ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Χιονοστιβάδα ανατιμήσεων

Αυξήσεις τιμολογίων μέχρι και πάνω από 50%. Προκλητικός ο Κ. Κουλούρης, που, ενώ ευνοεί την ασυδοσία των ασφαλιστικών εταιριών, λέει για τα μάτια του κόσμου πως «διαφωνεί»

Οργιο ανατιμήσεων επικρατεί με τα τιμολόγια των ασφαλιστικών εταιριών και στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων, με ποσοστά αυξήσεων που ξεπερνούν ακόμα και το 50% μέσα σε ένα χρόνο και το 30% μέσα σε ένα εξάμηνο. Την ίδια στιγμή, ο απίθανος Κουλούρης παραβλέποντας ότι το κωμικός της υπόθεσης έχει και τα όριά του, επιδίδεται σε λεονταρισμούς του τύπου «διαφωνώ με οποιαδήποτε ανατίμηση στα ασφάλιστρα». Από τη μεριά τους, οι εκπρόσωποι των εταιριών διαμηνύουν στην κυβέρνηση ότι δεν της πέφτει λόγος και δηλώνουν αποφασισμένοι να ...περιφρουρήσουν με κάθε τρόπο το «κεκτημένο» τους δικαίωμα στην κερδοσκοπία, που στο κάτω - κάτω η ίδια η κυβέρνηση τούς το εξασφάλισε.

Ετσι, τη στιγμή που στις ασφαλιστικές εταιρίες έχει παραχωρηθεί γη και ύδωρ, ώστε να θησαυρίζουν στις πλάτες των γιωταχήδων με ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις, είναι φανερό ότι οι δηλώσεις που κάνουν διάφορα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς και οι συζητήσεις τους σε Μέσα Ενημέρωσης για αυξήσεις 3%, 5% ή και 10% ισοδυναμούν με απροκάλυπτο εμπαιγμό. Αδιάψευστος μάρτυρας, τα ίδια τα συμβόλαια που φτάνουν στα χέρια των ασφαλισμένων ιδιοκτητών οχημάτων.

Είναι ενδεικτική η περίπτωση της «Ασπίς Πρόνοια», που επέβαλε αύξηση σε ασφάλιστρο δίκυκλου που ξεπερνάει το 53%. Ο κάτοχος του οχήματος πλήρωσε για το διάστημα από 1/5/2002 μέχρι 1/5/2003 για τις υποχρεωτικές καλύψεις 111,65 ευρώ. Το ακριβώς επόμενο συμβόλαιο για το διάστημα από 1/5/2003 μέχρι 1/5/2004 κόστισε στον ίδιο οδηγό 170,34 ευρώ, για τις ίδιες ακριβώς καλύψεις στην ίδια εταιρία. Η αύξηση ισοδυναμεί με 52,5%.

Αλλος οδηγός, πελάτης της εταιρίας «Υδρόγειος», που για το φετινό εξάμηνο από 6/2 μέχρι 6/8 πλήρωσε 221,02 ευρώ, όταν του ανανεώθηκε το συμβόλαιο για το εξάμηνο που διανύουμε τώρα, του ζητήθηκε, για τις ίδιες καλύψεις, το ποσό των 286,55 ευρώ. Δηλαδή, αύξηση κατά 30%!

Την ασυδοσία αυτή που τους εξασφάλισε η κυβέρνηση, στο όνομα της «ελεύθερης αγοράς», επαληθεύουν απροκάλυπτα οι ασφαλιστικές εταιρίες, χλευάζοντας ούτε λίγο - ούτε πολύ τους λεονταρισμούς του τύπου ότι δήθεν το υπουργείο Ανάπτυξης δεν αποδέχεται. Ετσι, με χτεσινή της ανακοίνωση, η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας, αφού διαψεύδει τα όσα από στελέχη της ειπώθηκαν στο περιθώριο του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο περί ανατιμήσεων 7% - 10%, ξεκαθαρίζουν ότι τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα για τους ασφαλισμένους, αφού «τα ασφάλιστρα είναι ελεύθερα». Και άρα, διευκρινίζουν, προς ...άρσιν παρεξηγήσεων, δεν υπάρχουν ενιαία ασφάλιστρα, δεν υπάρχουν ενιαίες μεταβολές ασφαλίστρων, δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος μεταβολής τιμολογίων κάθε ασφαλιστικής εταιρίας.

Οσον αφορά στη στάση της κυβέρνησης απέναντι σ' αυτήν τη λαίλαπα των ανατιμήσεων και την ασυδοσία των ασφαλιστικών εταιριών, όχι μόνο δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να την περιορίσει αλλά, αντίθετα, τη διευκολύνει με κάθε τρόπο. Σ' αυτό το πλαίσιο, προωθεί προς ψήφιση στη Βουλή τροπολογία, με την οποία ικανοποιεί διάφορες αξιώσεις τους, που έχουν να κάνουν με τα λεγόμενα τεχνικά αποθέματα που είναι υποχρεωμένες να τηρούν.

Ας σημειωθεί ότι στο περιθώριο του συνεδρίου οι εκπρόσωποι των εταιριών επανέλαβαν την πρόθεσή τους να προχωρήσει η λεγόμενη αντικειμενικοποίηση των σωματικών βλαβών, δηλαδή η ...κοστολόγησή τους.

Τέλος, οι ίδιοι έκαναν γνωστό ότι το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων των ασφαλιστικών εταιριών με τον υπουργό Εργασία Δ. Ρέππα, με αντικείμενο το ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης στο νέο τοπίο που διαμορφώνει η κυβερνητική πολιτική και ειδικότερα όσον αφορά στα επαγγελματικά ταμεία. Είναι φανερό ότι η συνάντηση αυτή προωθεί τα κυβερνητικά σχέδια για παράδοση του δικαιώματος της ασφάλισης στα αδηφάγα ιδιωτικά συμφέροντα και στα κερδοσκοπικά παιχνίδια των ασφαλιστικών εταιριών.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στο ίδιο χαράκωμα με τους κερδοσκόπους

Στόχος της κυβέρνησης είναι... «να κάνει τον καταναλωτή να τσακώνεται στο ταμείο», λέει τώρα ο Κουλούρης, που πως εκτός από την κοροϊδία, τώρα διασκεδάζει με την ασυδοσία των επιχειρηματιών που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική

Συνεχίζει η κυβέρνηση την επιχείρηση εξαπάτησης των εργαζομένων στο επίπεδο της προπαγάνδας ότι δήθεν πασχίζει για την προστασία των λαϊκών εισοδημάτων και για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Προς πείσμα της πραγματικότητας, που διαψεύδει τους υπουργικούς θεατρινισμούς και φέρνει τα λαϊκά νοικοκυριά όλο και πιο κοντά στην απόγνωση εξαιτίας της αδυναμίας τους να αντεπεξέλθουν στα καθημερινά έξοδα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κ. Κουλούρης τώρα εισάγει και νέα μέθοδο: Το παίζει... «εξωγήινος». Ετσι, σαν να μη γνωρίζει τίποτα για το «έγκλημα», χτες συναντήθηκε με εκπροσώπους πολυεθνικών από τον κλάδο των καλλυντικών, ειδών προσωπικής υγιεινής και απορρυπαντικών, που κατέχουν μεγάλα μερίδια στην αγορά με καθοριστική επίδραση στη διαμόρφωση του τιμαρίθμου του συγκεκριμένου κλάδου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατόπιν... συστάσεως των ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ, οι οποίοι, όπως είχε πει σχετικά την προηγούμενη εβδομάδα ο υφυπουργός, τον «έπεισαν» ότι για τις ανατιμήσεις «φταίνε» οι προμηθευτές.

Στη χτεσινή, όμως, συνάντηση, οι τελευταίοι τον «έπεισαν» με τη σειρά τους ότι οι ανατιμήσεις που έχουν επιβάλει μέσα στη χρονιά είναι κάτω από τα επίπεδα του πληθωρισμού και ότι δε θα κάνουν ανατιμήσεις μέχρι τον καινούριο χρόνο. Μάλιστα, σε μια «κρίση ειλικρίνειας», ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κ. Κουλούρης δεν έκρυψε ότι ο στόχος του δεν είναι σε κάθε περίπτωση να ελέγξει την κερδοσκοπία και να βάλει φρένο στην καταλήστευση των λαϊκών εισοδημάτων, αλλά απλώς να κάνει τους καταναλωτές «να τσακώνονται στο ταμείο»! Είναι φανερό, βέβαια, ότι ο Κ. Κουλούρης ούτε «εξωγήινος» είναι, ούτε αφελής ή εύπιστος. Απλώς η πολιτική την οποία εξυπηρετεί δεν έχει και δε θα μπορούσε να έχει κανένα ενδιαφέρον στο επίπεδο του ελέγχου της διαμόρφωσης των τιμών και άρα των κερδών που αποκομίζουν ανεξέλεγκτα τα σούπερ μάρκετ και οι προμηθευτές τους. Οσο για το εάν θα «τσακώνονται» ή όχι οι καταναλωτές με τους ταμίες ή τους διευθυντές των σούπερ μάρκετ, αυτό είναι κάτι που δεν έχει καμία σχέση με τον έλεγχο των τιμών, ούτε βέβαια με την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας που προκαλούν όσοι έχουν «το πάνω χέρι» στη διαμόρφωση των τιμών.

Στο μεταξύ, την ανιούσα έχουν πάρει και οι τιμές των οπωροκηπευτικών, που χτες σε σύγκριση με το τέλος του Σεπτέμβρη του 2002 παρουσιάζουν αυξήσεις τιμών μέχρι και 104%. Σύμφωνα με τις τιμοληψίες του υπουργείου Ανάπτυξης, από τα τριάντα είδη που περιλαμβάνονται στη λίστα των τιμοληψιών τα οκτώ έχουν μείωση της τιμής τους από 3,74% (τα παντζάρια) μέχρι 31,82% (οι ντομάτες), στα μαρούλια η τιμή είναι αμετάβλητη, ενώ σε όλα τα υπόλοιπα οι ανατιμήσεις ξεκινούν από 5% (στα λεμόνια) και φτάνουν μέχρι 104% (στα φασολάκια).

ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ
Υποκρύπτονται συμφέροντα;

Συνολικά 15 εταιρίες έχουν υποβάλλει στο υπουργείο Οικονομικών αίτηση για χορήγηση άδειας καταλληλότητας ταμειακών μηχανών αντλιών καυσίμων. Αυτό αναφέρεται σε χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, στην οποία επισυνάπτονται και τα στοιχεία των δυο τελευταίων εταιριών που υποβάλανε πρόσφατα αίτηση με την οποία ζητούν τη χορήγηση άδειας καταλληλότητας.

Με τον τρόπο αυτό - δηλαδή τα όσα αναφέρονται στην παραπάνω ανακοίνωση - η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επιχειρεί να αμυνθεί στις καταγγελίες της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας (ΟΒΕ). Και η ουσία των καταγγελιών της ΟΒΕ, είναι ότι, πέραν των άλλων, πίσω από την εμμονή της κυβέρνησης να τοποθετηθούν ταμειακές μηχανές στις αντλίες, υποκρύπτονται οικονομικά συμφέροντα, ειδικότερα συγκεκριμένες εταιρίες οι οποίες θα ωφεληθούν από το μέτρο...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ