική συνδρομή

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Συμφωνία 1,2 δισ. ευρώ με το Κατάρ έκλεισε η Ελλάδα

ΑΥΡΙΑΝΗ: Το πετρέλαιο βάζει φωτιά στη Μεσόγειο

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ο,τι εξαγριώνει την αστική τάξη

«Το ΚΚΕ στην 93χρονη πορεία του επέδειξε σταθερή προσήλωση σε θεμελιώδεις αρχές για ένα επαναστατικό, εργατικό, κομμουνιστικό κόμμα, όπως την αναγνώριση του ηγετικού ρόλου της εργατικής τάξης στην κοινωνική εξέλιξη και της μαρξιστικής - λενινιστικής ιδεολογίας ως επαναστατικής θεωρίας για την επαναστατική πολιτική δράση. Δεν αποκήρυξε ποτέ την ταξική πάλη για τη σοσιαλιστική κοινωνική επανάσταση. Αντεξε στη δίνη της αντεπανάστασης στη Σοβιετική Ενωση και στα κράτη της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στην Ευρώπη και την Ασία. Αυτή η αντοχή δεν είναι τυχαία. Σφυρηλατήθηκε με ιστορικούς δεσμούς αίματος με την εργατική τάξη και τη φτωχή αγροτιά από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του. Κάθε βήμα ιδεολογικής και πολιτικής ισχυροποίησης του ΚΚΕ στις σύγχρονες συνθήκες εξαγριώνει τον ταξικό αντίπαλο (...) Ασπίδα του Κόμματός μας είναι η ίδια η εργατική τάξη, οι πρωτοπόροι νέοι και νέες εργατικής και λαϊκής καταγωγής, οι συνειδητοί επιστήμονες και επιστημόνισσες, γιατί επιστήμη σημαίνει αλήθεια, γιατί αλήθεια για την κοινωνική πρόοδο σημαίνει σοσιαλιστική - κομμουνιστική προοπτική. Τιμάμε και αποκαθιστούμε τους αλύγιστους της ταξικής πάλης!» (από τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).

Η χολή της

«Αυτή η μεταθανάτια ταλαιπωρία για όποιον λόγο και να γίνεται δεν ευχαριστεί κανέναν νεκρό, ενδεχομένως μάλιστα πολλούς να τους τσαντίζει και να τους κάνει να στριφογυρίζουν στον τάφο τους» (με μορφή σχολίου στα ΝΕΑ).

...κι ό,τι φοβάται

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η άκρα Αριστερά αντιμετωπίζει τη σημερινή κατάσταση με όρους ενός μεταμφιεσμένου εμφυλίου πολέμου. λέξεις κλειδιά: "ανυπακοή" και "εξέγερση"» (στο ΒΗΜΑ/ ηλεκτρονική έκδοση).
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org