ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Νοέμβρη 2003
Σελ. /32
Στη δουλιά και μετά τα 65... !

Παπαγεωργίου Βασίλης

Προτάσεις - «φωτιά» περιλαμβάνει η Εκθεση της «Επιτροπής για την απασχόληση», που θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (11- 13 Δεκέμβρη) στις Βρυξέλλες.

Της Επιτροπής αυτής, που συγκροτήθηκε με απόφαση της Συνόδου των Βρυξελλών, το Μάρτη του 2003, προεδρεύει ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας Βιμ Κοκ. Η έκθεση παρουσιάστηκε την περασμένη Τετάρτη, συνοψίζει τα μέτρα που προωθούνται ήδη σε αρκετά κράτη - μέλη και τα συμπληρώνει με νέες προτάσεις, ενώ ζητάει από τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν στην ταχύτατη εφαρμογή τους.

Χαρακτηριστικό του πνεύματος της Εκθεσης και των προτάσεων της επιτροπής είναι το απόσπασμα σχετικά με την επιδότηση των ανέργων, αφού θεωρεί ότι τα επιδόματα είναι «παγίδες» για τους ανέργους, οι οποίοι χάνουν έτσι το ενδιαφέρον τους για την επανένταξη τους στην αγορά εργασίας..!

«Η παγίδα της ανεργίας, το αντικίνητρο για τους ανέργους να εγκαταλείψουν τα οφέλη της ανεργίας, για να κινηθούν προς τη συμπληρωματική εργασία, υπάρχει σε πολλά κράτη - μέλη», αναφέρεται στην έκθεση της επιτροπής, η οποία εισηγείται τη μείωση των επιδομάτων ανεργίας και τη μείωση του χρόνου επιδότησης ως κίνητρα, για να αναζητήσουν οι άνεργοι κάποια εργασία.

Με την ίδια λογική προσεγγίζει η επιτροπή και το θέμα των επιδομάτων ασθενείας, ή αναπηρίας. «Τα κοινωνικά επιδόματα αναπηρίας - ασθένειας, αναφέρεται στην έκθεση, σε πολλά κράτη - μέλη, δημιουργούν παγίδες αδράνειας για τους δικαιούχους, ώστε αυτοί να πάρουν πρωτοβουλία για να αναζητήσουν μια σχετικά χαμηλόμισθη εργασία»... Μετά από μια τέτοια εκτίμηση, η επιτροπή εισηγείται και τη μείωση των επιδομάτων αυτής της κατηγορίας.

Ενα άλλο χαρακτηριστικό στοιχείο αυτής της έκθεσης είναι η προτροπή στις κυβερνήσεις των κρατών - μελών να υιοθετήσουν το ταχύτερο δυνατόν πολιτικές «ενεργού γήρανσης» του πληθυσμού. Με τον όρο αυτό, η επιτροπή αναφέρεται στην ανάγκη αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης, τουλάχιστον έως τα 65 έτη.

Η επιτροπή τονίζει: «Είναι σημαντικό, ως μέρος των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων, να καταργηθούν τα κίνητρα για πρόωρη αποχώρηση των εργαζόμενων από την εργασία. Οι προσπάθειες των κυβερνήσεων για την ενεργό γήρανση πρέπει να περιλάβουν μέτρα όπως η παροχή μεγαλύτερων συντάξεων σε όσους παραμείνουν στην εργασία για περισσότερα χρόνια, πέραν των 65 ετών, αλλά και η αναθεώρηση του βάρους που δίνεται στην αρχαιότητα στη δομή των αμοιβών».

Στην ειδική αναφορά για την Ελλάδα, η επιτροπή τονίζει το χαμηλό ποσοστό απασχόλησης, ειδικά για τις γυναίκες και τους μακροχρόνια ανέργους, ενώ επισημαίνει ότι υψηλό ποσοστό της αδήλωτης εργασίας. Μετά τις εκτιμήσεις, συνιστά στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς σε μέτρα για τη μείωση του «μη μισθολογικού κόστους εργασίας», αλλά και την προώθηση της μερικής απασχόλησης.

Η αστάθεια του «Συμφώνου Σταθερότητας»

Η απόφαση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομίας των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την περασμένη Δευτέρα, για την εξαίρεση της Γερμανίας και της Γαλλίας από τις ποινές του Συμφώνου Σταθερότητας για τα υπερβολικά ελλείμματα, προκάλεσε εντονότατες συζητήσεις στους κόλπους της ΕΕ.

Φυσικά, η πρώτη ένσταση αφορούσε στη χρήση δύο μέτρων και δύο σταθμών από το Συμβούλιο, το οποίο πριν από δύο χρόνια είχε «καταδικάσει» την Πορτογαλία για την υπέρβαση του ελλείμματος. Ομως είναι τουλάχιστον υποκρισία να υποστηρίζει κανείς ότι τώρα αποδείχτηκε η απουσία ισοτιμίας μεταξύ των κρατών - μελών στους κόλπους της ΕΕ.

Το ουσιαστικό θέμα που ανακύπτει από την απόφαση του Συμβουλίου είναι η αναγνώριση εκ μέρους των ιθυνόντων της ΕΕ ότι δεν μπορούν να υπάρξουν κανόνες γενικής ισχύος για τις καπιταλιστικές οικονομίες κρατών - μελών. «Το Σύμφωνο Σταθερότητας» για την οικονομική ανάπτυξη αποδείχνεται ασταθές αφού και η συγκεκριμένη μορφή διαχείρισης που επιβάλλει δεν μπορεί να αποτρέψει την κρίση. Αλλωστε καμιά μορφή διαχείρισης δεν μπορεί να την αποτρέψει. Ταυτόχρονα η εφαρμογή του σκοντάφτει στις διαφορές στον κύκλο της καπιταλιστικής κρίσης από τη μία χώρα στην άλλη.

Αποδεικνύεται τώρα ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας ήταν μια αυθαίρετη κατασκευή για να εξυπηρετηθεί το γενικό σχέδιο της καπιταλιστικής ανασυγκρότησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δηλαδή της μεταφοράς τεράστιων πόρων από την πλευρά της εργασίας στην πλευρά του κεφαλαίου. Ομως, όταν η κρίση χτύπησε και την πόρτα των «μεγάλων», δε διστάζουν οι ίδιοι να κατεδαφίσουν το κατασκεύασμά τους.

Ηδη από την επόμενη μέρα, πάνω στα «συντρίμμια» του Συμφώνου Σταθερότητας, άρχισε η συζήτηση για την αναθεώρησή του. Στη συζήτηση πρωταγωνιστούν η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία και βέβαια όλοι αναμένουν ότι πολύ σύντομα όλες οι κυβερνήσεις θα αναγνωρίσουν την αναγκαιότητα ενός νέου Συμφώνου. Για τους εργαζόμενους δε θα αλλάξει τίποτα.

ΙΤΑΛΙΑ: Περιθωριακή ήταν η αύξηση του βαθμού της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στην Ιταλία, το μήνα Νοέμβρη, γεγονός το οποίο εξανεμίζει μακροχρόνια τις ελπίδες περί ανάκαμψης της ιταλικής οικονομίας. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η στατιστική υπηρεσία ISAE, ο δείκτης της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε το μήνα Νοέμβρη, μετά από εποχική αναπροσαρμογή, στους 94,4, από τους 94,3 βαθμούς, στους οποίους είχε διαμορφωθεί τον περασμένο Οκτώβρη. Στη σχετική έρευνα της ISAE, έλαβαν μέρος 4.000 επιχειρήσεις.

ΚΙΝΑ: H Κίνα ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ότι εντόπισε μύκητες σε φορτίο σόγιας από τις HΠA. Αποτέλεσμα είναι να φορτιστεί περαιτέρω η εμπορική διένεξη μεταξύ των δύο χωρών, μετά την επιβολή δασμών «αντι-ντάμπινγκ» από την Ουάσιγκτον σε κινεζικές τηλεοράσεις και τον περιορισμό των ποσοστώσεων στις εισαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στις HΠA.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Νέα πτώση σημείωσε η τιμή του πετρελαίου αυτή τη βδομάδα στη διεθνή αγορά, μετά από ένα κερδοσκοπικό κύμα πωλήσεων εκ μέρους επενδυτικών ταμείων, που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά 6% της τιμής του «μαύρου χρυσού», την περασμένη Δευτέρα. Ειδικότερα, τα προθεσμιακά συμβόλαια πωλήσεων αργού πετρελαίου σημείωσαν πτώση στην αγορά της Νέας Υόρκης χθες κατά 39 σεντς το βαρέλι, διαμορφώνοντας την τιμή του στα 29,35 δολ. το βαρέλι. Στην αγορά του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου Μπρεντ, για τα συμβόλαια Γενάρη, σημείωσε πτώση κατά 41 σεντς, στα 27,45 δολ. το βαρέλι.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ