ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Ιούλη 2022 - Κυριακή 31 Ιούλη 2022
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Πεδίο κερδοφορίας για τους ομίλους η «διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας»

Τους σχεδιασμούς των «πράσινων» επιχειρηματικών ομίλων, που μέχρι τώρα έχουν βάλει φωτιά στην τσέπη των εργατικών, λαϊκών οικογενειών, εμφάνισε ως «φάρμακο διά πάσαν νόσον» όσον αφορά τη «διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, ενημερώνοντας σχετικά, την περασμένη Παρασκευή, τα μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Στην Επιτροπή είχαν κληθεί ακόμα οι εκπρόσωποι της ΡΑΕ και του ΔΕΣΦΑ.

Ο υπουργός ανέφερε ότι από τα άλλα κράτη της ΕΕ, η Ελλάδα έχει μεν τον «μικρότερο κίνδυνο να μείνει από Ενέργεια τον χειμώνα», όμως ...διευκρίνισε πως «είναι βέβαια ο κίνδυνος υπαρκτός». Κάνοντας λόγο για τις «δυνατότητες κάλυψης των εγχώριων ενεργειακών αναγκών», ανέφερε ότι ένα μεγάλο μέρος τους μπορεί να καλυφθεί από τη Ρεβυθούσα «όταν μιλάμε για μέση ζήτηση. Οταν η ζήτηση όμως φθάνει στο peak, κάτι που μπορεί να σημαίνει και τις 350.000 μεγαβατώρες, τότε το δυναμικό της Ρεβυθούσας δεν επαρκεί και η επιλογή είναι να μειώνεται η κατανάλωση φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή και να στραφούμε στο ντίζελ και τους λιγνίτες», σημείωσε.

Μιλώντας για την «υλοποίηση του μέτρου απεξάρτησης από τις εισαγωγές φυσικού αερίου», ανέφερε ότι «η Ελλάδα υπολογίζει στη Ρεβυθούσα, με αποθηκευτική ικανότητα 225.000 κ.μ., στον αγωγό TAP, μέσω του οποίου εισάγονται 30.000 κ.μ. την ημέρα, στις εισαγωγές μέσω Τουρκίας 10.000 κ.μ., ενώ υπάρχει η δυνατότητα να αντικατασταθεί η χρήση φυσικού αερίου σε 5 εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με ντίζελ» και ότι «η χρήση λιγνίτη αυξάνεται με την παραγωγή να φθάνει τις 9 τεραβατώρες, ενώ η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει και στην περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ καθώς και στην επιτυχή υλοποίηση πολιτικών εξοικονόμησης Ενέργειας, αρχής γενομένης από τα δημόσια κτίρια» και πολλά άλλα ακόμα που κάνουν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, τους εφοπλιστές και άλλους μεγαλομεταφορείς και συνολικά όλους τους ομίλους των ΑΠΕ να τρίβουν τα χέρια τους.

Βέβαια, αυτό που δεν είπε είναι πόσο θα έρθει το «μπουγιουρντί» για τον λαό, ο οποίος είναι και αυτός που θα πληρώσει τον λογαριασμό για όλα αυτά τα σχέδια και ταυτόχρονα ούτε ενεργειακή ασφάλεια θα έχει, ενώ θα έρθει αντιμέτωπος με την ένταση της ενεργειακής φτώχειας.

Η ενημέρωση έγινε μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζήτησε τα ρέστα από την κυβέρνηση γιατί καθυστερεί στην εισαγωγή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, με την βουλευτή του Θ. Πέρκα να αναφέρει πόσες επιχειρήσεις ΑΠΕ έχουν υποβάλει αίτηση και είναι ακόμα οι καημένες στο περίμενε. Κατηγόρησε ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση για την αύξηση της εισαγωγής φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα και έκανε λόγο για «βίαιη απολιγνιτοποίηση, χωρίς σχέδιο» κ.ο.κ. Βέβαια, επί ΣΥΡΙΖΑ, από το 2015 ως το 2019 διπλασιάστηκε η κατανάλωση φυσικού αερίου στη χώρα και μειώθηκε κατά 50% η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, ενώ το 85% των εργοστασίων είχαν κλείσει.

Δεν υπάρχει διέξοδος στην πεπατημένη των αναγκών του κεφαλαίου

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος ανέδειξε ότι αυτή η κατάσταση που βιώνουν σήμερα τα λαϊκά στρώματα, με τους λογαριασμούς να ζαλίζουν, «είναι αποτέλεσμα της πολιτικής "απελευθέρωσης" της ηλεκτρικής ενέργειας, απολιγνιτοποίησης και "πράσινης μετάβασης" και σε αυτό το κομμάτι έχουν βάλει όλες οι κυβερνήσεις τη σφραγίδα τους», επισημαίνοντας ότι οι όποιες επιλογές των κυβερνήσεων (φυσικό αέριο, μείωση λιγνίτη κ.ο.κ.) «έγιναν για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, σε βάρος των λαϊκών αναγκών, γιατί η λογική της "απελευθέρωσης" εκεί αποσκοπούσε».

Επιπλέον, όπως επισήμανε, «όλη αυτή τη διαδικασία την επηρέασαν οι σφοδρότατοι ανταγωνισμοί για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των διαδρομών, ανταγωνισμός που οδήγησε σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ο οποίος διεξάγεται ακόμη και σήμερα, ανάμεσα στους Αμερικανούς και τους Ρώσους στο έδαφος της Ουκρανίας, με την εγχώρια αστική τάξη και τις κυβερνήσεις της να έχουν μπλέξει τη χώρα ενεργητικά σε αυτόν τον πόλεμο».

Ο Ν. Καραθανασόπουλος ζήτησε σαφείς απαντήσεις για το αν έχουν διασφαλιστεί οι απαραίτητες ποσότητες LNG και σε τι τιμές, καθώς και αν ενέχει κινδύνους και ποιους για το περιβάλλον η επαναεριοποίηση του LNG και αν έχουν ληφθεί μέτρα για την αντιμετώπισή τους. Τόνισε ότι «όσο κινούμαστε στην πεπατημένη που χαράζουν η ΕΕ και οι ανάγκες του κεφαλαίου, τόσο τα πράγματα θα επιδεινώνονται το επόμενο χρονικό διάστημα, όχι μόνο ως προς την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών αλλά και συνολικότερα για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της χώρας μας».

Εκανε καθαρό ότι αυτό που απαιτείται είναι «να συγκρουστεί ο λαός με τις επιλογές της ΕΕ σε δύο επίπεδα: Το πρώτο είναι στην υπόθεση της "απελευθέρωσης" και της "πράσινης μετάβασης", της απολιγνιτοποίησης και το δεύτερο επίπεδο είναι στην αποδέσμευση και από την ιμπεριαλιστική σύγκρουση και από τις κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία. Μόνο με μια τέτοια λογική υπάρχει δυνατότητα. Γιατί αντικειμενικά οι δυνατότητες υπάρχουν. Η Ελλάδα είναι πολύ πλούσια σε πηγές και από ορυκτά, ο λιγνίτης και βεβαίως υδρογονάνθρακες οι οποίοι υπάρχουν, και σε νερό, αλλά και σε αέρα και ήλιο. Ολα αυτά θα διαμόρφωναν τις προϋποθέσεις και επάρκειας και πολύ φτηνού μείγματος και δυνατοτήτων να κάνουμε και εξαγωγές ακόμη τεράστιες. Ομως, οι επιλογές μπαίνουν τροχοπέδη στην αξιοποίηση του συνόλου των ενεργειακών πηγών. Αυτές οι επιλογές σχετίζονται άμεσα με την υπόθεση κέρδος».


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής γίνεται με κριτήριο τα κέρδη των ομίλων

Eurokinissi

Τις τελευταίες μέρες η συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα της χώρας κινείται σταθερά σε τιμές άνω του 20%. Οι γενικότερες εξελίξεις με τον περιορισμό της ροής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία έχουν βάλει μπρος το σχέδιο της κυβέρνησης για αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής και της συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, η λιγνιτική παραγωγή θα αυξηθεί κατά 50% την επόμενη διετία, κάτι που, όπως δήλωσε, αποτελεί προσωρινό μέτρο, το οποίο λαμβάνεται για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη εξάρτηση από το φυσικό αέριο.

Το μέτρο αυτό προβλέπεται να επαναξιολογηθεί με βάση τις συνθήκες της αγοράς και τη διαθεσιμότητα του καυσίμου. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΔΕΗ, η παραγωγή από λιγνίτη θα διπλασιαστεί με στόχο την αύξηση των αποθεμάτων. Το σχέδιο που υποβλήθηκε στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, προβλέπει αύξηση της παραγωγής της σε 6,5 τεραβατώρες ή ακόμη και σε 7 τεραβατώρες έως τον Απρίλη του 2023 υπό προϋποθέσεις.

Η ΔΕΗ αφήνει επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο για μερική παράταση στη λειτουργία και της μονάδας «Αγιος Δημήτριος, 3 ή 4 για λόγους που συνδέονται με τα έργα τηλεθέρμανσης. Ο προγραμματισμός είναι οι μονάδες αυτές να κλείσουν στο τέλος του 2022, ωστόσο λόγω καθυστέρησης των έργων διασύνδεσης της Κοζάνης με τον ΑΗΣ Καρδιάς ενδέχεται η λειτουργία να παραταθεί έως τον Απρίλη του 2023.

Μέχρι σήμερα, η πολιτική της απολιγνιτοποίησης, στην κατεύθυνση της «πράσινης μετάβασης» της ΕΕ, έχει οδηγήσει στο κλείσιμο των ΑΗΣ «Αμύνταιο» 1 και 2, «Καρδιά» 3 και 4, ενώ για φέτος είναι προγραμματισμένο να κλείσουν οι ΑΗΣ Καρδιάς και η μονάδα 3 της Μεγαλόπολης.

Ανακοίνωση της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, «η απόφαση για αύξηση της χρήσης του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα δεν γίνεται για τα συμφέροντα και τις ανάγκες της εργατικής τάξης και του λαού. Κριτήριο έχει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων μέσα στο φόντο όξυνσης των ανταγωνισμών διεθνώς και στη χώρα μας».

Επίσης, προσθέτει πως ο διακηρυγμένος στόχος για ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία πριν από τον πόλεμο επιταχύνεται τώρα για να διασφαλίσει καλύτερους όρους στον ανταγωνισμό των επιχειρηματικών ομίλων της χώρας μας μέσα σε πολεμικές συνθήκες, δίνοντας τέλος στο αφήγημα ότι η «πράσινη μετάβαση» στόχο έχει την προστασία του περιβάλλοντος. «Τον στόχο αυτό τον στήριξαν και τον στηρίζουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ διαχρονικά με την πολιτική που εφάρμοσαν και έχουν ευθύνες για την κατάσταση που έχουν περιέλθει η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα», επισημαίνει η ανακοίνωση και προσθέτει πως σε αυτόν τον δρόμο «ο λαός θα συνεχίσει να ακριβοπληρώνει το ρεύμα όσο παραμένουν οι μηχανισμοί όπως το εμπόριο ρύπων, το Χρηματιστήριο Ενέργειας, συνεχίζουν οι κυρώσεις στη Ρωσία, δεν μπαίνει πλαφόν στην τιμή του ρεύματος, χρέωση χαρατσιού για ΑΠΕ κ.ά. Αυτό αποδεικνύουν και οι εξελίξεις με τη ρήτρα αναπροσαρμογής που την "καταργούν" εισπράττοντάς την από την άλλη τσέπη.

Οι "ελαστικές" σχέσεις εργασίας, οι εργολαβίες θα επεκταθούν και θα αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι θα εργάζονται χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με τους σημερινούς άθλιους μισθούς, τα κλεμμένα Δώρα κ.ά.

Αυξάνεται ο κίνδυνος ατυχημάτων με τη διευρυμένη αξιοποίηση εργαζομένων με "ελαστικές" σχέσεις εργασίας, με την εντατικοποίηση με την ελλιπή συντήρηση του εξοπλισμού».

Η ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας καλεί τον λαό, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, να συγκρουστεί με τη στρατηγική των μονοπωλίων, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, με τις προτεραιότητες του αντιλαϊκού κράτους, με τις «αντοχές» της οικονομίας και να διεκδικήσει:

- Κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, απόσυρση της χώρας από τις κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία. Κατάργηση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ σε βενζίνη, φυσικό αέριο

- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τις ανάγκες λειτουργίας ΑΗΣ και Ορυχείων.

- Να συνεχίσει τη λειτουργία του το Ορυχείο Αχλάδας.

- Υπογραφή ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ ΑΕ και τους υπόλοιπους παρόχους με αυξήσεις στους μισθούς.

- Μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος από την αξιοποίηση του λιγνίτη. Περιβαλλοντική αναβάθμιση ΑΗΣ και ορυχείων.

- Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

- Να προχωρήσουν άμεσα οι μετεγκαταστάσεις οικισμών (Ποντοκώμη, Ακρινή κ.ά.).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ