Κυριακή 30 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Προκλητικά υπέρογκοι μισθοί

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει μηνιαίο μισθό 17.600 ευρώ, δηλαδή περίπου 6.000.000 δραχμές. Τον ίδιο μηνιαίο μισθό έχει και ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας. Ο μηνιαίος μισθός του προέδρου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου φτάνει τα 15.300 ευρώ, του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΠΕ τα 15.260 ευρώ, του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ τα 14.670 ευρώ, όπως και του διοικητή της Αγροτικής, ενώ ο πρόεδρος της ΔΕΗ είναι λίγο... φτηνότερος και εισπράττει 13.200 ευρώ το μήνα. Ακόμη και οι υποδιοικητές της Αγροτικής Τράπεζας εισπράττουν 11.740 ευρώ το μήνα. Και πάει λέγοντας, μια και στις υπόλοιπες, πρώην ΔΕΚΟ, τους διάφορους οργανισμούς και τις εταιρίες του δημοσίου, τις τράπεζες κλπ., που λειτουργούν με τα διαβόητα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, η κατάσταση είναι ανάλογη.

Αν αναρωτιέστε, ποιος αποφάσισε για τους προκλητικότατους και υπέρογκους αυτούς μισθούς, ενώ η συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων και των συνταξιούχων αμείβεται με μισθούς και συντάξεις πείνας, η απάντηση είναι σαφής: Η κυβέρνηση. Κι αν αναρωτιέστε, γιατί γίνεται αυτό, η απάντηση είναι, επίσης, σαφής: Για να εφαρμόσουν περισσότερο αποτελεσματικά την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Το ξεπούλημα των δημοσίων επιχειρήσεων, την εισαγωγή και εφαρμογή των νέων και αντιδραστικών εργασιακών σχέσεων κλπ., κλπ., και, βέβαια, για να εξυπηρετήσουν ανάλογα και τις ρουσφετολογικές επιδιώξεις της κυβέρνησης. Πώς να το κάνουμε; Κάθε δουλιά, θέλει και την αμοιβή της...

Ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα η Υγεία

Δεν πρόκειται για ανέκδοτο! Αναγνώστης επιχείρησε να κλείσει ραντεβού στο Παιδικό Νοσοκομείο Πεντέλης για την πεντάχρονη κορούλα του, προκειμένου να κάνει μια ενδοκρινολογική εξέταση. Και ιδού η απάντηση των υπευθύνων: «Για επίσκεψη με τρία ευρώ, το νωρίτερο στις 5 Απρίλη του 2004, αν θέλετε μέσα στο Δεκέμβρη του 2003 υπάρχει δυνατότητα με 60 ευρώ στα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία». Αυτή είναι η ...ευαίσθητη κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης. Εάν τα «σκας», εξυπηρετήσει. Εάν δεν έχεις, μένεις ...στην «ουρά» της απελπισίας. Ετσι κατάντησε η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης την Υγεία. Ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.

Οι «αδιάφοροι»...

Μεγάλη εντύπωση, αλλά και σοβαρές ανησυχίες δημιούργησε στο λαό της περιοχής η προχτεσινή αποκάλυψη του «Ριζοσπάστη» για την επικίνδυνη ρύπανση που προκαλεί το εργοστάσιο της βιομηχανίας ΣΟΒΕΛ, στον Αλμυρό Μαγνησίας. Κι ήταν αναμενόμενο, καθώς, όπως αποκαλύπτεται στο ρεπορτάζ, η αερορύπανση είναι τεράστια κι ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία πολλών ανθρώπων. Εν πρώτοις, των 500 εργαζομένων της επιχείρησης, αλλά και χιλιάδων άλλων, που κατοικούν κοντά στη ΣΟΒΕΛ και στην ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού.

Οι μόνοι που δε φαίνεται ν' ανησύχησαν είναι αυτοί που γνώριζαν το είδος και το μέγεθος του προβλήματος κι αδιαφορούσαν. Κι αναφερόμαστε στους αρμοδίους της Νομαρχίας Μαγνησίας και της κυβέρνησης. Οι της νομαρχίας όχι μόνον αδιαφόρησαν, αλλά - απ' ό,τι μαθαίνουμε - ενεργούν προς την κατεύθυνση πλήρους υποβάθμισης του προβλήματος και καθησύχασης των ανησυχούντων. Οι δε κυβερνητικοί υπεύθυνοι - οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Ανάπτυξης, Υγείας και ΠΕΧΩΔΕ, που έχουν ενημερωθεί σχετικώς - κάνουν πως δεν άκουσαν και δεν κατάλαβαν τίποτα για το «έγκλημα».

... και το «άλλοθι»

Και, βεβαίως, υπήρξαν κάποιοι - αφελείς, ή και πονηροί - που, επικαλούμενοι το γεγονός ότι ο Νομός Μαγνησίας έχει ταλαιπωρηθεί πολύ από τη συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής και την ανεργία, έσπευσαν να ισχυριστούν ότι αυτού του είδους τα προβλήματα δεν πρέπει να βγαίνουν στη δημοσιότητα, διότι μπορεί ν' αγριέψει ο βιομήχανος και να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν έχουν ούτε σωματείο να τους προστατέψει και υπάρχει κίνδυνος να χάσουν τη δουλιά τους.

Το δίλημμα που θέτουν είναι: Ρύπανση ή ανεργία; Ενα δίλημμα πλαστό και ψευδεπίγραφο, αφού κανείς δεν είναι διατεθειμένος να εκθέτει σε κίνδυνο την υγεία του και τη ζωή του για να μη μείνει άνεργος. Θέτοντας, όμως, αυτό το δήθεν «δίλημμα», το μόνο που κάνουν είναι να δίνουν «άλλοθι» στους βιομηχάνους, να συνεχίσουν να «θυσιάζουν» στο βωμό των κερδών τους όχι μόνον την εργατική δύναμη, αλλά και τη ζωή των εργατών. «Αλλοθι» δίνουν και στους αρμοδίους της νομαρχίας και της κυβέρνησης, που δεν παρεμβαίνουν για να σταματήσει το «κακό», είτε επειδή αδιαφορούν, ή γιατί «διαπλέκονται» με τους αυθαιρετούντες...

Προγράμματα ... κατάρτισης

Ο «Ριζοσπάστης» το είχε καταγγείλει από την πρώτη στιγμή, εδώ και χρόνια. Κι από τότε έχει επανέλθει πολλές φορές στο ίδιο θέμα και με διάφορες αφορμές έχει αποκαλύψει το πραγματικό περιεχόμενο και επιδιώξεις των προγραμμάτων κατάρτισης και μετεκπαίδευσης, τη «διά βίου μάθηση» και όλα τα σχετικά. Ο «Ριζοσπάστης» έχει τονίσει επανειλημμένα, ότι τα προαναφερόμενα προγράμματα ούτε μπορούν, ούτε καν επιδιώκουν την αντιμετώπιση της ανεργίας. Στην επέκταση της κάθε λογής ευελιξίας στην αγορά εργασίας αποβλέπουν. Κι από κοντά, στο ξεγέλασμα των ανέργων με τα γνωστά βοηθήματα-ελεημοσύνες, όπως και στη δημιουργία μιας ολόκληρης βιομηχανίας ρουσφετολογιών των κυβερνώντων, έχοντας για «βοηθούς» τους κάθε λογής «αετονύχηδες», που σιτίζονται από την πραγματοποίηση των προγραμμάτων.

Σημειώνουμε όλ' αυτά με αφορμή τα στοιχεία που έδωσαν προχτές στη δημοσιότητα τα υπουργεία Εργασίας και Παιδείας. Σύμφωνα με αυτά, έχουν καταρτιστεί μέχρι τις 30 του Σεπτέμβρη 305.663 άνεργοι και άλλοι 453.974 ερευνητές και εκπαιδευτές. Χρειάζεται, άραγε, να ρωτήσουμε σε τι είδους προγράμματα καταρτίστηκαν οι εκατοντάδες αυτές χιλιάδες άνθρωποι και ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Περιττό είναι. Σημειώνουμε μόνον ότι για όλ' αυτά ξοδεύτηκαν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δραχμές.

ΒΙΒΛΙΟ
Μορφές της λογοτεχνίας μας

Καθώς η στήλη είχε παρουσιάσει τον πρώτο τόμο των πολύτιμων, (και γραμμένων απολαυστικά, παραστατικά, γλωσσικά υπέροχων) - και για τους μελετητές και τους λάτρεις της λογοτεχνίας μας - «Φιλολογικών Περιπάτων», του πολύπλευρου συγγραφέα και δημοσιογράφου Κωστή Μπαστιά, θα ήταν παράλειψη να μην παρουσιάσει το δεύτερο τόμο τους (εκδόσεις «Καστανιώτη»). Οπως είχαμε επισημάνει, παρουσιάζοντας τον πρώτο τόμο, και όπως διαπιστώθηκε, οι εξαιρετικού περιεχομένου συνεντεύξεις που έκανε ο Κ. Μπαστιάς, στα χρόνια 1930-1936, με σπουδαίους ποιητές και πεζογράφους μας, αποτελούν πρωτογενή «πηγή» στοιχείων για τη μελέτη της αδιερεύνητης ακόμα λογοτεχνικής περιόδου 1880-1930, αλλά και για τη γνωριμία μας με τις ιδέες, τους στοχασμούς, το ήθος, τη ζωή, το χαρακτήρα, τα συναισθήματα του κάθε δημιουργού.

Στο δεύτερο τόμο των «Φιλολογικών Περιπάτων» περιλαμβάνονται 34 συνεντεύξεις με δημιουργούς (ποιητές, πεζογράφοι, λόγιοι, εκδότες, δραματουργοί, εικαστικοί και μουσικοί) και 2 με πολιτικούς. Τους Αλ. Παπαναστασίου και Γ.Παπανδρέου, με θέμα τα γράμματα. Ο τόμος περιλαμβάνει, επίσης, 8 άρθρα και χρονογραφήματα (αναμνήσεις) του Μπαστιά, από μεγάλους δημιουργούς: Πολέμης, Ψυχάρης, Προβελέγγιος, Καζαντζάκης, Ξενόπουλος, Βλαχογιάννης, κ.ά. Προϊδεάζοντας τον αναγνώστη για τις ευρείες λογοτεχνικές γνώσεις που προσφέρει το βιβλίο, αναφέρουμε, ενδεικτικά, ονόματα δημιουργών-συνομιλητών του Μπαστιά: Τ. Μωραϊτίνης, Αγ. Χατζημιχάλη, Δ. Μπόγρης, Αλ. Δελμούζος, Αγ. Σημηριώτης (ο καθαρευουσιάνος που έγινε πρωτοπόρος δημοτικιστής), Μ. Τόμπρος, Γ. Ιακωβίδης, Κ. Καρθαίος, Μ. Φιλήντας, Π. Χορν, Μ. Καλομοίρης, Ν.Ποριώτης, Αυ. Θεοδωροπούλου, κ.ά. Μεταξύ των «συνομιλητών» του Μπαστιά είναι και ο Δ. Γληνός (Οκτώβρης 1931). Εχει προηγηθεί η σύγκρουση Γληνού - Δελμούζου, ο διωγμός του Γληνού και η διάλυση του Εκπαιδευτικού Ομίλου. Θέμα της συζήτησης με τον Γληνό είναι η Παιδεία, ο ρόλος του παιδαγωγού, ο αποκλεισμός της δημοτικής από την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του «αστού υπουργού» Γ. Παπανδρέου, η διαφορετική Παιδεία που προσφέρει η κομμουνιστική κοινωνία (ο Γληνός αναφέρεται στη σοβιετική Ρωσία). Αξίζει να παραθέσουμε ελάχιστο δείγμα της άποψης του Μπαστιά για τον Γληνό: «Για τον Γληνό, εχθροί και φίλοι σε τούτο ανταμώνονται: τον λογαριάζουν για άνθρωπο δυνατό, για θέληση που κρατά ψηλά το μέτωπο, όταν οι καιροί χαλάσουνε. Οι ιδέες του δε βολάνε σε πολλούς, αλλά κι αυτοί τον άνθρωπο. Ετσι εξηγείται γιατί η πνευματική συνείδηση του τόπου, κάθε φορά που θέλει να σκαλίσει πνευματικά και εκπαιδευτικά θέματα, θυμάται αμέσως τον Γληνό».


Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

ΠΡΟΣΩΠΟ
ΕΝΤΟΥΑΡΝΤ ΣΕΒΑΡΝΤΝΑΝΤΖΕ

Ο γηραιός Γεωργιανός πολιτικός Εντουαρντ Σεβαρντνάτζε ήταν πάντοτε δημοφιλής στη Δύση εξαιτίας του σημαντικού ρόλου που έπαιξε για να ανατραπεί ο σοσιαλισμός στη Σοβιετική Ενωση.

Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γεωργίας ο «Σέβι» (όπως χαϊδευτικά τον αποκαλούσε η αμερικανική ηγεσία) εξακολούθησε να είναι για περίπου μία δεκαετία ένας «πολύ καλός φίλος», αφού έθεσε απροκάλυπτα τη χώρα του στη σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ. Στην πολιτική αυτή δε δίστασε μάλιστα να συγκρουστεί πολλές φορές και με τη νέα ηγεσία του μεγάλου γείτονα της χώρας του, της Ρωσίας, ενώ ήταν από τους πρώτους που στάθηκαν στο πλευρό των ΗΠΑ τόσο στον «πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας» αλλά και στον πόλεμο κατά του Ιράκ. Αλλωστε, αποφάσισε να «φιλοξενήσει» και ένα αμερικανικό τάγμα στη χώρα του, που θα εκπαίδευε «αντιτρομοκρατικές» μονάδες...

Ωστόσο, όπως έγινε φανερό από τα γεγονότα και όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος, οι υπηρεσίες αυτές δεν έφταναν για να του εξασφαλίσουν «ήσυχα γεράματα».

Λίγες μέρες μετά την ανατροπή του ο Σεβαρντνάντζε με έκπληξη και πικρία σημείωνε ότι «έκανα τα πάντα για να σταματήσω τον Ψυχρό Πόλεμο» (δηλαδή να διαλύσει τη Σοβιετική Ενωση) και ότι «όταν (οι ΗΠΑ) χρειάστηκαν την υποστήριξή μου στο Ιράκ, τους την έδωσα», αλλά «αυτό που συνέβη εδώ δεν μπορώ να το εξηγήσω». Επίσης, πρόσθετε με γνώση αλλά και νόημα: «Οσον αφορά τον Αμερικανό πρέσβη (Ρίτσαρντ Μάιλς), έχω σοβαρές υποψίες ότι η κατάσταση στην Τιφλίδα ήταν ακριβής επανάληψη όσων συνέβησαν στη Γιουγκοσλαβία... Κάποιος είχε ένα σχέδιο».

Τελικά, όπως κατάλαβε και αυτός ο «καλός φίλος», τα πρόσωπα που εξυπηρετούν τον ιμπεριαλισμό είναι πάντοτε αναλώσιμα.


Γ. Παπ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ