ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΚΛΙΜΑΚΑ»
Αυθαιρεσίες σε βάρος εργαζομένων και ασθενών

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μπάμπη Χαραλάμπους

Την τραγικά αδιέξοδη για ασθενείς και εργαζόμενους κατάσταση που συνεπάγεται η παράδοση της ψυχικής υγείας στους ιδιώτες αναδεικνύει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του Κόμματος Μπάμπης Χαραλάμπους προς τους υπουργούς Υγείας και Απασχόλησης για τις επαναλαμβανόμενες αυθαιρεσίες της διοίκησης της εταιρείας «Κλίμακα» στην Κέρκυρα.

Η διοίκηση της εταιρείας απομάκρυνε πρόσφατα τους τελευταίους έξι οικότροφους ψυχικά πάσχοντες που απέμεναν στη δομή «Αργώ», αλλά και προχώρησε στην ομαδική απόλυση των 13 εναπομείναντων εργαζομένων. Ο βουλευτής του ΚΚΕ ζητά άμεσες απαντήσεις για την αυθαιρεσία της εταιρείας, τονίζοντας πως η εταιρεία έχει καταγγελθεί επανειλημμένα ότι λειτουργεί τα δυο οικοτροφεία της στην Κέρκυρα με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, ότι κάνει εκφοβιστικές απολύσεις, αιφνίδιες και παράνομες μειώσεις των τακτικών αποδοχών των εργαζομένων, αλλά και για μια σειρά οικονομικών παρατυπιών στη διαχείριση των συντάξεων των οικοτρόφων και όχι μόνον. Ακόμα, κατά καιρούς δήλωνε ότι απασχολεί στο κάθε οικοτροφείο 24 εργαζόμενους, ενώ απασχολούσε 12 - 17. Ο Μ. Χαραλάμπους επισημαίνει ακόμα ότι, παρά τις σοβαρότατες αυτές καταγγελίες, κανένα μέτρο δεν πάρθηκε και ενθαρρυμένη απ' την πλήρη αδράνεια των αρμόδιων υπουργείων η διοίκηση της εταιρείας κλιμάκωσε τις αυθαιρεσίες κλείνοντας στις 26 Ιούνη το οικοτροφείο, μεταφέροντας τους έξι τελευταίους οικότροφους και πετώντας στο δρόμο 13 εργαζόμενους.

Τις αυθαιρεσίες της εταιρείας και τις τεράστιες ευθύνες του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης, που παραδίδουν την αποασυλοποίηση στις ορέξεις των «εργολάβων» της Υγείας, υπογραμμίζει, με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ). Οπως αναφέρει η ΟΣΝΙΕ, ανάμεσα στους απολυμένους, είναι το προεδρείο του σωματείου των εργαζομένων του χώρου, στους οποίους, μάλιστα, ο εργοδότης είπε ότι προτίθεται να ανοίξει τη δομή, αν δεχτούν να υπογράψουν «νέες» ατομικές συμβάσεις!

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ - ΠΑΜΕ
Απέκλεισαν συμβολικά την «Ιρις»

Αποθρασυμένος από την κυρίαρχη πολιτική ο εργοδότης παρέπεμψε τις απολυμένες στα δικαστήρια

Παράσταση διαμαρτυρίας και συμβολική κατάληψη της έδρας της Εταιρείας Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων «Ιρις» στου Παπάγου πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι και συνδικαλιστές του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων και του ΠΑΜΕ, απαιτώντας την καταβολή των δεδουλευμένων και την επαναπρόσληψη δύο εργαζομένων, που απέλυσε η εργοδοσία γιατί διεκδικούσαν τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Η κινητοποίηση αποτέλεσε την άμεση απάντηση των εργαζομένων και ταξικών συνδικάτων, μετά και από την τριμερή συνάντηση που έγινε προχτές στο υπουργείο Απασχόλησης και το αίτημα του εκπροσώπου του υπουργείου να βρεθεί συμφιλιωτική λύση με την εργοδοσία. Και αυτό αφού η εργοδοσία είχε διαμηνύσει ότι θα εξετάσει την επιστροφή των δυο εργαζομένων αν συμφωνήσουν να πληρώνονται όποτε και ... εάν εκταμιεύονται τα λεφτά από το Ελληνικό Δημόσιο.

Για μια ακόμα φορά χτες ο εργοδότης Γεώργιος Κούτας εμφανίστηκε προκλητικός, καλώντας τις εργαζόμενες που απολύθηκαν και παραμένουν απλήρωτες να λύσουν τα προβλήματά τους καταφεύγοντας στα δικαστήρια. Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ και του Σωματείου υπογράμμισαν ότι θα συνεχίσουν να παλεύουν για την επαναπρόσληψη των δυο εργαζομένων, για την καταβολή των δεδουλευμένων στις δυο εργαζόμενες και συνολικά στους εργαζόμενους του κλάδου, για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Ξεκαθάρισαν ότι κάτω απ' τη βιτρίνα της μη κερδοσκοπικής δράσης, η ψυχική Υγεία παραδίδεται στους ιδιώτες, με τραγικές επιπτώσεις για τους ψυχικά πάσχοντες και εργαζόμενους του χώρου. Οτι θα παλέψουν για ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν και καθολικό σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΣΤΗ ΔΕΗ ΚΟΖΑΝΗΣ
Συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα

Απειλούν με απόλυση τους οδηγούς που αρνούνται να χρησιμοποιήσουν επικίνδυνα φορτηγά

Την εργασιακή βαρβαρότητα που βιώνουν καθημερινά οι μισθωτοί οδηγοί σε εργολάβους της ΔΕΗ στα εργοτάξια της Επιχείρησης στην Κοζάνη - ως αποτέλεσμα της πολιτικής ιδιωτικοποίησης που προωθούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - κατήγγειλε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου η Επιτροπή Αγώνα που απαρτίζουν η Ομοσπονδία Οδηγών (ΠΟΣΕΜ), το Σωματείο Οδηγών Κοζάνης, το Σωματείο Εργατοτεχνιτών κι Εργαζομένων στην Ενέργεια και το Σωματείο «Ερμής».

Η Επιτροπή κατήγγειλε ότι τα φορτηγά που χρησιμοποιούνται είναι σε κακή κατάσταση λόγω της ελλιπούς έως ανύπαρκτης συντήρησής τους. Παράλληλα, σημειώνονται ακόμα και περιστατικά να κυκλοφορούν φορτηγά με πλαστές άδειες κυκλοφορίας. Τα φορτηγά αυτά αναγκάζονται να χρησιμοποιούν οι μισθωτοί οδηγοί, καθώς οι εργολάβοι τους απειλούν με απόλυση. Η άλλη πλευρά της εργασιακής βαρβαρότητας είναι η καθυστέρηση ή και η μη πληρωμή υπερωριών, η ανασφάλιστη εργασία και άλλα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα προβλήματα αυτά παρουσιάζονται τουλάχιστον στο 20% των φορτηγών.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση φροντίζει να ενισχύει την εργοδοτική ασυδοσία βάζοντας εμπόδια στη λειτουργία των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών. Χαρακτηριστικό είναι ότι το αρμόδιο τμήμα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας στην Κοζάνη διαθέτει μόλις δύο εργαζόμενους που μπορούν να ασκήσουν έλεγχο για τις συνθήκες εργασίας. Οταν μόνο στη ΔΕΗ οι μόνιμοι και οι έκτακτοι εργαζόμενοι φθάνουν τις 5.000!

ΠΑΜΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Καταγγέλλει ξυλοδαρμό εργαζόμενης

Την τρομοκράτηση και τις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα ιδιωτικά συνεργεία καθαριότητας καταγγέλλει η Γραμματεία Ιωαννίνων του ΠΑΜΕ με αφορμή δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο για το ξυλοδαρμό εργαζόμενης σε ιδιωτικό συνεργείο καθαριότητας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων από άνθρωπο της εργοδοσίας.

Η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την απαράδεκτη κατάσταση που διαμορφώνεται στο χώρο της καθαριότητας από τους εργολάβους με την ανοχή της κυβέρνησης και των διοικήσεων των δημόσιων οργανισμών (συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ατομικές συμβάσεις και πληρωμή 3 ευρώ την ώρα, ανασφάλιστη εργασία, εντατικοποίηση, απειλές για απόλυση κ.α.).

«Οι καθαρίστριες βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας που τους έχουν επιβάλλει τα κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία στα πλαίσια της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων» σημειώνει το ΠΑΜΕ και απαιτεί την απομάκρυνση των εργολάβων καθαριότητας από τα Πανεπιστήμια, τα σχολεία, τα νοσοκομεία και κάθε άλλο δημόσιο φορέα, τη μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

«ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΗΧΩ»: Σε επίσχεση εργασίας συνεχίζουν να βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα «Θεσσαλική Ηχώ», στη Λάρισα, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τριών μηνών που τους χρωστά η εργοδοσία.

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: 24ωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στην Εμπορική Τράπεζα ενάντια στο «επιχειρησιακό σχέδιο» που δημοσιοποίησε η εργοδοσία και περιλαμβάνει τεράστια μείωση του προσωπικού και ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ: Σε στάση εργασίας (11 το πρωί έως 3 το μεσημέρι) προχωρούν οι εργαζόμενοι στο Δήμο Αμαρουσίου, απαιτώντας να μην υλοποιηθεί η απόφαση της δημοτικής αρχής, που χαρακτηρίζει 105 εργαζόμενους ως «πλεονάζον προσωπικό».

ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Σε επαγρύπνηση καλεί η Ομοσπονδία

Την άρνηση πΠωτοδικείων να διαθέσουν δικαστικούς αντιπροσώπους για τη διενέργεια αρχαιρεσιών στα συνδικάτα του κλάδου, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας. Το τελευταίο κρούσμα σημειώθηκε στο Συνδικάτο Οικοδόμων στο νομό Μεσσηνίας που έχει προγραμματίσει αρχαιρεσίες από τις 7 έως τις 14 Ιούλη.

«Είμαστε πεπεισμένοι, σημειώνει η Ομοσπονδία, ότι πρόκειται για στοχοποίηση του ταξικού εργατικού κινήματος. Μεροληπτούν σε βάρος του αφού σε ανάλογες περιπτώσεις συνδικάτων, που ελέγχονται από τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, τους παρέχουν δικαστικούς αντιπροσώπους για δεκάδες μέρες».

Η Ομοσπονδία καλεί τους εργαζόμενους στον κλάδο σε επαγρύπνηση και δράση «για να ματαιώσουμε τα σχέδια που απεργάζονται σε βάρος του οικοδομικού και συνολικά του ταξικού κινήματος». Και απαιτεί τον άμεσο καθορισμό δικαστικών αντιπροσώπων για τις αρχαιρεσίες στο Συνδικάτο Οικοδόμων στη Μεσσηνία, «διαφορετικά το Συνδικάτο θα πραγματοποιήσει τις εκλογές με την απουσία τους και φέρνουν ακέραια την ευθύνη».

Εργάτης νοσηλεύεται με εγκαύματα

Νέο εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε προχτές σε έργα ηλεκτροφωτισμού της Εθνικής Οδού Τρικάλων - Λάρισας. Ο 26χρονος Γιάννης Πλαστήρας που απασχολείται σε εργολάβο της ΔΕΗ, την ώρα των εργασιών χτυπήθηκε από το ρεύμα με αποτέλεσμα να υποστεί βαριά εγκαύματα. Ο εργαζόμενος έχει μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Τρικάλων ενώ διενεργείται προανάκριση για τις συνθήκες του «ατυχήματος».

ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
Δεν είναι μόνοι τους

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των 140 απολυμένων των επιχειρήσεων «Ραπτέξ», «Γκρουπ Φάσιον» και «Τέγος», που για 6η συνεχή εβδομάδα βρίσκονται σε κινητοποίηση, προχωρώντας, καθημερινά, σε κατάληψη του ΟΑΕΔ, εκφράζουν εργατικά σωματεία της Λάρισας.

Στην ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Λάρισας, αφού σημειώνει ότι και ο κλάδος των κατασκευών μετρά χιλιάδες απολυμένους, τονίζει ότι οι εργαζόμενοι στον ιματισμό και οι οικοδόμοι είναι θύματα της ίδιας αντεργατικής πολιτικής των κυβερνήσεων και της ΕΕ. Η Ενωση Μηχανοξυλουργών και Επιπλοποιών Εργατοτεχνιτών Επεξεργασίας Ξύλου αναφέρει ότι και στον κλάδο του ξύλου έγιναν πολλές απολύσεις κι έκλεισαν επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της ανταγωνιστικότητας και της καπιταλιστικής κρίσης, τα βάρη της οποίας φορτώνονται στους εργαζόμενους.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org