ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΝΕΟΛΑΙΑ
45ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Σε τροχιά κορύφωσης συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» αυτό το διάστημα που περνούν από μεγάλες πόλεις και πρωτεύουσες νομών, ενώ ταυτόχρονα διοργανώνονται και προφεστιβαλικές εκδηλώσεις σε γειτονιές, μικρές πόλεις και χωριά.

Το καλοκαιρινό ταξίδι του Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί στην Αθήνα στις 19, 20 και 21 Σεπτέμβρη.

Σήμερα, Παρασκευή

Σπάρτη, στο Πάρκο Ευαγγελίστριας. Θα μιλήσει ο Νίκος Κουτουμάνος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Πελοποννήσου. Θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τα «Κίτρινα Ποδήλατα».

Γρεβενά, στην πλατεία Λαχαναγοράς. Θα μιλήσει ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

Αύριο, Σάββατο

Λευκάδα, στο Ανοιχτό Θέατρο. Θα μιλήσει ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Οι Μανώλης Φάμελλος, Στάθης Δρογώσης και Βαγγέλης Μαρκαντώνης θα παρουσιάσουν αφιέρωμα στα τραγούδια του αγώνα των εργατών και των λαών, με τίτλο «Ψωμί και Τριαντάφυλλα».

Πρέβεζα, στο Κηποθέατρο «Γ. Ρίτσος». Θα μιλήσει ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής του ΚΚΕ. Χιπ χοπ συναυλία με τους «Rebellion Connexion» και συναυλία με τα «Κίτρινα Ποδήλατα».

Κατερίνη, πρώτη μέρα των εκδηλώσεων στο θεατράκι του Πάρκου. Θα μιλήσει ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ, και θα παρουσιαστεί αφιέρωμα με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

Αίγιο, στην πλατεία Ποσειδώνα. Θα μιλήσει η Αλεξάνδρα Αλάφη, μέλος της ΚΕΟΕ της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

Ζάκυνθος, στην πλατεία Σολωμού. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Τζαβάρας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας. Θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί και θα πραγματοποιηθεί λαϊκό γλέντι.

Κεφαλονιά, στην πλατεία Περιφέρειας στο Αργοστόλι. Θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής. Θα ακολουθήσει συναυλία με τον Στέλιο Μαγαλιό.

Κως, στο Πάρκο Ιπποκράτη. Θα μιλήσει ο Παναγιώτης Μεντρέκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα πραγματοποιηθούν συναυλίες και λαϊκό γλέντι.

Τρίπολη, στην πλατεία Πετρινού. Θα μιλήσει η Βασιλική Γκιόκα, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ. Θα πραγματοποιηθεί συναυλία με νεανικά συγκροτήματα.

Κόρινθος, στον Φλοίσβο. Θα μιλήσει ο Γιώργος Καραγιάννης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας του ΣΠ Πελοποννήσου. Θα πραγματοποιηθούν συναυλία και λαϊκό γλέντι.

Κυριακή 1 Σεπτέμβρη

Κατερίνη, δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων στο θεατράκι του Πάρκου, θεατρική παράσταση με το έργο «Ο Τζόνι πήρε τ' όπλο του» του Ντάλτον Τράμπο σε θεατρική απόδοση της Σοφίας Αδαμίδου και σκηνοθεσία της Θάλειας Ματίκα.

Λήμνος, στο λιμάνι της Μύρινας. Θα μιλήσει η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ.

Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις
  • Σήμερα, Παρασκευή:

-- Στην Καλαμαριά, στα γραφεία του ΚΚΕ, προβολή ταινίας.

-- Στη Σιάτιστα Κοζάνης. Θα μιλήσει ο Γιάννης Κανάτσιος, Γραμματέας της ΤΕ Καστοριάς - Βοΐου. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

-- Στα Αλωνα Φλώρινας, προβολή ταινίας και ομιλία από την Δέσποινα Γρηγοριάδου, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Στην Ιστιαία, στην κεντρική πλατεία, με ομιλητή τον Δημήτρη Αλεξόπουλο, μέλος του Γραφείου του ΣΠ Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τους Γιώργο Πισσάκη, Νίκο Βαλή και Παναγιώτη Τόγια.

-- Στον Λαύκο στο Νότιο Πήλιο, στην πλατεία, στις 20.30, με προβολή του Ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια του Κόμματος «Ο δρόμος μας» και χαιρετισμό από τον Αποστόλη Στεργιόπουλο, μέλος του ΓΠ Θεσσαλίας της ΚΝΕ.

-- Στην Ελασσόνα, με ομιλητή τον Παναγιώτη Κοδέλα, μέλος του ΓΠ Θεσσαλίας της ΚΝΕ, τουρνουά πινγκ - πονγκ, παιχνίδι για μαθητές Γυμνασίου και λαϊκό γλέντι.

  • Αύριο, Σάββατο:

-- Στην Καρδίτσα, στο Παυσίλυπο, παιχνίδι για μαθητές.

-- Στο Αργος Ορεστικό Καστοριάς. Θα μιλήσει η Αννέτα Γραμμένου, στέλεχος του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

-- Στο Τρανόβαλτο Κοζάνης. Θα μιλήσει ο Γιώργος Ριμπάς, Γραμματέας του ΤΣ Κοζάνης της ΚΝΕ. Ακόμα, προβολή ταινίας, παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού και λαϊκό γλέντι.

  • Κυριακή 1 Σεπτέμβρη:

-- Στο Αρδάνι Τρικάλων, με συζήτηση για το σχολείο και τις θέσεις της ΚΝΕ με ομιλήτρια την Στέλλα Κριμνιώτη, μέλος του ΓΠ Θεσσαλίας της ΚΝΕ, και προβολή βίντεο.

-- Στην Αχαράβη Κέρκυρας, στις 8 μ.μ., με προβολές και συζήτηση με θέμα «Ζωή με δικαιώματα ή ζωή με ευκαιρίες;».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΕΣΤΙΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Να καταργηθεί τώρα το άδικο χαράτσι στις εστίες της Λάρισας!

Κινητοποίηση τη Δευτέρα 2 Σεπτέμβρη

Με αφορμή το χαράτσι των 400 ευρώ για μονόκλινο και 150 ευρώ για δίκλινο που καλούνται να δώσουν οι εστιακοί φοιτητές, γιατί σε αντίθετη περίπτωση η διοίκηση του ιδρύματος αρνείται να τους παραδώσει το κλειδί του δωματίου τους, ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών του ΤΕΙ Λάρισας εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία καλεί σε κινητοποίηση τη Δευτέρα 2 Σεπτέμβρη στο γραφείο της φοιτητικής μέριμνας.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι φοιτητές με άνεργους γονείς, με μηδενικό εισόδημα (!), κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο λόγω του χαρατσιού που επιβάλλεται.

Η ανακοίνωση συνεχίζει αναδεικνύοντας ότι δεκάδες φοιτητές πετάχτηκαν ήδη έξω από την εστία μέσα στο καλοκαίρι λόγω του απαράδεκτου κανονισμού φοίτησης. Πρόκειται για φοιτητές που φεύγουν πριν την εαρινή εξεταστική για να δουλέψουν σεζόν ή κόβονται στα εργαστήρια, γιατί εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους και αποκλείονται από τις εστίες γιατί δεν έχουν περάσει όλα τα μαθήματα του έτους τους! Και επιπλέον η διοίκηση δεν τους επιτρέπει να παραμείνουν στα δωμάτιά τους ούτε καν για την εξεταστική του Σεπτέμβρη, πριν την είσοδο των πρωτοετών. Δηλαδή δεκάδες δωμάτια θα είναι όλο τον Σεπτέμβρη άδεια και οι φοιτητές χωρίς στέγη!

Ο Σύλλογος επισημαίνει:

«Για τους εκατοντάδες πρωτοετείς φοιτητές που πέρασαν σε τμήματα της πόλης μας τα διαθέσιμα δωμάτια στην εστία δεν αρκούν ούτε για ζήτω! Κάθε χρόνο πάνω από 200 φοιτητές δεν γίνονται δεκτοί λόγω έλλειψης δωματίων! Ο ένοχος έχει ονοματεπώνυμο! Είναι η πολιτική όλων των κυβερνήσεων που δεν δίνουν δεκάρα για τις ανάγκες μας και από πάνω μας χαρατσώνουν για να ζούμε σε μια εστία παρέα με τις κατσαρίδες και τη μούχλα, χωρίς κλιματισμό το καλοκαίρι, χωρίς πρόσβαση στο ίντερνετ και με ανύπαρκτη την πυροπροστασία! Με τη θέρμανση και το ζεστό νερό να παρέχονται με το σταγονόμετρο μέσα στο καταχείμωνο! Είναι η επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων που μεταφράζεται σε νοίκια στις εστίες και ανύπαρκτες υποδομές! Η νέα κυβέρνηση της ΝΔ, στα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ, προτείνει μάλιστα τη γενίκευση των ενοικίων και την παράδοση των εστιών σε ιδιώτες για να κερδοφορούν στις πλάτες μας!».

Σε αυτήν τη βάση καλεί σε κινητοποίηση τη Δευτέρα 2 Σεπτέμβρη στο γραφείο της φοιτητικής μέριμνας, για να διεκδικήσουν:

  • Να καταργηθεί το χαράτσι των 150 και 400 ευρώ που πληρώνει κάθε εστιακός για να πάρει δωμάτιο στην εστία της Λάρισας.
  • Να καταργηθεί ο απαράδεκτος και αντιδραστικός κανονισμός, που αποκλείει δεκάδες φοιτητές από την εστία. Να δοθεί άμεση λύση για όσους πετάχτηκαν έξω από τα δωμάτιά τους.
  • Να ενοικιαστούν άμεσα δωμάτια σε ξενοδοχεία για όσους φοιτητές κάνουν αίτηση και δεν αρκούν οι κλίνες στις εστίες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
  • Να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση για τη συντήρηση και την αναβάθμιση των εστιών. Ανέγερση νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ιδιώτες και νοίκια.

Τέλος, καλεί όλους τους μαζικούς φορείς της Λάρισας, τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους, τα σωματεία να στηρίξουν τις δίκαιες διεκδικήσεις τους, απαιτώντας από την κυβέρνηση, τις πρυτανικές αρχές, τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές να δώσουν άμεσα λύση στα προβλήματα των εστιών και συνολικά στο οξυμένο πρόβλημα της φοιτητικής στέγασης!

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Στο τραπέζι καθιέρωση βάσης και εθνικό απολυτήριο

Την πρόθεση της κυβέρνησης να θεσπίσει ελάχιστη βάση για την εισαγωγή των υποψηφίων στην Ανώτατη Εκπαίδευση επανέλαβε η υπουργός Παιδείας, Ν. Κεραμέως, σε συνέντευξή της στην ιστοσελίδα «esos.gr». Δήλωσε παράλληλα πως στις επιδιώξεις της κυβέρνησης είναι «η επιτυχής ολοκλήρωση του Λυκείου να οδηγεί στην απόκτηση Εθνικού Απολυτηρίου, για το οποίο θα λαμβάνονται υπόψιν οι βαθμοί και των τριών τάξεων του Λυκείου, με διαφορετικό συντελεστή ανά τάξη. Μια σκέψη είναι ο βαθμός του απολυτηρίου να συνυπολογίζεται - σε κάποιο βαθμό τουλάχιστον - για την είσοδο στο πανεπιστήμιο», σημείωσε, συμπληρώνοντας πως τα παραπάνω θα συζητηθούν αναλυτικά με τους εμπλεκόμενους φορείς. Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να διατηρήσει το νομοθετικό πλαίσιο που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ και κάνει το Λύκειο ακόμα πιο ανταγωνιστικό και υποταγμένο στις εξετάσεις και να επεκτείνει στη συνέχεια αυτό το πλαίσιο προς ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση.

Η Ν. Κεραμέως εξήγγειλε, επίσης, νομοθετικές παρεμβάσεις που ετοιμάζονται στις τρεις βαθμίδες της Εκπαίδευσης και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, σημειώνοντας πως είναι νωρίς να προσδιοριστεί ο χρόνος κατάθεσης των νομοσχεδίων, κάτι που θα εξαρτηθεί από την πορεία της διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς και από τον ευρύτερο κυβερνητικό προγραμματισμό.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org