Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
«Τρόμαξαν» και οι καπνοβιομήχανοι

«Η ολική αποσύνδεση πριμοδοτήσεων - παραγωγής θα οδηγήσει άμεσα στη σημαντική μείωση και σύντομα στην ολοκληρωτική εγκατάλειψη της καλλιέργειας καπνού». Η παραπάνω εκτίμηση, σχετικά με τις συνέπειες που θα έχει για τη χώρα μας η εφαρμογή των προτάσεων της Επιτροπής για την Κοινή Οργάνωση Αγοράς του προϊόντος, προέρχεται από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Βιομηχανιών Μεταποίησης Καπνού, ο οποίος... τρόμαξε με τις εν λόγω προτάσεις.

Στη σχετική ανακοίνωση, εκφράζεται εύγλωττα η «υπαρξιακή αγωνία» των εγχώριων βιομηχάνων και μεταποιητών καπνού, έναντι των διαθέσεων των Βορειοευρωπαίων «συναδέλφων» τους - τα μεγέθη είναι ανόμοια βέβαια - οι οποίοι «θα είναι σε θέση να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη δραστηριότητά τους εισάγοντας το 100% των αναγκών τους σε μεταποιημένα καπνά, αντί για το 70% που εισάγουν τώρα».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η πρόταση της Επιτροπής είναι ιδιαίτερα δυσμενής για την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι η καλλιέργεια του καπνού, «πέρα από τα σημαντικά εισοδήματα που εξασφαλίζει στους καπνοπαραγωγούς, δημιουργεί δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και πολλαπλασιαστικά εισοδήματα σε εργαζόμενους στα χωράφια, σε γεωπόνους, σε προμηθευτές γεωργικών εφοδιασμών, σε μεταφορείς, σε εργαζόμενους στην επεξεργασία του καπνού κλπ.». Ακόμη, ο Σύνδεσμος αναρωτιέται αν μπορεί η χώρα μας να δεχτεί «το ισχυρό πλήγμα από τη σημαντική αύξηση της ανεργίας που θα προκαλέσει η κατάρρευση της καπνοπαραγωγής, καθώς και τον οικονομικό μαρασμό χωριών, κωμοπόλεων, αλλά και μεγάλων πόλεων όπως η Κομοτηνή, η Ξάνθη, οι Σέρρες, το Αγρίνιο κλπ.».

Η παραπάνω ανακοίνωση, σαφώς και είναι γραμμένη από τη σκοπιά συμφερόντων που βρίσκονταν και θα βρίσκονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των φτωχομεσαίων παραγωγών καπνού. Ωστόσο, οι επισημάνσεις που γίνονται είναι τέτοιες, που αν προκαλούν φόβο στους ντόπιους βιομηχάνους, τους Ελληνες παραγωγούς πρέπει να τους σηκώσουν στο πόδι. Και σύντομα μάλιστα...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ