ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Γενάρη 2013
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ
Ψάχνει «ανάπτυξη» μαζί με τους αξιωματούχους της ΕΕ

Διάσκεψη στη Μαδρίτη πραγματοποίησε χτες η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) με θέμα συζήτησης τις «αδιέξοδες Νεοφιλελεύθερες πολιτικές της λιτότητας, της ύφεσης και της ανεργίας» όπως ενημέρωνε προχτές και η ΓΣΕΕ. Μάλιστα, στη σχετική της ανακοίνωση, η ΓΣΕΕ υπογράμμιζε, όλο ... καμάρι, ότι ο πρόεδρός της θα συμμετείχε στο ίδιο «τραπέζι διαλόγου με τον Ευρωπαίο επίτροπο Ολι Ρεν με θέμα την αδιέξοδη και αναποτελεσματική διακυβέρνηση η οποία δεν παράγει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας».

Πολύτιμες υπηρεσίες στα μονοπώλια

Σε ανακοίνωσή του για τη συνάντηση, το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«"Τι είχες Γιάννη; Τι είχα πάντα!" Στις 28 του Γενάρη πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη η διάσκεψη του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού με αφορμή τα 40 χρόνια λειτουργίας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων. Μιας οργάνωσης που μόνο στο όνομα θεωρείται συνδικαλιστική, όμως από την μέρα της ίδρυσής της μέχρι σήμερα υπηρετεί τα συμφέροντα της Κομισιόν και των μονοπωλίων.

Στη διάσκεψη συμμετείχαν και οι συνεταίροι του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και ο Ολι Ρεν ο αρμόδιος επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της ΕΕ.

Ολοι μαζί (εργατοπατέρες και αξιωματούχοι της ΕΕ) έχυσαν κροκοδείλια δάκρυα για τους 26 εκατομμύρια ανέργους, τη δραματική αύξηση της φτώχειας και τον εφιάλτη των ευέλικτων μορφών εκμετάλλευσης. Ολοι μαζί οι συνέταιροι αναζητούν μια "ρεαλιστική λύση για μια πανευρωπαϊκή αναπτυξιακή πολιτική" για την αντιμετώπιση της κρίσης, που όχι μόνο δε θα θίγει τα κέρδη του κεφαλαίου, αλλά και θα δημιουργεί περισσότερα κέρδη. Επιδιώκουν για άλλη μια φορά να περάσουν χωρίς αντιστάσεις τις κυβερνητικές πολιτικές.

Σήμερα οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα έχουν πείρα από τους κοινωνικούς διαλόγους που συμμετείχε η ηγεσία της ΓΣΕΕ.

Πόσο πιο δύσκολο θα ήταν στις κυβερνήσεις και στα ευρωπαϊκά μονοπώλια να επιβάλλουν αυτά τα μέτρα χωρίς την πολύτιμη συμβολή του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού;

Ποια θα ήταν η κατάσταση για το κίνημά μας, αν δεν είχε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της προδοτικής στάσης των δυνάμεων της "ταξικής συνεργασίας";

Αν οι ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος είχαν απορρίψει τη λογική του Ευρωμονόδρομου και της ανταγωνιστικότητας; Αν είχαν αντιταχθεί στο Μαάστριχτ, τη Λισσαβόνα, την Ευρώπη 2020 το χτύπημα του σταθερού χρόνου εργασίας, του δικαιώματος στη σταθερή δουλειά; Αν προετοίμαζαν τους εργαζόμενους για τα ιστορικά όρια του καπιταλιστικού συστήματος, τις κρίσεις του και διαπαιδαγωγούσαν πάνω στο ασυμβίβαστο της ευημερίας των εργαζομένων και της καπιταλιστικής ανάπτυξης; Αν αντί να καλλιεργούν τη λογική της ταξικής συνεργασίας, ανέπτυσσαν την ταξική πάλη και τη συνείδηση των εργατών; Αν αντί να αποπροσανατολίζουν με "κοινωνικούς διαλόγους" απέρριπταν τα τρομοκρατικά διλήμματα των εργοδοτών εξαρχής θέτοντας το πραγματικό ερώτημα. Ποιος παράγει τον πλούτο, οι εργάτες ή οι καπιταλιστές; Και συνεπώς ότι ανάπτυξη μπορεί να υπάρξει είτε για τους εργάτες είτε για τα μονοπώλια.

Οποιαδήποτε θέση, ή τακτική που "αγνόησε" ή υποτίμησε αυτό το συμπέρασμα, έχει τεράστιες ευθύνες για τα χτυπήματα που δέχονται οι εργαζόμενοι.

Σήμερα περισσότερα συνδικάτα πρέπει να συμπαραταχθούν με τη γραμμή πάλης και συσπείρωσης του ΠΑΜΕ. Και η πείρα του ταξικού κινήματος της χώρας μας να συμβάλει στην ανασύνταξη του ταξικού πόλου σε κάθε χώρα της Ευρώπης. Αυτό άλλωστε είναι και το διεθνιστικό μας καθήκον».

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΝΑΥΠΗΓΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Σύσκεψη χτες στην Ελευσίνα

Από τη χτεσινή σύσκεψη
Από τη χτεσινή σύσκεψη
Με σύσκεψη με τους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Ελευσίνας, μπροστά στην πύλη του ναυπηγείου, όπου οι εργαζόμενοι περιφρουρούν την απεργία τους, συνεχίστηκε χτες η δράση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Ναυπηγικής Βιομηχανίας, για συντονισμό των αγώνων των εργαζομένων στα ναυπηγεία.

Με τους εργαζόμενους μίλησαν ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Σ. Πουλικόγιαννης και ο Π. Παπαβασιλείου, εκπροσωπώντας τις ταξικές δυνάμεις της παράταξης Συσπείρωση Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας (ΣΕΝΕ) στη διοίκηση του σωματείου και γραμματέας της ΠΟΕΜ. Κάλεσαν τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ στα σωματεία των ναυπηγείων, στην Ομοσπονδία Μετάλλου (ΠΟΕΜ) και στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας, οι οποίες καλλιεργούν το συμβιβασμό με την αντιλαϊκή πολιτική συγκυβέρνησης και ΕΕ, την ηττοπάθεια, υπονομεύοντας τα συμφέροντα των εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα στις 11 το πρωί το ΕΚ Ελευσίνας διοργανώνει σύσκεψη για τα ναυπηγεία με βουλευτές της περιοχής, απορρίπτοντας την πρόταση των ταξικών δυνάμεων για σύσκεψη με τους εργαζόμενους στον κλάδο μετάλλου, ναυπηγεία, αμυντική βιομηχανία, για κοινή δράση.

ΒΙΒΛΙΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Συνεχίζουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι της ΒΙΒΛΙΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗΣ, οι οποίοι από τη Δευτέρα προχωρούν σε επαναλαμβανόμενες τετράωρες στάσεις εργασίας. Διεκδικούν την άμεση καταβολή δεδουλευμένων, που τους οφείλει η εργοδοσία, και την ανάκληση της εργοδοτικής απόφασης για περικοπή του επιδόματος γάμου, η οποία συνεπάγεται μείωση μισθών κατά 10%. Σήμερα οι εργαζόμενοι προχωρούν σε Γενική Συνέλευση προκειμένου να καθορίσουν τις παραπέρα αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις. Η εργοδοσία επιχειρεί να τους διασπάσει με το επιχείρημα ότι αν συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις η εταιρεία θα κλείσει.

Ομως, η εμπειρία έχει δείξει ότι καμιά προστασία δεν προσέφερε στους εργαζόμενους η υποχώρηση στις εργοδοτικές απαιτήσεις. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της FORD στο Βέλγιο, όπου αφού οι εργαζόμενοι είχαν αποδεχθεί μειώσεις μισθών στο όνομα της σωτηρίας της εταιρείας, στη συνέχεια ανακοινώθηκε το κλείσιμο της μονάδας. Αλλά και στην Ελλάδα, ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της FINTEXPORT. Εκεί το προηγούμενο εργοδοτικό Σωματείο Εργαζομένων αποδεχόταν κάθε αντεργατική επιλογή της εργοδοσίας με το πρόσχημα ότι έτσι θα ...σωθεί το εργοστάσιο. Τελικά, σήμερα είναι η εργοδοσία που κρατά το εργοστάσιο κλειστό.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Απεργία σήμερα και αύριο σε «Skycom» - «Human»

Δύο 24ωρες προειδοποιητικές απεργίες, σήμερα και αύριο, στις εταιρείες «Skycom» και «Human» κήρυξε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Νομού Αττικής.

Σε ανακοίνωση του Συνδικάτου σημειώνεται ότι «η κατάσταση των εργαζομένων στις εταιρείες ενοικίασης -«Skycom» και «Human»- που έχουν αναλάβει έργο των Ταχυμεταφορών ΕΛΤΑ, έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οι συνάδελφοι έχουν υποστεί σημαντικές μειώσεις στους ήδη πενιχρούς μισθούς τους και βρίσκονται μπροστά και σε νέα μείωση. Η διοίκηση των ΕΛΤΑ αποφεύγει να πάρει θέση αν και ξέρει ότι σημαντικό μέρος των κονδυλίων που καταβάλλει σε αυτά τα δουλεμπορικά γραφεία πηγαίνουν στις τσέπες των μεσαζόντων και όχι στους εργαζόμενους που απασχολούν».

Ακόμα, το Συνδικάτο αναδεικνύει τις ευθύνες της Ομοσπονδίας (ΠΟΣΤ) και του Σωματείου Ταχυμεταφορών ΕΛΤΑ που εκφράζουν εντελώς υποκριτικά τη συμπαράστασή τους αλλά δεν κάνουν τίποτα στην πράξη και δεν εγγράφουν ως μέλη «τους συναδέλφους με οποιαδήποτε σχέση εργασίας πλην των μονίμων (...) διασπώντας και κατακερματίζοντας την ενιαία διεκδικητική στάση απέναντι στα προβλήματα του κλάδου».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΟΥΣΑΣ
Σήμερα η διαδήλωση ενάντια στη φοροληστεία

Σε αγωνιστικό ξεσηκωμό ενάντια στη φοροληστεία, αλλά και στην υποβάθμιση της Υγείας, καλεί το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και σήμερα προγραμματίζει αγωνιστικές δράσεις πρωί και απόγευμα.

Το πρωί έχει προκηρύξει τετράωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι και καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11.30 π.μ. στην εφορία της Βέροιας, κλιμακώνοντας τη δράση του ενάντια στη φοροληστεία.

Στις 6 το απόγευμα, διοργανώνει συλλαλητήριο έξω από το νοσοκομείο της πόλης, αντιδρώντας στη διαρκή υποβάθμισή του, και το νέο χτύπημα που δίνεται με την τελευταία μεθόδευση για το κλείσιμο και της ορθοπεδικής κλινικής.

ΕΠΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Κινητοποίηση μαθητών για τις σοβαρές ελλείψεις

Σε κατάληψη της Επαγγελματικής Σχολής Ηρακλείου (ΕΠΑΣ) προχώρησαν χθες το πρωί οι μαθητές διαμαρτυρόμενοι για τις σοβαρές ελλείψεις και τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό που όπως κατήγγειλαν είναι συνολικά 46. Λείπουν ειδικότητες όπως μηχανολόγοι, ηλεκτρολόγοι, γεωπόνοι, καθηγητές κομμωτικής, και πολλές άλλες ακόμα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όπως τόνισαν οι μαθητές, κάθε τάξη να κάνει μάθημα μόνο τέσσερις μέρες τη βδομάδα.

Οι μαθητές ανάρτησαν ένα μεγάλο πανό στην είσοδο του σχολείου με το σύνθημα: «Οι μαθητές δεν σκύβουν το κεφάλι, παλεύουν για μόρφωση και κοινωνία άλλη. Τίποτα δεν χαρίζουμε, θέλουμε να μάθουμε και να ζήσουμε» δηλώνοντας αποφασισμένοι - μέσα όπως τόνισαν από Γενικές Συνελεύσεις - να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματά τους.

Οι μαθητές της ΕΠΑΣ Ηρακλείου διαμαρτύρονται επίσης για το κτιριακό πρόβλημα αφού φιλοξενούνται στο ίδιο κτίριο με άλλα σχολεία. Επίσης ζητούν να αναγνωριστούν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, την ισοτιμία των πτυχίων ΙΕΚ, ΚΕΣ κ.ά.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ