ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Γενάρη 2013
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
Απεργούν αύριο οι υγειονομικοί

Στην Πολυκλινική, στις 9:30 πμ, η προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Με το σύνθημα «Να μην περάσουν τα κυβερνητικά σχέδια για συγχωνεύσεις νοσοκομείων, καταργήσεις κλινικών και τμημάτων και απολύσεις υγειονομικών» η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας Αττικής του ΠΑΜΕ καλεί με ανακοίνωσή της τους εργαζόμενους στην πανυγειονομική απεργία της Πέμπτης και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, ώρα 12 το μεσημέρι.

Οι δυνάμεις Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ στην Αττική θα κάνουν προσυγκέντρωση στην Πολυκλινική, ώρα 9:30 πμ, και στη συνέχεια θα πορευτούν στο υπουργείο Υγείας, όπου θα γίνει η κεντρική συγκέντρωση στις 31 Γενάρη 2013, στα πλαίσια της πανυγειονομικής απεργίας. Στην προσυγκέντρωση στην Πολυκλινική καλεί και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων.

Στη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας στις 31.1.2013 θα πάρει μέρος η Παροικία Ικαριωτών - Φουρνιωτών στην Αθήνα.

Την απόφαση για την πανυγειονομική απεργία πήραν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και στηρίζεται απ' τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Τρίωρη στάση εργασίας (12 το μεσημέρι με 3 μμ) αποφάσισαν για αύριο η ΑΔΕΔΥ και η Ομοσπονδία Υγειονομικών Υπαλλήλων του ΕΟΠΥΥ και καλούν τους εργαζόμενους στη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.

Απεργιακές συγκεντρώσεις οργανώνονται και στην επαρχία.

Οι Επιτροπές Αγώνα Πανεπιστημιακού και Νομαρχιακού Νοσοκομείου Λάρισας καλούν στην αυριανή προσυγκέντρωση στην Πλατεία Λαού, ώρα 11:30 πμ, και στη συνέχεια στη συγκέντρωση στο νομαρχιακό νοσοκομείο στις 12 το μεσημέρι.

Η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ καλεί τα σωματεία, τις Λαϊκές Επιτροπές, τις Επιτροπές Αγώνα της πόλης να πάρουν αποφάσεις, να ενημερώσουν τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους, τους φοιτητές και μαθητές για να συμμετέχουν στην κινητοποίηση της Πέμπτης στις 12:30 έξω από το νοσοκομείο του Βόλου.

Αλληλεγγύη στο δίκαιο αγώνα των υγειονομικών

Παλλαϊκή συγκέντρωση στον Εύδηλο Ικαρίας στις 7.30 το απόγευμα διοργανώνουν ενάντια στη συγχώνευση των νοσοκομείων Σάμου-Ικαρίας, το Εργατικό Κέντρο, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, εργατικά συνδικάτα και μαζικοί φορείς.

Συγκέντρωση με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ιατρών ΕΣΥ νομού Λέσβου γίνεται αύριο στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη, ώρα 6 μμ. Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο (ΠΕΚ) με ανακοίνωσή του καλεί τους κατοίκους του νησιού «ενεργά να συμπαραταχθούν και να δείξουν την αλληλεγγύη στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στην Υγεία» και να ζητήσουν μαζί με τους υγειονομικούς να «σταματήσουν εδώ και τώρα οι συγχωνεύσεις, καταργήσεις κλινών και κλινικών στο Βοστάνειο Νοσοκομείο, να δημιουργηθούν οι απαραίτητες νέες κλινικές και να μη συρρικνώσουν τα εργαστήρια». Επίσης, ζητά να συνεχίσει την αυτόνομη λειτουργία το Νοσοκομείο Λήμνου, που συγχωνεύεται με το Βοστάνειο, και να επανδρωθεί με νέες κλινικές, που θα ανταποκρίνονται στις αυξημένες ιατρικές ανάγκες του Λημνιακού Λαού. Να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία και ανάπτυξη του ογκολογικού και αιματολογικού τμήματος στο νοσοκομείο Μυτιλήνης.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Λείπουν 28.500 γιατροί και νοσηλευτές

Οι άρρωστοι σταματούν τις αγωγές γιατί δεν έχουν να αγοράσουν τα φάρμακά τους

Οι δραματικές συνθήκες νοσηλείας των ασθενών αλλά και η ενταντικοποίηση της εργασίας των γιατρών και των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία αναδείχτηκαν χτες στην κοινή συνέντευξη Τύπου των Ομοσπονδιών των Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), των Εργαζομένων (ΠΟΕΔΗΝ) και των υγειονομικών του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρθηκαν απ' τα δημόσια νοσοκομεία λείπουν αυτή τη στιγμή 6.500 μόνιμοι γιατροί και 20.000-22.000 μη ιατρικό προσωπικό, κυρίως νοσηλευτές. Το αποτέλεσμα είναι η εξάντληση του προσωπικού με δεδομένο ότι μετά την οικονομική κρίση αυξήθηκε κατά 28% η προσέλευση των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία. Γιατροί και εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν εφημερίες και εξαιρέσιμα πολλών μηνών.

Ομως, οι ασθενείς παρά τις υπερπροσπάθειες του προσωπικού αντιμετωπίζουν δραματικά προβλήματα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψή τους, όχι μόνο μέσα στα νοσοκομεία, αλλά και όταν βγαίνουν απ' αυτά και πρέπει να συνεχίσουν κάποια αγωγή. Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας έδωσε μια τραγική περίπτωση: «Ηρθε στο νοσοκομείο μια 57χρονη με γλαύκωμα και μου είπε ότι σταμάτησε τα φάρμακά της γιατί δεν έχει να πληρώσει. "Αγοράζω είπε μόνο τα φάρμακα για την πίεσή μου". Και στην παρατήρησή μου ότι κινδυνεύει να χάσει το φως της απάντησε: "Προτιμώ να χάσω το φως μου μετά από δυο χρόνια, παρά να πάθω εγκεφαλικό σήμερα" (!). Εκεί κατάντησαν τον κόσμο: Να έχει να επιλέξει ανάμεσα στο εγκεφαλικό και την τύφλωση».

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Σταύρος Κουτσιουμπέλης κατήγγειλε ότι η συγχώνευση του νοσοκομείου Λήμνου και Λέσβου θα στερήσει τη μοναδική Ογκολογική κλινική στην περιοχή, η οποία νοσηλεύει 1.000 καρκινοπαθείς το χρόνο. Η πρόεδρος των υγειονομικών υπαλλήλων του ΕΟΠΥΥ Θεοδώρα Αναγνωστοπούλου κατήγγειλε την προσπάθεια πλήρους αποδόμησης των υγειονομικών μονάδων του ΕΟΠΥΥ, με απώτερο σκοπό την πλήρη κατάργησή τους.

Ο στόχος αυτός είναι άμεσος, όπως αποκάλυψε χτες ο «Ρ» δημοσιεύοντας την έκθεση της «Task Force», που ζητά την κατάργηση των υγειονομικών μονάδων του ΕΟΠΥΥ και την εκχώρηση της Διοίκησης του Οργανισμού σε ιδιώτες, κατά προτίμηση «διεθνές υψηλόβαθμο στέλεχος». Στο θέμα αναφέρθηκε ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», που ζήτησε την πλήρη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων νοσοκομείων απ' τον κρατικό προϋπολογισμό τονίζοντας: «Πρέπει να καταργηθεί η δανειακή σύμβαση για να μπορέσει να γίνει χρηματοδότηση των κοινωνικών αναγκών».

ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕΣΩ ΜΚΟ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Γεννά κινδύνους για εργαζόμενους και ασθενείς

Τα κενά σε προσωπικό ανακυκλώνονται διαρκώς, ενώ οι εργαζόμενοι δεν προλαβαίνουν καν να εκπαιδευτούν

Ξανά στην ανεργία κατέληξαν οι 65 εργαζόμενοι στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», που είχαν προσληφθεί ως νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό από τη ΜΚΟ «Αθηνά ΑΜΚΕ» στα πλαίσια των 5μηνων προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας. Την ίδια ώρα, περίπου 60 εργαζόμενοι αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν μέσα στο μήνα και οι ελλείψεις σε προσωπικό θα είναι δραματικές για τις συνθήκες δουλειάς και νοσηλείας. Εξάλλου, οι από δω και στο εξής προσλήψεις θα είναι είτε με μπλοκάκι, είτε με επικουρικούς, δηλαδή προσωρινή απασχόληση.

Το σωματείο Εργαζόμενων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» καταγγέλλει πως η ΜΚΟ ζήτησε από όλους τους εργαζόμενους να δηλώσουν εγγράφως πως δούλευαν σαν γραμματειακή υποστήριξη, την ώρα που ανάμεσα σε άλλες ειδικότητες είναι νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, φυσικοθεραπευτές, επισκέπτες Υγείας, κοινωνικοί λειτουργοί κ.ά. Αυτό σημαίνει πως ορισμένοι θα χάσουν τα ένσημα των ΒΑΕ, ενώ στην προϋπηρεσία τους δε θα φαίνεται το πραγματικό αντικείμενο της εργασίας τους.

«Απαγορεύεται να αρρωστήσεις»

Η Δήμητρα, νοσηλεύτρια στον «Ευαγγελισμό» μέσω της ΜΚΟ, μιλώντας στο «Ρ» ανέδειξε πώς τέτοιες μορφές εργασίας στρέφονται εναντίον τόσο των εργαζομένων όσο και των υπηρεσιών Υγείας προς τους ασθενείς:

«Εχω ξαναδουλέψει με σύμβαση, αλλά πρώτη φορά τόσο σύντομη. Απ' όλες τις απόψεις αυτό είναι πολύ άσχημο. Δεν προλαβαίνουμε να εκπαιδευτούμε στα τμήματα, να εξοικειωθούμε με τη δουλειά, τους χώρους του νοσοκομείου, το υπόλοιπο προσωπικό. Είναι ενδεικτικό πως τη βάρδια 3 μ.μ. - 11 μ.μ. μας βάζουν να την κάνουμε 2 μ.μ. - 10 μ.μ. για να μην μας πληρώνουν με νυχτερινό μεροκάματο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα για μια ώρα να μην καλύπτεται η βάρδια. Στο μεταξύ, σε πολλά τμήματα είμαστε μόνοι μας (σ.σ. οι 5μηνίτες) και αναγκαζόμαστε να παραμένουμε περισσότερο από το ωράριό μας γιατί έχει πολλή δουλειά και δεν μπορούμε να φύγουμε.

Οχι μόνο αμειβόμαστε με 625 ευρώ, όχι μόνο ξέρουμε ότι μας περιμένει η ανεργία και δε δικαιούμαστε για ένα χρόνο από την απόλυση να ξανακάνουμε αίτηση στο πρόγραμμα, δε δικαιούμαστε καν αναρρωτική άδεια. Οταν αρρωστήσουμε παίρνουμε άδεια άνευ αποδοχών! Απαγορεύεται να αρρωστήσεις...».

Ιδιωτικές αεροδιακομιδές υποκαθιστούν το ΕΚΑΒ

Η μη ανάπτυξη του ΕΚΑΒ σε πανελλαδική κλίμακα, σε συνδυασμό με τις τρομακτικές ελλείψεις υποδομών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στα νοσοκομεία, ανοίγει νέους διαδρόμους εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών γείας, με ευθύνη και των τοπικών διοικήσεων.

Ετσι προχτές η Δημοτική αρχή της Τήνου και η «Interamerican» ανακοίνωσαν την υπογραφή συμβολαίου με το οποίο θα γίνονται αεροδιακομιδές στην περίπτωση που το ΕΚΑΒ αδυνατεί να προσφέρει υπηρεσίες. Από όσα αναφέρθηκαν σε συνέντευξη Τύπου, προκύπτει αβίαστα ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα αναπτύσσεται σε εκείνους τους τομείς που παρουσιάζουν κερδοφορία και εκεί που δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές. Λόγου χάρη, μετά τις 3 το μεσημέρι χρειάζεται αεροδιακομιδή ή μεταφορά ασθενούς με το πλωτό απ' την Τήνο καθώς τότε αναχωρεί το τελευταίο πλοίο για τη Σύρο, όπου υπάρχει νοσοκομείο.

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε για τους κατοίκους της Τήνου -και όσους μένουν μόνιμα σ' αυτήν, όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι. Το συμβόλαιο στοιχίζει 40.000 ευρώ και η Δημοτική Αρχή ακολούθησε τις διαδικασίες με βάση τις διατάξεις του Καλλικράτη, που μετά την 1.1.2013 επιτρέπει τη διάθεση κονδυλίων για υπηρεσίες Πρόνοιας. Ενα μέρος του κονδυλίου καλύφθηκε από δωρεά ενός Συλλόγου Τηνίων.

Στο ερώτημα αν χρειαστεί αεροδιακομιδή κάποιου τουρίστα, η απάντηση που έδωσε ο εκπρόσωπος της «Interamerican» ήταν ότι θα γίνει, αλλά στη συνέχεια θα γίνει και διαπραγμάτευση με το δήμο για πρόσθετη κοστολόγηση.

Οι αεροδιακομιδές απ' την Τήνο δεν ξεπερνούν τις 26 το χρόνο, αλλά η εταιρεία προσδοκά τη σύναψη συμβολαίων και με άλλους πέντε ακόμα νησιωτικούς δήμους, που θα της εξασφαλίσουν, όπως αναφέρθηκε, το ρίσκο της επένδυσης. Επίσης, σύμφωνα με την εταιρεία αυτές οι συμφωνίες σηματοδοτούν την προώθηση των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Σε σύσκεψη καλεί το ΠΑΜΕ

Η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας Αττικής του ΠΑΜΕ οργανώνει σύσκεψη συζήτηση με θέμα: «Νέοι οργανισμοί νοσοκομείων, συγχωνεύσεις και απολύσεις. Ποια πρέπει να είναι η απάντηση του υγειονομικού κινήματος».

Η σύσκεψη θα γίνει αύριο, Πέμπτη, στις 3.30 μ.μ. στα γραφεία του Π.Α.ΜΕ, Φιλοθέης 5Β (πίσω από την Μητρόπολη).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ