ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Σοβαρές καταγγελίες για απειλές σε βάρος της ζωής συνδικαλιστών

Παρέμβαση στον προϊστάμενο Εισαγγελίας Πειραιά

Από παλιότερη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, στη διάρκεια κινητοποίησης που είχε κηρύξει η ΕΝΕΔΕΠ
Από παλιότερη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, στη διάρκεια κινητοποίησης που είχε κηρύξει η ΕΝΕΔΕΠ
Τις απειλές σε βάρος της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας του προέδρου, μελών του ΔΣ και του σωματείου (ΕΝΕΔΕΠ) και εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Πειραιά κατήγγειλε αντιπροσωπεία της Ενωσης Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ), με επικεφαλής τον πρόεδρο Μάρκο Μπεκρή, στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πειραιά.

Στην αναφορά - καταγγελία που κατατέθηκε, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Το σωματείο μας, κατά το καταστατικό του, έχει ως μέλη του τους εργαζόμενους στη διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων στους προβλήτες του λιμένα Πειραιά. Συσπειρώνει τους εργαζόμενους στους προβλήτες II και III του ίδιου λιμένα, συμφερόντων της κινέζικης COSCO, η οποία ενεργεί διά της θυγατρικής της εταιρείας ΣΕΠ ΑΕ που έχει αναθέσει εργολαβικά το έργο της διακίνησης των εμπορευματοκιβωτίων στην εταιρεία D-PORT και αυτή με τη σειρά της σε διάφορους υπεργολάβους.

Το σωματείο μας από τη σύστασή του το έτος 2014 διεκδικεί καλύτερους όρους αμοιβής και εργασίας, την υπογραφή ΣΣΕ με την εργοδοσία και την υπαγωγή των λιμενεργατών στον Κανονισμό ΒΑΕ. Για τη διεκδίκηση των παραπάνω, αφού εξαντλήσαμε τον διάλογο, προβήκαμε σε σειρά απεργιών που είχαν την καθολική συμμετοχή των εργαζομένων και μάλιστα πήραν ευρεία δημοσιότητα, ακόμα και διεθνή, είχαμε δε τη συμπαράσταση διεθνών συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Ομως η εργοδοσία, για να ακυρώσει αυτούς τους δίκαιους αγώνες μας, στοχοποίησε τον πρόεδρο του σωματείου μας, Μάρκο Μπεκρή, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και εργαζόμενους που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις μας. Παραθέτουμε στη συνέχεια ορισμένα περιστατικά που συνέβησαν από διάφορους δράστες και τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και τη σωματική μας ακεραιότητα.

Χαρακτηριστικά ήταν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω γεγονότα:

1. Η δολοφονική επίθεση που δέχτηκε ο Μάρκος Μπεκρής στις 14-08-2018 στο χώρο δουλειάς από τον επόπτη ασφαλείας της D-PORT, Βασίλη Παπαδόγγονα. Να σημειωθεί ότι παρά την ενημέρωση της εργοδοσίας για την πράξη του αυτή, εκείνη δεν έλαβε τα δέοντα μέτρα καταδίκης αυτής της πράξης (...) αλλά κρατά τον Βασίλη Παπαδόγγονα στο πόστο του επόπτη ασφαλείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για ενέργειες σε βάρος των εργαζομένων. Για την επίθεση αυτή ασκήθηκε μήνυση από το ΔΣ του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ και τον Μάρκο Μπεκρή.

2. Η προκλητική όχληση του Μάρκου Μπεκρή, που επέβαινε σε μηχανή στις 28 Νοεμβρίου 2018, από "φουσκωτούς", μαυροντυμένους άντρες με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, που επέβαιναν σε μηχανές μεγάλου κυβισμού από το χώρο δουλειάς, στο ΣΕΜΠΟ Ν. Ικονίου μέχρι την κατοικία του στην Αθήνα, μετά τη λήξη της απεργίας μας την ίδια ημέρα, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του.

3. Οι κλιμακούμενες, ευθείες απειλές σε βάρος του προέδρου και των μελών του ΔΣ του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ συνεχίστηκαν από τον, εργαζόμενο στον ίδιο χώρο, Μιχάλη Γρηγοράκο, κατά της ζωής του Μάρκου Μπεκρή, της μητέρας του, μελών του ΔΣ και εργαζομένων, όπως προκύπτει από τις αναρτήσεις του στο facebook, που τις προσκομίζουμε. Ειδικότερα προσκομίζουμε:

α) ανάρτηση με φωτογραφίες δύο περιστρόφων και τη λεζάντα "Απόψε θα ξενυχτήσετε", απευθυνόμενη προς τους λιμενεργάτες απεργούς.

β) ανάρτηση με φωτογραφία της κάννης περιστρόφου όπλου που στοχεύει την είσοδο του εργασιακού μας χώρου, στον οποίο ήταν συγκεντρωμένοι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια της απεργίας μας, που συνοδεύεται με αθλιότητες σε βάρος των εργαζομένων και με λεζάντα σε βάρος των κομμουνιστών.

γ) ανάρτηση με απαράδεκτες φράσεις - απειλές κατά του Μάρκου Μπεκρή και της μητέρας του.

Επειδή αυτές οι αναρτήσεις - απειλές, που συνοδεύονται από φωτογραφίες με όπλα απευθυνόμενες προς τον πρόεδρο, τα μέλη του ΔΣ, τα μέλη του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ και τους εργαζόμενους στους προβλήτες II και III μας δημιουργούν έντονες ανησυχίες για τη ζωή και τη σωματική μας ακεραιότητα.

Επειδή ανάλογες κινήσεις είχαν γίνει σε βάρος συνδικαλιστών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, του Συνδικάτου Μετάλλου και του προέδρου του, Σωτήρη Πουλικόγιαννη, τον Ιούνιο του 2012, που καταγγέλθηκαν τότε στον κ. Νικόλαο Ποιμενίδη, προϊστάμενο της Εισαγγελίας, και κατέληξαν μετέπειτα στη δολοφονική εναντίον τους ενέργεια από την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, αλλά και τη δολοφονία του μέλους του Συνδικάτου, Παύλου Φύσσα, πράξεις για τις οποίες τα μέλη της Χρυσής Αυγής δικάζονται επί κακουργήματι.

Επειδή για τα περιστατικά αυτά δεν μπορεί να είναι άμοιρη ευθυνών εργοδοσία και κυβέρνηση.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Καταγγέλλουμε τις παραπάνω αξιόποινες πράξεις και ζητούμε την προστασία της ζωής και της σωματικής μας ακεραιότητας.

Πειραιάς, 30-10-2019

Οι καταγγέλλοντες».


ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ»
Με προκλητικούς ισχυρισμούς απολύονται έξι επικουρικοί γιατροί

Η διοίκηση επικαλείται την «εκτίμηση των πραγματικών αναγκών», σε ένα νοσοκομείο με εκατοντάδες οργανικά κενά!

Εξι επικουρικοί γιατροί, που προσλήφθηκαν μέσω ΕΣΠΑ, απολύονται τις επόμενες μέρες από το Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας», ανάμεσά τους και ο πρόεδρος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων, ενώ τους επόμενους μήνες αναμένεται η απόλυση δεκάδων ακόμη συμβασιούχων.

Αποκαλυπτική είναι η ανακοίνωση της διοίκησης, η οποία επικαλείται «οικονομική εκτίμηση με βάση τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου, αλλά και εκτίμηση των πραγματικών του αναγκών» για να ισχυριστεί ότι «δεν δύναται να καλύψει προσλήψεις επικουρικών ιατρών μέχρι τέλους του 2019, εκ των υπαγομένων στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ πλην δύο (2) των ειδικοτήτων ορθοπεδικής και παθολογικής - ογκολογίας».

Είναι απορίας άξιο ποιες «πραγματικές ανάγκες» εκτίμησε η διοίκηση, όταν μέχρι και πριν από τρία χρόνια οι κενές οργανικές θέσεις σε ένα τέτοιο εξειδικευμένο νοσοκομείο ήταν 493! Αύριο Παρασκευή οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου προχωρούν σε στάση εργασίας (12 μ - 3 μ.μ.) και στη 1 μ.μ. θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας.

«Είναι απαράδεκτο να απολύονται γιατροί με ελαστικές σχέσεις εργασίας, όταν μάλιστα οι κενές οργανικές θέσεις είναι εκατοντάδες, όπως συμβαίνει σε όλες τις δημόσιες δομές Υγείας», δήλωσε στον «Ριζοσπάστη» η Ιουλία Νάρη, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Αγιος Σάββας», εκλεγμένη με την «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών».

Οπως σημειώνει, «οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού έχουν ως αποτέλεσμα την αυξανόμενη εντατικοποίηση των υγειονομικών και την ταλαιπωρία και αδυναμία παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στους ασθενείς, σε ένα νοσοκομείο που είναι ογκολογικό και οι αναμονές για την αντιμετώπιση και τη θεραπεία της νόσου φτάνουν σε αρκετούς μήνες.

Η απόφαση αυτή δεν μας ξενίζει. Πάρθηκε στο πλαίσιο της πολιτικής όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων και της ΕΕ για ανακύκλωση της ανεργίας, επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και της λειτουργίας των δημόσιων μονάδων Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Απαιτούμε να παραμείνουν όλοι οι συνάδελφοι στη θέση τους. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Ολοι οι εργαζόμενοι και τα λειτουργικά έξοδα του νοσοκομείου να πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ο αγώνας μας για μόνιμη και σταθερή δουλειά, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, συνεχίζεται».

Κινητοποίηση στη Ρόδο

Τη στελέχωση και πλήρη λειτουργία των δομών Υγείας του νησιού διεκδικεί η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Νότιας Ρόδου και καλεί τους προέδρους, τα τοπικά συμβούλια, τους πολιτιστικούς συλλόγους των χωριών και τους συλλόγους γονέων των σχολείων της περιοχής σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο Παρασκευή, στις 11 π.μ., στο Νοσοκομείο Ρόδου.

Αιχμή των αιτημάτων παραμένει η πλήρης στελέχωση και λειτουργία του Περιφερειακού Ιατρείου Γενναδίου, καθώς και η μετατροπή του σε Κέντρο Υγείας. Υπενθυμίζεται ότι η μοναδική δημόσια δομή Υγείας στη νότια Ρόδο για πάνω από 30.000 κατοίκους τους τελευταίους μήνες λειτουργεί μόνο από το πρωί μέχρι το μεσημέρι και από τη Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή, λόγω έλλειψης προσωπικού.


ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Αγωνιστικές δράσεις ενάντια στους «αναπτυξιακούς» σχεδιασμούς του κεφαλαίου για το λιμάνι

Από τη χτεσινή σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο
Από τη χτεσινή σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο
Την οργάνωση παμπειραικής συγκέντρωσης στις 20 Νοέμβρη, διεκδικώντας ένα πλαίσιο αιτημάτων κόντρα στους «αναπτυξιακούς» σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων για το λιμάνι, αποφάσισαν εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς σε σύσκεψη που έκαναν χτες το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση της σύσκεψης πήραν το παράρτημα Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών και η Ενωση Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ).

Στο κάλεσμά τους ανταποκρίθηκαν πλήθος σωματείων και φορέων της περιοχής.

Την εισήγηση στη σύσκεψη έκανε ο πρόεδρος του παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου, Ακης Αντωνίου, παρουσιάζοντας τις εξελίξεις και τους σχεδιασμούς των μονοπωλιακών ομίλων για το λιμάνι και την ευρύτερη περιοχή, το πλαίσιο αιτημάτων και διεκδικήσεων των σωματείων. Αναφέρθηκε στα σχέδια του κεφαλαίου «το λιμάνι να γίνει Ειδική Οικονομική Ζώνη, αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο, με μειωμένα δικαιώματα για τους εργάτες», αλλά και εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής στην περιοχή.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της κινητοποίησης στις 20/11, στη σύσκεψη αποφασίστηκαν μια σειρά πρωτοβουλίες: Εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και γειτονιές με το ψήφισμα της σύσκεψης ώστε να συζητηθεί πλατιά. Παραστάσεις διαμαρτυρίας στις 6/11 στον ΟΛΠ και στις 12/11 στο υπουργείο Ναυτιλίας.


Τον λόγο στη σύσκεψη πήραν ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ, και ο Σταύρος Τουμανίδης, πρόεδρος του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις από σωματεία εργαζομένων και συνταξιούχων, Συλλόγους Γυναικών της ΟΓΕ, συλλόγους και ενώσεις γονέων, πολιτιστικούς συλλόγους, εκπροσώπους φοιτητικών συλλόγων, που εμπλούτισαν τη συζήτηση με την πείρα από τη δράση τους.

  • Αναλυτικό ρεπορτάζ από τη χτεσινή σύσκεψη θα δημοσιευτεί στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου».


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ