ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες σαν κάτι άσχετο με τις επεμβάσεις της

Αντιμέτωπη με το οξυμένο πρόβλημα των προσφύγων και των μεταναστών από τις εστίες των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων (Μέση Ανατολή και Αφρική) βρίσκεται η ΕΕ, που συνέβαλε τα μέγιστα στη δημιουργία του. Τώρα, «πυροσβεστικά» επιχειρεί να αντιμετωπίσει τα καραβάνια των ξεριζωμένων που κατακλύζουν την Κεντρική Ευρώπη, αφού περνούν είτε από τα ελληνικά νησιά είτε από την Ιταλία, ενώ πολλοί πνίγονται στη Μεσόγειο, πεθαίνουν σε κάποιο αμπάρι ή στην καρότσα κάποιου φορτηγού.

Ετσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι την επόμενη βδομάδα πρόκειται να παρουσιάσει τα «νέα σχέδιά της για την κατανομή των προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και για την επιτάχυνση των διαδικασιών απέλασης ανεπιθύμητων μεταναστών». Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως τα νέα συστήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την επεξεργασία αιτήσεων ασύλου στην Ιταλία, την Ελλάδα και πιθανόν την Ουγγαρία, μπορεί να περιλαμβάνουν την κράτηση όσων οι αιτήσεις απορρίπτονται, μέχρι να τους στείλουν πίσω στις χώρες προέλευσής τους. Η παρουσίαση αυτή θα γίνει στο Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών, που συγκαλείται στις 14 Σεπτέμβρη. Το ζήτημα, βεβαίως, αφορά όσους θα πάρουν το καθεστώς του πρόσφυγα (πρωτίστως οι Σύροι), αλλά χιλιάδες άλλοι θα μπουν σε νέες περιπέτειες κι ας έχουν ξεριζωθεί από χώρες με πόλεμο, φτώχεια και ανέχεια. Η Επιτροπή προετοιμάζει έναν κατάλογο «ασφαλών» χωρών, οι αιτήσεις των υπηκόων των οποίων για τη χορήγηση ασύλου θα απορρίπτονται με διαδικασίες fast-track.

Χαρακτηριστική είναι μια αποστροφή του Ελληνα επίτροπου: «Λιγότεροι από τους μισούς των οποίων οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου απορρίπτονται - συνήθως πρόκειται για πολίτες φτωχών αλλά σχετικά σταθερών χωρών, που μεταναστεύουν στην Ευρώπη σε αναζήτηση δουλειάς - απελαύνονται πράγματι» και πρόσθεσε ότι «εκείνοι οι οποίοι χρειάζονται διεθνή προστασία θα τη λάβουν, αλλά οι υπόλοιποι, όσοι δε χρειάζονται προστασία, θα επαναπατριστούν». Ο επίτροπος, επίσης, απέρριψε τις εκκλήσεις να γίνουν αλλαγές στον κώδικα συνόρων Σένγκεν.

Επίσης, οι πρωθυπουργοί της Τσεχίας, της Αυστρίας και της Σλοβακίας θα συναντηθούν τη Δευτέρα στην Μπρατισλάβα, για να συζητήσουν επί του μεταναστευτικού κύματος. Σήμερα, επίσης, αναμένεται συνάντηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κλ. Γιούνκερ με τον Ούγγρο Πρόεδρο, Β. Ορμπαν, που ακολουθεί τακτική σφραγίσματος των συνόρων, ενώ ο σιδηροδρομικός σταθμός της Βουδαπέστης ανοιγοκλείνει για τους πρόσφυγες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να φύγουν για τη Γερμάνια, όπως επιθυμούν.

Την ίδια ώρα, στα παράλια της Τουρκίας, στο Μποντρούμ, βγήκε το άψυχο σώμα μικρού αγοριού, που πνίγηκε μαζί με άλλους 12 πρόσφυγες που προσπαθούσαν να περάσουν στην Κω.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε κατά τη διάρκεια σύσκεψης της ΚΕΔΕ ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας, Θ. Δημόπουλος, θεωρείται πιθανή η αύξηση της μεταναστευτικής ροής, ενώ ήδη 250.000 μετανάστες έχουν περάσει από τα ελληνικά νησιά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα ακριτικά νησιά, αφού, όπως ανέφερε, η Λέσβος είναι χώρος υποδοχής του 14% των μεταναστών, η Κως του 6% και η Λέρος του 4%.

Μια από τα ίδια τα μέτρα

Μια από τα ίδια είναι τα μέτρα που αποφάσισε χτες η υπηρεσιακή κυβέρνηση για τους πρόσφυγες. Στο βηματισμό της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τα μέτρα δεν απαντούν ουσιαστικά στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που κατακλύζουν τους τελευταίους μήνες τη χώρα μας. Αποδεχόμενη την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ που εγκλωβίζει τους μετανάστες στην Ελλάδα επιχειρεί να διαχειριστεί αυτό το ανθρωπιστικό ζήτημα με αόριστες εξαγγελίες και μέτρα.

Την ίδια ώρα είναι καθημερινές πλέον οι καταγραφές για πρόσφυγες που πνίγονται στη θάλασσα (χτες τουλάχιστον 11 χάθηκαν πριν φτάσουν στην Κω). Παράλληλα, επεισόδια ανάμεσα σε πρόσφυγες που περίμεναν να ταξιδέψουν στον Πειραιά έγιναν και χτες στο λιμάνι της Μυτιλήνης, ενώ ο τοπικός δήμαρχος ζήτησε να κηρυχτεί η Λέσβος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η κυβέρνηση αρκείται στη συγκρότηση Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών και σε κάποιες δράσεις για τη βελτίωση, υλικοτεχνική ενίσχυση και στελέχωση των υφιστάμενων υποδομών υποδοχής και περίθαλψης, καθώς και για την επιτάχυνση των διαδικασιών καταγραφής και ταυτοποίησης των δικαιούχων διεθνούς προστασίας, που καταφεύγουν στη χώρα. Ανάλογο μέτρο είχε εξαγγελθεί και από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά το μόνο που έγινε ήταν ο καταυλισμός του Βοτανικού που χώρεσε 700 άτομα, όταν στη Λέσβο αποβιβάζονται καθημερινά πλέον πάνω από 5.000 άνθρωποι. Οι υπόλοιποι πρόσφυγες παραμένουν σε δρόμους, λιμάνια και πλατείες, περιμένοντας κάτω από άθλιες συνθήκες να καταγραφούν. Πλήθος προσφύγων, ανάμεσα στους οποίους οικογένειες με μικρά παιδιά, αναγκάζονται να κοιμούνται στην πλατεία Βικτωρίας, καθώς το κέντρο φιλοξενίας στον Ελαιώνα εμφανίζει πληρότητα και δεν έχουν πού να μείνουν.

Τα κυβερνητικά μέτρα προβλέπουν να ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες για την άμεση αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλληλεγγύης και κοινοτικών κονδυλίων, προς αντιμετώπιση της μαζικής εισροής προσφύγων και μεταναστών. Το μέτρο έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση που εδώ και μήνες βασίζονταν στα «ψίχουλα» της ΕΕ για βοήθεια στους πρόσφυγες που ποτέ δεν έφτασε σε αυτούς.

Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Απαράδεκτη η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του «Βήμα FM» ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, σημείωσε σχετικά με το θέμα των προσφύγων:

«Είναι μεγάλο πρόβλημα. Θα πρέπει να παρθούν και άμεσα μέτρα, όπως είναι για παράδειγμα οι χώροι υποδοχής, χώροι καταγραφής γρήγοροι, που σημαίνει να δώσεις και προσωπικό εκεί για την καταγραφή τους και τα έγγραφα έτσι ώστε να φεύγουν και να διοχετεύονται. Οσο καιρό μένουν, 1 μήνα, 10 μέρες, 20, να χορηγείται ιατρική περίθαλψη και ανθρώπινη διατροφή. Και από εκεί και πέρα πρέπει να συγκρουστούμε με τις αποφάσεις του Δουβλίνου και όχι α λα καρτ όπως η κα Μέρκελ, που δέχεται μόνο τους Σύρους, επειδή έχουν και κάποια λεφτά, αλλά συνολικά να καταργηθεί το Δουβλίνο και κάθε άνθρωπος που έρχεται στην Ελλάδα να πηγαίνει στη χώρα προορισμού του. Να συγκρουστούμε συνολικά με μια απαράδεκτη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, η οποία πρέπει να αλλάξει άρδην. Και οι λύσεις δεν είναι ούτε η καταστολή που πρότειναν οι προηγούμενοι και που προτείνει το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, ούτε βέβαια η υποδοχή να πάνε όπου θέλουν δήθεν φιλελεύθερα που έλεγε η κα Τασία ότι λιάζονται στην Ομόνοια και το Σύνταγμα και μετά ψάχναμε να τους βρούμε. Αυτά είναι γελοιότητες, δεν λύνεις έτσι τα ζητήματα, ούτε να βάζεις να σκυλοπνίγονται άνθρωποι οι οποίοι υποφέρουν από πολέμους, από φτώχεια, γιατί η αιτία είναι η ίδια. Και η Ελλάδα συμμετέχει στο ΝΑΤΟ, συμμετέχει σε επεμβάσεις εδώ στην περιοχή και στη Συρία και αλλού. Αρα πρέπει να φύγουμε κι απ' αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και να απεμπλακούμε από πολέμους και επεμβάσεις, γιατί αυτοί δημιουργούν τις καραβιές των προσφύγων».

Αναστολή δικαστηρίων λόγω εκλογών

Αναστέλλονται ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 20ής Σεπτέμβρη, οι εργασίες των δικαστηρίων 3 εργάσιμες μέρες πριν από τη διενέργειά τους και 5 μετά, δηλ. από 16 Σεπτέμβρη μέχρι και 25 Σεπτέμβρη. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του αρμόδιου υπουργείου, ποινικές δίκες που θα αρχίσουν στο ακροατήριο πριν από την 16η Σεπτέμβρη και δεν θα περατωθούν την ίδια μέρα συνεχίζονται και μετά την 16η Σεπτέμβρη. Επισημαίνεται ότι εξαιρείται της αναστολής η περίπτωση έναρξης των Μεικτών Ορκωτών Δικαστηρίων και Μεικτών Ορκωτών Εφετείων, εφόσον έχουν προσδιορισθεί δικάσιμοι εντός του Σεπτέμβρη. Επίσης, εξαιρείται και η εκδίκαση των κακουργημάτων σε περιπτώσεις που λήγει το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης των κατηγορουμένων.

Νεκρός αναρριχητής στον Ολυμπο

Σε τραγωδία εξελίχθηκε για 40χρονο η προσπάθεια αναρρίχησής του στην πλάκα του «Zerf», στην ορθοπλαγιά Σκολιού, που βρίσκεται σε υψόμετρο που ξεπερνάει τα 2.600 μέτρα, στον Ολυμπο.

Μπροστά στα μάτια των συντρόφων του και υπό συνθήκες που ερευνώνται, ο άτυχος άνδρας έπεσε σε βάθος αρκετών μέτρων, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα.

Το τραγικό συμβάν σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, στη διάρκεια αναρριχητικής διαδρομής που πραγματοποιούσε ο 40χρονος, μαζί με την παρέα του, στην ορθοπλαγιά Σκολιού, σε ένα από τα πιο δύσκολα και απαιτητικά - σύμφωνα με ειδικούς - πεδία στην Ελλάδα.

Μετέφερε «οικιακές» σφαίρες και όπλα

Οπλα, σφαίρες των 9 χιλιοστών και τσιγάρα για τα οποία δεν υπήρχαν παραστατικά έγγραφα έχουν βρεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στα πρώτα κοντέινερ που εντοπίστηκαν στο φορτηγό πλοίο «Haddad 1», το οποίο βρίσκεται στο λιμάνι του Ηρακλείου. Το πλοίο εντοπίστηκε ανοικτά της Ιεράπετρας μετά από αξιοποίηση πληροφοριών και ακινητοποιήθηκε ύστερα από επιχείρηση στελεχών του Λιμενικού. Πλήρωμά του ήταν τέσσερις Σύροι, δύο Ινδοί και ένας Αιγύπτιος, ενώ το πλοίο προερχόταν από το λιμένα Αλεξανδρέττας (Iskenderun) της Τουρκίας με προορισμό το λιμάνι Μιζουράτα της Λιβύης. Στα έγγραφα που βρέθηκαν στο πλοίο αναγράφονταν πως μετέφερε οικιακό εξοπλισμό. Οταν οι λιμενικοί έκαναν έρευνα πάνω από τα όπλα βρέθηκαν πλαστικά κουτιά με τέτοιο εξοπλισμό. Η έρευνα - με την εποπτεία εισαγγελέα - θα συνεχιστεί και αναμένεται τις επόμενες μέρες να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση του περιεχομένου των εμπορευματοκιβωτίων, ο ακριβής αριθμός των οποίων δεν έχει εξακριβωθεί. Παράλληλα, έρευνες θα γίνουν σε όλους τους χώρους του πλοίου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ