ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Γενάρη 2013
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΛΓΙΟ
Συνεχίζεται η καταστολή των εργατών

Από την χτεσινή κινητοποίηση των μεταλλεργατών
Από την χτεσινή κινητοποίηση των μεταλλεργατών
ΒΡΥΞΕΛΕΣ.--

Χιλιάδες εργαζόμενοι της χαλυβουργίας «Arcelor - Mittal» πραγματοποίησαν χτες συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την έδρα της περιφερειακής κυβέρνησης στο Ναμίρ του Βελγίου αντιδρώντας στην πρόσφατη ανακοίνωση της επιχείρησης να κλείσει έξι εγκαταστάσεις της στην περιφέρεια της Λιέγης, στο ανατολικό Βέλγιο, αφήνοντας χωρίς δουλειά 1.300 εργαζόμενους. Ο κολοσσός (πρώτος παραγωγός σε χάλυβα στον κόσμο με ινδικά κεφάλαια) υποστήριξε πως η κίνηση αυτή είναι απαραίτητη εξαιτίας «της επιδείνωσης της ευρωπαϊκής αγοράς» και της μείωσης των παραγγελιών».

Οι εργαζόμενοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που έκαναν χρήση αντλιών νερού για να αποτρέψουν την προσέγγιση των εργαζομένων στο κυβερνητικό κτίριο, προκαλώντας την άμεση αντίδρασή τους. Από τις συμπλοκές τραυματίστηκαν αρκετοί εργαζόμενοι, χωρίς ωστόσο να δίνεται συγκεκριμένος αριθμός από την αστυνομία, αλλά μόνο πως τραυματίστηκαν 6 αστυνομικοί.

Σημειώνεται πως οι εργαζόμενοι της «Arcelor - Mittal» στη Λιέγη είχαν ψηφίσει τη Δευτέρα να επιστρέψουν στις εργασίες τους σήμερα Τετάρτη, αποφασίζοντας παράλληλα μια σειρά δράσεων για να διαμαρτυρηθούν για τα σχέδια της επιχείρησης. Αυτές οι δράσεις αφορούν διαμαρτυρίες που θα γίνουν στα κεντρικά γραφεία της «Arcelor - Mittal» στο Λουξεμβούργο, καθώς και στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

ΚΥΠΡΟΣ
Σε απεργία διαρκείας προχωρούν οι οικοδόμοι

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Σε απεργία διαρκείας αποφάσισαν να προχωρήσουν οι οικοδόμοι της Κύπρου, μετά και τη συνεδρίαση των Συμβουλίων Συντεχνιών (σωματείων) Οικοδόμων της χώρας, σημειώνοντας ότι από τις πρώτες μέρες των απεργιακών τους κινητοποιήσεων ξεσκεπάστηκε η ευθύνη των εργολάβων «για τα απαράδεκτα φαινόμενα που εμφανίζονται στον Κλάδο με θύματα τους εργαζόμενους». Οπως υπογραμμίζουν τα σωματεία των Οικοδόμων, οι εργολάβοι έχουν ξεκινήσει απολύσεις συστηματικές και οργανωμένες, θέλοντας να οδηγήσουν τους εργαζόμενους δεκάδες χρόνια πίσω και να τσακίσουν το οργανωμένο κίνημα. Σημειώνουν ότι ο αγώνας τους, που «είναι πλέον αγώνας επιβίωσης, αφορά όλους τους εργαζόμενους της Κύπρου».

Συμπαράσταση από την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία

Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία εκφράζει την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη της στον αγώνα των οικοδόμων στην Κύπρο, οι οποίοι βρίσκονται σε απεργία διαρκείας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους κάτω από τα αγωνιστικά λάβαρα και την ταξική ιστορία της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (ΠΕΟ).

Εδώ και καιρό οι εργοδότες της οικοδομικής βιομηχανίας στην Κύπρο, επικαλούμενοι την κρίση και τις δυσκολίες του κλάδου, έχουν αρχίσει την επίθεση στην εργατική τάξη, απολύοντας συστηματικά και οργανωμένα μεγάλο αριθμό εργαζομένων κι αντικαθιστώντας τους με φτηνό εργατικό δυναμικό, σπρώχνοντας στην ανεργία και την εξαθλίωση τις οικογένειες των χιλιάδων εργαζομένων.

Οι πραγματικές προθέσεις των αφεντικών των κατασκευών έγιναν φανερές όταν αρνήθηκαν την τρίτη κατά σειρά πρόταση διαιτησίας του υπουργείου Εργασίας. Με πρόσχημα την κρίση επιχειρούν να γυρίσουν τους εργαζόμενους στον εργασιακό μεσαίωνα, τσακίζοντας εργατικές κατακτήσεις δεκαετιών και επιτιθέμενοι στο οργανωμένο τους κίνημα. Η ίδια τάση παρατηρείται και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, αλλά και σε πολλές χώρες στον κόσμο, όπου το κεφάλαιο προσπαθεί να φορτώσει τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων.

Η ΠΣΟ, η οποία μετράει 82 εκατομμύρια μέλη σε 120 χώρες του κόσμου, ενώνει τη φωνή της με τους αγωνιζόμενους απεργούς οικοδόμους της Κύπρου, με το κυπριακό ταξικό εργατικό κίνημα, την ΠΕΟ, απαιτώντας να σταματήσει η εργοδοτική αυθαιρεσία και να ικανοποιηθούν άμεσα τα αιτήματα των απεργών.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Αποκάλυψη της εν ψυχρώ δολοφονίας απεργών

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.--

Την εν ψυχρώ δολοφονική επίθεση σε βάρος δεκάδων μεταλλωρύχων απεργών του ορυχείου Μαρικάνα στις 16/8/12, με 34 νεκρούς, επιβεβαιώνει βίντεο που τραβήχτηκε από κινητό τηλέφωνο Νοτιοαφρικανών αστυνομικών, που συμμετείχαν στην επιχείρηση καταστολής της εργατικής κινητοποίησης και προβλήθηκε πριν λίγες μέρες από το βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι «Τσάνελ 4».

Στο βίντεο φαίνονται βαριά οπλισμένοι αστυνομικοί να παίρνουν θέσεις επίθεσης κατά ανυπεράσπιστων απεργών δίχως να έχουν δεχθεί προηγουμένως επίθεση, γεγονός που καταρρίπτει τον ισχυρισμό τους ότι χρησιμοποίησαν πυρ για «αυτοάμυνα». Οι ίδιοι αστυνομικοί ακούγονται να μιλούν απαξιωτικά για τους απεργούς, πολλούς από τους οποίους πυροβολούν λυσσαλέα πάνω από 10 φορές και τους καταδιώκουν ακόμη και όταν προσπαθούν να προστατευτούν από τα αστυνομικά πυρά καταφεύγοντας πίσω από βράχους.

Ο Ντένις Αντριάο, εκπρόσωπος της Αστυνομίας της Νότιας Αφρικής, αρνήθηκε να σχολιάσει το βίντεο που παραδόθηκε το Νοέμβρη στην ανεξάρτητη επιτροπή που διορίστηκε από το Νοτιοαφρικανό Πρόεδρο, Τζέικομπ Ζούμα, για να ερευνηθούν οι συνθήκες σφαγής των απεργών.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Η ισραηλινή αντιπροσωπεία δεν παραβρέθηκε στη χτεσινή τακτική συνεδρίαση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, όπου επρόκειτο να εξεταστεί και φάκελος σχετικός με τις επιδόσεις του Ισραήλ ως προς την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων. Η απουσία της ισραηλινής αντιπροσωπείας προκάλεσε δυσφορία στα υπόλοιπα 47 μέλη και αποτελεί πρωτοφανές περιστατικό στα χρονικά της Επιτροπής.

ΤΟΚΙΟ.-- Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε, δήλωσε χτες πρόθυμος να συναντηθεί με τον Κινέζο νέο Πρόεδρο, Ζι Τζινπίνγκ, σε μία προσπάθεια να λυθούν οι διμερείς εδαφικές διαφορές σε επίμαχες βραχονησίδες, λέγοντας ότι «οι συνομιλίες σε ανώτατο επίπεδο είναι πολύ σημαντικές σε χαλεπούς καιρούς».

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Ειδικές δυνάμεις του αυστραλιανού στρατού συμμετέχουν από χτες στις προσπάθειες διάσωσης χιλιάδων πλημμυροπαθών βορειοδυτικών περιοχών της Αυστραλίας που πλήττονται τα τελευταία 24ωρα από καταστροφικές πλημμύρες έπειτα από εξίσου καταστροφικές πυρκαγιές. Ως χτες είχε προκληθεί ο θάνατος τουλάχιστον τεσσάρων ατόμων ενώ μέσα στο τελευταίο 24ωρο απομακρύνθηκαν πάνω από 1.000 πλημμυροπαθείς κάτοικοι της πόλης Μπάνταμπεργκ του Κουίνσλαντ.

ΡΩΜΗ.-- Ο κόσμος κινδυνεύει με μια επανάληψη των κρίσεων της γρίπης των πτηνών όπως αυτή του 2006 αν η επιτήρηση και ο έλεγχος της νόσου δεν ενισχυθούν σε παγκόσμιο επίπεδο, προειδοποιεί ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) που εδρεύει στη Ρώμη.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους εκτός σπιτιού προειδοποιούν οι υπηρεσίες Υγείας του Πεκίνου τους κατοίκους της πόλης, λόγω του νέφους που έχει πλήξει πολλές πόλεις στα βόρεια της χώρας σε ένα συνδυασμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των καιρικών συνθηκών.

ΑΣΤΑΝΑ.-- Συνετρίβη χτες επιβατικό αεροσκάφος της εταιρείας «SCAT» στα περίχωρα της πρωτεύουσας του Καζακστάν, Αλμάτι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 21 επιβαίνοντες στο αεροσκάφος (16 επιβάτες και 5 μέλη του πληρώματος). Το αεροσκάφος πραγματοποιούσε εσωτερική πτήση από την πόλη Κοκσετάου στο Αλμάτι και λίγο πριν τον προορισμό του συνετρίβη. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τα αίτια του δυστυχήματος οφείλονται στις άσχημες καιρικές συνθήκες, ωστόσο διεξάγεται έρευνα και θα εξεταστεί το «μαύρο κουτί» που εντοπίστηκε στον τόπο του δυστυχήματος.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Στο θέμα της συζήτησης που αφορά στο ενδεχόμενο του τερματισμού του ένοπλου αγώνα του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ) με τον τουρκικό στρατό επανήλθε, χτες, η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», υποστηρίζοντας σε δημοσίευμά της ότι «σε μία κίνηση καλής θέλησης», περίπου 100 μέλη του ΡΚΚ προετοιμάζονται να παραδώσουν τα όπλα τους και να αποσυρθούν από το τουρκικό έδαφος. Το δημοσίευμα συνδέει την εξέλιξη με τις συζητήσεις της κυβέρνησης με το ΡΚΚ, χωρίς ωστόσο να αναφέρει ποιες είναι οι πηγές του.

ΚΑΪΡΟ.-- Πλοίο βυθίστηκε χτες το απόγευμα στον ποταμό Νείλο με 120 επιβάτες, οι οποίοι, σύμφωνα με τις αιγυπτιακές αρχές, διασώθηκαν. Τα αίτια του ναυαγίου ερευνώνται.

ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Εκδήλωση για τα 54 χρόνια της Κουβανικής Επανάστασης

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης διοργανώνει εκδήλωση προς τιμήν της 54ης Επετείου της Νίκης της Κουβανικής Επανάστασης την Κυριακή, 3 Φλεβάρη και ώρα 10.30 π.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευελπίδων του Δήμου Αθήνας (οδός Ευελπίδων 18) όπου θα χαιρετίσει ο πρέσβης της Κούβας Οσβάλντο Κομπάτσο. Φίλοι της Κούβας που έχουν συμμετάσχει από το 1984 μέχρι σήμερα σε ομάδες εργασίας θα συζητήσουν με θέμα «Εθελοντική εργασία στην Κούβα. Αναμνήσεις και συμπεράσματα».

  • Την εκλογοαπολογιστική του συνέλευση πραγματοποιεί ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Aλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, την Κυριάκη 10 Φλεβάρη, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.
ΗΠΑ
«Σκυτάλη» στο υπουργείο Εξωτερικών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ ενέκρινε χτες ομόφωνα τον διορισμό του γερουσιαστή των Δημοκρατικών Τζον Κέρι στο υπουργείο Εξωτερικών. Εντός της μέρας αναμενόταν η έγκρισή του και από την ίδια τη Γερουσία. Ο Κέρι, που μέχρι σήμερα προήδρευε της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και ανεπιτυχώς διεκδίκησε το χρίσμα για την αμερικανική Προεδρία το 2004, πολέμησε στο Βιετνάμ και αφού αρνήθηκε να καταθέσει ενώπιον της επιτροπής για τις φρικαλεότητες και τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν, έγινε γερουσιαστής το 1985. Μπορεί το 1990 να ψήφισε κατά της έγκρισης εκ μέρους του Κογκρέσου του πρώτου πολέμου στο Ιράκ, υπό τον Μπους τον πρεσβύτερο, ωστόσο τον Οκτώβρη του 2002 έπραξε ακριβώς το αντίθετο, υπερψηφίζοντας τον πόλεμο, καθώς και το νόμο «Patriot Act», τους «προϋπολογισμούς πολέμου», κ.ά.

  • Στο μεταξύ, αργά το βράδυ της Δευτέρας, κατά πλειοψηφία, τα μέλη της Γερουσίας των ΗΠΑ ενέκριναν πακέτο 50,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αποκατάσταση των ζημιών από το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα «Σάντι», πριν τρεις μήνες, και ενώ ακόμα χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν λύσει πολύ στοιχειώδη προβλήματα διαβίωσης.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ