ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Ιούνη 2020
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Διαμαρτυρίες αύριο σε καταστήματα του ΕΛΓΑ σε όλη τη χώρα

Σε νέες συντονισμένες κινητοποιήσεις προχωρούν αύριο Τετάρτη οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, οργανώνοντας παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από καταστήματα του ΕΛΓΑ σε όλη τη χώρα, σε συνέχεια των αγωνιστικών πρωτοβουλιών που πραγματοποιούν όλο το χρόνο Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες που συντονίζονται με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Στην αιχμή των κινητοποιήσεων βρίσκονται τα αιτήματα για:

Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, να μην πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές οι παραγωγοί ώσπου να αποζημιωθούν.

Κάλυψη από το κράτος του χαμένου εισοδήματος όσων έχουν πληγεί από την πανδημία.

Κατώτατες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα, που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους βιοπαλαιστές αγρότες.

Κάλεσμα αγώνα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων με ανακοίνωσή της καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους να πάρουν μαζικά μέρος στις αυριανές συγκεντρώσεις, τονίζοντας πως «η κατάσταση με τον ΕΛΓΑ δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο, αλλά ούτε και να επιτρέψουμε τα σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης της παραγωγής, που θα επιφέρει νέες αυξημένες εισφορές και μικρότερες αποζημιώσεις».

Η Επιτροπή καταγράφει τις συνέπειες του νέου κανονισμού του ΕΛΓΑ από το 2011, καθώς και της ακολουθούμενης πολιτικής, σημειώνοντας ότι:

-- Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στις εκτιμήσεις και στις αποζημιώσεις των δικαιούχων, που φτάνει στους 16 μήνες για την καταβολή του 100%.

--Τα έσοδα του ΕΛΓΑ στηρίζονται αποκλειστικά στις ασφαλιστικές εισφορές αγροτών και κτηνοτρόφων, με τις οποίες καλύπτονται και πάγια λειτουργικά έξοδα του ΕΛΓΑ, καθώς οι κυβερνήσεις από το 2011 δεν έχουν βάλει ούτε ένα ευρώ.

-- Υπάρχουν ζημιογόνα αίτια που καλύπτονται από τον κανονισμό, αλλά ο ΕΛΓΑ με διάφορες κατάπτυστες προφάσεις δεν τα δέχεται, ώστε να μην τα αποζημιώνει, καθώς τα χρήματα δεν φτάνουν.

-- Ο κανονισμός δεν παίρνει υπόψη τις κλιματικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί και αφήνει ακάλυπτα ζημιογόνα αίτια που κάθε χρόνο εμφανίζονται σε καλλιέργειες, με συνέπεια οι αγρότες να χάνουν την παραγωγή τους, να μην αποζημιώνονται και να πληρώνουν και τις μεγάλες ασφαλιστικές εισφορές από πάνω.

-- Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εντάξει ζημιογόνα αίτια στην ασφάλιση, αλλά με αύξηση των ασφαλίστρων, που ήδη είναι υπέρογκα.

Αμεσα αιτήματα - διεκδικήσεις

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων διεκδικεί:

-- Αμεση καταβολή του υπόλοιπου 35% για τις ζημιές του 2019. Να σταματήσει το αίσχος να δίνεται σταδιακά και τόσο αργοπορημένα η αποζημίωση των δικαιούχων, που είναι δικά μας χρήματα, και ενώ ήδη έχουμε προπληρώσει αυτά τα χρήματα στον ΕΛΓΑ.

-- ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, και όχι να στηρίζεται μόνο στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών.

-- ΕΛΓΑ που να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

-- Καμία σκέψη για είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή.

-- Καμία σκέψη για αύξηση των ασφαλίστρων του ΕΛΓΑ.

-- Να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες προσλήψεις στον ΕΛΓΑ, ώστε να επιταχυνθούν οι εκτιμήσεις και αποζημιώσεις.

Οι αυριανές κινητοποιήσεις

Κινητοποιήσεις αύριο Τετάρτη προγραμματίζουν μεταξύ άλλων:

  • Οι Ενωτικές Ομοσπονδίες και οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Θεσσαλίας στον ΕΛΓΑ στη Λάρισα, στις 11 π.μ.
  • Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας στον ΕΛΓΑ στο Αγρίνιο, στις 10.30 π.μ.
  • Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου και τοπικοί Αγροτικοί Σύλλογοι στον ΕΛΓΑ στην Τρίπολη, στις 11 π.μ.
  • Οι Αγροτικοί Σύλλογοι του νομού Αχαΐας και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας καλούν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στην Πάτρα. Ως χώρος προσυγκέντρωσης και αναχώρησης από Αίγιο έχει οριστεί ο κόμβος νοσοκομείου, στις 9.30 π.μ.
  • Το Παγκρήτιο Συντονιστικό Αγροτικών - Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα καλεί στα γραφεία του ΕΛΓΑ στο Ηράκλειο, στις 11 π.μ.
  • Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», Πέλλας και Ημαθίας στον ΕΛΓΑ στη Βέροια, στις 10 π.μ.
  • Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας στην έδρα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
  • Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αρτας και Πρέβεζας, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ζίτσας και ο Αμπελουργικός Σύλλογος Ζίτσας στον ΕΛΓΑ στα Γιάννενα, στις 12.30 μ.μ.
  • Ο Αγροτικός Σύλλογος Βοΐου - Κοζάνης έξω από το κεντρικό κατάστημα του ΕΛΓΑ στην Κοζάνη, στις 10.30 π.μ.
  • Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λαμία, στις 11 π.μ.
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΠΡΟΝΟΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ
Σε εργασιακή ομηρία και η «ασπίδα ζωής»...

Το γεγονός ότι εκατοντάδες εργαζόμενοι σε προνοιακά ιδρύματα, που άκουγαν το προηγούμενο διάστημα τις υποκριτικές «ευχαριστίες» της κυβέρνησης για τη μάχη που έδωσαν με αυταπάρνηση απέναντι στην πανδημία, βλέπουν τώρα να καταστρατηγείται μέρα με τη μέρα το δικαίωμά τους στη δουλειά και μεγάλο τμήμα τους να κινδυνεύει με απόλυση, καταγγέλλει η Πανελλαδική Επιτροπή Αγώνα Προνοιακών Επικουρικών.

Οπως επισημαίνει, «εργαζόμαστε σε θεραπευτήρια - γηροκομεία, Κέντρα Φιλοξενίας ΑμεΑ και εγκαταλελειμμένων παιδιών, από 2,5 έως και 6 χρόνια συνεχόμενα χωρίς μέρα κενό. Καλύπτουμε τραγικά κενά σε μόνιμο προσωπικό, πάγιες και διαρκείς ανάγκες, θέσεις νευραλγικές για την προστασία της ζωής των πιο ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού.

Ακούσαμε επίσημες ευχαριστίες και χειροκροτηθήκαμε γιατί γίναμε "ασπίδα ζωής" αυτών των ανθρώπων εν μέσω κορονοϊού με τα πιο πενιχρά μέσα. Με έλλειψη μέσων προστασίας κι ελάχιστο προσωπικό. Με το υπουργείο να δηλώνει ότι δεν υπήρξε ούτε μια απώλεια ζωής όλους αυτούς τους μήνες στις πιο ευπαθείς ομάδες και την ίδια ώρα να αφήνει τους συμβασιούχους εργαζόμενους στο άγχος, στην αγωνία της επόμενης μέρας, της απληρωσιάς».

«Παλέψαμε για να μη βρεθούμε στο δρόμο, για να κρατήσουμε το αυτονόητο δικαίωμά μας στη δουλειά. Διεκδικήσαμε με όλες μας τις δυνάμεις μόνιμη και σταθερή δουλειά, τη μετατροπή των συμβάσεών μας σε αορίστου χρόνου», σημειώνει η Πανελλαδική Επιτροπή Αγώνα.

Παρ' όλα αυτά η τελευταία εξάμηνη παράταση λήγει σήμερα, 30 Ιούνη, κι όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, το υπουργείο Εργασίας διαβεβαίωνε από τον Απρίλη (εν μέσω πανδημίας, ενώ προωθούσε τόσες ΠΝΠ για το κεφάλαιο) ότι οι συμβάσεις θα παραταθούν με νέα τροπολογία, η οποία από τον Απρίλη πήγε στον Μάη κι από τον Μάη στον Ιούνη, για να πάει για ψήφιση στη Βουλή σήμερα, κυριολεκτικά δηλαδή την τελευταία στιγμή...

Και η Επιτροπή Αγώνα θέτει το κρίσιμο ερώτημα: «Πώς θα διασφαλιστεί ότι θα συνεχίσουμε χωρίς ώρα - μέρα κενό, δεδομένης και της διαδικασίας που πρέπει να γίνει από τα Κέντρα Πρόνοιας μετά την έκδοση του ΦΕΚ; Συν το γεγονός ότι πρόκειται για μια παράταση που εξαρτάται από τα προσωρινά αποτελέσματα της προκήρυξης 7Κ/2019, η οποία άφησε εξαρχής έξω συναδέλφους λόγω μειωμένων θέσεων (...) κι ο αριθμός τους θα μεγαλώσει με τα προσωρινά αποτελέσματα (...) σημαίνοντας "ξαφνικό θάνατο" για όσους δεν είναι μέσα. Πίσω από κάθε θέση εργασίας βρίσκεται και μια οικογένεια».

Η Πανελλαδική Επιτροπή απαιτεί: Να καθοριστεί το νομικό πλαίσιο ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχεια της σύμβασης των εργαζομένων, χωρίς μέρα κενό και πιθανά προβλήματα στις πληρωμές. Να απεμπλακεί η παράταση των συμβάσεων από τα προσωρινά αποτελέσματα της 7Κ/2019. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, οριστικό τέλος στην ομηρία των συμβασιούχων εργαζομένων.

Διαμαρτυρία τυφλών στο Μέγαρο Μαξίμου

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Παράσταση διαμαρτίας τυφλών πραγματοποιήθηκε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η «Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Τυφλών» στο κάλεσμά της και στη χτεσινή κινητοποίηση απαίτησε: Να πάψουν οι περικοπές θεραπειών, επιδομάτων και συντάξεων τυφλών και αναπήρων. Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των τυφλών και των ΑμεΑ από την κρίση και την πανδημία. Θέσεις μόνιμης και σταθερής δουλειάς για αναπήρους.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον υπουργό Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτη, η κυβέρνηση αρνήθηκε να δεσμευτεί για την ικανοποίηση οποιουδήποτε αιτήματος, ενώ ανακοίνωσε ότι εντός του τρέχοντος έτους θα κατατεθεί νομοσχέδιο που θα αφορά την αναπηρία.

H εκπρόσωπος της ΕΣΚ Τυφλών και μέλος της ΕΕ του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών, Ιωάννα Σταυροπούλου, κατήγγειλε την αντιπροσωπεία της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών, καθώς εγκλώβισαν το μεγαλύτερο κομμάτι της συνάντησης στην περικοπή της προσαύξησης του επιδόματος στους δικαιούχους τυφλούς δικηγόρους. Η Ι. Σταυροπούλου κάλεσε το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα να δώσει όλες του τις δυνάμεις για την επιτυχία του παναναπηρικού συλλαλητηρίου που διοργανώνουν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμεΑ Αττικής, στις 9 Ιούλη, στις 7 μ.μ., στο Σύνταγμα.

ΛΑΡΙΣΑ
Ακόμα ένα θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα»

Νέο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε την Παρασκευή 26/6, σε εργοτάξιο της κατασκευαστικής εταιρείας «ΑΤΡΑΞ» για την ανέγερση νέας υποδομής στη βιοτεχνία ζωοτροφών «ΦΑΚΑΣ» στον Αμπελώνα.

Επισημαίνοντας ότι ο άτυχος εργάτης καταπλακώθηκε από χώματα που υποχώρησαν στις εργασίες θεμελίωσης, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και το Συνδικάτο Οικοδόμων του νομού με ανακοίνωσή τους σημειώνουν πως «προκαλούνται πολλά ερωτήματα για τις συνθήκες εργασίας, τα μέτρα ασφάλειας, την καταλληλότητα του εδάφους, τα μέτρα αντιστήριξης, αφού η οικοδόμηση γίνεται κυριολεκτικά σε σημείο όπου υπάρχουν εμφανή υπόγεια ύδατα, καθώς γίνεται συνεχής άντληση υδάτων».

Υπενθυμίζουν μάλιστα πως «το συγκεκριμένο εργατικό "ατύχημα" είναι το δεύτερο θανατηφόρο για τη χρονιά που διανύουμε στην περιοχή μας και προστίθεται στον μακρύ κατάλογο όλων των προηγούμενων εργατικών "ατυχημάτων" πανελλαδικά, που πολλαπλασιάζονται τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα της έλλειψης ουσιαστικών μέτρων προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων στους τόπους δουλειάς και των συνθηκών πίεσης που υπάρχουν».

Το Εργατικό Κέντρο και το Συνδικάτο τονίζουν ότι «αυτό είναι το καθημερινό σκηνικό της ταξικής επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς».

Εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια και στους οικείους του συναδέλφου τους και καλούν τους εργαζόμενους της περιοχής σε κάθε χώρο δουλειάς, συσπειρωμένοι στα σωματεία τους, να διεκδικήσουν μαζί με το Εργατικό Κέντρο να ληφθούν άμεσα όλα τα μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας τους, να ενισχυθούν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι από τους αρμόδιους φορείς.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ