ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες

Η ανώτατη στρατιωτική ηγεσία σε συνεδρίαση στο Προεδρικό Μέγαρο

Associated Press

Η ανώτατη στρατιωτική ηγεσία σε συνεδρίαση στο Προεδρικό Μέγαρο
ΑΓΚΥΡΑ.--

Το ανώτατο τουρκικό δικαστήριο επικύρωσε τελικά χτες την καταδικαστική απόφαση εις βάρος των ηγετών του Δημοκρατικού Κόμματος (Dehap), του μεγαλύτερου κουρδικού κόμματος της Τουρκίας, για εκλογική νοθεία. Αυτό έχει σοβαρές συνέπειες για το πολιτικό σκηνικό, καθώς θέτει υπό αμφισβήτηση το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 3ης Νοέμβρη του 2002 και αυξάνει τις πιθανότητες για προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη χώρα.

Με την απόφαση του εφετείου επικυρώνεται η πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση για πλαστογραφία εις βάρος τεσσάρων πρώην κορυφαίων στελεχών κόμματος, τα οποία καταδικάζονται σε ποινή φυλάκισης 1 έτους, 11 μηνών και 11 ημερών. Η κατηγορία της πλαστογραφίας αφορούσε, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, την κατάθεση πλαστών εγγράφων, προκειμένου το κόμμα να εμφανιστεί ότι έχει ολοκληρώσει την οργάνωσή του στον προβλεπόμενο από το νόμο ελάχιστο αριθμό εκλογικών περιφερειών, προκειμένου να συμμετάσχει στις εκλογές.

Ετσι, ο δρόμος για την κυβερνητική και συνεπώς πολιτική αστάθεια άνοιξε για άλλη μία φορά στην Τουρκία, για κάποιους αναλυτές. Αντιθέτως για άλλους, η απόφαση, θεωρητικά, θα μπορούσε να προκαλέσει ανακατατάξεις στη διάταξη των πολιτικών δυνάμεων, αφού πια το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο καλείται να αποφασίσει για τις ψήφους του DEHAP στις περσινές εκλογές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ήδη ασκούνται αφόρητες πιέσεις προς την Εκλογική Επιτροπή, τόσο από κυβερνητικούς κύκλους όσο και σημαίνουσες προσωπικότητες της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της Τουρκίας, ώστε να αγνοήσει τη δικαστική απόφαση, για να μη διαταραχτεί η τουρκική πολιτική.

Θεωρητικά πάντα και μέχρι στιγμής, η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή έχει τις εξής δυνατότητες: Να αποφανθεί ότι δεν αμφισβητείται με την απόφαση το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοέμβρη, να προχωρήσει στην ανακατανομή των εδρών, ή να θεωρήσει άκυρες τις ψήφους που πήρε το Dehap και να ακυρώσει τις εκλογές. Οπερ σημαίνει νέες εκλογές.

Σε περίπτωση που ακυρωθούν οι ψήφοι που έλαβε το DEHAP, το Κόμμα του Ορθού Δρόμου, που έμεινε εκτός Κοινοβουλίου επειδή δεν ξεπέρασε για λίγες ψήφους το όριο του 10% που ορίζει ο εκλογικός νόμος, αποκτά δικαίωμα να εισέλθει στην Εθνοσυνέλευση με 66 βουλευτές. Το Κόμμα του Ορθού Δρόμου πιθανότατα θα προσφύγει τώρα, ζητώντας ανακατανομή των βουλευτικών εδρών.

Σε κάθε περίπτωση, το κυβερνών ΑΚΡ δε χάνει την κυβερνητική πλειοψηφία, χάνει όμως την ειδική πλειοψηφία για να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, το γεγονός ότι προ ημερών ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ είχε απειλήσει ότι είναι πιθανό να προκηρύξει πρόωρες εκλογές τον Απρίλη, εάν το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο χαρακτηρίσει άκυρες τις ψήφους του DEHAP.

Τέλος, η απόφαση αυτή εις βάρος του DEHAP σίγουρα θα έχει σφοδρότατες συνέπειες και στο «κουρδικό» μέτωπο, που ξανά είναι δραματικά ανοιχτό, με κορυφαία στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης να αξιώνουν από τις ΗΠΑ να «αναλάβουν δράση» εναντίον των Κούρδων μαχητών του ΡΚΚ/KADEK στο Βόρειο Ιράκ.

Μέχρι στιγμής πάντως, αναφορικά με τις αντιδράσεις μετά την έκδοση της απόφασης, στελέχη του DEHAP ανέφεραν ότι θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ενώ η ΕΕ διά στόματος του εκπροσώπου του αρμόδιου για τη διεύρυνση επιτρόπου, Γκίντερ Φερχόιγκεν, εκφράστηκε η ελπίδα ότι η σημερινή καταδικαστική απόφαση σε βάρος του DEHAP δε θα θέσει σε αμφισβήτηση την πορεία των μεταρρυθμίσεων στη χώρα.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΚΚ Ουκρανίας: Να μη διευθύνει τη χώρα η αμερικανική πρεσβεία!

Μπαράζ ανάμειξης Δυτικών πρεσβευτών στις επιλογές της χώρας, κατά της συμμετοχής της Ουκρανίας στον «Ενιαίο οικονομικό χώρο», με Ρωσία, Λευκορωσία, Καζαχστάν

Οπως μεταδίδει από το Κίεβο το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων «ΣΙΝΧΟΥΑ», η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας με ανακοίνωσή της εκφράζει την «ιδιαίτερη ανησυχία κι αγανάκτησή της», εξαιτίας του ότι «ανώτατοι διπλωματικοί υπάλληλοι των ΗΠΑ στην Ουκρανία επεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις του ανεξάρτητου ουκρανικού κράτους». Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση «με αυτόν τον τρόπο καταπατούν τόσο τη διεθνή αρχή της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους, όσο και τους εθνικούς νόμους μας, αλλά και επιδεικνύουν τη φανερή ασέβεια προς το λαό της Ουκρανίας, προς το κράτος μας». Η ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας επισημαίνει πως «αυτή τη φορά σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο ο πρέσβης της Ουκρανίας Τζον Χερμπστ καθόρισε τι είναι υπέρ των συμφερόντων μας και τι όχι. Σημείωσε, μάλιστα, πως υπέρ των συμφερόντων της Ουκρανίας είναι να μη δυσκολέψει την ευρω-ατλαντική ολοκλήρωση, ενώ για τον "Ενιαίο Οικονομικό Χώρο" συνέστησε να εξετάσουμε προσεκτικά τις συνέπειες αυτών των βημάτων».

Οι κομμουνιστές της Ουκρανίας υπογραμμίζουν πως «ο Ουκρανικός λαός και το κράτος είναι ικανά αυτοτελώς να καθορίζουν τις επιλογές τους, να αποφασίζουν για τις υποθέσεις τους. Η Ουκρανία έχει τη δική της ιστορία και παραδόσεις, τους δικούς της νόμιμους εκπροσώπους για την έκφραση, τον καθορισμό των κρατικών της συμφερόντων. Αυτό είναι πολιτικό αξίωμα, όπως επίσης και το ότι η Ουκρανία είναι υποκείμενο του διεθνούς δικαίου, νοικοκύρης στο σπίτι της. Αυτό το αξίωμα θα πρέπει να το θυμούνται», καταλήγει η ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ, το πρόβλημα δε φαίνεται να αφορά πλέον μόνο τον Αμερικανό πρέσβη. Και άλλοι δυτικοί διπλωμάτες με δηλώσεις τους προσπαθούν να επέμβουν στην πολιτική ζωή της χώρας και τους προσανατολισμούς της. Οπως μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο «Ιντερφάξ», ο πρέσβης της Γερμανίας Ντίτμαρ Στιούντεμαν κατά την επίσκεψή του στην πόλη Ντονιέτσκ, κάλεσε την Ουκρανία να επιλέξει κατεύθυνση στη διαδικασία της καπιταλιστικής ενοποίησης. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε: «Ολοκλήρωση προς διαφορετικές κατευθύνσεις δεν μπορεί να γίνει». Ο ίδιος για κάθε ενδεχόμενο έκρινε καλό να υπενθυμίσει ακόμη στους Ουκρανούς πως «ολοκλήρωση σημαίνει παραχώρηση τμήματος της κυριαρχίας σε κοινούς θεσμούς».

ΛΕΤΟΝΙΑ
Νέες πράξεις «αποκατάστασης» του φασισμού
  • Καταδικάστηκε ο 10ος πρώην αξιωματικός των σοβιετικών υπηρεσιών ασφαλείας
  • Πανηγυρικά εγκαινίασαν μνημείο για τους άντρες των λετονικών «Ες-Ες»

Τη βδομάδα που πέρασε δύο ακόμη επίσημες ενέργειες ήρθαν να προστεθούν στην «αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνης», δηλαδή της αποκατάστασης των συνεργατών των ναζί στη Λετονία. Στις 26 Σεπτέμβρη, δικαστήριο της περιοχής Ζεμγκάλσκι καταδίκασε τον 82χρονο Νικολάι Λαριόνοφ σε 8 χρόνια φυλακή, για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». Συγκεκριμένα, το πρώην στέλεχος των σοβιετικών υπηρεσιών ασφαλείας κατηγορούνταν για την εκτόπιση «σε βόρειες περιοχές της ΕΣΣΔ» 504 Λετονών. Να σημειωθεί πως το 1949 εκτοπίστηκαν από το σοβιετικό κράτος σε περιοχές της Σιβηρίας περίπου 10 χιλιάδες Λετονοί, που στην πλειοψηφία τους είχαν συνεργαστεί με τους ναζί.

Ο Λαριόνοφ είναι ο δέκατος πρώην αξιωματικός των δυνάμεων ασφαλείας της ΕΣΣΔ που καταδικάζεται από λετονικό δικαστήριο, για τη συμμετοχή τους στις κρατικές επιχειρήσεις των σοβιετικών αρχών που αφορούσαν τη δίωξη των συνεργατών των ναζί.

Επίσης, στις 27 Σεπτέμβρη, λίγο έξω από την πρωτεύουσα Ρίγα, με πανηγυρικό τρόπο και σε απευθείας μετάδοση από ραδιόφωνο και τηλεόραση άνοιξε το νεκροταφείο για όσους υπηρέτησαν στα λετονικά «Ες-Ες» και εγκαινιάστηκε σχετικό μνημείο. Η εκδήλωση έγινε με τη συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτείας και την μπάντα του υπουργείου Αμυνας της χώρας.

Να σημειωθεί πως σε εκείνη την περιοχή (Κουρλιάντσκι) κατά το τέλος του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου ο σοβιετικός στρατός είχε περικυκλώσει ένα γερμανικό σώμα στρατού 300 χιλιάδων αντρών. Στο πλευρό των ναζί σ' εκείνη την περιοχή πολεμούσε και η μια εκ των δύο λεγεώνων των λετονικών «Ες-Ες», η 19η λεγεώνα των «Ες-Ες» που είχαν δημιουργήσει οι ναζί στις αρχές του 1943. Από τους 150 χιλιάδες Λετονούς που είχαν συνολικά πολεμήσει στο πλευρό των ναζί, σκοτώθηκαν στις μάχες περίπου οι 50 χιλιάδες, εκ των οποίων οι 14 χιλιάδες στην περιοχή Κουρλιάντσκι.

Στην ακροαματική διαδικασία της δίκης του Λαριόνοφ, παρουσιάστηκε ένα έγγραφο ντοκουμέντο του 1948, από το οποίο προκύπτει πως η επιχείρηση εκτοπισμού που έγινε από το σοβιετικό κράτος το 1949 στρεφόταν ενάντια «στα πιο ακραία αντισοβιετικά και ταξικά ξένα στοιχεία».


Ι.Π.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ