ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Γενάρη 2024
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ - ΑΦΡΙΚΗΣ
Στο επίκεντρο οι επενδύσεις στην Ενέργεια και η καταστολή της μετανάστευσης

Από τη χθεσινή ομιλία της Ιταλίδας πρωθυπουργού στη σύνοδο

LaPresse

Από τη χθεσινή ομιλία της Ιταλίδας πρωθυπουργού στη σύνοδο
Ενεργειακές συμφωνίες με αντάλλαγμα την «ανάσχεση» της μετανάστευσης περιλαμβάνει το σχέδιο που παρουσίασε η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, στις αφρικανικές χώρες στη Σύνοδο Ιταλίας - Αφρικής που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, προωθώντας παράλληλα μια «νέα συμφωνία» της ΕΕ με την Αφρική, σε μια περίοδο που οξύνεται ο ανταγωνισμός για επενδύσεις, με την Κίνα και τη Ρωσία να κερδίζουν έδαφος σε γεωπολιτική επιρροή.

Η Ιταλία, που προεδρεύει φέτος του G7, έχει θέσει την ανάπτυξη της Αφρικής κεντρικό θέμα της θητείας της, εν μέρει για να αυξήσει την επιρροή της στην ήπειρο, την ώρα που χώρες όπως οι Κίνα, Ρωσία, Τουρκία, Ινδία και Ιαπωνία αναπτύσσουν επιχειρηματικούς δεσμούς με τις αφρικανικές χώρες.

Από την πλευρά της, η ΕΕ παρουσίασε το 2022 «σχέδιο βοήθειας της Αφρικής» ύψους 150 δισ. ευρώ.

Η διήμερη Σύνοδος Ιταλίας - Αφρικής ολοκληρώθηκε χτες, με τη συμμετοχή εκπροσώπων περίπου 25 αφρικανικών κρατών, ενώ παραβρέθηκαν επίσης η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρ. Μέτσολα, εκπρόσωποι του ΟΗΕ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Συζητήθηκαν μελλοντικές ιταλικές και ευρωπαϊκές επενδύσεις στην Αφρική, τονίζοντας τη σημασία του τομέα της Ενέργειας, όπου η ΕΕ προσπαθεί να πετύχει «αυτονομία» και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις ΑΠΕ. Η Αφρική είναι προνομιακό πεδίο τέτοιων επενδύσεων, λόγω κλίματος, απέραντων εκτάσεων και νέου εργατικού δυναμικού.

Το «σχέδιο Ματέι» παρουσίασε η Μελόνι

Η Μελόνι από τότε που ανήλθε στην εξουσία, το 2022, είχε προαναγγείλει συνεργασία με την Αφρική για καταστολή της μετανάστευσης και επενδύσεις, φιλοδοξώντας να γίνει η Ιταλία «γέφυρα» μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής, για νέους δρόμους ενεργειακού ανεφοδιασμού.

Μιλώντας στη Σύνοδο, χτες, η Ιταλίδα πρωθυπουργός έκανε λόγο για «νέο κεφάλαιο στην ιστορία της σχέσης μας, μια συνεργασία μακριά από οποιαδήποτε ληστρική επιβολή ή φιλανθρωπική στάση απέναντι στην Αφρική». Πρόσθεσε ότι η πρωτοβουλία θα έχει αρχική χρηματοδότηση για τα επόμενα χρόνια, άνω των 5,5 δισ. ευρώ, περίπου 3 δισ. από το ιταλικό Ταμείο για το Κλίμα και 2,5 δισ. από το Ταμείο Αναπτυξιακής Συνεργασίας.

Η Μελόνι παρουσίασε το «σχέδιο Ματέι» - από τον Ενρίκο Ματέι, ιδρυτή του ενεργειακού κολοσσού της Ιταλίας «Eni» που τη δεκαετία του 1950 προωθούσε επενδύσεις σε αφρικανικές χώρες - λέγοντας πως μετατρέπει την Ιταλία σε «ένα είδος κόμβου για τον ενεργειακό εφοδιασμό από την Αφρική στην Ευρώπη», καθώς προσπαθεί να μειώσει την εξάρτηση από τις ρωσικές προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Πιλοτικά έργα» που εξετάζονται περιλαμβάνουν τη δημιουργία κέντρου επαγγελματικής κατάρτισης για τις ΑΠΕ στο Μαρόκο, εκπαιδευτικά έργα στην Τυνησία και έργα για κάποια στοιχειώδη υγειονομική περίθαλψη στην Ακτή Ελεφαντοστού, ενώ, σύμφωνα με την Μελόνι, προβλέπονται και έργα σε Αλγερία, Μοζαμβίκη, Αίγυπτο, Δημοκρατία του Κονγκό, Αιθιοπία, Κένυα.

Αλλες επενδύσεις θα στραφούν επίσης στον αγροτικό τομέα, στο νερό, στις μεταφορές και υποδομές.

Η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι «αυτή είναι μια στιγμή έντονης και ανανεωμένης συνεργασίας μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης, διότι όχι μόνο διασταυρώνονται τα πεπρωμένα μας, αλλά και τα συμφέροντα ευθυγραμμίζονται περισσότερο από ποτέ».

Ο Μούσα Φακί Μαχαμάτ, πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ενωσης, αναφέρθηκε στα οφέλη για τους αφρικανικούς επιχειρηματικούς ομίλους, λέγοντας ότι «η Αφρική συμμετέχει σε εταιρική σχέση που βασίζεται σε αμοιβαία πλεονεκτήματα».

Ο Azali Assoumani, πρόεδρος της Αφρικανικής Ενωσης, δήλωσε ότι η Σύνοδος Ιταλίας - Αφρικής είναι μια «εξαιρετική ευκαιρία» για περαιτέρω προώθηση των «ισχυρών δεσμών» Ιταλίας - Αφρικής.

Πάντως, περίπου 40 ΜΚΟ της Αφρικής επισήμαναν ότι στόχος του «σχεδίου Ματέι» είναι απλώς «να ενισχυθεί η πρόσβαση της Ιταλίας στο αέριο της Αφρικής, προς όφελος της Ευρώπης, και να ενισχυθεί ο ρόλος των ιταλικών εταιρειών στην εκμετάλλευση των φυσικών και ανθρώπινων πόρων της Αφρικής».

ΕΠΑΦΕΣ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΗΠΑ - ΚΙΝΑΣ
Ο ανταγωνισμός μπορεί να μετατραπεί «σε σύγκρουση ή αντιπαράθεση»

Επαφές συνολικής διάρκειας 12 ωρών είχε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, με τον Κινέζο ΥΠΕΞ και επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων του κυβερνώντος κόμματος, Γουάνγκ Γι, την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο στη Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Σάλιβαν «τόνισε ότι παρόλο που οι ΗΠΑ και η Κίνα βρίσκονται σε ανταγωνισμό, και οι δύο χώρες πρέπει να αποτρέψουν τη μετατροπή του σε σύγκρουση ή αντιπαράθεση».

Επισημαίνεται ότι «οι δύο πλευρές συζήτησαν τα επόμενα βήματα σε μια σειρά τομείς συνεργασίας που συζητήθηκαν στο Woodside» τον Νοέμβρη, μεταξύ των Προέδρων των δύο χωρών, «αναγνώρισαν την πρόσφατη πρόοδο στην επανέναρξη της επικοινωνίας μεταξύ των στρατών και σημείωσαν τη σημασία της διατήρησης αυτών των καναλιών». Γίνεται ακόμα λόγος για «ειλικρινείς, ουσιαστικές και εποικοδομητικές συζητήσεις πάνω σε παγκόσμια και περιφερειακά ζητήματα, μεταξύ τους για τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Κορέα, τη Νότια Κινεζική Θάλασσα και τη Βιρμανία», όλα μέτωπα στα οποία εντείνεται ο ανταγωνισμός ΗΠΑ - Κίνας.

Συζήτησαν ακόμα για την κατάσταση στην Ταϊβάν, για την οποία ο Σάλιβαν «υπογράμμισε τη σημασία της διατήρησης της ειρήνης και της σταθερότητας», ενώ ο Γουάνγκ περιέγραψε ως τη «μεγαλύτερη πρόκληση για τις σινοαμερικανικές σχέσεις (...) το κίνημα που επιδιώκει την ανεξαρτησία της Ταϊβάν» και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ «οφείλουν (...) να τηρήσουν εμπράκτως τη δέσμευσή τους να μην υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν, και να υποστηρίξουν την ειρηνική επανένωση της Κίνας».

Το δε κινεζικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι «οι δύο πλευρές είχαν ειλικρινείς, ουσιαστικές και εποικοδομητικές συνομιλίες», κυρίως «για την κατάλληλη διαχείριση σημαντικών και ευαίσθητων θεμάτων των σινοαμερικανικών σχέσεων».

Σημειωτέον, όπως ανέφερε και η αμερικανική ανακοίνωση προετοιμάζεται τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους Προέδρους των δύο χωρών.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Διεργασίες και νέες διαδηλώσεις κατά της AfD

Συνεχίστηκαν για τρίτη βδομάδα οι διαδηλώσεις κατά του εθνικιστικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) και άλλων ναζιστικών οργανώσεων. Το περασμένο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις σε περίπου 300 πόλεις και χωριά της Γερμανίας, καθώς το Σάββατο ήταν η Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Τις διαδηλώσεις οργανώνουν κόμματα και δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, που έχουν συγκροτήσει τη λεγόμενη «συμμαχία μαζί κατά της ακροδεξιάς», με στόχο να περιορίσουν την υποστήριξη προς την AfD, που δημοσκοπικά βρίσκεται στη δεύτερη θέση σε εθνικό επίπεδο και στην πρώτη θέση σε 3 ανατολικά γερμανικά κρατίδια που οδεύουν μετά το καλοκαίρι σε εκλογές.

Η μεγαλύτερη διαδήλωση έγινε στο Ντίσελντορφ της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, πρώτο σε αριθμό κατοίκων γερμανικό κρατίδιο με σημαντική βιομηχανική παραγωγή. Την οργάνωση ανέλαβε η «αντιρατσιστική συμμαχία "Dusseldorf stellt sich quer"» (Το Ντίσελντορφ στέκεται εμπόδιο) και «Dusseldorfer Appell» (Το Ντίσελντορφ καλεί) και το συνδικάτο DGB της πόλης. Σύμφωνα με την αστυνομία διαδήλωσαν περίπου 100.000 άνθρωποι.

Στο μεταξύ εξακολουθεί να αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις η δυσαρέσκεια προς τη γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών (SPD) - Πρασίνων - Φιλελευθέρων (FDP) και προς το πρόσωπο του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου, Ολαφ Σολτς.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο Infratest-dimap, μόνο 1 στους 5 (19%) δηλώνει ικανοποιημένος με τον Σολτς.

Το περιοδικό «Spiegel» κάνει λόγο για μυστικές συναντήσεις όπου συζητείται το ενδεχόμενο να μην είναι ο Σολτς υποψήφιος του SPD στις εκλογές του φθινοπώρου του 2025, αλλά ο υπουργός Αμυνας, Μπ. Πιστόριους, που ανεβάζει τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις.

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο το ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ - για τη λογική και τη δικαιοσύνη» (BSW), που αποτελεί διάσπαση του σοσιαλδημοκρατικού - οπορτουνιστικού κόμματος «Η Αριστερά». Η Ζ. Βάγκενκνεχτ στάθηκε στην ανάγκη για «ειρηνευτικές συνομιλίες» για τον πόλεμο στην Ουκρανία και επανέλαβε τη θέση του κόμματός της για κατάργηση των αντιρωσικών κυρώσεων.

Ο πρώην πρόεδρος της Αριστεράς και σύζυγος της Βάγκενκνεχτ, Οσκαρ Λαφοντέν, ισχυρίστηκε πως υπάρχει ένα πραγματικό κενό στο κομματικό σύστημα «και το κόμμα της Ζάρα Βάγκενκνεχτ θα καλύψει αυτό το κενό». Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ των απευθείας παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία.

ΑΡΜΕΝΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
«Σύμφωνο μη επίθεσης» προτείνει το Γερεβάν

Να υπογράψουν «σύμφωνο μη επίθεσης», ενόσω διαρκούν οι διαπραγματεύσεις για «συνθήκη ειρήνης», πρότεινε στο Αζερμπαϊτζάν ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Ν. Πασινιάν.

«Παρουσιάσαμε στο Αζερμπαϊτζάν πρόταση για μηχανισμό αμοιβαίου ελέγχου των εξοπλισμών και υπογραφή συμφώνου μη επίθεσης, αν η υπογραφή συμφωνίας ειρήνης καθυστερήσει», είπε ο Πασινιάν σε ομιλία του την Κυριακή, με την ευκαιρία της Ημέρας του στρατού στην Αρμενία.

Τόνισε ακόμη πως το Γερεβάν, σύμμαχος της Μόσχας για δεκαετίες, που φοβάται νέες στρατιωτικές κινήσεις του Μπακού για την απόσπαση εδαφών του, πρέπει να επανεξετάσει τις διευθετήσεις και τις συμμαχίες του σε ό,τι αφορά την εθνική ασφάλεια.

«Πρέπει να αναθεωρήσουμε τη στρατηγική σκέψη μας στο πεδίο της ασφάλειας και να διαφοροποιήσουμε τις (διεθνείς) σχέσεις μας στο πεδίο αυτό», επανέλαβε ο Αρμένιος πρωθυπουργός.

Την ίδια στιγμή, τόνισε πως «είμαστε έτοιμοι να αγοράσουμε νέα και σύγχρονα όπλα» και «κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η κυβέρνηση υπέγραψε συμβάσεις για την αγορά όπλων αξίας πολλών δισ. δολαρίων».

Ο ανταγωνισμός για γεωπολιτική επιρροή στον Νότιο Καύκασο, μεταξύ ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσίας, Τουρκίας, έχει οξυνθεί τα τελευταία χρόνια και όλες αυτές οι δυνάμεις προσπαθούν να «μεσολαβήσουν» για «διευθέτηση» της σύγκρουσης με τους δικούς τους όρους.

Στις αρχές Δεκέμβρη Γερεβάν και Μπακού «δεσμεύτηκαν» να λάβουν «χειροπιαστά μέτρα» για «εξομάλυνση» των σχέσεών τους και προχώρησαν σε ανταλλαγή αιχμαλώτων, κάτι που χαιρετίστηκε από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, την Τουρκία και τη Ρωσία.

Ο Αζέρος Πρόεδρος, Ιλχάμ Αλίεφ, εκτίμησε πρόσφατα πως έχουν πλέον «δημιουργηθεί οι συνθήκες» για συνθήκη ειρήνης με την Αρμενία, διαβεβαιώνοντας πως δεν θέλει «νέο πόλεμο».

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Στουμπ και Χααβίστο στον δεύτερο γύρο

Ο πρώην πρωθυπουργός (2014 - 2015) Αλ. Στουμπ, επικεφαλής του «κεντροδεξιού» Εθνικού Συνασπισμού, και ο πρώην ΥΠΕΞ Π. Χααβίστο από τους Πράσινους πέρασαν την Κυριακή στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Φινλανδία, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 11 Φλεβάρη.

Ο Στουμπ έλαβε το 27,1% των ψήφων και ο Χααβίστο το 25,8%.

Ακολούθησαν ο υποψήφιος του εθνικιστικού - ακροδεξιού «Κόμματος των Φινλανδών», Γ. Χάλα-άχο, με 19%, και ο πρώην επίτροπος της ΕΕ Ολι Ρεν, ο οποίο υποστηρίζεται από το Κεντρώο Κόμμα, με 15,3%.

Με πιο περιορισμένες εξουσίες σε σχέση με τον πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος της Φινλανδίας χειρίζεται την εξωτερική πολιτική σε συνεργασία με την κυβέρνηση και είναι ο ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κατά την προεκλογική περίοδο κυριάρχησε το θέμα της γεωπολιτικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας. Ο νέος Πρόεδρος θα διαδεχθεί τον Σ. Νιινίστο (ο οποίος συμπλήρωσε το όριο δύο θητειών) σε μια περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις Φινλανδίας - Ρωσίας έχουν επιδεινωθεί σημαντικά από τον Φλεβάρη του 2022, ενώ πέρυσι η Φινλανδία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ, με τη Μόσχα να υπόσχεται «αντίμετρα». Τον Αύγουστο η Φινλανδία άρχισε να δέχεται αυξημένες διελεύσεις μεταναστών «χωρίς χαρτιά» στα σύνορα με τη Ρωσία και έκλεισε τα σύνορά της τον Νοέμβρη.

Σύμφωνα με τον φινλανδικό Τύπο, όλοι οι υποψήφιοι για την προεδρία υπερασπίστηκαν τον νέο ρόλο της Φινλανδίας ως μέλους του ΝΑΤΟ, δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση της Αμυνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ