Κυριακή 30 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΤΑΛΙΑ: Περιθωριακή ήταν η αύξηση του βαθμού της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στην Ιταλία, το μήνα Νοέμβρη, γεγονός το οποίο εξανεμίζει μακροχρόνια τις ελπίδες περί ανάκαμψης της ιταλικής οικονομίας. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η στατιστική υπηρεσία ISAE, ο δείκτης της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε το μήνα Νοέμβρη, μετά από εποχική αναπροσαρμογή, στους 94,4, από τους 94,3 βαθμούς, στους οποίους είχε διαμορφωθεί τον περασμένο Οκτώβρη. Στη σχετική έρευνα της ISAE, έλαβαν μέρος 4.000 επιχειρήσεις.

ΚΙΝΑ: H Κίνα ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ότι εντόπισε μύκητες σε φορτίο σόγιας από τις HΠA. Αποτέλεσμα είναι να φορτιστεί περαιτέρω η εμπορική διένεξη μεταξύ των δύο χωρών, μετά την επιβολή δασμών «αντι-ντάμπινγκ» από την Ουάσιγκτον σε κινεζικές τηλεοράσεις και τον περιορισμό των ποσοστώσεων στις εισαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στις HΠA.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Νέα πτώση σημείωσε η τιμή του πετρελαίου αυτή τη βδομάδα στη διεθνή αγορά, μετά από ένα κερδοσκοπικό κύμα πωλήσεων εκ μέρους επενδυτικών ταμείων, που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά 6% της τιμής του «μαύρου χρυσού», την περασμένη Δευτέρα. Ειδικότερα, τα προθεσμιακά συμβόλαια πωλήσεων αργού πετρελαίου σημείωσαν πτώση στην αγορά της Νέας Υόρκης χθες κατά 39 σεντς το βαρέλι, διαμορφώνοντας την τιμή του στα 29,35 δολ. το βαρέλι. Στην αγορά του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου Μπρεντ, για τα συμβόλαια Γενάρη, σημείωσε πτώση κατά 41 σεντς, στα 27,45 δολ. το βαρέλι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ