ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2022
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
79 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΓΚΡΟΜ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ
Αγωνιστική διδαχή και έμπνευση από όσα μπόρεσαν οι «ανήμποροι»

Μια ακόμα ηρωική σελίδα από την ιστορία της λαϊκής εποποιίας κόντρα στη ναζιστική θηριωδία

Ανάπηροι - ατρόμητοι στο εκτελεστικό απόσπασμα
Ανάπηροι - ατρόμητοι στο εκτελεστικό απόσπασμα
«...δεν τους άφησαν ούτε τα ξύλινα πόδια να φορέσουν, ούτε τις πατερίτσες, παρά τους έριξαν σαν τσουβάλια στα καμιόνια και τους πήγαν στις φυλακές Χατζηκώστα και Χαϊδαρίου... Στη συνέχεια, εκτέλεσαν κάποιους εν ψυχρώ, ενώ κάποιους άλλους τους έστειλαν στο στρατοδικείο όπου αργότερα τους εκτέλεσαν...

Εσερναν ανάπηρους με κομμένα και τα δυο πόδια στο χώμα μέχρι που μάτωναν. Δεν άφηναν τις νοσοκόμες να τους βοηθήσουν. Αρπαζαν από τα χέρια τους ή από τα χέρια των αναπήρων τα τεχνητά μέλη και τα έσπαζαν για να μην τα χρησιμοποιήσουν και τους χτύπαγαν με αυτά στο κεφάλι. Μεγαλύτερη αγριότητα και μίσος έδειχναν στα μέλη των νοσοκομειακών επιτροπών, τα οποία υποδείκνυαν οι πράκτορές τους μέσα σε κάθε νοσοκομείο...».

30 Νοέμβρη του 1943: Η μέρα του μεγάλου πογκρόμ που εξαπέλυσαν οι ναζί με τη βοήθεια ντόπιων συνεργατών τους στους ανάπηρους στην Αθήνα. Σε ανθρώπους που βρίσκονταν για κάθε λογής αρρώστιες σε 19 νοσοκομεία της πρωτεύουσας, τα οποία τότε πρόσφεραν πολύτιμη βοήθεια σε 15.000 ανάπηρους, με βαριά τραύματα, με κομμένα πόδια και χέρια, από τον ελληνοϊταλικό ακόμα πόλεμο.

Σημειώνεται ότι μετά την κάθοδο των Γερμανών είχε ιδρυθεί ο Εθνικός Σύνδεσμος Αναπήρων Πολέμου 1940 - '41, με την καθοριστική συμβολή του ΚΚΕ και του ΕΑΜ Αθήνας, συγκροτώντας επιτροπές στα νοσοκομεία οι οποίες «πήρανε στα χέρια τους τη διαχείριση των φαρμάκων και των τροφίμων» και έκαναν πέρα τις διοικήσεις που είχαν διορίσει οι κατοχικές κυβερνήσεις.

Με την ανυπόταχτη στάση των αναπήρων και των υγειονομικών, τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε φρούρια του αγώνα, δίνοντας στέγη για μυστικές συνεδριάσεις στις αντιστασιακές οργανώσεις. Κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές νοσηλεύονται ανάμεσα στους ανάπηρους κάτω από το βλέμμα του κατακτητή, δραπετεύουν μαζικά από τα νοσοκομεία. Ετσι, οι αρχές κατοχής αποφασίζουν να παρέμβουν, με στόχο τη διάλυση των νοσοκομείων.

Αρχικά, επιχειρούν τη λεγόμενη «λύση των Μεθάνων», προσπαθώντας να στείλουν τους ανάπηρους στα Μέθανα, δήθεν για λουτροθεραπεία! Η αντίσταση των αναπήρων ματαιώνει αυτήν τη «λύση». Μπαίνει σε εφαρμογή το επιτελικό σχέδιο, που είχαν επεξεργαστεί η Γκεστάπο με τους ταγματασφαλίτες. Η νύχτα της 29ης προς την 30ή Νοέμβρη 1943 ορίζεται ως χρόνος της τελικής εξόρμησης για την εξόντωση των αναπήρων.

Στις 26 Νοέμβρη, οι προπαρασκευαστικές τους κινήσεις περιλαμβάνουν τη σύλληψη των δύο επικεφαλής των αναπηρικών οργανώσεων, του Γονατά και του Τζαμουράνη. Και οι δυο τους, πολεμιστές στο αλβανικό μέτωπο και τώρα αγωνιστές στο ΕΑΜ, ο πρώτος με γενική παράλυση, ο δεύτερος με κομμένα και τα δύο πόδια και αναπηρία 75%. Οδηγούνται στου Γουδή και μαζί με άλλους αγωνιστές βρίσκονται μπροστά σε εκτελεστικό απόσπασμα, που για πρώτη φορά είναι ελληνικό. Τρεις αξιωματικοί των ταγμάτων κατευθύνουν το απόσπασμα, ενώ ο Γερμανός αξιωματικός είναι σε ρόλο επόπτη. Οι δυο αγωνιστές στην κατάσταση που βρίσκονται δεν είναι δυνατό να σταθούν όρθιοι. Οι ταγματασφαλίτες αναζητούν δυο καρέκλες, στις οποίες με τους ζωστήρες τους θα προσδέσουν τους δυο ανάπηρους και ακολουθεί η ομοβροντία των γερμανοτσολιάδων, η πρώτη που έπεφτε τότε πάνω στα κορμιά των 19 αγωνιστών του ΚΚΕ και του ΕΑΜ.

Τις επόμενες 10 μέρες εκτελούνται 283 ανάπηροι, ήρωες της ΕΑΜικής Αντίστασης. Οι ανάπηροι, όμως, και μετά τον πόλεμο συνεχίζουν τον αγώνα τους ταυτισμένοι με το ΕΑΜ και το ΚΚΕ. Παίρνουν τον δρόμο για τις φυλακές και τις εξορίες, στη Γιούρα και τον Αη Στράτη, στις φυλακές Αβέρωφ και Χατζηκώστα. Είναι τέτοια η ταύτιση των αγωνιστών αναπήρων του 1940 - '44 με το λαϊκό κίνημα και το ΚΚΕ, που η απόφαση για τη διάλυση του Συνδέσμου των Αναπήρων Πολέμου από την αστική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου δημοσιεύτηκε την ίδια μέρα με την απόφαση που έθετε το ΚΚΕ και επίσημα στην παρανομία, τον Οκτώβρη του '47.

ΑΝΑΠΗΡΟΙ - ΧΡΟΝΙΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ - ΓΟΝΕΙΣ ΑμεΑ
Με συλλαλητήριο τιμούν την 3η Δεκέμβρη, Παγκόσμια Μέρα ΑμεΑ

Απαράδεκτη απαγόρευση από τη δημοτική αρχή στη συγκέντρωση της ΣΕΑΑΝ. «Θα γίνει κανονικά», απαντά το αναπηρικό κίνημα

Με συλλαλητήριο το Σάββατο 3 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ. στην πλατεία Συντάγματος, και πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, τιμούν την Παγκόσμια Μέρα ΑμεΑ η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμεΑ, απαιτώντας: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο - έκτρωμα για την Υγεία. Καμία πληρωμή για φάρμακα, θεραπείες, τεχνολογικά βοηθήματα. Δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, Πρόνοιας, Ειδικής Αγωγής και αποκατάστασης.

Στο μεταξύ, σε μια απαράδεκτη κίνηση η δημοτική αρχή Αθήνας, με εντολή του αντιδημάρχου Β. Κορομάτζου, αρμόδιου για τους κοινόχρηστους χώρους του δήμου Αθήνας, δεν δίνει άδεια για την εκδήλωση στο Σύνταγμα!

«Η εκδήλωση - κινητοποίηση θα γίνει κανονικά!», διαμηνύει η ΣΕΑΑΝ, τονίζοντας:

«Το Σάββατο οι ανάπηροι, οι χρόνιοι πάσχοντες με τις οικογένειές τους θα διαδηλώσουν μαχητικά για να μπει τέρμα στην εξαθλίωσή τους, στην εμπορευματοποίηση των αναγκών τους!

Για μέτρα προστασίας από την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια, να μην παγώσουμε μέσα στον χειμώνα, να μη μείνει ανάπηρος, χρόνιος πάσχοντας χωρίς τις αναγκαίες θεραπείες επειδή δεν έχει να πληρώσει. Για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στα επιδόματα. Για να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να πάρει πίσω τον νόμο - λαιμητόμο για την Υγεία. Η δημοτική αρχή, αντί να ανησυχεί ότι θα διασαλευτεί η εορταστική αγορά, να ανησυχήσει επιτέλους και να πάρει μέτρα να προστατευτούν τα παιδιά μας στα Ειδικά Σχολεία του δήμου, που είναι τα πιο επικίνδυνα και ακατάλληλα, και κινδυνεύουν να παγώσουν μπροστά στον χειμώνα».

Το «παρών» δίνει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή, απαιτώντας μεταξύ άλλων την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με γενναίες αυξήσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα, την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους χώρους όπου οι εργαζόμενοι παραμένουν για μήνες απλήρωτοι («Ερμής», «Σικιαρίδειο» κ.λπ.) και προσλήψεις όλου του απαραίτητου προσωπικού κάθε ειδικότητας, με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας, για την ασφαλή λειτουργία των δομών. Στην κινητοποίηση καλεί και συμμετέχει και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), απαιτώντας την άμεση επίλυση των μεγάλων προβλημάτων της Ειδικής Αγωγής.

Στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση - παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, το Σάββατο 3/12 στις 11 π.μ., στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας ΑμεΑ, οργανώνει και το Σωματείο Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή Κεντρικής Μακεδονίας, παλεύοντας ενάντια στα φαινόμενα σήψης και παρακμής στον χώρο της Αναπηρίας και διεκδικώντας σύγχρονες υπηρεσίες Ειδικής Αγωγής και Φροντίδας.

  • Σε 24ωρη απεργία προχωρά σήμερα Τετάρτη το Σωματείο Εργαζομένων Εργαστηρίου Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα», απαιτώντας την υπογραφή επιχειρησιακής Σύμβασης, την καταβολή των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας σε όλο το προσωπικό. Επίσης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ) πραγματοποιεί παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα Τετάρτη στις 11 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας και απαιτεί συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του, με θέμα τα εργασιακά ζητήματα στους χώρους δουλειάς, για τους απλήρωτους εργαζόμενους, τις συνεχιζόμενες περικοπές Δώρων και επιδομάτων, τη συνολική χειροτέρευση των όρων εργασίας για τους εργαζόμενους και διαμονής για τους φιλοξενούμενους, καθώς και για τους ανεπίτρεπτους όρους υγιεινής και διαβίωσης στη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) και στα οικοτροφεία.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΘΡΙΑΣΙΟΥ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
Αυτοδυναμία της ΕΣΑΚ για τρίτη συνεχόμενη θητεία

Στις 24 και 25 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής στο Σωματείο Εργαζομένων στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, με την ΕΣΑΚ (ψηφοδέλτιο των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ) να διατηρεί την αυτοδυναμία, με 6 από τις 11 έδρες του ΔΣ, για 3η συνεχόμενη θητεία.

Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 790 και η «ΕΣΑΚ» πήρε 440 ψήφους, ποσοστό 55,6% και 6 έδρες. Η «Ενωτική Κίνηση» (πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ) πήρε 142 ψήφους, ποσοστό 17,9% και 2 έδρες. Η ΔΑΚΕ (ΝΔ) 89 ψήφους, ποσοστό 11,2% και 1 έδρα. Η «ΑΚΙΔΑ» 70 ψήφους, ποσοστό 8,8% και 1 έδρα. Η «Αλλαγή Πορείας» (π.σ. ΠΑΣΟΚ) 49 ψήφους, ποσοστό 6,2% και 1 έδρα.

«Η εκλογική επιτυχία των ταξικών δυνάμεων είναι αποτέλεσμα της συστηματικής δράσης του Σωματείου, όπου την πλειοψηφία είχαν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ. Δράση που δεν περιορίστηκε μόνο στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων εργαζομένων και ασθενών με συστηματικές παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις ή στην ανάπτυξη πολύμορφης πολιτιστικής δραστηριότητας αλλά και "στόχευε" στην πηγή των προβλημάτων που είναι η επιχειρηματική δράση στην Υγεία και Πρόνοια», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση η ΕΣΑΚ.

«Μέσα στις δύσκολες συνθήκες της επιδημίας, το Σωματείο μας όχι μόνο δεν ανέκοψε τη δράση του, αλλά πήρε ευρύτερες πρωτοβουλίες κοινής δράσης με την ΟΕΝΓΕ και άλλα αγωνιστικά σωματεία, κάνοντας πράξη το να ακουστεί πιο δυνατά "η φωνή των υγειονομικών, μέσα από τη μάσκα"», σημειώνει θυμίζοντας ότι το Σωματείο σε αυτές τις συνθήκες κατάφερε να συνδυάσει τη συνεχή δράση για όλα τα προβλήματα με τη συστηματική προσπάθεια να αναδεικνύονται οι αιτίες και οι ένοχοι για την αντιλαϊκή πολιτική.

Μια προσπάθεια που «αναγνωρίσθηκε από πολύ περισσότερους, που αν και δεν συμφωνούν σε όλα μαζί μας, μας εμπιστεύτηκαν, για τρίτη συνεχόμενη φορά, την πλειοψηφία του ΔΣ του Σωματείου, κόντρα στις μεθοδεύσεις κυβερνητικών στελεχών, τοπικών στελεχών της ΝΔ και του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού», υπογραμμίζει.

Εκδήλωση την Πέμπτη 8 Δεκέμβρη για το πογκρόμ

Την Πέμπτη 8 Δεκέμβρη, οι ΚΟ στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» του ΚΚΕ και οι Κομματικές Ομάδες Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση με κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του «Σωτηρία», στη 1 μ.μ., για τα 79 χρόνια από το πογκρόμ κατά των αναπήρων στα 19 νοσοκομεία της Αθήνας. Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί και θα χαιρετίσει αντιπροσωπεία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Ο Δ. Κουτσούμπας στο συλλαλητήριο με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα ΑμεΑ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παρευρεθεί και θα κάνει δηλώσεις στο συλλαλητήριο, το Σάββατο 3 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ., στο Σύνταγμα, που διοργανώνουν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων και άλλοι φορείς του αναπηρικού και του γονεϊκού κινήματος, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ