ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Μάρτη 2021
Σελ. /28
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Ενίσχυση και όχι υποβάθμιση του Νοσοκομείου Κύμης!

Τη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα των εργαζομένων μετέφερε ο βουλευτής Εύβοιας του Κόμματος

Από την επίσκεψη του Γ. Μαρίνου στο Νοσοκομείο
Από την επίσκεψη του Γ. Μαρίνου στο Νοσοκομείο
Την αμέριστη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα των εργαζομένων για ενίσχυση και αποτροπή της περαιτέρω υποβάθμισης του Νοσοκομείου Κύμης εξέφρασε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής Εύβοιας του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων και την διοικήτρια του Νοσοκομείου.

Ο Γιώργος Μαρίνος την Παρασκευή 26/3 επισκέφθηκε για μία ακόμη φορά τον τελευταίο χρόνο το Νοσοκομείο Κύμης, με αφορμή την ανακοίνωση του Σωματείου, στην οποία εκφράζεται η ανησυχία και εναντίωση των εργαζομένων στα σχέδια του υπουργείου Υγείας για ανάπτυξη έξι κλινών για νοσηλεία, χωρίς να πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και σε υποδομές.

Στο πλαίσιο της συνάντησης με το ΔΣ του Σωματείου, ο πρόεδρος Θεοτόκης Κοντός και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ ενημέρωσαν τον βουλευτή του ΚΚΕ ότι την ώρα που το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει την ανάπτυξη κλινικής κορονοϊού στο Νοσοκομείο της Κύμης, με έξι κλίνες, η Παθολογική κλινική κινδυνεύει να τεθεί σε καθεστώς υπολειτουργίας, καθώς ένας παθολόγος έχει υποβάλει την παραίτησή του, ένας ακόμη έχει αιτηθεί μετάθεση και ο διευθυντής συνταξιοδοτείται μέχρι το τέλος του έτους. Παράλληλα, επισήμαναν ότι το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου εισηγείται ότι δεν συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των έξι κλινών, ενώ η Τεχνική Υπηρεσία εκτιμά ότι το σύστημα παροχής οξυγόνου δεν επαρκεί για τη νοσηλεία τόσων ασθενών με κορονοϊό. Πρόσθεσαν ότι το Νοσοκομείο Κύμης λειτουργεί ως εμβολιαστικό κέντρο και παράλληλα στηρίζει με προσωπικό το πρόγραμμα εμβολιασμού στο ΠΙ Κονιστρών.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Μαρίνος σημείωσε αρχικά την ιδιαίτερη αξία που έχει για την περιοχή το Νοσοκομείο Κύμης και επισήμανε ότι στις συνθήκες της πανδημίας η ανάγκη για ενίσχυσή του γίνεται ακόμη μεγαλύτερη. Τόνισε επίσης τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, που έπρεπε εξαρχής να έχει ενισχύσει όλες τις δημόσιες μονάδες Υγείας, και προσδιόρισε ότι η κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο σύστημα Υγείας είναι αναντίστοιχη των αναγκών, ως αποτέλεσμα της πολιτικής που εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζει και η σημερινή. «Πολλά χρόνια τώρα έχουμε σημειώσει ότι η αντιμετώπιση της Υγείας ως εμπόρευμα είναι άκρως επικίνδυνη. Γιατί όταν λειτουργεί ένα δημόσιο νοσοκομείο ως μονάδα επιχειρηματική, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, χωρίς τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό, οξύνονται τα προβλήματα. Στη βάση αυτή παρατηρήθηκαν οι τραγικές ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές, καθώς και στο ΕΚΑΒ, τις οποίες όλες οι κυβερνήσεις προσπάθησαν να τις καλύψουν με επικουρικούς γιατρούς και νοσηλευτές με ημερομηνία λήξης και ήρθε η πανδημία και αυτά τα προβλήματα φούντωσαν», ανέφερε.

Τόνισε επίσης: «Το ΚΚΕ λέει το απλούστερο αλλά και το αναγκαίο. Αμεση επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών μονάδων Υγείας που έχουν υποδομή και έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αμεσες προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές και μέσα σε αυτό το πλαίσιο να αντιμετωπιστούν όλα τα ζητήματα, όπως μαζικά τεστ, επίσπευση του εμβολιασμού». Και πρόσθεσε: «Φτάσαμε τώρα, ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας, και μετράμε αυξητική τάση στα κρούσματα, στους διασωληνωμένους και τους νεκρούς. Τα νοσοκομεία είναι υπό κατάρρευση, το προσωπικό εξουθενωμένο και η κυβέρνηση αρνείται να κάνει προσλήψεις ή να επιτάξει τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές. Κατέληξαν να επιστρατεύσουν ορισμένους ιδιώτες γιατρούς για να μπαλώσουν κάποιες τρύπες».

Τον προβληματισμό της για τα σχέδια του υπουργείου να αναπτυχθούν έξι κλίνες για κορονοϊό εξέφρασε στη συνάντηση με τον Γιώργο Μαρίνο και η διοικήτρια του Νοσοκομείου Κύμης, Βασιλική Αγγελοπούλου, τονίζοντας τόσο την κατάσταση της Παθολογικής κλινικής, όσο και το ζήτημα επάρκειας στον εξοπλισμό παροχής οξυγόνου. Πρόσθεσε επίσης ότι τίθεται ζήτημα διασφάλισης της αποφυγής διασποράς και τον κίνδυνο των υπόλοιπων ασθενών και παράλληλα επισήμανε την ανάγκη τροποποίησης του Οργανισμού, προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα προσλήψεων και ενίσχυση στο νοσοκομείο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γιώργος Μαρίνος σημείωσε ότι το ΚΚΕ, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια, θα συνεχίζει να στηρίζει τη διεκδίκηση για αναβάθμιση του νοσοκομείου. Και ανέδειξε ότι στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση και να δυναμώσει η διεκδίκηση του λαού.

Ερώτηση στη Βουλή

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος και Γιώργος Λαμπρούλης, επισημαίνοντας τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του Σωματείου του Νοσοκομείου, ρωτώντας τον αρμόδιο υπουργό για τα μέτρα που προτίθεται να πάρει ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να αναβαθμιστεί το Νοσοκομείο Κύμης, να πραγματοποιηθούν άμεσα προσλήψεις, να μονιμοποιηθούν χωρίς όρους και προϋποθέσεις οι επικουρικοί και συμβασιούχοι εργαζόμενοι και να μη δημιουργηθούν κλίνες Covid αν δεν διαμορφωθούν πρώτα οι προϋποθέσεις για την ασφαλή νοσηλεία περιστατικών κορονοϊού.


ΠΛΟΙΟ «ANGELIC POWER»
Ζήτημα ζωής ο άμεσος επαναπατρισμός των ναυτεργατών

Ζήτημα ζωής, με την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία να αναλαμβάνουν τεράστιες ευθύνες, αναδεικνύεται πια ο άμεσος απεγκλωβισμός και επαναπατρισμός των 22 ναυτεργατών (ανάμεσά τους και 9 Ελληνες) του φορτηγού «ANGELIC POWER» της ναυτιλιακής εταιρείας «PANTHALASSA MARITIME CORP», όπως επισημαίνουν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ με επανειλημμένα δελτία Τύπου.

Με νέα παρέμβαση, τα ταξικά ναυτεργατικά Σωματεία την περασμένη Παρασκευή δημοσιοποιούν την καταγγελία που εξέδωσαν μέσα από το πλοίο την ίδια μέρα οι 9 Ελληνες ναυτεργάτες, στην οποία ανέφεραν ότι λίγο πριν είχε επιβιβαστεί ο ναυτικός πράκτορας της εταιρείας για γραφειοκρατική υπόθεση και απαντώντας στις διαμαρτυρίες τους, δήλωσε πως «δεν νοιάζει κανέναν για την υγεία μας και τον επαναπατρισμό μας. Επί λέξη μας είπε κατάμουτρα ότι και να πεθάνουμε δεν φέρει καμία ευθύνη».

Υπενθυμίζεται ότι επιχειρηματικά παιχνίδια και ανταγωνισμοί ανάμεσα σε ναυτιλιακές εταιρείες έχουν μετατρέψει ναυτεργάτες αλλά και έναν τεχνικό, μέλος του συνεργείου, που επιβιβάστηκε στο καράβι τον περασμένο Ιούλη, σε ομήρους, αδιαφορώντας για την υγεία τους τόσο οι εφοπλιστές όσο και η κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία.

Στην προχτεσινή καταγγελία τους οι ναυτεργάτες παραθέτουν και τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν βεβαιωμένα από τον «Ερυθρό Σταυρό», με τον οποίο βρίσκονται σε επαφή και δείχνουν ότι ο απεγκλωβισμός τους είναι για πολλούς από αυτούς ζήτημα ζωής.

Ο πλοίαρχος (15 μήνες στο πλοίο) παρουσιάζει «έντονες ζαλάδες, σοβαρό πρόβλημα υγείας με τα δόντια, 3 φορές λιποθυμία με παλμούς 137». Ο υποπλοίαρχος (17 μήνες στο πλοίο) έχει θρόμβωση. Σπουδαστής πλοίαρχος (9 μήνες) στο πλοίο «έχασε το διδακτικό έτος στη σχολή του, υποφέρει από υψηλή πίεση». Ναύκληρος (9 μήνες) έχει πάρα πολύ υψηλή πίεση, ο τεχνικός - μέλος συνεργείου (9 μήνες) «σύμφωνα με τον "Ερυθρό Σταυρό" πρέπει να τον δει καρδιολόγος και νευρολόγος.

Ηλεκτρονική επιστολή έχει στείλει στους αρμοδίους και η σύζυγος του τελευταίου, καταγγέλλοντας ότι ενώ η επισκευή στο πλοίο ήταν να διαρκέσει λίγες μέρες, «η εταιρεία αδιαφορώντας για το θέμα υγείας του, τον κρατάει παράνομα χωρίς να μπορεί να φύγει από το πλοίο». Αναφέρει ακόμα ότι η οικογένειά του έχει απευθυνθεί στο υπουργείο Ναυτιλίας και άλλους φορείς, καταθέτοντας τα έγγραφα του «Ερυθρού Σταυρού» που συνιστούν «άμεση ιατρική περίθαλψη χωρίς όμως αποτέλεσμα». «Οι άνθρωποί μας βρίσκονται σε ομηρία», σημειώνει η σύζυγος του εργαζόμενου.

Ακόμα οι ναυτεργάτες καταγγέλλουν ότι «το ναυτολόγιο έχει λήξει» και είναι απλήρωτοι από τον Φλεβάρη. «Η ασφάλιση του P&I δεν είναι σε ισχύ, καθιστώντας το πλοίο ανίκανο για πλου» και καταλήγουν σημειώνοντας: «Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι εάν συμβεί οτιδήποτε είναι άπαντες ενήμεροι, άρα και υπεύθυνοι για τη ζωή μας».

ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ χαρακτηρίζουν πρόκληση τις δηλώσεις του υπουργού, με την τελευταία να έχει γίνει στις 24 Μάρτη, που κάνει λόγο για τάχα «έντονο ενδιαφέρον», ενώ καλύπτει πλήρως τους εφοπλιστές. Και τονίζουν πως κυβέρνηση, υπουργοί Ναυτιλίας, Εξωτερικών και οι υπηρεσίες τους «φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για την τραγική κατάσταση των ναυτεργατών του πλοίου M/V "ANGELIC POWER" και για οποιαδήποτε εξέλιξη σε βάρος της υγείας τους».


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Συνεχίζεται το «μαρτύριο της σταγόνας» για χιλιάδες εργαζόμενους

Για έναν ακόμα μήνα καλούνται να επιβιώσουν με τα ψίχουλα των «μέτρων στήριξης» οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με τις χτεσινές ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας, σε αντίθεση πάντα με τον πακτωλό παροχών στους επιχειρηματικούς ομίλους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Κ. Χατζηδάκη, ισχύει και για τον μήνα Απρίλη η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, όσο και γι' αυτές που παραμένουν κλειστές με δημόσια εντολή. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους παραμένει στα 534 ευρώ για ολόκληρο τον μήνα, ποσό που υπολείπεται ακόμα και από τον κατώτερο μισθό (550 ευρώ καθαρά). Σημειώνεται ότι το μέτρο της αποζημίωσης ειδικού σκοπού αποδείχτηκε εργαλείο περικοπής του εργατικού εισοδήματος για την περίοδο της πανδημίας, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο μέσος όρος της αποζημίωσης αυτής για τους εργαζόμενους, από τον Μάρτη του 2020, διαμορφώθηκε μόλις στα 474 ευρώ!

Ταυτόχρονα με το πετσόκομμα του εισοδήματος των εργαζομένων, το «δίχτυ προστασίας» για το οποίο προκλητικά επαίρεται η κυβέρνηση, αφήνει παντελώς ακάλυπτους τους ανέργους, καθώς το μέτρο για δίμηνη επέκταση της τακτικής επιδότησης όσων ανέργων η επιδότηση λήγει μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα, εξαιρεί και πάλι τη συντριπτική πλειοψηφία τους. Είναι ενδεικτικό ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ, για τον μήνα Φλεβάρη και ενώ ήταν σε ισχύ τα ίδια ακριβώς μέτρα, από τους 1.147.791 ανέργους έλαβαν επιδότηση μόλις 228.665 (οι 107.267 απ' αυτούς ήταν εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων). Δηλαδή, 919.126 άνεργοι δεν έλαβαν ούτε ένα ευρώ, κάτι που πρόκειται να επαναληφθεί και για τον μήνα Απρίλη, στη βάση των χτεσινών ανακοινώσεων.

Παράλληλα, το κράτος θα συνεχίσει να επιδοτεί τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων σε ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, μέχρι και τον Ιούνη του 2021, ενώ μέχρι τον ίδιο μήνα επεκτείνεται και το μέτρο «Συν-Εργασία», μέσα από το οποίο οι επιχειρήσεις που το εφάρμοσαν, επιβάλλουν στους εργαζόμενους μείωση του μισθού τους μέχρι και 20%.

Τέλος, μέσα στον Απρίλη το Δημόσιο θα καταβάλει το ποσό που του αναλογεί για το Δώρο Πάσχα, ενώ θα καταβληθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τον μήνα Μάρτη στους καλλιτέχνες που είναι ενταγμένοι στο σχετικό μητρώο και τους εργαζόμενους σε τουριστικά επαγγέλματα όπως ξεναγοί, τουριστικοί συνοδοί κ.λπ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ