ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2022
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΜΕ
Κινητοποίηση σήμερα ενάντια σε έναν ακόμα πλειστηριασμό

Στις 8.30 π.μ. στην εταιρεία «do Value». «Στο σφυρί» βγαίνει σπίτι τετραμελούς οικογένειας 52 τ.μ. για 25.000 ευρώ!

Σε νέα κινητοποίηση σήμερα, Τετάρτη, στις 8.30 π.μ., στα γραφεία της εταιρείας «do Value» (ΗΣΑΠ Καλλιθέας), για να μπει φρένο σε έναν ακόμα πλειστηριασμό, καλεί το ΠΑΜΕ. Καλεί τα συνδικάτα να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και να πάρουν μέρος στην παράσταση διαμαρτυρίας «ώστε να αποτρέψουμε ένα ακόμα έγκλημα».

«Αλλη μια οικογένεια είναι εκτεθειμένη στην επίθεση των τοκογλύφων και βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο να χάσει σε πλειστηριασμό το σπίτι της στο Περιστέρι», καταγγέλλει το ΠΑΜΕ. Συγκεκριμένα, η τετραμελής οικογένεια «βρέθηκε σε αδυναμία να πληρώσει κάποιες δόσεις», με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χάσει το «σπίτι των 52 τ.μ.» στο οποίο κατοικεί. Μάλιστα, τη στιγμή που η οικογένεια «σπουδάζει δύο παιδιά με το μεροκάματο», η «do Value» τους βάζει το μαχαίρι στο λαιμό και «ζητάει για να σταματήσει τον πλειστηριασμό 25.000 ευρώ».

«Απαιτούμε να σταματήσει τώρα η επίθεση στον λαό. Να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί και να γίνουν ρυθμίσεις δόσεων που να μπορούν να ανταποκριθούν οι οφειλέτες, με διαγραφή όλων των τόκων και κουρέματος του κεφαλαίου, χωρίς προκαταβολές και εκβιασμούς. Προστασία εδώ και τώρα της πρώτης κατοικίας», υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ.

Στο μεταξύ, παρέμβαση ενάντια στην προσπάθεια έξωσης ενός ζευγαριού ηλικιωμένων από το σπίτι στο Μαρούσι πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ την περασμένη Δευτέρα. Οπως εξήγησε ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, σε συντονισμό με τα σωματεία, τους φορείς, τους κατοίκους της γειτονιάς θα αναπτυχθεί το επόμενο διάστημα δράση «για να σταματήσουμε τη διαδικασία της έξωσης». «Θα κάνουμε παρεμβάσεις και στη γειτονιά και στην εταιρεία που έχει πάρει αυτό το σπίτι, για να παραμείνει η οικογένεια στην κατοικία της και να μπορέσει να συνεχίσει τη ζωή της», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή του ΠΑΜΕ ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις, εξαιτίας του μεγάλου κύματος πλειστηριασμών και εξώσεων, πρόσθεσε νέα μέλη στη δύναμή της, μαχόμενους νομικούς, συνδικάτα που δραστηριοποιούνται στον τραπεζικό κλάδο και άλλους συνδικαλιστές, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις όλο και αυξανόμενες ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: Του ΠΑΜΕ: 2103833786 και 2103301847 και της Επιτροπής: 6974010107 και 6945757855. Επίσης, στο email: pleistiriasmoi@pamehellas.gr

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ «ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ»
Ψίχουλα οι αυξήσεις μπροστά στον πληθωρισμό και τον τζίρο της εταιρείας

Διεκδικήσεις για επαναδιαπραγμάτευση της ΣΣΕ με αυξήσεις στα επίπεδα του πληθωρισμού προβάλλει η ΔΑΣ

Τις «αυξήσεις» και τα «μέτρα στήριξης» του προσωπικού από την ακρίβεια, που ανακοίνωσε το προηγούμενο διάστημα η εργοδοσία, σχολιάζει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) στην επιχείρηση «Σκλαβενίτης». Η δέσμη μέτρων που έχει εξαγγείλει η εταιρεία έχει ήδη τύχει σημαντικής προβολής από μέσα ενημέρωσης, η δε συνδικαλιστική ηγεσία του επιχειρησιακού σωματείου τη χαρακτήρισε ενέργεια που κινείται «σε θετική κατεύθυνση». Ωστόσο, οι μικρές αυξήσεις που ανακοινώθηκαν αποδεικνύονται ανεπαρκείς για να καλύψουν την αιμορραγία του εισοδήματος των εργαζομένων από την ακρίβεια και δεν αλλάζουν την πραγματικότητα των χαμηλών μισθών με τους οποίους δουλεύει μεγάλο μέρος του προσωπικού, ειδικά οι εργαζόμενοι με 6ωρες συμβάσεις μερικής απασχόλησης.

Πιο αναλυτικά, η εταιρεία ανακοίνωσε τα εξής μέτρα: Κλιμακωτή αύξηση των μισθών, σε ποσοστά γύρω στο 4% - 5%, για όσους εργαζόμενους έχουν μεικτές μηνιαίες αποδοχές έως 1.300 ευρώ. Χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης 200 ευρώ με τη μορφή της προπληρωμένης κάρτας. Αύξηση του ποσοστού έκπτωσης για αγορές από τα καταστήματα της εταιρείας, από 5% σε 7%, και αύξηση του ετήσιου ορίου για τις εν λόγω αγορές, από 6.000 σε 7.000 ευρώ.

«Δεν παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι σε συνθήκες που η ακρίβεια σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και αδυνατούμε να καλύψουμε βασικές μας ανάγκες, η οποιαδήποτε αύξηση στο εισόδημα είναι ανακουφιστική», ξεκαθαρίζει η ΔΑΣ. Ωστόσο, επισημαίνει, οι αυξήσεις που ανακοινώθηκαν από την εργοδοσία δεν αρκούν για να καλύψουν τις απώλειες που συνεπάγεται η ασταμάτητη αύξηση του πληθωρισμού. Επιπλέον, στον αντίποδα της πρακτικής της εργοδοσίας η όποια ενίσχυση να δίνεται ως «οικειοθελής παροχή», απαιτεί «η οποιαδήποτε αύξηση και τα επιδόματα να εντάσσονται σε Συλλογική Σύμβαση, πάνω στην οποία θα χτίζονται μελλοντικές αυξήσεις και θα κατοχυρώνονται δικαιώματα». Οπως υπενθυμίζει, εξάλλου, επιχειρησιακά σωματεία σε περιοχές της χώρας αλλά και κλαδικά σωματεία έχουν καλέσει το αντιπροσωπευτικό σωματείο να προχωρήσει σε Γενική Συνέλευση με θέμα την επαναδιαπραγμάτευση της επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης.

«Οι αυξήσεις που ανακοινώθηκαν από την επιχείρηση δεν είναι αναγνώριση της δουλειάς μας και δώρο!», τονίζει η ΔΑΣ. «Είναι αποτέλεσμα των αγώνων, της δυσαρέσκειας που υπάρχει, αποτέλεσμα της συνολικής δράσης των εργαζομένων στον κλάδο του Εμπορίου, που εκφράστηκε με τη μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία στις 9 Νοέμβρη, στις κινητοποιήσεις ενάντια στην ακρίβεια, ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές». Οπως εξηγεί, και ο «Σκλαβενίτης» και άλλοι μεγαλοεργοδότες αλυσίδων σούπερ μάρκετ λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την οργή και την αγανάκτηση που μεγαλώνει μέρα με την μέρα στους χώρους εργασίας, το κύμα των παραιτήσεων από νέους κυρίως εργαζόμενους. Την ίδια στιγμή που μοιράζουν στους εργαζόμενους αυξήσεις - ψίχουλα, οι ίδιες εταιρείες έχουν «σκάσει» από τα κέρδη. «Ο τζίρος που κατέγραψε η εταιρεία το 2021 αγγίζει τα 4 δισ., με κέρδη 290 εκατ. προ φόρων», ενώ τα μέτρα που ανακοινώνει για το προσωπικό της κοστολογούνται σε 17 εκατ., επισημαίνει η ΔΑΣ.

«Οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει να μην μπορείς να εξασφαλίσεις βασικά προϊόντα για την οικογένειά σου. Eίμαστε εμείς που υποχρεωνόμαστε να αλλάζουμε δυο και τρεις φορές προς τα πάνω τις τιμές, που νιώθουμε την ίδια οργή και αγανάκτηση με τους καταναλωτές που αναγκάζονται να γυρνάνε από κατάστημα σε κατάστημα για να βρουν το πιο φτηνό προϊόν και τελικά φεύγουν με το καλάθι άδειο. Γνωρίζουμε τα τεράστια κέρδη των σουπερμαρκετάδων, που βγαίνουν από τη δική μας στυγνή εκμετάλλευση και την καταλήστευση των λαϊκών νοικοκυριών», αναφέρει η ΔΑΣ στην ανακοίνωσή της. Στο έδαφος αυτό, επαναφέρει για μια ακόμα φορά το κάλεσμα προς τη διοίκηση του επιχειρησιακού σωματείου να προχωρήσει άμεσα σε Γενική Συνέλευση, προκειμένου οι εργαζόμενοι να συζητήσουν συλλογικά για τις ανάγκες τους και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να τις διεκδικήσουν.

Η ΔΑΣ διεκδικεί να γίνει επαναδιαπραγμάτευση της επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης, που να εξασφαλίζει αυξήσεις στους μισθούς στο επίπεδο του πληθωρισμού. Επίσης: Επαναφορά των 3ετιών σε όλους τους εργαζόμενους. 5ήμερο - 8ωρο για όλους. Μετατροπή των συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρους, με κατοχυρωμένα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Επαναφορά ειδικοτήτων και πόστων, παροχή σύγχρονων μέσων προστασίας. Αμεση μετακίνηση, για όποιον το επιθυμεί, σε κατάστημα κοντά στο σπίτι του. Εταιρικό επίδομα θέρμανσης 200 ευρώ σε όλους.

ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Οργανώνονται και διεκδικούν μέτρα για την επιβίωσή τους

Σήμερα στις 7 μ.μ. στον Παλαμά η σύσκεψη που οργανώνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας

Αγωνιστικό κάλεσμα προς τους βιοπαλαιστές αγρότες του νομού Καρδίτσας να συμμετάσχουν στη σύσκεψη που οργανώνεται σήμερα στις 7 μ.μ., στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δήμου Παλαμά, απευθύνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας. Στη σύσκεψη θα συζητηθούν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές αγρότες και οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες για το επόμενο διάστημα, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα επιβίωσής τους.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μπροστά στη σύσκεψη, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κώστας Τζέλλας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «ο αγροτικός κόσμος στενάζει από το υψηλό κόστος παραγωγής, με τις τιμές του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος να έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, κάτι που τους πλήττει διπλά, καθώς επιβαρύνονται τόσο για την καλλιέργεια όσο και για την οικιακή χρήση, και με τις τιμές στα αγροεφόδια και στα λιπάσματα να είναι σημαντικά αυξημένες, σε αντίθεση με τις πολύ χαμηλές τιμές που έχουν όλα τα αγροτικά προϊόντα».

Αναφερόμενος ειδικά στο βαμβάκι, καθώς ο νομός είναι μια βαμβακοπαραγωγική περιοχή, σημείωσε ότι «η τιμή αυτήν τη στιγμή είναι χαμηλότερη από πέρυσι, κάτι που σημαίνει ότι αν πέρυσι, που το κόστος παραγωγής ήταν τρεις φορές κάτω, δεν μπορούσαμε να βγούμε, φέτος θα βγούμε χρεωμένοι μέχρι το κεφάλι. Το δεύτερο πολύ σημαντικό πρόβλημα του αγροτικού κόσμου αυτήν τη στιγμή είναι η νέα ΚΑΠ, που θα εφαρμοστεί από 1/1/2023 και η οποία θα επιφέρει μεγάλο πλήγμα στους αγρότες της περιοχής μας».

«Δεν κρατάμε στάση αναμονής, ούτε περιμένουμε λύσεις από τα πάνω ή νέους "σωτήρες". Γνωρίζουμε καλά ότι μόνο όταν βγήκαμε μαζικά στον δρόμο του αγώνα, με τα αιτήματα επιβίωσης που έχουμε, αποσπάσαμε κάποιες λύσεις», είναι το κάλεσμα που απηύθυνε, με τους βιοπαλαιστές αγρότες να διεκδικούν:

-- Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια.

-- Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

-- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για τα προϊόντα που υπάρχει πρόβλημα στη διάθεσή τους.

-- Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.

Μεγάλη η συμμετοχή στην απεργία στη ΝΕΧΙ

Απεργία με υψηλά ποσοστά συμμετοχής πραγματοποιήθηκε χθες στην εταιρεία NEXI, ενάντια στη μετακίνηση, λόγω απόσχισης του τμήματος εκτύπωσης, 63 εργαζομένων σε θυγατρική της εταιρείας «Mellon». Στη διάρκεια της απεργίας έγινε συγκέντρωση στα γραφεία της εταιρείας στο Κρυονέρι, ενώ από τη μεριά της εργοδοσίας υπήρξε δέσμευση ότι σήμερα θα συναντηθεί με το επιχειρησιακό σωματείο και με το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου, όπου θα παρουσιάσει την πρότασή της. Υπενθυμίζεται ότι η απεργία έγινε σε συνέχεια της εξίσου επιτυχημένης στάσης εργασίας της προηγούμενης βδομάδας και αποφασίστηκε από τη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων.

Επίσης, χθες η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων αποφάσισε τη συνέχιση του αγώνα με 4ωρη στάση εργασίας (12.30 - 16.30) αύριο Πέμπτη, σε συμπόρευση και με τους εργαζόμενους στους χώρους της Υγείας.

Απεργία χτες και στην Τράπεζα Πειραιώς

Απεργία πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα Πειραιώς, με απόφαση των επιχειρησιακών τους Σωματείων, αντιδρώντας στη νέα απόσχιση που έχει ανακοινωθεί σε ένα τμήμα και αφορά περίπου 170 εργαζόμενους, αλλά και στο κλείσιμο καταστημάτων της τράπεζας. Το πρωί οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το κτίριο της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς. Το «Αγωνιστικό Μέτωπο» καλεί τους εργαζόμενους να είναι έτοιμοι για νέους αγώνες, ενώ απηύθυνε και κάλεσμα για το συλλαλητήριο των σωματείων στις 17 Δεκέμβρη (βλ. σελ. 24).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ