ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Γενάρη 2024
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Ξεκινά ο νέος γύρος επαφών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟικού «οδικού χάρτη»

Copyright 2023 The Associated

Ξεκινούν αυτήν τη βδομάδα οι πολυεπίπεδες επαφές των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας πάνω στον «οδικό χάρτη» που πρωτοχαράχτηκε πέρυσι τον Ιούλη στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους και στη συνάντηση τότε των Μητσοτάκη - Ερντογάν, με προορισμό ευρωατλαντικής κοπής διευθετήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, «επιχειρηματική αποστολή» από την Ελλάδα μεταβαίνει Πέμπτη και Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τη λεγόμενη οικονομική διπλωματία Κ. Φραγκογιάννη, εγκαινιάζοντας - όπως λένε - το «πρόγραμμα δράσεων της Οικονομικής Διπλωματίας» για το 2024. Θα εκπροσωπούνται μια σειρά κλάδοι της οικονομίας (Κατασκευές, Τρόφιμα, Υψηλή Τεχνολογία, Φαρμακοβιομηχανία, Ενέργεια και ΑΠΕ, Τουρισμός, Ναυτιλία), ενώ την Παρασκευή συνδιοργανώνουν με τον τουρκικό φορέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (DEIK) «Οικονομικό Φόρουμ», όπου επισήμως «οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου των δύο χωρών θα συναντηθούν και θα διερευνήσουν προοπτικές συνεργασίας και ανάληψης κοινών εγχειρημάτων». Στο περιθώριο της αποστολής θα υπάρξει και συνάντηση του Κ. Φραγκογιάννη με τον Τούρκο ομόλογό του, Μπουράκ Ακτσαπάρ.

Σημειωτέον, μιλώντας στα «Παραπολιτικά» ο Κ. Φραγκογιάννης αναφέρθηκε στην προώθηση της λεγόμενης Θετικής Ατζέντας (για επέκταση των διμερών μπίζνες) και είπε ότι πρόκειται για «στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης, που συνέβαλε ουσιαστικά στη βελτίωση του κλίματος στις σχέσεις μας με την Τουρκία». «Ακόμα και σε περίοδο εντάσεων διατήρησε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών», πρόσθεσε, επιβεβαιώνοντας ότι οι μπίζνες στρώνουν έδαφος για συνεννοήσεις και διευθετήσεις ΝΑΤΟικής κοπής.

Κάνοντας έναν απολογισμό, επεσήμανε ότι «στα τρία χρόνια ζωής της Θετικής Ατζέντας έχουν γίνει σημαντικά βήματα για τη βελτίωση της διασυνδεσιμότητας, τη διευκόλυνση των εμπορικών συναλλαγών, την αύξηση των τουριστικών ροών εκατέρωθεν, την ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα πολιτικής προστασίας». Θύμισε δε ότι κατά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας τον Δεκέμβρη στην Αθήνα υπεγράφησαν 15 συμφωνίες στο πλαίσιο των θεματικών της Θετικής Ατζέντας. «Το επόμενο βήμα προφανώς είναι η υλοποίηση αυτών των συμφωνιών, καθώς και η επεξεργασία νέων συμφωνιών», είπε.

Οσο για τα επόμενα βήματα, στις 11 Μάρτη θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση του λεγόμενου «πολιτικού διαλόγου», με την υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου να συναντά τον Ακτσαπάρ. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ως θέματα προς συζήτηση τη συνεργασία σε Μεταναστευτικό, Πολιτική Προστασία, αλλά όχι ακόμα τις θαλάσσιες ζώνες, κρίνοντας ότι «δεν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες».

Για την ώρα δεν προγραμματίζεται κάποια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Γ. Γεραπετρίτη και Χ. Φιντάν. Ο τελευταίος φαίνεται ότι δεν θα έρθει στην Αθήνα πριν τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία, στις 31 Μάρτη.

Στο ενδιάμεσο θα γίνει συνάντηση και για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (μέτρα ύφεσης σε στρατιωτικό επίπεδο, με την ατζέντα να απλώνεται σε 29 σημεία όπως λέγεται αρμοδίως, και με επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας τον πρέσβη Θ. Λαλάκο).

Σημειωτέον, ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας, υποδεχόμενος χθες στην Αθήνα τον Κύπριο ομόλογό του, είπε για τα Ελληνοτουρκικά ότι «ο δρόμος είναι δύσκολος» και ότι στην κυβέρνηση ευελπιστούν σε «διατήρηση ηρεμίας» και «διαύλων ειλικρινούς επικοινωνίας».

Σε κάθε περίπτωση, αρμόδιες πηγές λένε ότι η συνάντηση για τα ΜΟΕ θα γίνει πριν το ταξίδι Μητσοτάκη στην Αγκυρα, τον Απρίλη ή Μάη, για νέα συνάντηση με τον Ερντογάν. «Η συνάντηση των δύο ηγετών πιθανώς θα σηματοδοτήσει την είσοδο στα βαριά θέματα, στην ουσιαστική συζήτηση για το μείζον υποκείμενο θέμα», ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, λένε οι ίδιες πηγές, χαρακτηρίζοντας ωστόσο «ορόσημο» σε όλη αυτήν την πορεία διμερών επαφών την επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών, στην Ουάσιγκτον το διάστημα 9 - 11 Ιούλη, στο περιθώριο της επόμενης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ
Συνεννοήσεις σε φόντο εμπλοκής

Με επίκεντρο την αποστολή φρεγάτας στην Υεμένη

Με τον ομόλογό του της Κυπριακής Δημοκρατίας, Β. Πάλμα, συναντήθηκε χτες στην Αθήνα ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, συζητώντας την «περαιτέρω ενδυνάμωση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας», αλλά και την «κοινή επιδίωξη Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας να συνεισφέρουν στη σταθερότητα και ευημερία της ευρύτερης περιοχής», όπως βαφτίζουν τη βαθύτερη εμπλοκή σε σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα έναντι άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Αλλωστε, στις δηλώσεις του με το πέρας της συνάντησης, ο Δένδιας είπε ότι «η συγκυρία στην ευρύτερη περιοχή θέτει την Ελλάδα και την Κύπρο μπροστά σε πολύ ανησυχητικές εξελίξεις», με «αστάθεια, πόλεμο και αβεβαιότητα, που εκτείνεται από την Ουκρανία μέχρι τη Μέση Ανατολή, την Ερυθρά Θάλασσα, την υποσαχάρια Αφρική».

Τονίζοντας, εξάλλου, ότι Αθήνα και Λευκωσία «καταδικάζουμε απολύτως την τρομοκρατία», ενημέρωσε τον Κύπριο ομόλογό του για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να συμμετάσχει στις ευρωατλαντικές «επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Αντεν», με πρόσχημα την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, στέλνοντας φρεγάτα για διάστημα 6 μηνών.

Σημειωτέον, οι δύο υπουργοί φέρεται να εστίασαν ιδιαίτερα στη συμμετοχή στην επιχείρηση της ΕΕ, οι αποφάσεις για την ανάπτυξη της οποίας αναμένονται στις Βρυξέλλες το επόμενο διάστημα, με μπούσουλα, κατά πληροφορίες, την πολυεθνική αποστολή «EMASOH / Agenor» της ΕΕ, όπου μετέχουν Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία και Πορτογαλία, με σκοπό «την ασφαλή και ελεύθερη διέλευση των εμπορικών πλοίων στον Κόλπο, στα Στενά του Ορμούζ και στον Κόλπο του Ομάν». Η Ελλάδα από τον Φλεβάρη του 2020 συνεισφέρει έναν αξιωματικό στο επιτελείο της αποστολής, το οποίο έχει την έδρα του στα ΗΑΕ.

Πάντως, καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει έτοιμη για συμμετοχή και στην - υπό τους Αμερικανούς - επιχείρηση «Prosperity Guardian», η ελληνική φρεγάτα που θα σταλεί στην περιοχή θα επιχειρεί, όπως λένε αρμόδιες πηγές, «και για τους δύο πυλώνες», ΕΕ και ΗΠΑ.

Στη Λευκωσία γίνονται σκέψεις για συμμετοχή στην ευρωενωσιακή ανάπτυξη, είτε με συμμετοχή αξιωματικών και άλλων στελεχών, είτε/και με υποστήριξη από το νησί. Διόλου τυχαία, οι δύο υπουργοί συζήτησαν και για την επέκταση της ναυτικής βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί της Κύπρου, ώστε να μπορεί να υποδεχθεί σύγχρονα πλοία, όπως τις φρεγάτες «Belharra», τις οποίες θα παραλάβει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Αυτή η συζήτηση αφορά βέβαια τα πλοία και άλλων δυνάμεων.

Στην Αγκυρα η Νούλαντ

Με φόντο την ευόδωση του παζαριού για την προμήθεια των F-16 (βλ. σχετικό θέμα) συνεχίζονται οι επαφές ΗΠΑ - Τουρκίας, καθώς χτες ολοκληρώθηκε νέος κύκλος διμερών επαφών, αυτήν τη φορά στην Αγκυρα, όπου βρέθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, στο πλαίσιο του «Στρατηγικού Μηχανισμού» Τουρκίας - ΗΠΑ (συστάθηκε το 2021).

Σε ανάρτησή του ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Γιλντίζ ανέφερε ότι στη συνάντηση που είχε με την Αμερικανίδα αξιωματούχο αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική.

Χτες η Νούλαντ συναντήθηκε και με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, χωρίς όμως - μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές - να εκδοθεί κάποια αναλυτική ενημέρωση για το περιεχόμενο της συνάντησης.

Σε δική του ανακοίνωση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι «κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Αγκυρα, η αναπληρώτρια υπουργός Νούλαντ θα συναντηθεί με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους και επιχειρηματικούς ηγέτες για να συζητήσουν το πλήρες φάσμα των διμερών, περιφερειακών και παγκόσμιων θεμάτων για τα οποία εργαζόμαστε από κοινού».

Η επίσκεψη της Νούλαντ στην Τουρκία έγινε λίγα μόλις 24ωρα μετά τα εύσημα που απέσπασε η Αγκυρα και από την Ουάσιγκτον για την έγκριση της ένταξης και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με εκτιμήσεις του τύπου ότι «όλοι βλέπουν την αξία της συμμετοχής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ» και ότι «η Τουρκία αποτελεί σύμμαχο - κλειδί για το ΝΑΤΟ». Ακολούθησαν - θυμίζουμε - και διαπιστώσεις για τη «διαλειτουργικότητα που θα υπάρξει με τον εκσυγχρονισμό των F-16» κ.λπ., όπως και αποστολή επίσημου αιτήματος της αμερικανικής κυβέρνησης στο Κογκρέσο για πώληση στην Τουρκία μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν κατέφυγε σε νέες προκλητικές αναφορές, μιλώντας μέσα στο Σαββατοκύριακο για τον «αγώνα μας» που «δεν τελείωσε με την εκδίωξη του εχθρού από τα εδάφη μας, ρίχνοντάς τον στη θάλασσα στη Σμύρνη πριν 100 χρόνια»... Ενώ το τουρκικό ΥΠΕΞ, σε ανάρτησή του με φωτογραφία του βουλευτή Ξάνθης Σαδίκ Αχμέτ (μουσουλμανικής καταγωγής, πρώην ανεξάρτητου βουλευτή), αναμόχλευσε θέμα «μειονότητας», αναφέροντας ότι «η τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης συνεχίζει με αποφασιστικότητα τον αγώνα της για την αναγνώριση της εθνικής ταυτότητας. Η Τουρκία θα συνεχίσει την υποστήριξή της σε αυτόν τον δίκαιο αγώνα με αποφασιστικότητα και θα στηρίζει πάντα τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ