ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΔΙΕΘΝΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ»
Την ξαναπαίρνει ... καθαρή

Ο ιδιοκτήτης Χ. Μανιατάκης την έκλεισε με χρέη και τώρα την ...αγόρασε, ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονται τρία χρόνια απλήρωτοι

Τρία χρόνια περιμένουν οι 406 πρώην εργαζόμενοι της «Διεθνούς Βιομηχανίας Ενδυμάτων» στην Καλαμάτα - στη συντριπτική τους πλειοψηφία άνεργοι - να πάρουν τις αποζημιώσεις που τους οφείλονται. Η επιχείρηση, που είχε μπει σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, ήδη πουλήθηκε στην εταιρία «Ευρωπαϊκή Αμερικανίνο ΑΕ», που - σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες - ανήκει στον πρώην ιδιοκτήτη Χ. Μανιατάκη, σε αυτόν, δηλαδή, που, αφού την ξεζούμισε, την εγκατέλειψε.

Στα 6 δισ. δρχ. ανέρχονται τα χρέη του Χ. Μανιατάκη προς το δημόσιο και άλλα τόσα προς τις πιστώτριες τράπεζες, ενώ παίζοντας στο Χρηματιστήριο είχε συγκεντρώσει το ποσό των 7 δισ. δραχμών από την πώληση μετοχών της επιχείρησης. Μετοχές είχε πουλήσει ακόμα και σε εργαζόμενους, υποσχόμενος μεγάλα κέρδη. Το '97 έκλεισε το εργοστάσιο, πετώντας στο δρόμο τους εργαζόμενους απλήρωτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνέχεια, άνοιξε εργοστάσιο στην Αλβανία, ενώ φημολογείται πως διαθέτει εργοστάσιο και στη Βουλγαρία.

Η «Διεθνής Βιομηχανία Ενδυμάτων» τέθηκε στο μεταξύ σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, με εκκαθαρίστρια εταιρία την Πειραιώς FINANCE. Ο Χ. Μανιατάκης επανέρχεται δριμύτερος και πέρσι - μέσω της «Αμερικανίνο» - αγοράζει και πάλι το εργοστάσιο έναντι εξευτελιστικού τιμήματος, 1,250 δισ. δρχ. Από αυτά κατέβαλε μόλις 250 εκατ. δρχ. και τα υπόλοιπα θα τα πληρώσει σε πολλές δόσεις!!!

Την ασυδοσία και του συγκεκριμένου εργοδότη, τροφοδότησε στο έπακρο η κυβέρνηση με την πολιτική της. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν οι εργαζόμενοι απευθύνθηκαν στον υφυπουργό Εργασίας Χ. Πρωτόπαππα για να παρέμβει, αυτός είχε δηλώσει ότι «δεν μπορεί να παρέμβει στην ιδιωτική πρωτοβουλία». Είχε ...γενναιόδωρα προσφέρει προγράμματα κατάρτισης στους απολυμένους και προγράμματα για «νέους επιχειρηματίες». Ομως και σε αυτά τα προγράμματα - κοροϊδία, τελικά εντάχθηκαν μόλις 40 από τους απολυμένους. Ο δε υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Μεσσηνία Δ. Κουσελάς, από πέρσι (!) μοιράζει υποσχέσεις για επαναλειτουργία του εργοστασίου, με 100 θέσεις εργασίας.

Στο μεταξύ, οι απολυμένοι εξακολουθούν να είναι απλήρωτοι και άνεργοι οι περισσότεροι. Μετά από προσφυγή τους, εκδόθηκαν δικαστικές αποφάσεις που τους κατατάσσουν προνομιακά στον πίνακα πιστωτών που συνέταξε η εκκαθαρίστρια εταιρία. Θα έπρεπε να είχαν πάρει τουλάχιστον τις αποζημιώσεις τους, μετά την πώληση της επιχείρησης. Ομως, δυο πιστώτριες τράπεζες, η ΑΛΦΑ Τράπεζα Πίστεως και η γαλλική CCF, προσέφυγαν δικαστικά για να ανακόψουν το πίνακα κατάταξης. Ενας νέος μακροχρόνιος δικαστικός αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη και οι απολυμένοι θα περιμένουν για πολύ ακόμα να πάρουν τα χρήματα που δικαιούνται.

ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΟΥ
Επίδομα για λίγους και... τυχερούς

Απαγορευτικές οι προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος Πάσχα, για τους περισσότερους άνεργους ναυτεργάτες

«Εκτός» θα παραμείνει και φέτος η συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων ναυτεργατών από την καταβολή ακόμα και αυτής της πενιχρής οικονομικής ενίσχυσης, των 45 χιλιάδων δραχμών για τους έγγαμους και των 30 χιλιάδων για τους άγαμους, που δίνεται λόγω Πάσχα από τον Οίκο Ναύτου. Οι προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά που θα απαιτηθούν και φέτος, όπως φαίνεται από το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, είναι τόσα και τέτοια που μόνο από καθαρή σύμπτωση θα καταβληθεί σε ορισμένους!

Είναι ενδεικτικό ότι το σχέδιο ΠΔ, το οποίο αναμένεται τις επόμενες μέρες να τεθεί υπό έγκριση στο Συμβούλιο Εμπορικού Ναυτικού (ΣΕΝ), ουσιαστικά αποκλείει από την καταβολή του επιδόματος τους ναυτεργάτες που είναι πάνω από ένα χρόνο άνεργοι! Αυτό όταν η ανεργία μακράς διαρκείας κυριαρχεί πλέον στον κλάδο των ναυτεργατών, εξαιτίας των αντιναυτεργατικών μέτρων της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, που έχουν χτυπήσει κατάκαρδα το δικαίωμα στη δουλιά. Επίδομα θα καταβληθεί σε άνεργους ναυτεργάτες που τα τελευταία 3 χρόνια έχουν 18 μήνες θαλάσσια υπηρεσία - δηλαδή 6 μήνες το χρόνο - ή τα τελευταία 5 χρόνια έχουν υπηρετήσει στα πλοία 24 μήνες! Επίσης, να έχει ξεμπαρκάρει τουλάχιστον 40 μέρες πριν από την έναρξη της καταβολής του επιδόματος (οι ημερομηνίες θα καθοριστούν μετά την έγκριση του ΠΔ) να έχει προμηθευτεί ο άνεργος την κάρτα ανεργίας από το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και πάει λέγοντας...

Η ΠΕΜΕΝ, με χτεσινή της επιστολή προς το ΣΕΝ, χαρακτηρίζει «απαγορευτικές» τις διατάξεις που περιέχονται στο ΠΔ, εξωφρενικά χαμηλό το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης και καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις. Ειδικότερα η ΠΕΜΕΝ απαιτεί να απαλειφθούν αυτές οι προϋποθέσεις και κριτήριο για την καταβολή του επιδόματος να αποτελέσει το να είναι σε ισχύ το ναυτικό φυλλάδιο. Το επίδομα να καθοριστεί στο 80% του μισθού.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ
Αγωνιστικό προσκλητήριο αντίστασης

Καλεί σε συγκέντρωση τη Δευτέρα, στις 10 το πρωί στην αίθουσα συνελεύσεων της ΠΕΜΕΝ

Αγωνιστικό κάλεσμα στους ναυτεργάτες, για να οργανώσουν την αντίσταση και αντεπίθεσή τους στην πολιτική που τους πετάει έξω από τα καράβια, που στήνει τα συσσίτια της ντροπής, παραδίδει το νευραλγικό χώρο της ακτοπλοΐας στις πολυεθνικές και αυξάνει τα κέρδη του εφοπλιστικού κεφαλαίου, απευθύνει η Κομματική Οργάνωση Ναυτεργατών του ΚΚΕ, η οποία διοργανώνει συγκέντρωση στις 10 το πρωί της Δευτέρας στην αίθουσα συνελεύσεων της ΠΕΜΕΝ.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι ναυτεργάτες που είναι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιώργος Τούσσας, ο οποίος είναι και πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, ο Γιώργος Μαρίνος ασυρματιστής και ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης πρόεδρος της Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ».

Οι ναυτεργάτες καλούνται να λάβουν αγωνιστικά μέτρα, καθώς αμέσως μετά τις εκλογές θα τεθούν σε εφαρμογή τα όσα σχεδιάζονται για την αλλαγή του νέου θεσμικού πλαισίου στην ακτοπλοΐα, προκειμένου να εναρμονιστεί η ελληνική νομοθεσία με την κοινοτική. Τα σχέδια αυτά που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και υποστηρίζει η ΝΔ, τινάζουν στον αέρα 20.000 θέσεις εργασίας των ναυτεργατών που είναι ναυτολογημένοι στα πλοία της ακτοπλοΐας και δίνουν καίριο πλήγμα στην εθνική άμυνα και στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Επιπλέον, όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει έτοιμα στο συρτάρι της νέα αντιναυτεργατικά μέτρα σε βάρος των ναυτεργατών των ποντοπόρων πλοίων, ενώ τελευταία δραματική εξέλιξη αποτελεί η απόφαση που πήρε η πλειοψηφία της, διορισμένης από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, διοίκησης της Εστίας Ναυτικών, να έχει κλείσει η Εστία, που αποτελεί περιουσία αποκλειστικά των ναυτεργατών, μέχρι τα μέσα του 2001!

ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ «ΚΡΗΤΙΚΟΣ»
Προεκλογικός εκβιασμός για δάνειο

Με ανεργία απειλήθηκαν 280 εργαζόμενοι της Πάτρας, προκειμένου να ευοδωθεί αίτηση δανείου από τον εργοδότη

Με κλείσιμο του εργοστασίου και απόλυση των 280 εργαζομένων, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, εκβίασε ο επιχειρηματίας Γ. Κρητικός της ομώνυμης κλωστοϋφαντουργίας στην Πάτρα, για να του δοθεί δάνειο 500 εκατομμυρίων δραχμών.

Τελικά, πέτυχε χθες να πάρει το δάνειο που ζητούσε για να μην κλείσει το εργοστάσιο, έχοντας συμπαραστάτες τους τοπικούς παράγοντες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ, οι οποίοι, μέσω του Νομαρχιακού Συμβουλίου και του Εργατικού Κέντρου, έσπευσαν να ζητήσουν να μην κλείσει η επιχείρηση και να χρηματοδοτηθεί με παρέμβαση της κυβέρνησης, έτσι ώστε και η κυβέρνηση να γλιτώσει το πολιτικό κόστος και οι υπόλοιπες δυνάμεις να αποκομίσουν προεκλογικά οφέλη.

Ο εν λόγω επιχειρηματίας της Πάτρας, ευνοούμενος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας και ότι θα κλείσει το εργοστάσιο, αν δεν πάρει δάνειο 500 εκατομμυρίων για αγορά πρώτων υλών. Να σημειώσουμε ότι η επιχείρηση εμφανίζει κέρδη και ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας έχει πάρει κατά διαστήματα πολλά δάνεια, ενώ πριν λίγο καιρό έκανε και επέκταση των εγκαταστάσεών του, ανοίγοντας καινούρια μονάδα.

Για εκβιασμό των εργαζομένων και παιχνίδι με τη δουλιά τους, καταγγέλλει η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ τον επιχειρηματία, ο οποίος, σημειώνει, πήρε «τσάμπα» προεκλογικό χρήμα με τη βοήθεια του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ, κάνοντας φανερό το τι θα ακολουθήσει μετά τις εκλογές, με την πολιτική εξυπηρέτησης των εργοδοτών που υπηρετούν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ.

ΖΩΝΗ
Προς υπογραφή σύμβασης

Η αγωνιστική πίεση των μεταλλεργατών ανάγκασε την εργοδοτική ένωση να υπογράψει προχτές προσύμφωνο, με το οποίο έκανε αποδεκτά τα αιτήματα του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά για την υπογραφή της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη για το 2000.

Συγκεκριμένα μετά την άρνηση της εργοδοτικής ένωσης να αποδεχτεί τα αιτήματα του συνδικάτου, πριν δέκα μέρες, οι μεταλλεργάτες προχώρησαν σε 2ωρες στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις, ενώ εξουσιοδότησαν το συνδικάτο να προχωρήσει στην υπογραφή διμερών συμβάσεων εργασίας με τις επιχειρήσεις, αν τελικά η εργοδοτική ένωση παρέμενε αδιάλλακτη. Μέχρι την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη είχαν υπογραφεί δεκάδες συμβάσεις.

Η εργοδοτική ένωση προχτές ζήτησε συνάντηση με τη διοίκηση του συνδικάτου, όπου και υπέγραψε προσύμφωνο με το οποίο έκανε αποδεκτά τα αιτήματα των μεταλλεργατών. Τη Δευτέρα 3 Απρίλη θα συγκαλέσει γενική συνέλευση, όπου και θα εισηγηθεί την υπογραφή της σύμβασης.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org