Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΕΣΤΙΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Να καταργηθεί τώρα το άδικο χαράτσι στις εστίες της Λάρισας!

Κινητοποίηση τη Δευτέρα 2 Σεπτέμβρη

Με αφορμή το χαράτσι των 400 ευρώ για μονόκλινο και 150 ευρώ για δίκλινο που καλούνται να δώσουν οι εστιακοί φοιτητές, γιατί σε αντίθετη περίπτωση η διοίκηση του ιδρύματος αρνείται να τους παραδώσει το κλειδί του δωματίου τους, ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών του ΤΕΙ Λάρισας εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία καλεί σε κινητοποίηση τη Δευτέρα 2 Σεπτέμβρη στο γραφείο της φοιτητικής μέριμνας.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι φοιτητές με άνεργους γονείς, με μηδενικό εισόδημα (!), κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο λόγω του χαρατσιού που επιβάλλεται.

Η ανακοίνωση συνεχίζει αναδεικνύοντας ότι δεκάδες φοιτητές πετάχτηκαν ήδη έξω από την εστία μέσα στο καλοκαίρι λόγω του απαράδεκτου κανονισμού φοίτησης. Πρόκειται για φοιτητές που φεύγουν πριν την εαρινή εξεταστική για να δουλέψουν σεζόν ή κόβονται στα εργαστήρια, γιατί εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους και αποκλείονται από τις εστίες γιατί δεν έχουν περάσει όλα τα μαθήματα του έτους τους! Και επιπλέον η διοίκηση δεν τους επιτρέπει να παραμείνουν στα δωμάτιά τους ούτε καν για την εξεταστική του Σεπτέμβρη, πριν την είσοδο των πρωτοετών. Δηλαδή δεκάδες δωμάτια θα είναι όλο τον Σεπτέμβρη άδεια και οι φοιτητές χωρίς στέγη!

Ο Σύλλογος επισημαίνει:

«Για τους εκατοντάδες πρωτοετείς φοιτητές που πέρασαν σε τμήματα της πόλης μας τα διαθέσιμα δωμάτια στην εστία δεν αρκούν ούτε για ζήτω! Κάθε χρόνο πάνω από 200 φοιτητές δεν γίνονται δεκτοί λόγω έλλειψης δωματίων! Ο ένοχος έχει ονοματεπώνυμο! Είναι η πολιτική όλων των κυβερνήσεων που δεν δίνουν δεκάρα για τις ανάγκες μας και από πάνω μας χαρατσώνουν για να ζούμε σε μια εστία παρέα με τις κατσαρίδες και τη μούχλα, χωρίς κλιματισμό το καλοκαίρι, χωρίς πρόσβαση στο ίντερνετ και με ανύπαρκτη την πυροπροστασία! Με τη θέρμανση και το ζεστό νερό να παρέχονται με το σταγονόμετρο μέσα στο καταχείμωνο! Είναι η επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων που μεταφράζεται σε νοίκια στις εστίες και ανύπαρκτες υποδομές! Η νέα κυβέρνηση της ΝΔ, στα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ, προτείνει μάλιστα τη γενίκευση των ενοικίων και την παράδοση των εστιών σε ιδιώτες για να κερδοφορούν στις πλάτες μας!».

Σε αυτήν τη βάση καλεί σε κινητοποίηση τη Δευτέρα 2 Σεπτέμβρη στο γραφείο της φοιτητικής μέριμνας, για να διεκδικήσουν:

  • Να καταργηθεί το χαράτσι των 150 και 400 ευρώ που πληρώνει κάθε εστιακός για να πάρει δωμάτιο στην εστία της Λάρισας.
  • Να καταργηθεί ο απαράδεκτος και αντιδραστικός κανονισμός, που αποκλείει δεκάδες φοιτητές από την εστία. Να δοθεί άμεση λύση για όσους πετάχτηκαν έξω από τα δωμάτιά τους.
  • Να ενοικιαστούν άμεσα δωμάτια σε ξενοδοχεία για όσους φοιτητές κάνουν αίτηση και δεν αρκούν οι κλίνες στις εστίες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
  • Να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση για τη συντήρηση και την αναβάθμιση των εστιών. Ανέγερση νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ιδιώτες και νοίκια.

Τέλος, καλεί όλους τους μαζικούς φορείς της Λάρισας, τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους, τα σωματεία να στηρίξουν τις δίκαιες διεκδικήσεις τους, απαιτώντας από την κυβέρνηση, τις πρυτανικές αρχές, τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές να δώσουν άμεσα λύση στα προβλήματα των εστιών και συνολικά στο οξυμένο πρόβλημα της φοιτητικής στέγασης!


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org