ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του ΠΑΜΕ για το 2017

Με την ελπίδα των ταξικών αγώνων κόντρα στην «εθνική γραμμή» της υποταγής στη στρατηγική του κεφαλαίου

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, μπροστά στο 2017, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, αναφέρει τα εξής:

«

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ χαιρετίζει τους χιλιάδες εργαζόμενους, νέους, ανέργους, τους συνταξιούχους και τις γυναίκες που τη χρονιά που πέρασε βρέθηκαν στους εργατικούς αγώνες, στα εργοστάσια και στους χώρους δουλειάς, στους καταπέλτες, στους αγώνες ενάντια στο νόμο - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό, στους κοινούς αγώνες με τους φτωχούς αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους.

Η επίθεση στα δικαιώματα και τη ζωή μας θα συνεχιστεί αμείωτα και τη νέα χρονιά καθώς μπροστά στη νέα "αξιολόγηση" και στις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων προδιαγράφεται νέα πίεση στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, σχεδιάζεται χτύπημα στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και στους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες.

Η κυβέρνηση επιδίδεται σε ένα διαρκές κύμα λαϊκής εξαπάτησης, με στόχο να χειραγωγήσει τους εργαζόμενους στην αποδοχή της εξαθλίωσής τους, στα όρια των πλεονασμάτων και της ανταγωνιστικότητας. Η στόχευση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των μεγαλεμπόρων και μεγαλοξενοδόχων, είναι να μάθουμε να ζούμε με τα ελάχιστα, χωρίς δικαιώματα, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις, με άθλιους μισθούς.

Την ίδια στιγμή, οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας αλλά και γενικότερα, προειδοποιούν για τον κίνδυνο γενικευμένων συγκρούσεων και ιμπεριαλιστικών πολέμων. Αυτός είναι ο δρόμος των αφεντικών για να βγουν αλώβητοι από την κρίση, για να ανακάμψει η καπιταλιστική οικονομία. Είναι καθήκον και ανάγκη να δυναμώσει η φωνή απέναντι στους μακελάρηδες των λαών, η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες, η απομόνωση σε όλους τους εργασιακούς χώρους της εγκληματικής ναζιστικής συμμορίας των αφεντικών, της Χρυσής Αυγής.

Με όπλο το σύνθημα της πρόσφατης Συνδιάσκεψης του ΠΑΜΕ "Χτίζουμε μαχητικό, ταξικό συνδικαλιστικό - εργατικό κίνημα, ελπίδας και ανατροπής" η νέα χρονιά παρά την οξυμένη επίθεση που μας κληροδοτεί, θα πρέπει να μας βρει σε ετοιμότητα. Να προετοιμάσουμε από καλύτερες θέσεις την εργατική απάντηση, να αντιπαραθέσουμε την ελπίδα των ταξικών αγώνων της αντεπίθεσης και της σύγκρουσης κόντρα στην "εθνική γραμμή" της υποταγής και της συναίνεσης στη στρατηγική του κεφαλαίου, του πολιτικού προσωπικού και των μηχανισμών του, του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που βρίσκεται ενταγμένος στο πλάι των αφεντικών.

Η πάλη για την αναπλήρωση των απωλειών, για δουλειά και ζωή με δικαιώματα, πρέπει να συνδυάζεται με τον αγώνα για άλλο δρόμο ανάπτυξης με αποδέσμευση από τις ενώσεις των ιμπεριαλιστών ΕΕ και ΝΑΤΟ με την εργατική τάξη και το λαό στο τιμόνι της εξουσίας.

Ενας όμως τέτοιος αγώνας απαιτεί σωματεία μαζικά, οργανωμένα στα εργοστάσια και στους μεγάλους χώρους δουλειάς, αλληλεγγύη, συμμαχία και κοινό αγωνιστικό βηματισμό με τη φτωχή αγροτιά και τους αυτοαπασχολούμενους.

Με αισιοδοξία και αγωνιστική ετοιμότητα, η νέα χρονιά θα μας βρει ένα βήμα εμπρός, στο δρόμο της ανασύνταξης και αναζωογόνησης του συνδικαλιστικού εργατικού κινήματος».

«ΤΑΞΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Καταγγέλλει μεθοδεύσεις αποκλεισμού και νοθείας στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας

Την πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ) του Εργατικού Κέντρου Πάτρας (ΕΚΠ), που σε συνεργασία με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ «αποφάσισαν τον αποκλεισμό απ' τη δύναμη του ΕΚΠ του Σωματείου "Εργατοϋπαλλήλων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις & Παροχής Υπηρεσιών Νομού Αχαΐας" και ταυτόχρονα πήραν μέρος στη συγκρότηση διασπαστικού σωματείου στους ναυτεργάτες (το λεγόμενο Σωματείο Ναυτεργατών Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων) και μάλιστα με εκλογές νοθείας», καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «ΤΑΞΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» (ΤΑΣ) στο ΕΚΠ.

«Η πλειοψηφία», σημειώνει η ΤΑΣ, «συνεχίζει να παρανομεί με τη στάση της, να μη γράφει στη δύναμη του ΕΚΠ το συγκεκριμένο Σωματείο. Την ίδια ώρα, το σωματείο έχει ήδη γραφτεί και συμμετέχει κανονικά στην Ομοσπονδία του κλάδου, στην οποία μάλιστα πλειοψηφία έχουν οι δυνάμεις ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΚΕ. Ακόμη και όταν όλοι αυτοί μαζί έστειλαν στα δικαστήρια τους συνδικαλιστές του σωματείου για να το καταργήσουν, η ένστασή τους απορρίφθηκε. Παρόλα αυτά, έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια τη συγκεκριμένη απόφαση. Την ίδια στιγμή, πέρα από κάθε πρόσχημα, κάνουν τα πάντα ώστε να νομιμοποιηθεί ένα σωματείο στο χώρο των ναυτεργατών που συγκροτήθηκε με εκλογές νοθείας και που ούτε η Ομοσπονδία του δεν το αναγνωρίζει».

Οπως υπογραμμίζει, στόχος της πλειοψηφίας είναι να υπηρετήσει τη λογική της συναίνεσης και υποταγής στην εργοδοσία και για αυτό «δεν διστάζουν από τη μία να αποκλείουν σωματεία με εκατοντάδες μέλη και σημαντική δράση στην υπεράσπιση των εργαζομένων και από την άλλη να στήνουν σωματεία διασπαστικά, σφραγίδες και με νοθεία ώστε να μην αλλάξουν με τίποτα οι συσχετισμοί».

Η ΤΑΣ επισημαίνει ότι δεν πρόκειται να κάνει «ούτε βήμα πίσω από την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων στην Πάτρα. (...) Είναι καιρός, λοιπόν, οι εργαζόμενοι να τους απομονώσουν, να τους γυρίσουν την πλάτη. Να συσπειρωθούν στα ταξικά σωματεία, μαζικοποιώντας τη λειτουργία και τη δράση τους. Να αλλάξουν τους συσχετισμούς στις υποταγμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες των Σωματείων.

(...) Απαιτούμε την άμεση εγγραφή του συγκεκριμένου σωματείου στη δύναμη του ΕΚΠ και ταυτόχρονα τον αποκλεισμό από το επικείμενο Συνέδριο του ΕΚ κάθε νόθου αντιπροσώπου και κάθε σωματείου - σφραγίδα».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Καταγγέλλει εκδικητική απόλυση εργαζόμενης

«Την εκδικητική απόλυση εργαζόμενης, που μεγαλώνει μόνη της δύο παιδιά» καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου Εύβοιας και απαιτεί την άμεση ανάκλησή της. Η απόλυση έγινε παραμονές Χριστουγέννων από την εργοδοσία της εταιρείας «ΑΦΟΙ ΓΙΑΝΝΟΥΚΑΚΗ» στη Ριτσώνα.

Σύμφωνα με το Συνδικάτο, η εργαζόμενη είχε καταγγείλει τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας που επικρατούν στη συγκεκριμένη επιχείρηση και παρότρυνε τους συναδέλφους της να παλέψουν για να αλλάξει η κατάσταση. Ακολούθησε παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας για το ζήτημα αυτό και ενώ η εργοδοσία «δεσμεύτηκε και συμφώνησε με το σωματείο ότι θα φροντίσει να υπάρξουν στοιχειωδώς ανθρώπινοι όροι εργασίας», στη συνέχεια απέλυσε την εργαζόμενη, «με βασικό στόχο να τρομοκρατήσει και τους υπόλοιπους εργαζόμενους».

Το Συνδικάτο, αναφερόμενο στις συνθήκες εργασίας που επικρατούν, σημειώνει: «Οφείλονται δεδουλευμένα σχεδόν σε όλους τους εργαζόμενους. Σε αρκετές περιπτώσεις δεν καταβάλλεται η αμοιβή που προβλέπεται για τις υπερωρίες. Χρησιμοποιείται ανά διαστήματα ανασφάλιστη εργασία. Επιπλέον, η εργοδοσία βάζει πρόστιμα στους εργαζόμενους σαν τιμωρία και μέσο πίεσης. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υπερεντατικοποίησης της εργασίας στους εργαζόμενους, να βγει μεγάλη παραγωγή σε πολύ λίγο χρόνο με τα ελάχιστα εργατικά χέρια. Αυτό βάζει σε μεγάλο κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων και συχνά υπάρχουν τραυματισμοί και προβλήματα υγείας. Οι συνάδελφοι παρακολουθούνται από κάμερες που παράνομα έχει εγκαταστήσει η εργοδοσία.

Λόγω της προσπάθειας της εταιρείας να βγάλει όσο γίνεται μεγαλύτερη δουλειά, δεν καταβάλλει τις άδειες του προσωπικού και σε πολλούς οφείλονται άδειες 3-4 ετών. Το χειρότερο είναι, όμως, ότι οι συνάδελφοι δουλεύουν καθημερινά με όρους αφόρητης πίεσης και άγχους και δέχονται συνεχώς απειλές, προσβολή της προσωπικής τους αξιοπρέπειας».

Το Συνδικάτο αναφέρει ότι εξαιτίας των καταγγελιών εργαζομένων για τα παραπάνω, «η εργοδοσία έχει απασχολήσει δικαστήρια και Επιθεώρηση Εργασίας», υπογραμμίζει ωστόσο ότι η διέξοδος για τους εργαζόμενους βρίσκεται «στη δική τους δράση, στην οργάνωσή τους, στην ενότητά τους, στην ένταξή τους στο σωματείο».

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, το συνδικάτο προβάλλει τα αιτήματα: Πρόγραμμα αποπληρωμής για όλους τους συναδέλφους. Κανονική χορήγηση αδειών. Πληρωμή όλων των υπερωριών, νυχτερινών, αργιών κ.τ.λ. Να σταματήσουν τα πρόστιμα. Ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και ανθρώπινη συμπεριφορά. Να ανακληθεί η εκδικητική απόλυση. Να σταματήσει η τρομοκρατία.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ
Να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στις αρχαιολογικές ανασκαφές

Να πληρωθούν, πριν την εκπνοή του χρόνου, οι μισθοί που οφείλονται στους εργαζόμενους στις αρχαιολογικές ανασκαφές Μαυροπηγής και Ποντοκώμης Κοζάνης, ζητά το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης.

Οι περισσότεροι από 200 εργαζόμενοι στις αρχαιολογικές ανασκαφές είναι απλήρωτοι για το Νοέμβρη και τα μεροκάματα που πραγματοποίησαν το Δεκέμβρη. Απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου μέσω της Λ' Εφορίας Αρχαιοτήτων Αιανής και πληρώνονται από κονδύλια της ΔΕΗ, καθώς οι αρχαιολογικές ανασκαφές αφορούν επεκτάσεις των ορυχείων της.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης καταγγέλλει την καθυστέρηση της πληρωμής που, όπως αναφέρει, έχει καταντήσει «άτυπος νόμος» από μεριάς κυβέρνησης - υπουργείου Πολιτισμού - ΔΕΗ. Απαιτεί να πληρωθούν τώρα τα δεδουλευμένα, καθώς επίσης να επιστραφούν σε κάθε εργαζόμενο τα χρήματα που έχει καταβάλει για τη μεταφορά του προς το χώρο εργασίας.

Σε ανακοίνωσή του, σημειώνει: «Οι εργαζόμενοι στις αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν πληρώσει βαριά τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης: Μειώσεις στους μισθούς, τσάκισμα του εποχιακού βοηθήματος, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, επιβάρυνση με το κόστος μεταφοράς και ο κατάλογος είναι μακρύς. Ολα αυτά προσθέτονται στα υπόλοιπα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν πάρει οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια κάτω από τις κατευθύνσεις του μεγάλου κεφαλαίου και της ΕΕ».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ