ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
ΣΑΚΗΣ ΒΑΡΔΑΛΗΣ
Με το ΚΚΕ για να τραβήξουμε άλλο δρόμο

Περιοδεία στην ΕΛΒΟ

Να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ, γιατί αποτελεί τη μοναδική δύναμη που μπορεί να είναι στήριγμα στην πάλη του λαού ενάντια στη φτώχεια, την ανεργία, την υποβαθμισμένη ζωή μέσα κι έξω από την Ευρωζώνη, με ευρώ ή εθνικό νόμισμα. Αυτό το κάλεσμα απηύθυνε στους εργαζόμενους ο Σάκης Βαρδαλής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της περιοδείας που πραγματοποίησε στην Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ).

Στη διάρκεια της πολύωρης περιοδείας, ο Σάκης Βαρδαλής μίλησε σε πολλές μικρές συγκεντρώσεις εργαζομένων μέσα στο χώρο παραγωγής, αλλά και τις διοικητικές υπηρεσίες. Μέσα από τη συζήτηση για την περίπτωση της ΕΛΒΟ, αλλά και άλλων κρίσιμων επιχειρήσεων και κλάδων της οικονομίας που θυσιάζονται στο βωμό των μονοπωλιακών συμφερόντων, αντί να αναπτύσσονται με βάση τις δυνατότητες και τις ανάγκες της χώρας και του λαού, μέσα από τις ερωτήσεις των εργαζομένων, δόθηκε η δυνατότητα να φωτιστεί η πρόταση διεξόδου που καταθέτει το ΚΚΕ και αποτελεί τη μοναδική που συμφέρει το λαό.

Ο Σάκης Βαρδαλής κάλεσε τους εργάτες να καταψηφίσουν όσους υπέγραψαν και εφαρμόζουν μνημόνια που καταστρέφουν τη ζωή τους, όσους προβάλλουν ως μονόδρομο την παραμονή μας στην ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Να δυναμώσουν το ΚΚΕ, γιατί όσο μεγαλύτερη δύναμη έχει το ΚΚΕ θα την αξιοποιήσει στο πλάι των εργαζομένων, για να ενισχυθεί το κίνημα αντίστασης και ανατροπής. Σημείωσε ότι «αυτός ο δρόμος των θυσιών για το λαό ακολουθείται για να σωθούν τα κέρδη των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών».

Ξεκαθάρισε ότι «όσο στην οικονομία κάνει κουμάντο το μεγάλο μονοπώλιο, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, προοπτική λύσης των προβλημάτων του λαού, πολύ περισσότερο ικανοποίησης των σημερινών, των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, δεν πρόκειται να υπάρξει. Γιατί, όσο αυτοί έχουν στην ιδιοκτησία τους τα μέσα με τα οποία εμείς οι εργάτες παράγουμε τον πλούτο, θα σχεδιάζουν την οικονομία με κριτήριο την εξασφάλιση των κερδών τους.

Το ΚΚΕ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να οδηγήσει στον πραγματικά διαφορετικό δρόμο οργάνωσης και ανάπτυξης της οικονομίας και της κοινωνίας. Με κοινωνική ιδιοκτησία, κεντρικό σχεδιασμό, εργατικό έλεγχο, για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Αν τραβήξουμε αυτό το δρόμο, μπορούμε και χρέη να διαγράψουμε και από την ΕΕ να φύγουμε».

ΣΑΒΒΑΣ ΤΣΙΜΠΟΓΛΟΥ
Ισχυρό ΚΚΕ θα σηματοδοτήσει ανάταση του λαού

«Να μην οπλίσετε το χέρι του δημίου σας. Αφοπλίστε τους, δίνοντας δύναμη στο ΚΚΕ». Το κάλεσμα αυτό απηύθυνε προς τους εργαζόμενους της επισκευαστικής βάσης του ΟΛΠ (ΚΕΣΜ) στη Δραπετσώνα ο Σάββας Τσιμπόγλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στη διάρκεια της χτεσινής του περιοδείας, τονίζοντας ότι κριτήριο ψήφου για τους εργαζόμενους στο λιμάνι πρέπει να αποτελέσουν οι εξελίξεις στον ΟΛΠ και αυτές είναι ιδιωτικοποίηση για την ισχυροποίηση της θέσης των μονοπωλίων, ισχυρό χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, αφανισμός των αυτοαπασχολουμένων και μικρών επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται γύρω από το λιμάνι.

Ο Σ. Τσιμπόγλου προειδοποίησε τους εργαζόμενους ότι οι εκλογές γίνονται για να «συμπηχθούν δυνάμεις και να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να περάσουν τα μέτρα συνολικά από το πρώτο, δεύτερο, τρίτο μνημόνιο, με καταιγιστικό ρυθμό. Ο ΣΕΒ έκανε γι' αυτό ευθεία παρέμβαση, απαιτώντας πάρτε τα μέτρα. Δηλαδή, μετά τις εκλογές θα έχουμε την πολιτική «σοκ και δέος». Να πάρουμε τα μέτρα μας. Εμείς λέμε, τώρα με το ΚΚΕ. Εχεις την πείρα και μπορείς να βγάλεις και συμπεράσματα. Το δεν έχω αποφασίσει ή είμαι απογοητευμένος δεν λέει τίποτα. Είναι βούτυρο στο ψωμί τους. Αυτό που πρέπει να λέμε είναι πώς να αγωνιστούμε. Εμείς οπλίζουμε το χέρι του δημίου μας». «Γι' αυτό λέμε ότι ισχυρό ΚΚΕ είναι παράγοντας προς όφελος των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, άμεσα και με προοπτική, ανάταση για το λαό».

Στη διάρκεια της συζήτησης, ένας εργαζόμενος ανέφερε: «Θέλουμε να ψηφίσουμε ΚΚΕ, γιατί όμως; Για να πάρει ένα ποσοστό παραπάνω και να διαμαρτύρεται; Αφού δεν θέλει να κυβερνήσει. Εμείς δεν θέλουμε μια καλή φωνή διαμαρτυρίας. Εγώ θέλω να αλλάξω τη ζωή μου».

Ο Σ. Τσιμπόγλου απάντησε: «Εμείς λέμε και δεν το λέμε το σύνθημα τυχαία: Τα είδατε όλα. Πρακτικά τα είδαμε όλα. Εδώ λοιπόν λέμε εμείς ότι για να κυβερνήσεις και να επιβάλεις τις ριζικές αλλαγές, όρος και προϋπόθεση είναι να γίνουν αλλαγές από τα κάτω από το εργατικό - λαϊκό κίνημα ενάντια στα μονοπώλια και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις. Γιατί άντε, σαν κυβέρνηση έβγαλες ένα νόμο κατά των μονοπωλίων. Ποιος θα τον εφαρμόσει; Οι εργάτες να διεκδικήσουν τον πλούτο που παράγουν και τους τον στερούν. Και αυτό γίνεται μέσα από οργάνωση, διεκδίκηση, εκλογή αντιπροσώπων από κάθε παραγωγική μονάδα. Αλλαγές με αυτό το κοινοβούλιο, αυτή την ΕΕ, με το ΝΑΤΟ, μη περιμένετε». «Αλλαγές δεν γίνονται χωρίς ριζικές μεταβολές. Ετσι προχωράει η κοινωνική εξέλιξη. Αλλά για να γίνουν αυτά, πρέπει τα όσα λέει το ΚΚΕ να φτάσουν τα εργοστάσια να πιστέψει ο εργάτης ότι μπορεί να διεκδικήσει την εξουσία η οποία του ανήκει, γιατί είναι η μοναδική παραγωγική δύναμη που παράγει το πλούτο. Ούτε οι μηχανές, ούτε οι πρώτες ύλες παράγουν τον πλούτο, αν δεν μεσολαβήσει ο εργαζόμενος. Το ΚΚΕ λοιπόν όχι απλά θέλει κυβέρνηση, αλλά θέλει αλλαγή τάξης στην εξουσία. Αυτό είναι το ζουμί της υπόθεσης γιατί και το κεφάλαιο να πηγαίνει καλά και ο εργαζόμενος να ευνοείται δεν γίνεται».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
Ψήφος στο ΚΚΕ για να ενισχυθεί η λαϊκή πάλη

Στις εγκαταστάσεις της «Θεοχαράκης ΑΕ», στον Ασπρόπυργο, περιόδευσε χτες ο Γιώργος Μαυρίκος, στέλεχος του ΚΚΕ, συζητώντας με τους εργαζόμενους και καλώντας τους να ψηφίσουν ΚΚΕ, «τη μόνη δύναμη που μπορεί να εμπιστευτεί ο λαός, για να δυναμώσει η πάλη του ενάντια στα βάρβαρα μέτρα παλιών και νέων μνημονίων».

Η πεποίθηση των εργαζομένων ότι η οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει στις 20 Σεπτέμβρη θα κλιμακώσει την αντιλαϊκή επίθεση, αποτέλεσε την αφετηρία για πολλές από τις συζητήσεις. Ο Γ. Μαυρίκος τόνισε ότι η εργατική τάξη πρέπει να αναλογιστεί ότι την επόμενη μέρα των εκλογών χρειάζεται να ενταθούν οι αγώνες και οι διεκδικήσεις μέσα στους χώρους δουλειάς κόντρα στην οποιαδήποτε κυβέρνηση, αντί να επικρατήσει κλίμα απογοήτευσης και παραίτησης. «Η μόνη δύναμη που σταθερά και αταλάντευτα είναι με το μέρος των εργαζομένων, που παλεύει για ζωντανά και ταξικά συνδικάτα, είναι το ΚΚΕ και γι' αυτό η ενίσχυσή του είναι όρος για πιο αποφασιστικούς ταξικούς αγώνες από αύριο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει πιο ισχυρή αντίσταση», πρόσθεσε ο Γ. Μαυρίκος. «Οσο πιο δυνατό είναι το ΚΚΕ, τόσο περισσότερες θα είναι οι δυσκολίες που θα συναντήσει η οποιαδήποτε κυβέρνηση για να εφαρμόσει τα αποφασισμένα μέτρα. Να σκεφτείτε ποια πολιτική δύναμη μπορεί να τους προκαλέσει εμπόδια και δυσκολίες και όχι ποια κυβέρνηση μπορεί να τα εφαρμόσει καλύτερα. Αυτό το ρόλο μόνο το ΚΚΕ μπορεί να τον παίξει... Οσες επιμέρους διαφωνίες κι αν έχει κανείς μαζί μας, είναι σίγουρος ότι το Κόμμα δεν είναι με τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, αντίθετα συγκρούεται μαζί της για το δίκιο των εργαζομένων».

Το στέλεχος το Κόμματος τόνισε, επίσης, ότι πρέπει να ενισχυθεί το ΚΚΕ, καθώς είναι το μόνο κόμμα που με την πολιτική του πρόταση αμφισβητεί τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ. Οπως είπε: «Το ΚΚΕ παλεύει για να πάρει ο λαός την εξουσία, να αποδεσμευτεί η χώρα από την ΕΕ, να διαγραφεί μονομερώς το χρέος, ώστε να αναπτυχθούν οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου για λογαριασμό της εργατικής τάξης και του λαού, όχι για την κερδοφορία των μονοπωλίων, που προσθέτει μόνο βάσανα, ανεργία και εξαθλίωση».

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο στη Λέσβο

Το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στο Νομό Λέσβου παρουσίασε, χτες, με συνέντευξη Τύπου η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ. Παρουσιάζοντας το ψηφοδέλτιο ο Γραμματέας του Γραφείου της ΤΟ, Β. Αμπελογιάννης, σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Το ΚΚΕ σε αυτές τις εκλογές απευθύνεται σε όλους όσοι φορτώνονται τα νέα δυσβάσταχτα μέτρα του τρίτου μνημονίου ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που έρχονται να προστεθούν στα προηγούμενα των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, τα οποία παραμένουν σε ισχύ. Τους λέμε: Εχετε τη δυνατότητα να βγάλετε χρήσιμα συμπεράσματα, να συναντηθείτε με το ΚΚΕ στον αγώνα, πάνω σε στέρεες και πραγματικά ριζοσπαστικές βάσεις. Στην πράξη αποδείχτηκε η ορθότητα και η σημασία της σθεναρής στάσης του ΚΚΕ, να μη συμμετέχει σε κυβερνήσεις διαχείρισης του καπιταλισμού. Σας καλούμε να τοποθετηθείτε μαχητικά και τέτοια τοποθέτηση στις εκλογές είναι μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ, η ψήφος που θα δυναμώσει τη λαϊκή αντίσταση σε κάθε αντιλαϊκή συμφωνία και νόμο, σε κάθε αντιλαϊκό μονοκομματικό ή πολυκομματικό κυβερνητικό συνασπισμό, σε κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία κρατών. Ολη η ιστορική πορεία έχει δείξει ότι η αποτελεσματικότητα των αγώνων εξαρτάται κυρίως από το πόσο δυνατό είναι το ΚΚΕ παντού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, για μια ακόμη φορά, κοροϊδεύει ωμά το λαό, λέγοντας ότι θα "υπερβεί" τα μνημόνια, την ίδια στιγμή που τα εφαρμόζει και τα επεκτείνει. Τα άλλα κόμματα της αστικής διαχείρισης, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αξιοποιούν το μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για να εμφανίσουν σαν δικαιωμένη τη βάρβαρη πολιτική που στήριξαν και υλοποίησαν τα προηγούμενα χρόνια. Μαζί με το Ποτάμι εμφανίζονται σαν οι πιθανοί, αυριανοί εταίροι μιας κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Την ψήφο σε αυτά τα κόμματα αμέσως ο λαός θα την βρει απέναντί του. Η επόμενη κυβέρνηση θα την επικαλείται κάθε φορά που οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα θα διεκδικούν, θα αγωνίζονται ενάντια στα νέα μέτρα, στους νέους εφαρμοστικούς νόμους.

Καμία εμπιστοσύνη στο κόμμα που προέκυψε από τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ με το όνομα Λαϊκή Ενότητα. Μέχρι σήμερα έπαιξαν βασικό ρόλο στην εξαπάτηση του αριστερού ριζοσπαστικού κόσμου. Είναι ένα αντίγραφο του ΣΥΡΙΖΑ, που θα καταλήξει στο ίδιο αποτέλεσμα. Στήριξαν, από κυβερνητικές θέσεις, όλα τα βήματα προς το νέο μνημόνιο. Δεν έβγαζαν άχνα όταν ο Τσίπρας δήλωνε ότι η θέση της Ελλάδας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι δεδομένη, όταν έδινε όρκους πίστης στον καπιταλισμό, στο Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων, στα διάφορα φόρα του διεθνούς κεφαλαίου. Πίσω από την αντιμνημονιακή ρητορεία τους κρύβεται η στήριξη στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, η στήριξη του κεφαλαίου.

Απομονώστε τη ναζιστική, εγκληματική Χρυσή Αυγή. Μην της επιτρέψετε να ξανασηκώσει κεφάλι, όσο κι αν προσπαθεί να κρύψει και να συσκοτίσει τον εγκληματικό ναζιστικό της ρόλο. Είναι το όργανο των καπιταλιστών, του "διαίρει και βασίλευε", όργανο διάσπασης της εργατικής τάξης, του εργαζόμενου λαού.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι υπάρχει άλλος δρόμος, υπάρχει ελπίδα. Η πρόταση του ΚΚΕ, για τη λαϊκή εξουσία, με την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, την αποδέσμευση από την ΕΕ και τη μονομερή διαγραφή του χρέους, είναι η μοναδική ρεαλιστική κι ελπιδοφόρα πρόταση που μπορεί να βάλει οριστικό τέλος στα μνημόνια και τις θυσίες, όπου υποβάλλεται ο λαός, στο βωμό του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Σ' αυτήν την πορεία χρειάζεται ένα πιο δυνατό ΚΚΕ παντού.

Δυνατό ΚΚΕ, ιδιαίτερα στη Λέσβο, για να παγιωθεί η παρουσία του κομμουνιστή βουλευτή από τη Λέσβο στη Βουλή, να αναδείχνονται τα προβλήματα των εργαζομένων, των ανέργων, της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων του νησιού μας, να διεκδικούνται λύσεις που να συμφέρουν τα λαϊκά στρώματα και όχι να γυρνάνε σε βάρος τους.

Παρουσιάζουμε σήμερα το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στην εκλογική περιφέρεια Λέσβου, για τις βουλευτικές εκλογές της 20ής Σεπτέμβρη.

Οι υποψήφιοι βουλευτές είναι οι παρακάτω και με τη σειρά που θα αναγγελθούν:

1) Τάσσος Σταύρος, βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ, πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, σεισμολόγος.

2) Κομνηνάκα Μαρία, δικηγόρος.

3) Καραγιάννης Δημήτρης, αγρότης, συνδικαλιστής, στέλεχος της ΠΑΣΥ, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Λέσβου.

4) Ζαφειρίου Γιάννης, ιδιωτικός υπάλληλος, στέλεχος του ΠΑΜΕ, αντιπρόεδρος του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου.

5) Αγάς Βαγγέλης, οικοδόμος, συνδικαλιστής, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Λήμνου».

ΑΡΤΑ
Περιοδεία στον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό

Tον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Αρτας επισκέφτηκε κλιμάκιο της ΤΕ Αρτας του ΚΚΕ, στο οποίο συμμετείχαν τα μέλη της ΤΕ Γιάννης Γάλλιος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αρτας, και Βαγγέλης Μπέτσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αρτας. Στις σύντομες τοποθετήσεις τους στάθηκαν στο διακύβευμα των εκλογών που δεν είναι άλλο από το πώς θα οργανωθεί η πάλη ενάντια σε μνημόνια και αφεντικά, ενισχύοντας το ΚΚΕ και στις εκλογές και παντού ιδιαίτερα στους χώρους δουλειάς. Ιδιαίτερα τόνισαν ότι οι εργάτες έχουν τη δύναμη και μπορούν να γίνουν πρωταγωνιστές της οργάνωσης της πάλης ενάντια στα αφεντικά και την εξουσία τους, να φέρουν τα «πάνω κάτω», να βάλουν εμπόδια στα μέτρα υλοποίησης του 3ου μνημονίου, να γκρεμίσουν το παλιό και νέο πολιτικό κατεστημένο που υπηρετούν το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα και να ανοίξουν το δρόμο της ανατροπής.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ