ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
«Οταν οι γαλακτοβιομήχανοι ακονίζουν τα μαχαίρια τους... »

Ανακοίνωση της ΤΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ προς αιγοπροβατοτρόφους της περιοχής

Τα αμύθητα κέρδη των γαλακτοβιομηχάνων πατάνε στην κλοπή του μόχθου των κτηνοτρόφων και των εργαζομένων του κλάδου

Eurokinissi

Τα αμύθητα κέρδη των γαλακτοβιομηχάνων πατάνε στην κλοπή του μόχθου των κτηνοτρόφων και των εργαζομένων του κλάδου
Τις αιτίες των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αιγοπροβατοτρόφοι της Ηπείρου, την ίδια ώρα που οι γαλακτοβιομηχανίες καταγράφουν τεράστια κέρδη, αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΚΚΕ, καλώντας τους παράλληλα να δώσουν απάντηση με άνοδο της συμμετοχής τους στο οργανωμένο αγωνιστικό αγροτικό κίνημα, με ενίσχυση της πάλης τους σε κοινή δράση και συμμαχία με τους εργάτες.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση.

***

«Οι αιγοπροβατοτρόφοι στην Ηπειρο (και όχι μόνο) μπροστά στη νέα περίοδο παραγωγής που ξεκινάει συνεχίζουν να βλέπουν την τιμή γάλακτος να παραμένει σταθερά κάτω από την τιμή παραγωγής (κόστους), ενώ οι περισσότεροι πληρώνονται με καθυστέρηση τουλάχιστον 3 μηνών.

Την ίδια ώρα οι γαλακτοβιομηχανίες καταγράφουν για μια ακόμη χρονιά κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα, η γαλακτοβιομηχανία "Δωδώνη" παρουσίασε το 2018 ακαθάριστα κέρδη πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για μια κερδοφορία που προέρχεται από την κλοπή του μόχθου των εργατοϋπαλλήλων και των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων, οι οποίοι υφίστανται τους εκβιασμούς των βιομηχάνων ότι αν δεν δεχτούν τους όρους τους η παραγωγή τους θα μείνει αδιάθετη. Σε αυτούς τους εκβιασμούς έρχονται φέτος να προστεθούν και διάφορες δηλώσεις των εκπροσώπων των επιχειρηματικών ομίλων, όπως αυτές του διευθύνοντα συμβούλου της "Δωδώνη ΑΕ", Μ. Παναγιωτάκη, ότι λόγω των δασμών των ΗΠΑ στην ελληνική φέτα "οποιαδήποτε προσπάθεια για αύξηση των τιμών του γάλακτος αποτελεί μη ρεαλιστικό εγχείρημα".

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η "ανάπτυξη", η "εξωστρέφεια" και τα υπόλοιπα που επικαλούνται η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΕΒ και ο περιφερειάρχης Ηπείρου φέρνουν αμύθητα κέρδη στους ομίλους της μεταποίησης και της εμπορίας και συνεπάγονται φτώχεια, βάσανα και ανασφάλεια για τους αιγοπροβατοτρόφους και τους εργατοϋπαλλήλους του κλάδου.

Την ίδια ώρα, οι μεγαλοεπιχειρηματίες βρίσκουν αφορμή να ζητάνε και άλλα κίνητρα για την κερδοφορία τους, σαν να μη τους φτάνουν τα προνόμια που τους έχουν δοθεί διαχρονικά αλλά και τα νέα κυβερνητικά μέτρα για μείωση της φορολογίας των κερδών από 28% στο 24%, των μερισμάτων από 10% σε 5%, της προκαταβολής φόρου κ.λπ.

Παράλληλα, ο πόλεμος δηλώσεων μεταξύ του Μ. Σαράντη, διευθύνοντα συμβούλου της "Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ" (φέτα "Ολυμπος"), και του Γ. Βιτάλη, αντιπροέδρου της "Δωδώνη", για το ποιος πρέπει να είναι πρόεδρος στη Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας (ΔΟΦ), αναδεικνύει τον ανταγωνισμό των γαλακτοβιομηχανιών για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στην αγορά του γάλακτος. Η συζήτηση για τη ΔΟΦ, που αποτελεί όργανο των βιομηχάνων, είναι αποπροσανατολιστική για τους αιγοπροβατοτρόφους, που δεν πρέπει να μπουν στη λογική να επιλέξουν τον "λύκο που θα φυλάει τα πρόβατα".

Η αναρχία στην καπιταλιστική παραγωγή, οι δυσκολίες για διευρυμένη αναπαραγωγή όλων των κεφαλαίων, η σύγκρουση της κερδοφορίας του καθενός έναντι των άλλων (ανισομετρία), οι ανταγωνισμοί μεταξύ καπιταλιστών, κρατών και ιμπεριαλιστικών κέντρων, έχουν συνέπειες για τους λαούς, που πληρώνουν το μάρμαρο της εκμετάλλευσης, όπως με το ξέσπασμα των κρίσεων που πρόσφατα ζήσαμε και στην Ελλάδα, τους "εμπορικούς πολέμους" (π.χ. ρωσικό εμπάργκο, δασμοί ΗΠΑ κ.λπ.), τις εμπορικές συμφωνίες (π.χ. CETA), διάφορες συμμαχίες και αναδιατάξεις (Brexit), τις επεμβάσεις και τους θερμούς πολέμους.

Απάντηση με ενίσχυση της πάλης ενάντια στην ίδια τη ρίζα των οξυμένων προβλημάτων

Οι αιγοπροβατοτρόφοι της χώρας μας αξίζουν μια καλύτερη ζωή από αυτή που έχουν σήμερα στον καπιταλισμό, όπου είναι αναγκασμένοι να "χαρίζουν" την παραγωγή τους με αντάλλαγμα τα "τριάκοντα αργύρια" των ενισχύσεων της ΚΑΠ, που δίνονται για να εξασφαλίζουν βιομήχανοι και μεγαλέμποροι τζάμπα πρώτες ύλες και πρωτογενή προϊόντα.

Να πιστέψουν στη δύναμή τους, να δυναμώσουν τους υπάρχοντες αγροτικούς - κτηνοτροφικούς συλλόγους, να φτιάξουν καινούργιους όπου δεν υπάρχουν και μαζί με το οργανωμένο αγωνιστικό αγροτικό κίνημα, την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, να διεκδικήσουν την επιβίωσή τους.

Μαζί με τους εργάτες, να οργανώσουν την πάλη τους, να οικοδομήσουν με την κοινή δράση τη δική τους συμμαχία, ώστε να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για μια κοινωνία που ο μόχθος του εργάτη και του αγροτοκτηνοτρόφου δεν θα συνθλίβεται από τον ανταγωνισμό για τα κέρδη των καπιταλιστών.

Γιατί το μέλλον των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων βρίσκεται στον σοσιαλισμό, όπου στο έδαφος της εργατικής εξουσίας, της κοινωνικής ιδιοκτησίας στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής και του κεντρικού σχεδιασμού στον οποίο θα είναι ενταγμένοι οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί τους, έξω από τα δεσμά των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΝΑΤΟ, ΕΕ), η παραγωγή θα αναπτύσσεται με κριτήριο την ικανοποίηση των διευρυνόμενων κοινωνικών αναγκών».

«ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΕΒΕ
Στον συλλογικό αγώνα η ελπίδα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ

Μακριά από τα προβλήματα και τις πραγματικές ανάγκες της μεγάλης πλειοψηφίας των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ κινήθηκε το πρόσφατο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ, με ευθύνη των παρατάξεων ΠΑΣΚ ΜΜΕ, ΑΣΚΕΒΕ και ΔΑΚ ΜΜΕ, ενώ και ο νέος συσχετισμός που διαμορφώθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο, παρά τις μεταξύ τους ανακατατάξεις, δεν φέρνει τίποτα ελπιδοφόρο.

Στην αντίπερα όχθη, η «Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση» ΕΒΕ, η οποία παρέμεινε εκλογικά σταθερή, αυξάνοντας και πάλι τις δυνάμεις της στην Αττική, ανέδειξε με τις παρεμβάσεις στο συνέδριο τη διέξοδο για τους αυτοαπασχολούμενους, καλώντας τους να δυναμώσουν τον συλλογικό αγώνα, με αιτήματα που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους, ξεπερνώντας τα εμπόδια που θα βάζει στην οργάνωση της πάλης και η νέα πλειοψηφία στην διοίκηση της Συνομοσπονδίας.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της η «Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση» επισημαίνει τα εξής:

«Η νέα πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ, που αποτελείται από τις παρατάξεις ΠΑΣΚ ΜΜΕ, ΑΣΚΕΒΕ και ΔΑΚ ΜΜΕ, παρά τις όποιες αλλαγές στον μεταξύ τους συσχετισμό και τις "κόντρες" για τις καρέκλες του προεδρείου, θα συνεχίσει στην πορεία των προηγουμένων χρόνων, νομιμοποιώντας στην πράξη με τις "έξυπνες προτάσεις" της τις αντιλαϊκές πολιτικές κυβερνήσεων - ΕΕ και καλλιεργώντας για μία ακόμα φορά την ανοχή ότι μπορεί να δοθεί λύση στα προβλήματα των επαγγελματιών χωρίς σύγκρουση με τις στρατηγικές ενίσχυσης της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των μεγαλεμπόρων, των μεγαλοκατασκευαστών κ.ο.κ.

Χαρακτηριστική άλλωστε ήταν και η ίδια η συζήτηση στο συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ. Οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων της πλειοψηφίας ήταν μακριά από τα προβλήματα και τις πραγματικές ανάγκες της μεγάλης πλειοψηφίας των συναδέλφων. Μακριά από τον εφιάλτη των κατασχέσεων, της φοροληστείας που συνεχίζεται, της Κοινωνικής Ασφάλισης που διαλύεται και παραδίδεται στους ιδιώτες, της ανάγκη πρόσβασης για όλους σε αξιοπρεπείς υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας, για ξεκούραση και ελεύθερο χρόνο. Πόσο δε μάλλον από την επιτακτική ανάγκη οργάνωσης της πάλης για όλα αυτά που ταλανίζουν τις ζωές μας, τις ζωές των οικογενειών μας.

Στον αντίποδα της λογικής του συμβιβασμού με την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ στάθηκαν για μία ακόμα φορά οι δυνάμεις της "Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης", που εκλογικά παρέμειναν σταθερές στην τρίτη θέση, αυξάνοντας και πάλι τις δυνάμεις της στην Αττική.

Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της "Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης" ανέδειξαν με τις παρεμβάσεις τους ότι η άνοδος της συμμετοχής των αυτοαπασχολούμενων στο ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα και στους αναγκαίους αγώνες για την ανατροπή αυτής της πολιτικής είναι ο μόνος δρόμος για την αλλαγή των συσχετισμών και την ανατροπή αυτής της κατάστασης. Τόνισαν ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ έχει βαριές ευθύνες για την κατάσταση του κινήματος των αυτοαπασχολουμένων και μικρών ΕΒΕ, για την κατάσταση των σωματείων.

Ολοι μαζί, οργανωμένοι στα σωματεία μας, μπορούμε να προσπεράσουμε τα εμπόδια που θα βάζει στην οργάνωση της πάλης η νέα πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ, μπορούμε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στις διεκδικήσεις μας.

Σήμερα χρειάζεται να δυναμώσει ο συλλογικός αγώνας των αυτοαπασχολουμένων. Με αιτήματα που πραγματικά διασφαλίζουν την ανακούφιση από τα οξυμένα βάρη των προηγούμενων χρόνων, αλλά και για να καλυφθούν οι σημερινές πιεστικές ανάγκες, οι δικές μας και των παιδιών μας».

ΛΕΣΒΟΣ - ΧΙΟΣ
Κινητοποιήσεις ενάντια σε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας

Με σύνθημα «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και το Νομαρχιακό Τμήμα Χίου της ΑΔΕΔΥ καλούν σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται σήμερα Πέμπτη στις 11 π.μ. στο κατάστημα της Alpha Bank στη Μυτιλήνη και στο υποκατάστημα της τράπεζας στην Απλωταριά της Χίου, ενάντια στον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας του Χιώτη μικρού ΕΒΕ, Γ. Παληού, που προωθεί η Alpha Bank.

Οι δύο φορείς απευθύνουν επίσης κοινό κάλεσμα σε συγκέντρωση στη Μυτιλήνη στις 7 Νοέμβρη - μέρα που έχει οριστεί ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός στη Λέσβο - στην πλατεία Σαπφούς στις 9 π.μ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ