Τετάρτη 30 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΥΓΕΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕΣΩ ΜΚΟ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Γεννά κινδύνους για εργαζόμενους και ασθενείς

Τα κενά σε προσωπικό ανακυκλώνονται διαρκώς, ενώ οι εργαζόμενοι δεν προλαβαίνουν καν να εκπαιδευτούν

Ξανά στην ανεργία κατέληξαν οι 65 εργαζόμενοι στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», που είχαν προσληφθεί ως νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό από τη ΜΚΟ «Αθηνά ΑΜΚΕ» στα πλαίσια των 5μηνων προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας. Την ίδια ώρα, περίπου 60 εργαζόμενοι αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν μέσα στο μήνα και οι ελλείψεις σε προσωπικό θα είναι δραματικές για τις συνθήκες δουλειάς και νοσηλείας. Εξάλλου, οι από δω και στο εξής προσλήψεις θα είναι είτε με μπλοκάκι, είτε με επικουρικούς, δηλαδή προσωρινή απασχόληση.

Το σωματείο Εργαζόμενων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» καταγγέλλει πως η ΜΚΟ ζήτησε από όλους τους εργαζόμενους να δηλώσουν εγγράφως πως δούλευαν σαν γραμματειακή υποστήριξη, την ώρα που ανάμεσα σε άλλες ειδικότητες είναι νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, φυσικοθεραπευτές, επισκέπτες Υγείας, κοινωνικοί λειτουργοί κ.ά. Αυτό σημαίνει πως ορισμένοι θα χάσουν τα ένσημα των ΒΑΕ, ενώ στην προϋπηρεσία τους δε θα φαίνεται το πραγματικό αντικείμενο της εργασίας τους.

«Απαγορεύεται να αρρωστήσεις»

Η Δήμητρα, νοσηλεύτρια στον «Ευαγγελισμό» μέσω της ΜΚΟ, μιλώντας στο «Ρ» ανέδειξε πώς τέτοιες μορφές εργασίας στρέφονται εναντίον τόσο των εργαζομένων όσο και των υπηρεσιών Υγείας προς τους ασθενείς:

«Εχω ξαναδουλέψει με σύμβαση, αλλά πρώτη φορά τόσο σύντομη. Απ' όλες τις απόψεις αυτό είναι πολύ άσχημο. Δεν προλαβαίνουμε να εκπαιδευτούμε στα τμήματα, να εξοικειωθούμε με τη δουλειά, τους χώρους του νοσοκομείου, το υπόλοιπο προσωπικό. Είναι ενδεικτικό πως τη βάρδια 3 μ.μ. - 11 μ.μ. μας βάζουν να την κάνουμε 2 μ.μ. - 10 μ.μ. για να μην μας πληρώνουν με νυχτερινό μεροκάματο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα για μια ώρα να μην καλύπτεται η βάρδια. Στο μεταξύ, σε πολλά τμήματα είμαστε μόνοι μας (σ.σ. οι 5μηνίτες) και αναγκαζόμαστε να παραμένουμε περισσότερο από το ωράριό μας γιατί έχει πολλή δουλειά και δεν μπορούμε να φύγουμε.

Οχι μόνο αμειβόμαστε με 625 ευρώ, όχι μόνο ξέρουμε ότι μας περιμένει η ανεργία και δε δικαιούμαστε για ένα χρόνο από την απόλυση να ξανακάνουμε αίτηση στο πρόγραμμα, δε δικαιούμαστε καν αναρρωτική άδεια. Οταν αρρωστήσουμε παίρνουμε άδεια άνευ αποδοχών! Απαγορεύεται να αρρωστήσεις...».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ