ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΤΡΙΚΑΛΑ
Πετυχημένο νέο ξεκίνημα!

Η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, στο στόχαστρο των αγροτικών κινητοποιήσεων στη Θεσσαλία

Αποψη από πρόσφατη κινητοποίηση των αγροτών στα Τρίκαλα
Αποψη από πρόσφατη κινητοποίηση των αγροτών στα Τρίκαλα
Με επιτυχία ξεκίνησαν, χτες από τα Τρίκαλα, οι νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις των αγροτών της Θεσσαλίας κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Εκατοντάδες Τρικαλινοί αγρότες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των δυο Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων και της Ενωσης Συνεταιρισμών του νομού και πήραν μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης. Στο χώρο της συγκέντρωσης οι αγρότες τοποθέτησαν, συμβολικά, λίγα τρακτέρ, ως ένδειξη της αποφασιστικότητάς τους να προχωρήσουν σε πιο «σκληρές» μορφές πάλης, αν δε ληφθούν υπόψη από τους αρμοδίους τα ζωτικά και δίκαια αιτήματά τους.

Χαρακτηριστικό της χτεσινής αγροτικής κινητοποίησης στα Τρίκαλα είναι ότι συμμετείχαν αγρότες προσκείμενοι σε διάφορα κόμματα - παρόντες δήλωσαν και αρκετοί οι οποίοι ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ - που έφτασαν εκεί όχι μόνο από χωριά που πάντα πρωτοστατούν στους αγώνες της αγροτιάς, αλλά και από άλλα τα οποία δύσκολα κινητοποιούνται. Τη συμπαράσταση στον αγώνα της μαχόμενης τρικαλινής αγροτιάς δήλωσαν με την παρουσία τους στη συγκέντρωση βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων, καθώς και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολλών μαζικών φορέων του νομού.

Ο ενωτικός χαρακτήρας της πρώτης φετινής αγροτικής κινητοποίησης στη Θεσσαλία δείχνει ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες, στο σύνολό τους κι ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών προτιμήσεων, στρέφονται κατά της αντιαγροτικής πολιτικής που εφαρμόζεται.

Ταυτόχρονα, δείχνει ότι, τουλάχιστον στη Θεσσαλία, δεν «περνάει» η προεκλογική προσπάθεια της κυβέρνησης να ξεγελάσει με υποσχέσεις τον αγροτικό κόσμο, με στόχο να υφαρπάξει την ψήφο του.

Απ' το κακό στο χειρότερο

Στα παλιά και νέα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες, εξαιτίας της εφαρμοζόμενης αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναφέρθηκε, μιλώντας στη χτεσινή συγκέντρωση, ο Δ. Πολύζος, πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών Τρικάλων, υπογραμμίζοντας ότι ο αγροτικός κόσμος πάει από το κακό στο χειρότερο, καθώς μειώνεται συνεχώς το εισόδημά του κι αυξάνεται ο αριθμός των ξεκληρισμένων.

Στάθηκε ιδιαίτερα στα προβλήματα των βαμβακοπαραγωγών, τα οποία - όπως είπε - θα οξυνθούν ακόμα περισσότερο με την εφαρμογή των νέων προτάσεων της Κομισιόν για το βαμβάκι, που θα υλοποιηθούν στα πλαίσια της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ. Σημείωσε, επίσης, τα μεγάλα προβλήματα των σιτοπαραγωγών και των καλαμποκοπαραγωγών, που πουλάνε το προϊόν τους σε πολύ χαμηλή τιμή, για να επισημάνει ότι το σύνολο των αγροτικών προϊόντων της χώρας μας «υποφέρουν» λόγω των αντιαγροτικών αποφάσεων που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες κι εφαρμόζονται στην Ελλάδα.

Την ανάγκη ενότητας των αγωνιζόμενων αγροτών επισήμανε ο Γ. Μιχαήλ, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Συνεταιρισμών, ενώ και στην αποφαστικότητα της αγροτιάς για συνέχιση και ένταση των αγώνων, αναφέρθηκε ο Κ. Τσίγκας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Αλληλεγγύη».

«Σφυροκόπημα»

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Σπ. Τσιοτινός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη», ο οποίος «σφυροκόπησε» την αντιαγροτική πολιτική, αλλά και δε δίστασε να κατονομάσει και να καταγγείλει όλους τους ενόχους. Οχι μόνο όσους διαχειρίζονται τώρα την καταστροφική πολιτική, αλλά και όσους ετοιμάζονται να τη διαχειριστούν στο μέλλον κι εκείνους που βοηθούν, με πολλούς και διάφορους τρόπους, στο «πέρασμα» και στην εφαρμογή της.

Ο Σπ. Τσιοτινός επισήμανε ότι «η νέα επίθεση που δέχεται ο αγροτικός κόσμος αυτό το διάστημα, με την αναθεώρηση της ΚΑΠ και τις καταστροφικές προτάσεις της Κομισιόν για το βαμβάκι, τον καπνό και το λάδι, δείχνει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζει, αποφασιστική και απτόητη, την αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που οδηγεί τη μικρομεσαία αγροτιά στο ξεκλήρισμα και παραδίνει τη γη σε μεγαλοαγρότες κι επιχειρηματίες, δημιουργώντας νεοτσιφλικάδες». Και συνέχισε: «Αποδεικνύεται, πολύ γρήγορα, ότι δεν ήταν παρά "φτηνά προεκλογικά κόλπα" οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, για ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος και αναβάθμιση της ζωής των ανθρώπων της υπαίθρου».

Τέλος, κάλεσε τους αγρότες ν' αγωνιστούν, με κάθε μέσο, για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη συναίνεση της ΝΔ και τη βοήθεια άλλων κομμάτων και φορέων και, παράλληλα, να τιμωρήσουν με την ψήφο τους όλους τους διαχειριστές και τους κάθε λογής υπηρέτες αυτής της καταστροφικής πολιτικής.

Μετά το τέλος των ομιλιών ακολούθησε πορεία των αγροτών στη Νομαρχία Τρικάλων.

ΚΑΠΝΟΣ - ΒΑΜΒΑΚΙ - ΛΑΔΙ
Δεν κρύβεται το μαύρο μέλλον

Ο Γ. Δρυς επιμένει με φτηνά επικοινωνιακά τρικ να δώσει συνέχεια στην πολιτική μακάριας κοροϊδίας των Ελλήνων αγροτών

Από χέρι τελειωμένοι είναι οι Ελληνες καπνοπαραγωγοί, βαμβακοπαραγωγοί, ελαιοπαραγωγοί και τευτλοπαραγωγοί, αν αφήσουν τις τύχες τους στα χέρια της κυβέρνησης, του υπουργού Γεωργίας Γ. Δρυ και όσων στηρίζουν την ακολουθούμενη πολιτική της ΕΕ. Καθώς τώρα η κυβέρνηση δεν μπορεί, πια, να σκεπάσει το τι ακριβώς εισηγήθηκε και ψήφισε ως Ελληνική Προεδρία τον περασμένο Ιούνη και τι ακριβώς διασφαλίστηκε για τα ελληνικά - μεσογειακά αγροτικά προϊόντα, ο υπουργός Γεωργίας δίνει μια «νέα επικοινωνιακή μάχη» εξαπάτησης των Ελλήνων αγροτών.

Αυτό φάνηκε και χτες με την ανακοίνωση που έβγαλε ο Γ. Δρυς μετά το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, όπου παρουσιάστηκε και επίσημα η ολέθρια ανακοίνωση (έκθεση) της Κομισιόν για την αναθεώρηση των καθεστώτων σε καπνό, βαμβάκι, λάδι και ζάχαρη. Κι ενώ θα έπρεπε να έχουν γυρίσει τα τραπέζια του συμβουλίου ανάποδα... με βάση τα όσα εισηγείται και τα όσα σκοπεύει λίαν συντόμως να εισηγηθεί πιο ειδικά η Κομισιόν με τις προτάσεις κανονισμών, ο Γ. Δρυς αρκέστηκε σε μια ανακοινωσούλα δημιουργίας φτηνών εντυπώσεων... Τις ιαχές για ιστορική συμφωνία και για διασφάλιση των μεσογειακών προϊόντων μετά την ψήφιση της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ τον περασμένο Ιούνη, ο Γ. Δρυς τις έκανε «ψιθύρους» για αποπροσανατολισμό και για τη δημιουργία φρούδων ελπίδων, σε καλόπιστους και αφελείς.

Κι όπως φάνηκε χτες, δεν μπόρεσε να κάνει ξανά λόγο για νέες ισορροπημένες και σε θετική κατεύθυνση προτάσεις της Κομισιόν για τα τέσσερα αυτά προϊόντα. Ως συνένοχος ανέφερε στην ανακοίνωσή του: «Οι αρχές της Ανακοίνωσης της Επιτροπής κινούνται στα πλαίσια των αποφάσεων του Συμβουλίου του Λουξεμβούργου. Σε επιμέρους όμως σημεία θα υπάρξουν στο Συμβούλιο σημαντικές βελτιώσεις». Και τι θεωρεί ο Γ. Δρυς «βελτιώσεις»;.. Τη μερική αποσύνδεση; Και με πιο επιχείρημα τη ζητάει; Μήπως λέγοντας: «Οι Μεσογειακές καλλιέργειες αντιμετωπίζουν κίνδυνο εγκατάλειψης και η επιλογή του partial decoupling θεωρείται αναγκαία;». Και πού διαφώνησε χτες με την Κομισιόν ο Γ. Δρυς στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας; Κι ακόμα, θεωρεί πως καθάρισε απέναντι στους Ελληνες αγρότες με μια διατύπωση αντιρρήσεων... σαν κι αυτή: «Δε με βρίσκει σύμφωνο η δημιουργία για το βαμβάκι και τον καπνό δημοσιονομικών φακέλων στα πλαίσια του Β' πυλώνα. Η προσέγγιση αυτή είναι άδικη για τους παραγωγούς αυτούς, οι οποίοι θα υποστούν και τις συνέπειες της modulation και έτσι θα συμμετέχουν στη μεταφορά πόρων από τον Α' στο Β' πυλώνα με διπλές μειώσεις»;..

«Τρόμαξαν» και οι καπνοβιομήχανοι

«Η ολική αποσύνδεση πριμοδοτήσεων - παραγωγής θα οδηγήσει άμεσα στη σημαντική μείωση και σύντομα στην ολοκληρωτική εγκατάλειψη της καλλιέργειας καπνού». Η παραπάνω εκτίμηση, σχετικά με τις συνέπειες που θα έχει για τη χώρα μας η εφαρμογή των προτάσεων της Επιτροπής για την Κοινή Οργάνωση Αγοράς του προϊόντος, προέρχεται από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Βιομηχανιών Μεταποίησης Καπνού, ο οποίος... τρόμαξε με τις εν λόγω προτάσεις.

Στη σχετική ανακοίνωση, εκφράζεται εύγλωττα η «υπαρξιακή αγωνία» των εγχώριων βιομηχάνων και μεταποιητών καπνού, έναντι των διαθέσεων των Βορειοευρωπαίων «συναδέλφων» τους - τα μεγέθη είναι ανόμοια βέβαια - οι οποίοι «θα είναι σε θέση να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη δραστηριότητά τους εισάγοντας το 100% των αναγκών τους σε μεταποιημένα καπνά, αντί για το 70% που εισάγουν τώρα».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η πρόταση της Επιτροπής είναι ιδιαίτερα δυσμενής για την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι η καλλιέργεια του καπνού, «πέρα από τα σημαντικά εισοδήματα που εξασφαλίζει στους καπνοπαραγωγούς, δημιουργεί δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και πολλαπλασιαστικά εισοδήματα σε εργαζόμενους στα χωράφια, σε γεωπόνους, σε προμηθευτές γεωργικών εφοδιασμών, σε μεταφορείς, σε εργαζόμενους στην επεξεργασία του καπνού κλπ.». Ακόμη, ο Σύνδεσμος αναρωτιέται αν μπορεί η χώρα μας να δεχτεί «το ισχυρό πλήγμα από τη σημαντική αύξηση της ανεργίας που θα προκαλέσει η κατάρρευση της καπνοπαραγωγής, καθώς και τον οικονομικό μαρασμό χωριών, κωμοπόλεων, αλλά και μεγάλων πόλεων όπως η Κομοτηνή, η Ξάνθη, οι Σέρρες, το Αγρίνιο κλπ.».

Η παραπάνω ανακοίνωση, σαφώς και είναι γραμμένη από τη σκοπιά συμφερόντων που βρίσκονταν και θα βρίσκονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των φτωχομεσαίων παραγωγών καπνού. Ωστόσο, οι επισημάνσεις που γίνονται είναι τέτοιες, που αν προκαλούν φόβο στους ντόπιους βιομηχάνους, τους Ελληνες παραγωγούς πρέπει να τους σηκώσουν στο πόδι. Και σύντομα μάλιστα...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ