ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ ΑΒΕΕ»
Συσπειρωμένοι στο σωματείο τους συνεχίζουν το δίκαιο αγώνα τους

Απάντηση στη νέα εργοδοτική παρέμβαση με φερετζέ... την υπογραφή «ανεξάρτητοι εργαζόμενοι» δίνει το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση

Κόντρα στις πολύμορφες εργοδοτικές παρεμβάσεις, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν με νέα συγκέντρωση στις 3 Γενάρη

MotionTeam

Κόντρα στις πολύμορφες εργοδοτικές παρεμβάσεις, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν με νέα συγκέντρωση στις 3 Γενάρη
Κλιμακώνονται οι πιέσεις με στόχο να κάμψουν τον ανυποχώρητο αγώνα των εργαζομένων στην επιχείρηση «Καρυπίδης», που παλεύουν για πληρωμή των δεδουλευμένων τους και διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, κόντρα στα σχέδια της εργοδοσίας να τσακίσει τα δικαιώματά τους.

Στο πλαίσιο αυτό, εμφανίστηκε να διακινείται μια επιστολή κάποιων... «ανεξάρτητων εργαζομένων», η οποία ξεχειλίζει από... άκρως εργοδοτικό περιεχόμενο. Συγκεκριμένα, η εν λόγω επιστολή επιτίθεται στο Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «Καρυπίδης» (πρώην Αρβανιτίδης), επειδή όπως λέει «αδιάλλακτα, χωρίς να προτείνει μια άλλη λύση, απέρριψε κάθετα την πρόταση του νέου επενδυτή».

Μάλιστα, συστήνουν στα διάφορα σωματεία να «αναλογιστούν και τις δικές τους ευθύνες, με τη δογματική τους στάση, την αδιαλλαξία και την έλλειψη οποιασδήποτε συγκλίνουσας πρότασης».

Επίσης, καλούν το υπουργείο Εργασίας «να βοηθήσει σε αμέριστο βαθμό την υγιή επιχειρηματική πρωτοβουλία του νέου επενδυτή (...) υιοθετώντας και εποπτεύοντας μια ολοκληρωμένη πρόταση που θα ζημιώνει το λιγότερο δυνατόν όλους».

Θυμίζουμε ότι η πρόταση που παζαρεύουν παλιοί («Καρυπίδης») και επίδοξοι νέοι ιδιοκτήτες («MARKET IN»), εκβιάζοντας τους εργαζόμενους να την αποδεχτούν, αφορά: 50% κούρεμα των οφειλόμενων δεδουλευμένων. Καταβολή του υπόλοιπου 50% μέχρι και τον Ιούνη του 2017. Υπογραφή νέων συμβάσεων με μείωση των μισθών κατά 20%. Παράλληλα, δεν υπάρχει δέσμευση για διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας (1.400).

Η απάντηση του Πανελλαδικού Σωματείου

Απάντηση στη νέα εργοδοτική παρέμβαση που εμφανίζεται με το φερετζέ των... «ανεξάρτητων εργαζομένων», δίνει το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «Καρυπίδης» (πρώην Αρβανιτίδης).

Καταρχήν, τονίζει ότι ακόμα και μέσα στις γιορτές συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις, με νέα προγραμματισμένη συγκέντρωση την Τρίτη 3 Γενάρη, στις 11 π.μ., στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, για να μη μετατραπούν οι εργαζόμενοι σε δούλοι, για λύσεις που να καλύπτουν τις ανάγκες αυτών και των οικογενειών τους.

Στην ανακοίνωσή του, το Πανελλαδικό Σωματείο αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«Σε όλο αυτό το διάστημα, με διαφορετικούς εργοδότες και διαφορετικές κυβερνήσεις, με τα προβλήματα ολοένα να οξύνονται, με στελέχη της επιχείρησης άλλοτε με το "μαστίγιο" της ανεργίας και της απληρωσιάς και άλλοτε με το "καρότο" της νέας ανάπτυξης, του "σωστού" επιχειρηματία, να προωθούν τις απαιτήσεις της εργοδοσίας σε εμάς τους εργαζόμενους, το Πανελλαδικό Σωματείο κράτησε σταθερό τιμόνι, υπερασπίζοντας τα δικαιώματά μας, ξεσκεπάζοντας τα σχέδια της εργοδοσίας, αντιδρώντας στην αντεργατική πολιτική της όποιας κυβέρνησης, γκρεμίζοντας αυταπάτες για "καλούς" εργοδότες, ή για "φιλολαϊκές" κυβερνήσεις.

Γι' αυτό ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι συνεχίζουμε συσπειρωμένοι στο σωματείο μας, που όλο το προηγούμενο διάστημα με συλλογικές αποφάσεις υπερασπίζει το δικαίωμά μας στη δουλειά με δικαιώματα και κατακτά την εμπιστοσύνη των συναδέλφων».

Οσο για τους «ανεξάρτητους εργαζόμενους», σημειώνει ότι «έχουν μία μοναδική εξάρτηση από την εργοδοσία, αφού:

-- υπερασπίστηκαν τον Αρβανιτίδη με "διάφορους τρόπους",

-- πανηγύριζαν για τη συμφωνία με τον "ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟ",

-- διακήρυσσαν την υπομονή για την καθυστέρηση των δεδουλευμένων και από τον Καρυπίδη,

-- (...) μέχρι χτες υπερασπίζονταν τον Καρυπίδη και σήμερα θέλουν να παρακαλέσουμε το νέο επενδυτή να κάνει την επένδυση, ή την κυβέρνηση να "στηρίξει" την επένδυση.

-- (...) μέχρι χτες έλεγαν θα έρθει ο νέος εργοδότης θα πληρωθούμε κανονικά, σήμερα λένε πως αν δεν δεχτούμε τις μειώσεις δεν θα έρθει ο νέος επενδυτής. Κρύβουν ότι ο νέος επενδυτής έχει κάνει συμφωνίες, χρεώνει εμπόρευμα, μαζεύει τις εισπράξεις στον τραπεζικό του λογαριασμό και το μόνο που μένει είναι να εξασφαλίσει πάμφθηνους εργαζόμενους».

ΣΕΕΕΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Ενισχυμένο το ταξικό Σωματείο, με αύξηση της συμμετοχής στις εκλογές

Με αύξηση της συμμετοχής των εργαζομένων και ενίσχυση του ταξικού ψηφοδελτίου, που οδήγησε και σε αύξηση των αντιπροσώπων του για τα Εργατικά Κέντρα και την Ομοσπονδία, ολοκληρώθηκαν οι εκλογές στο Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) στη Δυτική Μακεδονία.

Συγκεκριμένα, στις εκλογές ψήφισαν 405 εργαζόμενοι από 361 που είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες αρχαιρεσίες. Το ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) έλαβε 404 ψήφους (από 361) και το σύνολο των εδρών του ΔΣ του Σωματείου.

Για το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης, η «Αγωνιστική Συνεργασία» εξέλεξε 3 αντιπροσώπους (από 2), για το Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας 4 αντιπροσώπους (από 3) και για το το Εργατικό Κέντρο Φλώρινας 1 αντιπρόσωπο (από 1). Για την ΓΕΝΟΠ εκλέχθηκαν 5 αντιπρόσωποι (από 4).

Με ανακοίνωσή του, το ΣΕΕΕΝ χαιρετίζει τους εκατοντάδες εργαζόμενους που συμμετείχαν στις αρχαιρεσίες και έστειλαν μήνυμα αντίστασης ενάντια στην αντεργατική πολιτική. Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του, «η αυξημένη συμμετοχή των συναδέλφων (+10%) σε σχέση με τις προηγούμενες αρχαιρεσίες, μέσα σε συνθήκες συρρίκνωσης του κλάδου, έντασης της τρομοκρατίας και του φόβου, εντατικοποίησης της εργασίας κ.ά. είναι ένα θετικό βήμα στην αλλαγή συσχετισμών και στα δευτεροβάθμια όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος. Μπροστά μας έχουμε σημαντικές εξελίξεις, συνέχιση της αντεργατικής επίθεσης της κυβέρνησης, της ΕΕ, του κεφαλαίου (...) Παράλληλα είναι σε εξέλιξη οι ανταγωνισμοί στον κλάδο μας για το πώς θα προχωρήσει το επόμενο βήμα της ιδιωτικοποίησης, με δεδομένη τη συρρίκνωση της αξιοποίησης του λιγνίτη γεγονός που θα αυξήσει την ανεργία. (...) Μόνος δρόμος να αντιμετωπίσουμε αυτές τις εξελίξεις είναι να οργανωθούμε, να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας (...) να χτίσουμε ένα μαχητικό, ταξικό, συνδικαλιστικό κίνημα ελπίδας και ανατροπής. Η αύξηση της συμμετοχής στις αρχαιρεσίες του ΣΕΕΕΝ έδειξε ότι υπάρχουν οι δυνάμεις εκείνες, που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την ανασύνταξη του κινήματος σε ταξική κατεύθυνση».

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΣΕΜΙΣΕΑ
Ανοδος συμμετοχής και σημαντική ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων

Με σημαντική άνοδο της συμμετοχής και διπλασιασμό των ψήφων που έλαβε το ταξικό ψηφοδέλτιο πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές στο Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες Ιδρύματα και Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), ενώ προηγήθηκε μαζική εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Σωματείου.

Συγκεκριμένα, ψήφισαν 95 εργαζόμενοι (από 63 το 2014). Το ψηφοδέλτιο των ταξικών δυνάμεων, «Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή», πήρε 81 ψήφους (από 43) και 6 έδρες στο ΔΣ (από 5), ενώ εξέλεξε 19 αντιπροσώπους για την Ομοσπονδία (ΠΟΜΕΕΑ), από 9 το 2014.

Η «Αριστερή Πρωτοβουλία στην Ειδική Αγωγή» (στηρίχθηκε από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ) πήρε 11 ψήφους και 1 έδρα στο ΔΣ.

Τραγική η κατάσταση για τους εργαζόμενους στις δομές Ειδικής Αγωγής

Η πείρα που βγήκε από τους προβληματισμούς των εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή κατά τη διάρκεια της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης, ανέδειξε την ανάγκη οργάνωσης των εργαζομένων σε κλαδικό επίπεδο, ώστε από καλύτερες θέσεις να αποκρουστούν τα αντεργατικά μέτρα, να οργανωθεί η πάλη στους χώρους δουλειάς και στον κλάδο συνολικά, θέτοντας επιθετικά αιτήματα.

Υπενθυμίζεται ότι τα ΝΠΙΔ Ειδικής Αγωγής έχουν συρρικνωθεί δραματικά με ευθύνη των κυβερνήσεων όλων των προηγούμενων χρόνων: Η κρατική επιχορήγηση έχει πέσει κάτω από το 70% σε σχέση με το 2009. Εχουν μειωθεί τα κονδύλια που δίνονταν από προγράμματα της ΕΕ. Λειτουργούν πλέον με ιδιωτικοοικονομικά - ανταποδοτικά κυρίως κριτήρια (νοσήλια, τροφεία), ενώ βρίσκονται στο κυνήγι για δωρεές και φιλανθρωπίες. Οι εργαζόμενοι σε αυτά είναι μήνες απλήρωτοι, ενώ λόγω της τεράστιας μείωσης προσωπικού καλύπτουν και αρμοδιότητες άλλου προσωπικού (οδηγών κ.λπ.). Συνεχίζονται οι επισχέσεις εργασίας σε ΠΕΓΚΑΠ - ΚΑΣΠ - ΕΓΝΥΑ. Στο ΣΙΚΙΑΡΙΔΕΙΟ, που η πλειοψηφία του ΔΣ και ο πρόεδρός του διορίζονται από την κυβέρνηση, μειώθηκε η παραμονή των παιδιών στο κέντρο από 6 ώρες στις 3, έγιναν απολύσεις.

Στον κλάδο της αμιγούς ιδιωτικής Ειδικής Αγωγής δεν υπάρχει σταθερός μισθός και ωράριο, οι εργαζόμενοι θεωρούνται «συνεργάτες», απαιτείται να έχουν μπλοκάκι ενώ ουσιαστικά εργάζονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Σπάνια κάποιος εργοδότης τούς ασφαλίζει στο ΙΚΑ, δεν έχουν κανένα εργασιακό δικαίωμα, σε πολλές περιπτώσεις ούτε για διάλειμμα δεν δίνεται χρόνος, ενώ οι θεραπευτές καλούνται να βγάλουν 9 και 10 συνεδρίες ημερησίως, καθιστώντας αδύνατη την επιστημονική ποιοτική προσέγγιση, ανεξάρτητα από τη διάθεση ή τις προθέσεις τους.

Στα παραπάνω σκιαγραφείται η μετατροπή της Ειδικής Αγωγής σε εμπόρευμα, αλλά και αποτυπώνονται οι σοβαρές ευθύνες της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας.

Παρέμβαση ενάντια στη μη καταβολή δώρου Χριστουγέννων

Σε παρέμβαση για τη μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων από την εταιρεία «Globo» σε εργαζόμενους που «ενοικιάζει» στη θυγατρική της τράπεζας Πειραιώς PDS, προχώρησε το Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Αττικής, κάνοντας μεταξύ άλλων σχετική καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org