ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Γενάρη 2008
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Απαιτεί «ελεύθερες τιμές» στην αγορά
  • Το ΣτΕ ακύρωσε αγορανομική διάταξη. Αύξηση κερδών 1.829% για την εταιρεία που προσέφυγε ενάντια στη διάταξη
  • Αυξήσεις 9% στις εργοστασιακές τιμές το 2007

Ρεκόρ ανατιμήσεων στις εργοστασιακές τιμές των εμπορευμάτων σημειώθηκε ολόκληρο το 2007, εξέλιξη που προϊδεάζει για το όργιο των ανατιμήσεων που θα αντιμετωπίσουν τα λαϊκά στρώματα το επόμενο διάστημα και σε μεγάλο βαθμό εξηγεί και την έξαρση των τιμών που σημειώθηκε την προηγούμενη χρονιά, ενώ την ίδια στιγμή εντύπωση προκαλεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία ακυρώνεται η αγορανομική διάταξη που θέτει ανώτατα όρια τιμών σε ορισμένα προϊόντα της αγοράς.

Οι δικαστές του Συμβουλίου Επικρατείας, λειτουργώντας με κριτήρια ελεύθερης αγοράς, κινήθηκαν στην κατεύθυνση της υπεράσπισης των επιχειρηματικών κερδών και δείχνοντας παντελή αδιαφορία για τους εργαζόμενους που αναγκάζονται να ζουν και να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε συνθήκες που η αγοραστική δύναμη των εισοδημάτων τους μειώνεται συνεχώς, υιοθέτησε την προσφυγή εταιρειών και έκρινε πως δε συντρέχουν λόγοι να καθορίζονται ανώτατες τιμές πώλησης. Αρα, σύμφωνα με τη λογική του Συμβουλίου, οι τιμές στην αγορά θα πρέπει να είναι ελεύθερες, ακόμα και στις περιπτώσεις εκείνες που η αισχροκέρδεια είναι έκδηλη και προκλητική. Λόγος γίνεται για την αγορανομική διάταξη, σύμφωνα με την οποία είχαν καθοριστεί οι ανώτατες τιμές που θα πρέπει να πωλούνται οι καφέδες, τα σάντουιτς, τα εμφιαλωμένα νερά κλπ. σε αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς, γήπεδα, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, σχολές, κινηματογράφους και θέατρα. Η αγορανομική διάταξη, η οποία στην πραγματικότητα αποτελούσε «φύλλο συκής» και άλλοθι για την πολιτική της πλήρους απελευθέρωσης των τιμών στην αγορά, είχε παρθεί το 2005 επειδή είχε εντοπιστεί ένα όργιο άγριας εκμετάλλευσης σε βάρος των καταναλωτών που αγόραζαν τα παραπάνω προϊόντα σε οργανωμένους χώρους σε αστρονομικές τιμές.

Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ ακύρωσε την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης και την αγορανομική διάταξη για τη διάθεση αυτών των προϊόντων, εκτός των χώρων όπου την κυριότητα ή την εκμετάλλευση την έχει το Δημόσιο, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και οι ΟΤΑ.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η υπουργική απόφαση και η αγορανομική διάταξη, που επέβαλε τη διατίμηση, δεν είναι αιτιολογημένη, καθώς από πουθενά δεν προκύπτει ότι οι ανώτατες τιμές που καθορίστηκαν είναι τέτοιες ώστε να καλύπτεται το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζεται και ένα εύλογο περιθώριο κέρδους του καταστηματάρχη - επιχειρηματία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Συμβούλιο είχαν προσφύγει οι εταιρείες «Olympic Catering» και η «Olympous Plaza Catering». Για την ιστορία, αξίζει να σημειώσουμε ότι η «Olympic Catering» το 2006, μια χρονιά μετά την εφαρμογή της συγκεκριμένης αγορανομικής διάταξης, είχε αύξηση κερδών 1.829%!!!

Την ίδια στιγμή, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το Δεκέμβρη που μας πέρασε οι εργοστασιακές τιμές των βιομηχανικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν, σε σχέση με το Δεκέμβρη του 2006, κατά 8,3%. Ειδικά οι τιμές των εργοστασίων για τα εμπορεύματα που προορίζονταν για την εσωτερική αγορά είναι ακόμα υψηλότερες και φτάνουν στο 9%, ενώ για την εξωτερική αγορά κινήθηκαν στο 6,6%. Πρόκειται για μια πάγια τακτική του βιομηχανικού κεφαλαίου να επιβάλει το μέγιστο των αυξήσεων στις τιμές εμπορευμάτων που προορίζονται για την εσωτερική αγορά, ενώ τα προς εξαγωγή εμπορεύματα, λόγω του ανταγωνισμού που αντιμετωπίζουν, ακολουθούν μια πιο ...μετριοπαθή τιμολογιακή πολιτική. Αντίστοιχη εικόνα προκύπτει και από την εξέλιξη των τιμών παραγωγού στη βιομηχανία, στο διάστημα Δεκέμβρης 2007 προς Νοέμβρη 2007, όπου οι τιμές για την εσωτερική αγορά σημείωσαν αύξηση 0,3%, ενώ αντίθετα για την εξωτερική αγορά μειώθηκαν κατά 0,3%.

Στην προμετωπίδα των αυξήσεων βρίσκονται φυσικά τα ενεργειακά εμπορεύματα (πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης, βενζίνες), οι τιμές των οποίων αυξήθηκαν πέρσι 20,2%. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής, εκατοντάδες βιομηχανικά εμπορεύματα μέσα σε ένα χρόνο σημείωσαν εντυπωσιακές αυξήσεις τιμών. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι τιμές στη βιομηχανία τροφίμων - ποτών μεσοσταθμικά αυξήθηκαν κατά 5,7%, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου κατά 9,4%, η παραγωγή βασικών μετάλλων κατά 4,7%, η κατασκευή ηλεκτρικών μηχανών - συσκευών κατά 9,1%, η κατασκευή άλλων προϊόντων από μη μεταλλικά ορυκτά (τσιμέντο, τούβλα, κεραμίδια, μαρμαρόπλακες κλπ.) κατά 3,6% κλπ.

«ΕΝΙΑΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΕΥΡΩ»
Ζωτικός χώρος σε τράπεζες-μεγάλο κεφάλαιο

Νέα τραπεζική ρύθμιση στα πλαίσια της στρατηγικής της Λισαβόνας

Την ανταγωνιστικότητα των τραπεζών και των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, έρχεται να ενισχύσει ο λεγόμενος Ενιαίος Χώρος Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA) που εγκαινιάστηκε χτες μετά από πρωτοβουλία των τραπεζών της ευρωζώνης και των κεντρικών τραπεζών. Το νέο σύστημα πληρωμών έρχεται να διευκολύνει παραπέρα τις κινήσεις κεφαλαίων ανάμεσα στα μεγάλα μονοπώλια της ΕΕ και της ευρύτερης περιοχής. Για παράδειγμα το όποιο μεγάλο μονοπώλιο με διακλαδώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη θα μπορεί να διεκπεραιώνει όλες τις υποθέσεις (μισθοδοσία κ.ά. ) μέσω ενός κεντρικού λογαριασμού σε οποιαδήποτε τράπεζα της ευρωζώνης. Στα λόγια διευκολύνονται και οι δοσοληψίες των νοικοκυριών, κάτι που όμως δεν έχει κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα για τα λαϊκά στρώματα.

Σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπογραμμίζει ότι η «συμβολή SEPA στο πρόγραμμα της Λισαβόνας θα είναι σημαντική» και ακόμη ότι θα «ενισχύσει την καινοτομία αυξάνοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας». Οι ίδιοι εκτιμούν ότι οι τράπεζες θα μειώσουν σημαντικά το κόστος τους και υπολογίζουν το «συνολικό όφελος» σε περισσότερα από 123 δισ. ευρώ για την επόμενη 6ετία. Με την εφαρμογή του SEPA, οι συναλλασσόμενοι θα μπορούν να διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές μέσω ενός και μοναδικού λογαριασμού και τα υπόλοιπα (όπως μεταφορές λογαριασμών σε άλλη τράπεζα) θα γίνονται μέσω του συστήματος, το οποίο στην πλήρη ανάπτυξή του υπολογίζεται για το 2011. Είναι απόλυτα φανερό ότι οι τράπεζες θα επιτύχουν παραπέρα μείωση στο «λειτουργικό κόστος» τους και παραπέρα μείωση των θέσεων εργασίας. Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Π. Θωμόπουλος, ισχυρίστηκε ότι εξαιτίας του ανταγωνισμού θα υπάρξει μείωση των προμηθειών που επιβάλλουν οι τράπεζες, κάτι, που όπως είναι απόλυτα κατανοητό, είναι απλό ευχολόγιο.

Στο πλαίσιο του SEPA ετοιμάζεται και η εισαγωγή των «ηλεκτρονικών τιμολογίων», που σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των τραπεζιτών θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή και τη «γραφειοκρατία». Ηδη στο υπουργείο Οικονομίας συστάθηκε Επιτροπή για την επεξεργασία του σχεδιασμού με τη συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδας, της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και της «ΔΙΑΣ ΑΕ» που διεκπεραιώνει τις συναλλαγές μεταξύ τραπεζών. Στις προθέσεις τους είναι να αναλάβει η «ΔΙΑΣ» τη διεκπεραίωση και των ηλεκτρονικών τιμολογίων, κάτι που θα τροφοδοτήσει ακόμη περισσότερο την κερδοφορία του τραπεζικού κεφαλαίου που καταλαμβάνει περισσότερο ζωτικό χώρο.

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Εισηγείται απελευθέρωση του δικηγορικού επαγγέλματος

Πλάτες στην κυβέρνηση για την απελευθέρωση του δικηγορικού επαγγέλματος - με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους - βάζει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπως προκύπτει από σχετική εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού. Συγκεκριμένα, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, αφού «διαπιστώνει» ότι στην Ελλάδα υπάρχουν «γεωγραφικά εμπόδια στην άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος» προτείνει στην Επιτροπή (που θα συνεδριάσει γι' αυτό το θέμα στις 17 Απρίλη) να προχωρήσει στην κατάργηση αυτών των εμποδίων, εναρμονίζοντας την ελληνική νομοθεσία με την κοινοτική.

Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, εξετάζοντας σχετική καταγγελία, διαπίστωσε ότι στην άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος παρεμβάλλονται γεωγραφικοί περιορισμοί «που παραβιάζουν τον ανταγωνισμό» γιατί ο δικηγόρος επιτρέπεται να παρέχει τις υπηρεσίες του μόνο στη γεωγραφική περιοχή του δικηγορικού συλλόγου του οποίου είναι μέλος. Ανάλογοι περιορισμοί ισχύουν στην περίπτωση συμβολαίων, καθώς οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας απαγορεύουν την παράσταση δικηγόρων άλλων συλλόγων κατά τη σύνταξη και υπογραφή συμβολαίων στην έδρα τους. Ετσι, όταν κάποιος επιλέξει για την υποστήριξη των συμφερόντων του δικηγόρο από άλλη περιοχή από αυτή στην οποία πρόκειται να γίνει το δικαστήριο, πρέπει να καταβάλει διπλά έξοδα παράστασης, προκειμένου να νομιμοποιηθεί ο συνήγορός του.

Αν και αυτές οι διαδικασίες είναι νόμιμες, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού εισηγείται στην Επιτροπή να διατάξει τη μη εφαρμογή τους, καθώς με βάση νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου μια εθνική αρχή ανταγωνισμού έχει «καθήκον» να μην εφαρμόσει εθνική διάταξη νόμου που είναι αντίθετη στο κοινοτικό δίκαιο ανταγωνισμού.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ