ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
Το Υπουργείο Παιδείας βλάπτει σοβαρά την... Παιδεία

Δυναμικές πρώτες κινητοποιήσεις των μαθητών χτες πρωί και απόγευμα στην Αθήνα

Το ψήφισμα της χτεσινής κινητοποίησής τους δεν κατάφεραν να παραδώσουν οι μαθητές των ΤΕΕ ούτε στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, αλλά ούτε... στο θυρωρό, όπως άλλωστε συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια. Η αδιαφορία που έχει δείξει το υπουργείο Παιδείας στα οξυμένα προβλήματα της τεχνικοεπαγγελματικής εκπαίδευσης οδήγησε χτες το πρωί τους μαθητές των ΤΕΕ να διεκδικήσουν αγωνιστικά τα αυτονόητα: Βιβλία, καθηγητές, σχολεία, ειδικότητες.

Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, δηλώνοντας ότι «Λέμε ΟΧΙ στα ΤΕΕ της εγκατάλειψης, στα Ενιαία - εξεταστικά κέντρα», όπως έγραφε το πανό του Συντονιστικού Αγώνα ΤΕΕ Αθήνας, ενώ το Συντονιστικό Σιβιτανιδείου τόνιζε πως «οι μαθητές προειδοποιούν ότι το υπουργείο Παιδείας βλάπτει σοβαρά την Παιδεία». Στην κινητοποίηση συμμετείχαν με αποφάσεις τους και μαθητές από ΤΕΕ του Περάματος, του Πειραιά, της Δραπετσώνας, αλλά και από ΕΛ όπως της Ν. Ιωνίας.

Με τον ενθουσιασμό που διακρίνει τους μαθητές, αλλά και με ιδιαίτερο δυναμισμό και παλμό ξεχύθηκαν στο δρόμο προειδοποιώντας ότι «Τίποτα, τίποτα δε μας σταματά, τη μόρφωση θα πάρουμε αγωνιστικά», και «Δώστε λεφτά για την παιδεία πουλήστε κάνα πύραυλο να πάρουμε βιβλία». Με συνθήματα που μαρτυρούσαν πώς έχει μετατραπεί η ζωή τους με την εφαρμογή των αντιεκπαιδευτικών νόμων όπως «Κάνεις τη ζωή μας φλιπεράκι, βρε Πετράκη, βρε Πετράκη», αλλά και τραγούδια όπως «Ο πιο καλός ο μαθητής κατέβηκε στο δρόμο, με τσαμπουκά και δύναμη ενάντια στο νόμο», οι μαθητές πορεύτηκαν προς το υπουργείο Παιδείας.

Εκεί τους υποδέχτηκε - όχι κάποιος αρμόδιος όπως θα περίμεναν οι μαθητές για να συζητήσουν μαζί του για τα οξυμένα και υπαρκτά προβλήματα - ισχυρή αστυνομική δύναμη που είχε «κόψει» την πρόσβαση στο υπουργείο.

Οι μαθητές ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Κυριακή, που θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση του Συντονιστικού Αγώνα ΤΕΕ Αθήνα, και του Συντονιστικού Νυχτερινών Σχολείων για να αποφασιστεί η κλιμάκωση του αγώνα.

Οι μαθητές της Σιβιτανιδείου

Με μια δυναμική και με ιδιαίτερο παλμό πορεία απάντησαν χτες το βράδυ οι μαθητές των νυχτερινών και απογευματινών σχολείων από τη Σιβιτανίδειο Σχολή και το Συντονιστικό Αγώνα ΤΕΕ Αθήνας στους κυβερνητικούς μηχανισμούς που έχουν επιστρατευτεί προκειμένου να «σπείρουν» κλίμα τρομοκρατίας στα νυχτερινά ΤΕΕ.

Διεκδικώντας σχολεία, βιβλία, καθηγητές και την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων, οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κάνιγγος από όπου πορεύτηκαν στο υπουργείο Παιδείας. «Πότε δε θα περάσει ο νόμος ποτέ, Πέτρο κάτσε καλά έχουμε τσαμπουκά στον Αρσένη θα πας συντροφιά», τραγουδούσαν οι μαθητές και βροντοφωνάζοντας συνθήματα κρατούσαν το πανό της Σιβιτανιδείου και του Συντονιστικού Αγώνα των ΤΕΕ. Στο υπουργείο Παιδείας οι μαθητές παρέδωσαν το ψήφισμα στο... θυρωρό.

ΠΑΤΡΑ
Σίτιση, στέγαση, μεταφορά για όλους

Με κεντρικό σύνθημα «Δωρεάν σίτιση, στέγαση, μεταφορά για όλους τους φοιτητές» πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα κινητοποίηση οι φοιτητές της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Πατρών, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ολγας, με απόφαση του Συλλόγου Εστίας Πανεπιστημίου Πατρών και Γενικών Συνελεύσεων.

Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση του εστιατορίου της Φοιτητικής Εστίας, που ετοιμάζει η διεύθυνση της σχολής με τις ευλογίες του υπουργείου Παιδείας. Μάλιστα, μέχρι χτες η γραμματεία της Εστίας τελούσε υπό κατάληψη από τους φοιτητές .

Χτες, οι φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Δώστε λεφτά για την παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα στρατηγεία» και «Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, έξω οι εταιρίες από τις σχολές». Η πορεία κατέληξε στην πλατεία Αγ. Γεωργίου - που υπήρχε προγραμματισμένη εκδήλωση από το Δήμο Πάτρας - όπου οι φοιτητές βροντοφώναξαν συνθήματα.

Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθούν νέες γενικές συνελεύσεις για κλιμάκωση του αγώνα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Υπερθεμάτισε της υποβάθμισης

Την πρόοδο της «διαδικασίας προσέγγισης των ευρωπαϊκών συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης» συζήτησε στη χτεσινή του συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, το Συμβούλιο Υπουργών Παιδείας της ΕΕ, με τη συμμετοχή και του Ελληνα υπουργού, Πέτρου Ευθυμίου.

Οι Συνθήκες της Μπολώνια και της Πράγας, που έθεσαν το πλαίσιο αυτής της διαδικασίας υποβάθμισης της ανώτατης εκπαίδευσης σύμφωνα με τις ανάγκες του κεφαλαίου, απασχόλησαν κυρίως τις εργασίες του Συμβουλίου. Ο Π. Ευθυμίου υπερθεμάτισε των συνθηκών, καλύπτοντας τη συμφωνία του με την ουσιαστική διάλυση της ανώτατης εκπαίδευσης που οι συνθήκες υπαγορεύουν, κάτω από διακηρύξεις περί κοινωνικού αγαθού της γνώσης.

Ο Ελληνας υπουργός μιλώντας για το θέμα των εθνικών συστημάτων αξιολόγησης είπε ότι «σύμφωνα και με τις αποφάσεις της Πράγας, πρέπει πρώτα να καταλήξουμε σε κοινό πρόγραμμα σπουδών και πτυχία και μετά στην πιστοποίηση». Αυτό προσπάθησε να το παρουσιάσει ως διαφοροποίηση από την τοποθέτηση της αρμοδίου για τα θέματα παιδείας επιτρόπου της ΕΕ, V. Reding, η οποία μίλησε για πιστοποίηση πτυχίων. Είναι ξεκάθαρο, όμως, ότι δεν παρουσιάζει καμιά διαφωνία ως προς την ουσία των αλλαγών που θα υποβαθμίσουν κατάφωρα τις σπουδές και τα πτυχία.

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
Αντιδρούν στο δρόμο καρμανιόλα

Σε προειδοποιητικό κλείσιμο της οδού Βρυούλων προχώρησαν χτες το πρωί οι γονείς του 10ου Δημοτικού Σχολείου και του 9ου Γυμνασίου Καλαμαριάς καθώς του 12ου Νηπιαγωγείου που αντιτίθενται στην κατασκευή δρόμου ταχείας κυκλοφορίας δίπλα στο σχολείο των παιδιών τους. Καταγγέλλουν ότι ενώ ο δήμαρχος Καλαμαριάς Χρ. Οικονομίδης πριν ένα μήνα δεσμεύτηκε ότι θα δημιουργηθεί επιτροπή για να μελετήσει το θέμα και μέχρι να υπάρξει πόρισμα θα σταματούσαν οι εργασίες, καμία επιτροπή δε λειτουργεί, ενώ με γοργούς ρυθμούς συνεχίζουν να εργάζονται τα συνεργεία κατασκευής.

Σημειώνεται ότι με το Σχέδιο Πόλης στην προέκταση του σχεδίου Καλαμαριάς οι ιδιώτες με τις μεγάλες ακίνητες εκτάσεις ευνοούνται σε βάρος της δημόσιας ή δημοτικής γης. Μια τέτοια περίπτωση είναι το δημοτικό σχολείο, από το οποίο προκειμένου να γίνει ο δρόμος αφαίρεσαν τη μισή αυλή κόβοντας και όλα τα δέντρα κι αυτά για να μη θιγούν τα συμφέροντα ενός μεγαλοοικοπεδούχου.

Εκλογές ιδιωτικών εκπαιδευτικών

Ξεκινούν αύριο οι εκλογές για την ανάδειξη των εκπροσώπων των εκπαιδευτικών που εργάζονται σε ιδιωτικά σχολεία, για το 30ό τακτικό Συνέδριο της ΟΙΕΛΕ. Οι εκλογές θα γίνουν στο ξενοδοχείο «Grand Hotel» (Βερανζέρου 10 και Πατησίων 19) το Σάββατο και την Κυριακή από 9.30 π.μ. - 8 μ.μ. και τη Δευτέρα και Τρίτη από 2 μ.μ. - 8.30 μ.μ. Οσοι προσέλθουν, πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα και βιβλιάριο υγείας.

Η «Αγωνιστική Συνδικαλιστική Προοπτική Εκπαιδευτικών» (ΑΣΠΙΔΕ) καλεί τους εκπαιδευτικούς να ενισχύσουν τις δυνάμεις με ταξικό προσανατολισμό ιδιαίτερα σε μία περίοδο που 4.000 περίπου εκπαιδευτικοί εργάζονται χωρίς διοριστήρια, απολύσεις εκπαιδευτικών όταν διεκδικούν τα νόμιμα, απλήρωτες ώρες για εργασίες εκτός μαθήματος, μη τήρηση της άδειας μητρότητας, περιπτώσεις μισθών κατώτερων από το νόμιμο μισθολόγιο. Η ΑΣΠΙΔΕ, παραθέτοντας τα παραπάνω, σημειώνει ότι απαιτείται η συσπείρωση σε μία άλλη λογική για την αλλαγή αυτή της κατάστασης.

Επίσης, αύριο και την Κυριακή ψηφίζουν για την ανάδειξη των αντιπροσώπων τους στο συνέδριο της ΟΙΕΛΕ, οι εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών. Οι αρχαιρεσίες θα γίνουν στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας από τις 10 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα.

Σε λειτουργία ο μηχανισμός τρομοκράτησης

Η χτεσινή κινητοποίηση των μαθητών των ΤΕΕ που συνάντησε την αλληλεγγύη και των μαθητών των ενιαίων λυκείων φαίνεται ότι ενόχλησε πολύ. Ετσι μπήκε μπροστά ο μηχανισμός τρομοκράτησης των μαθητών. Εδώ καταγράφουμε μόνο μερικές περιπτώσεις. Συγκεκριμένα, στο 6ο ΕΛ Αιγάλεω, ο διευθυντής του σχολείου κλείδωσε τους μαθητές μέσα στο χώρο του σχολείου προκειμένου να τους εμποδίσει να πάνε στην πορεία. Μάλιστα, όταν μαθήτρια διαμαρτυρήθηκε η απάντηση του διευθυντή ήταν η αποβολή, για την οποία θα εισηγηθεί σήμερα στο συμβούλιο των καθηγητών.

Στο συγκρότημα της Σιβιτανιδείου, μια μέρα πριν την κινητοποίηση ο γενικός διευθυντής της σχολής κάλεσε τα 15μελή των 3ου και 5ου ΤΕΕ για να τους «μιλήσει» και να προσπαθήσει να τους αποτρέψει να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση. Στο 5ο ΕΛ Ηλιούπολης η διευθύντρια κλείδωσε την πόρτα και απειλούσε ότι «θα διαλύσει τους μαθητές, που θέλουν να διαλύσουν το σχολείο», μάλιστα επιστρατεύοντας και σεκιούριτι του σχολείου. Στο 1ο ΕΛ Ν. Ιωνίας, η προσπάθεια τρομοκράτησης από κάποιους καθηγητές, δεν πέρασε και πολλοί μαθητές συμμετείχαν στην κινητοποίηση.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ