Παρασκευή 3 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο αγώνας των ροδακινοπαραγωγών

Γρηγοριάδης Κώστας

Τα δεινά της νέας ΚΑΠ που κατάργησε την κατώτατη εγγυημένη τιμή και αποδέσμευσε την επιδότηση, πληρώνουν και οι παραγωγοί βιομηχανικού ροδάκινου, που τα τελευταία χρόνια βλέπουν να πουλούν τη σοδειά τους σε όλο και πιο εξευτελιστικές τιμές. Φέτος κινδυνεύουν να τους μείνει η μισή παραγωγή απούλητη και ό,τι καταφέρουν να δώσουν να είναι σε ακόμα πιο χαμηλή τιμή. Κι από την άλλη, βλέπουν την κυβέρνηση και τους θιασώτες της ευρωπολιτικής να τους εμπαίζουν και να τους τάζουν λαγούς με πετραχήλια. Το βιομηχανικό ροδάκινο, όπως και μια σειρά αγροτικά προϊόντα, π.χ. βαμβάκι, λάδι, σιτάρι, πωλούνται πλέον σε εξευτελιστικές τιμές που δεν προσφέρουν βιώσιμο εισόδημα στην αγροτιά. Δυστυχώς όσο εφαρμόζεται αυτή η αντιαγροτική πολιτική που επιβάλλουν η νέα ΚΑΠ και ο ΠΟΕ, οι μικρομεσαίοι ροδακινοπαραγωγοί και γενικότερα οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν πρόκειται να δουν άσπρη μέρα. Θα οδηγούνται με ταχείς ρυθμούς στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα. Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, δεν υπάρχει άλλη επιλογή για τη μικρομεσαία αγροτιά ό,τι κι αν καλλιεργεί, παρά μόνο ο αγώνας. Ο αγώνας για κατώτατες εγγυημένες τιμές και βιώσιμο εισόδημα. Ο αγώνας ενάντια στην πολιτική ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών και της συγκέντρωσης της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και αγροτοβιομηχάνων. Ο αγώνας, μαζί με την εργατιά και τα άλλα λαϊκά στρώματα για την ανατροπή της ακολουθούμενης αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής και την εφαρμογή μιας άλλης φιλοαγροτικής - φιλολαϊκής πολιτικής.

«Καπνός» έγιναν τα ψέματα

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η κυβέρνηση της ΝΔ υποσχόταν στους καπνοπαραγωγούς ότι το σύνολο του 50% της επιδότησης, που περικόπτεται από το 2010 κι έπειτα ελέω νέας ΚΑΠ, θα επιστραφεί στο ακέραιο στις τσέπες τους. Σήμερα αποδεικνύεται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι οι κυβερνητικές υποσχέσεις δεν ήταν τίποτε περισσότερο παρά χοντρά ψέματα, με μοναδικό σκοπό να αμβλύνει την οργή των καπνοπαραγωγών και να τους οδηγήσει στην παθητική αποδοχή του ξεκληρίσματος, που η ΕΕ και οι ελληνικές κυβερνήσεις μεθοδικά δρομολογούν. Τώρα, ακόμη και οι «πρασινογάλαζοι» διοικούντες την ΠΑΣΕΓΕΣ αναγκάζονται εκ των πραγμάτων να ομολογήσουν ότι από το σύνολο των κονδυλίων που παρακρατούνται από τους καπνοπαραγωγούς, μόλις το 38% αυτών, μέσω διαφόρων προγραμμάτων, θα ...«επιστραφεί». Συγκεκριμένα, περικόπτεται από το 2010 κι έπειτα το 50% των άμεσων ενισχύσεων, κονδύλια δηλαδή ύψους 567 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια «επιστρέφονται» μέσα από τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, κονδύλια ύψους το πολύ 220 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 38% περίπου του συνόλου των παρακρατούμενων ενισχύσεων. Μόνο που ακόμη και αυτά τα «κουτσουρεμένα» κονδύλια δεν επιστρέφονται γενικά σε όλους τους καπνοπαραγωγούς, αλλά μόνο σε εκείνους που θα καταφέρουν να εισέλθουν σε κάποιο από τα προγράμματα Ανάπτυξης της Υπαίθρου και μόνο εάν είναι σε θέση να καλύψουν με ίδια κεφάλαια σημαντικό μέρος της επένδυσής τους. Ακόμη, σύμφωνα πάντα με την ίδια την ΠΑΣΕΓΕΣ, χιλιάδες από αυτούς, τουλάχιστον 14.000, δε θα τύχουν καμίας επιδότησης. Θα τα δεχτούν όλα αυτά οι φτωχομεσαίοι καπνοπαραγωγοί;

Λόγια που κρύβουν τα έργα

Να πάρουν θέση για το αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν κάλεσαν τις πολιτικές δυνάμεις οι 140 απολυμένοι των επιχειρήσεων «ΡΑΠΤΕΞ», «ΓΚΡΟΥΠ ΦΑΣΙΟΝ» και «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΕΓΟΥ ΑΕ» που προχτές προχώρησαν σε σύσκεψη. Οι εργαζόμενοι είναι άνεργοι εδώ και 8 μήνες, αφού οι εργοδότες τούς πέταξαν στο δρόμο χωρίς να τους αποζημιώσουν, ενώ τους οφείλουν και δεδουλευμένα και δώρα γιορτών και αδειών. Το συνολικό ποσό που οφείλεται σε κάθε εργαζόμενο κυμαίνεται από 10.000 μέχρι και 40.000 ευρώ.

Στην προχτεσινή σύσκεψη, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, που παραβρέθηκε, μετέφερε τη συνεπή και ολόπλευρη στήριξη του Κόμματος για το δικαίωμα των εργαζομένων στη σταθερή εργασία και την ουσιαστική προστασία των ανέργων. Ολα σχεδόν τα υπόλοιπα κόμματα επέλεξαν να περιφρονήσουν τους εργαζόμενους. Τι να πουν, άλλωστε, σε ανθρώπους που μένουν στο δρόμο εξαιτίας της πολιτικής που τα ίδια εφαρμόζουν; Τι να τους πουν και κυρίως πώς να κρύψουν ότι ενεργά έχουν στηρίξει το δικαίωμα των επιχειρηματιών να κλείνουν εργοστάσια και να απολύουν κόσμο όποτε θέλουν; Η στάση τους αυτή δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αυταπάτες ότι δήθεν νοιάζονται για τους εργαζόμενους, όπως προσπαθούν εδώ και χρόνια να πείσουν. Σ' αυτή την κατεύθυνση τα λόγια συμπαράστασης που μοίρασε ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Αστ. Ροντούλης, όχι μόνο δε «λένε» τίποτα στους εργάτες που συνεχίζουν επί πέντε εβδομάδες να αγωνίζονται με πολύμορφες κινητοποιήσεις, αλλά προκαλούν θυμό, αν αναλογιστεί κανείς ότι και ο ΛΑ.Ο.Σ. ανήκει στα κόμματα που αταλάντευτα υπηρετεί την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, δηλαδή το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων.

«Αφόρητη» πολιτική

Κυβέρνηση και διοίκηση της ΔΕΗ, σε απόλυτη αρμονία με τα συμφέροντα όλων των ιδιωτών παραγωγών, εισαγωγέων και εμπόρων ηλεκτρικής ενέργειας, προωθούν άμεσα τα νέα τιμολόγια, τα οποία θα αποτελέσουν το «όχημα» για την εκτίναξη της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος σε πρωτόγνωρα επίπεδα, επιβαρύνοντας υπέρμετρα τις λαϊκές οικογένειες. Από αυτή την άποψη οι δηλώσεις του Κ. Χατζηδάκη ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν νέες αυξήσεις στα τιμολόγια, δεν έχουν καμία πρακτική αξία, αφού η ...δέσμευση αφορά στους επόμενους λίγους μήνες.

Τα νέα τιμολόγια δεν είναι καθόλου «αθώα». Αντίθετα, αποτελούν ένα θεμελιώδες βήμα για την ολοκλήρωση της «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και αναγκαία συνθήκη προκειμένου τόσο οι μεγαλομέτοχοι της ΔΕΗ, όσο και των άλλων εταιρειών, να δουν τα κέρδη τους να εκτινάσσονται στα «ουράνια», εκεί που τα θέλουν δηλαδή. Λένε ότι το ένα μέρος των τιμολογίων αυτών θα είναι κοινό για όλες τις εταιρείες. Αυτό το «μονοπωλιακό» σκέλος θα διαμορφώνεται «αντικειμενικά» και για τη διαμόρφωση και αύξησή του δε θα απαιτείται καμία κυβερνητική απόφαση. Στο άλλο μέρος του, στις χρεώσεις για την παραγωγή, την εμπορία, τις επενδύσεις - 13 δισ. ευρώ έχει προαναγγείλει η ΔΕΗ, πού θα τα βρει άραγε; - και το «εύλογο» κέρδος, θα αναπτυχθεί η κόντρα των ξένων και ντόπιων «παικτών» για την κυριαρχία στη νέα αυτή αγορά που επιβλήθηκε με το «στανιό» από το μεγάλο κεφάλαιο, την ΕΕ και τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Το τι προσδοκά η ΔΕΗ από τα νέα τιμολόγια δε χρειάζεται να το πούμε εμείς. Το λέει γλαφυρά και το επαναλαμβάνει σε πολλές περιστάσεις ο ίδιος ο επικεφαλής της, Τ. Αθανασόπουλος, σε όλους τους τόνους: «Τα τιμολόγια θα πρέπει να διαμορφώνονται έτσι ώστε να δημιουργούν κίνητρα για την πραγματοποίηση των μεγάλων ηλεκτροπαραγωγικών επενδύσεων που χρειάζεται η χώρα μας». Οταν, δε, υπάρχουν αντιδράσεις για τις ανατιμήσεις δηλώνει: «Οι αυξήσεις που ζητήσαμε, ομολογουμένως πολύ μεγάλες, είναι, δυστυχώς, οι μικρότερες που επιβάλλονται προκειμένου να εξασφαλίσουμε εκείνες τις επενδύσεις, τόσο στον τομέα της παραγωγής για την κάλυψη της επάρκειας, όσο και στα δίκτυα Μεταφοράς και Διανομής». Και για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, υποστηρίζει ότι τα τιμολόγια της ΔΕΗ είναι τα χαμηλότερα στην ΕΕ των «27» και ότι η ΔΕΗ ζημιώνεται κατά 25%, και μάλιστα χωρίς να συμπεριληφθεί οποιοδήποτε κέρδος! Με αυτόν τον τρόπο έχει ήδη αποσαφηνιστεί το ελάχιστο ύψος του προωθούμενου χαρατσιού!

Ο προσανατολισμός της ΕΕ, των κυβερνώντων, των διοικούντων τη ΔΕΗ ΑΕ είναι μόνο ένας: Η πλήρης απελευθέρωση του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, με τρόπο τέτοιο ώστε από τα ισχύοντα τιμολόγια να μπορεί να εξασφαλίζεται κέρδος για το μεγάλο κεφάλαιο. Αυτή είναι και η ουσία της πολιτικής της απελευθέρωσης των αγορών, ως μίας από τις συνιστώσες της συνολικής πολιτικής στήριξης του κεφαλαίου και των πολυεθνικών: Είναι αφόρητη για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Γι' αυτό και πρέπει να ανατραπεί.


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ

Επικίνδυνες ... προφητείες

Γρηγοριάδης Κώστας

ΤΙ ΛΕΣ, ΒΡΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ! «Κίνδυνο να αποσταθεροποιηθεί η ελληνική δημοκρατία από ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές», διαπίστωσε ο αρμόδιος Κοινοτικός επίτροπος κ. Μπαρό...

Πάλι καλά, δηλαδή, που έχουμε την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία είναι ...στυλοβάτης της «ελληνικής δημοκρατίας». Την σέβεται, την εκτιμά και την υπολήπτεται!

Γι' αυτό, άλλωστε, έχει φροντίσει τα ελληνικά σύνορα να είναι ...«φλου», όταν πρόκειται για ΝΑΤΟικές δουλίτσες, να φακελώνονται οι Ελληνες, να εκδίδονται αθώοι στις ΗΠΑ, να αλωνίζουν οι μυστικές υπηρεσίες, να μη διασφαλίζεται το απόρρητο της επικοινωνίας και τόσα άλλα.

Δε φοβόμαστε τίποτε, λοιπόν. Οσο είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η «δημοκρατία μας» είναι εγγυημένη! (Αρκεί να μην αμφισβητούμε, φυσικά, τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Τότε πάει περίπατο.)

Οσο για τις «ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές» (λες και μπορούν να υπάρχουν και ελεγχόμενες!), υποθέτουμε ότι οφείλονται στο ότι διάφοροι λαοί είναι γενικώς ...μεταναστευτικοί.

Κάτι σαν αποδημητικά πουλιά, που έχουν μιαν έμφυτη τάση να μην τους αρέσει εκεί που μένουν και να θέλουν να αλλάζουν παραστάσεις χειμώνα - καλοκαίρι.

Προφανώς, όλοι αυτοί οι «επίτροποι» έχουν συνεχώς την εντύπωση πως όταν μιλάνε απευθύνονται σε ηλίθιους.

ΩΡΑΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ, ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ. Να έχουν, λέει, ευνοϊκή μεταχείριση όσοι δίνουν στοιχεία για τη διαφθορά, προκειμένου να καταπολεμηθεί το φαινόμενο, που τόσο απεχθάνονται...

Ερώτηση κρίσεως: Στους πληροφοριοδότες αυτούς που θα τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης περιλαμβάνεται και ο Τσουκάτος ή όχι;

ΑΜΕΣΩΣ, ΟΜΩΣ, ΝΑ ΤΟΝ παρεξηγήσουμε τον πρωθυπουργό μας, Κ. Καραμανλή, που ζήτησε διαχωρισμό των κλάδων υγείας και ασφάλισης στο ΙΚΑ...

Τι καχυποψία κι αυτή, να θεωρήσουμε ότι προσπαθεί να περικόψει ασφαλιστικά δικαιώματα και να περιορίσει τις δαπάνες για την υγεία. Λες και έχει κάνει ποτέ τέτοιο πράγμα αυτή η κυβέρνηση.


Γρηγοριάδης Κώστας

Για καλό τα λέει. Για να μην μπερδευόμαστε...

«Πόλεμος» για το πετρέλαιο

Γρηγοριάδης Κώστας

Τον ακήρυχτο πόλεμο για τη μοιρασιά των πηγών ενέργειας στη Μέση Ανατολή και την κεντρική Ασία καταγράφουν τα τηλεγραφήματα των ειδησεογραφικών πρακτορείων τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Εχει λοιπόν την αυτονόητη σημασία του να καταγραφούν περιληπτικά οι τρεις πρόσφατες εξελίξεις στο μέτωπο αυτό. Πρώτον, η κατοχική ιρακινή κυβέρνηση εκχώρησε στη βρετανική πολυεθνική BP και την κινεζική εταιρεία CNPC το δεύτερο μεγαλύτερο πετρελαϊκό κοίτασμα του πλανήτη, το κοίτασμα της Ρουμάιλα, αλλά δεν τα βρήκε, λόγω προμήθειας, για τα άλλα έξι πετρελαϊκά κοιτάσματα και τα δύο κοιτάσματα φυσικού αερίου της πολύπαθης αυτής χώρας.

Δεύτερον, πρόσβαση στα αχανή αποθέματα αργού πετρελαίου στο δυτικό Καζακστάν εξασφάλισε χτες η Κίνα, καθώς ανακοινώθηκε ότι ολοκληρώθηκε επιτυχώς η επέκταση του πετρελαιαγωγού μεταξύ των δύο χωρών. Το πρώτο τμήμα του αγωγού από το κεντρικό Καζακστάν μέχρι το Σινκιάνγκ στη δυτική Κίνα ολοκληρώθηκε το 2006. Η τελευταία διασύνδεση επεκτείνει τον αγωγό μέχρι τα πετρελαϊκά κοιτάσματα του Καζακστάν στην Κασπία.

Τρίτον, η ρωσική «Γκάζπρομ» και η αζέρικη εταιρεία ενέργειας «Socar» υπέγραψαν προχθές συμφωνία με την οποία η Ρωσία θα εκμεταλλεύεται ποσότητες φυσικού αερίου που προορίζονταν για την τροφοδοσία του, αμερικανικών συμφερόντων, αγωγού φυσικού αερίου «Nabuco». Η συμφωνία προβλέπει ότι το προσεχές έτος η «Γκάζπρομ» θα αγοράσει 500 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου... Μπορεί όλα αυτά να γίνονται αθόρυβα, αλλά το βέβαιο είναι ο λογαριασμός, που δεν αφορά μόνο την τιμή της βενζίνης, θα σταλεί στους λαούς τα επόμενα χρόνια...

Εκκωφαντική σιωπή

Τρεις μέρες «έκλεισαν» χτες από την ημέρα που το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά έστειλε επιστολή στην εφημερίδα «ΑΥΓΗ» απαντώντας στο άρθρο της, που δημοσίευσε στις 27 Ιουνίου με τίτλο: «Στη Ζώνη του λυκόφωτος». Στο συγκεκριμένο άρθρο η εν λόγω εφημερίδα καταφέρεται εναντίον του συνδικάτου, εμφανίζοντας ως ...δουλεμπόριο (!) την κατάκτησή του να υποχρεώνει τους εργοδότες το 30% των προσλήψεων να γίνεται από τη λίστα ανέργων που διατηρεί. Το άρθρο δημοσιεύτηκε και στηρίχθηκε, για τα όσα κυνικά και ξεδιάντροπα αναφέρει σε βάρος του συνδικάτου, στην επιστολή ενός εργαζόμενου, για τον οποίο έχει ληφθεί απόφαση για διαγραφή του επειδή χειροδίκησε αναίτια σε βάρος του προέδρου.

Στην επιστολή της η εργατική οργάνωση αναφέρει τι σημαίνει για τους μεταλλεργάτες αυτή η κατάκτηση, καθώς σημειώθηκε στην κατεύθυνση να διασφαλίζεται ένα μεροκάματο για όλους και κυρίως για τους μεγαλύτερους σε ηλικία. Επίσης, παραθέτει τις κατακτήσεις που έχουν καταγράψει μέχρι τώρα οι ταξικοί αγώνες των μεταλλεργατών, το διεκδικητικό πλαίσιο που παλεύουν αυτό το διάστημα συνεχίζοντας αποφασιστικά τη μάχη, και θέτει το ερώτημα προς την «ΑΥΓΗ»: «Σε όλους τους προηγούμενους μήνες (δε λέμε χρόνια) γιατί δε βρέθηκε λίγος χώρος για τους αγώνες μας σε μια εφημερίδα που θέλει να λέγεται της αριστεράς;». Προφανώς η μέχρι τώρα «εκκωφαντική» σιωπή της «ΑΥΓΗΣ» δίνει και την ...απάντηση.

Υποσχέσεις για τα αυτονόητα...

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή αρχίζουν οι υποσχέσεις ή ακόμα και διαβεβαιώσεις από την εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ότι τάχα το Σεπτέμβρη, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, θα είναι στη θέση τους όλα τα βιβλία για τους μαθητές και όλοι οι εκπαιδευτικοί. Υπόσχονται δηλαδή ...τα αυτονόητα, αυτά για τα οποία δε θα έπρεπε να γίνεται καν συζήτηση.

Κι όμως, ακόμα κι αυτές οι υποσχέσεις τους για τα αυτονόητα, κάθε χρόνο τελικά διαψεύδονται. Σημειώνονται περιπτώσεις (π.χ. μουσικά σχολεία κ.ά.) που καταγράφονται κενά εκπαιδευτικών μέχρι και το Γενάρη ή το Φλεβάρη!

Ετσι και φέτος, οι υποσχέσεις άρχισαν. Ο υφυπουργός Παιδείας, Α. Λυκουρέντζος, δήλωσε πριν λίγες μέρες από το Κιλκίς ότι «συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς το έργο αναβάθμισης των διοικητικών υποδομών της περιφέρειας (...) με στόχο την άμεση τοποθέτηση των εκπαιδευτικών σ' όλα τα σχολεία και την έγκαιρη αποστολή και διανομή των σχολικών βιβλίων». Αρχισε το δούλεμα, δηλαδή!

Πού ποντάρουν; Να τους πει μπράβο ο γονιός αν καταφέρουν να εξασφαλίσουν τα αυτονόητα (δασκάλους και βιβλία), να ρίξει δηλαδή τόσο χαμηλά τις απαιτήσεις του για την εκπαίδευση του παιδιού του... Γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές δεν πρέπει να συμβιβάζονται άλλο μ' αυτή την κατάσταση!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο δικός μας στόχος

Μπροστά στο ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων βουλευτικών εκλογών, οργιάζουν για μια ακόμα φορά η εκλογολογία και η διασπορά αποπροσανατολιστικών όσο και εκφοβιστικών διλημμάτων στο λαό, που αφορούν στην πιθανότητα ανάδειξης μιας αδύναμης κυβέρνησης, ή, ακόμα, και στο να προκύψει από την κάλπη ακυβερνησία, αν δεν υπάρχει σημαντική διαφορά ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κόμμα. Στη συζήτηση αυτή, η εργατική τάξη, το σύνολο των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, πρέπει να γυρίσουν την πλάτη. Είναι επιζήμια για τα συμφέροντά τους.

Σε μια περίοδο που εκδηλώνεται σφοδρή επίθεση στο σύνολο των λαϊκών δικαιωμάτων, που επιχειρείται με τον πλέον κυνικό τρόπο να μεταφερθούν ολοκληρωτικά τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες του λαού, το τελευταίο που πρέπει να τον απασχολεί είναι το αν και πότε θα γίνουν εκλογές. Αυτό που πρέπει να τον απασχολεί είναι η οργάνωση και η ανάπτυξη της πάλης του εναντίον της εφαρμοζόμενης πολιτικής, για την παρεμπόδισή της. Η ανάπτυξη της ταξικής πάλης κατά της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της. Αυτή θα είναι και η καλύτερη απάντηση σε όσους κοπιάζουν να τον πείσουν να παραμείνει θεατής και να εξαντλήσει την παρέμβασή του την ώρα της κάλπης.

Ο λαός να μην επιτρέψει τον εγκλωβισμό του στην εκλογολογία. Να μην επιτρέψει να γίνει έρμαιο επικίνδυνων διλημμάτων. Να πυκνώσει τις γραμμές του ταξικού κινήματος και να υποδεχτεί την κάλπη με αγώνες, να ενταχθεί στο μεγάλο σχολείο της ταξικής πάλης, αποκτώντας συνείδηση της πραγματικότητας και εργαλεία για τη σωστή της ερμηνεία, δυνατότητα να βγάζει σωστά συμπεράσματα που σωστά θα τον προσανατολίζουν παντού και στην κάλπη. Να μη φοβηθεί το ενδεχόμενο μιας αδύναμης κυβέρνησης. Οι δυνατές κυβερνήσεις έστρεψαν με μένος την ισχύ τους εναντίον του, σαρώνοντας δικαιώματά του. Οσο πιο ανίσχυροι οι πολιτικοί εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τόσο πιο ισχυρός ο λαός, τόσο πιο ικανό το κίνημα να παρέμβει, να πιέσει, να αποσπάσει μέτρα προς όφελος των λαϊκών αναγκών.

Οχι μόνο, λοιπόν, να μη φοβηθεί, απεναντίας να επιδιώξει μια τέτοια εξέλιξη. Θα είναι προς όφελός του, αν επιτευχθεί ο πολιτικός στόχος για αδύναμη κυβέρνηση. Καταδίκη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, των κομμάτων που στηρίζουν το σύστημα και τον «ευρωμονόδρομο», αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ. Μια τέτοια επιλογή μπορεί να διαμορφώσει ελπιδοφόρες εξελίξεις. Κάθε άλλη είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα επιταχύνει αρνητικές για τα λαϊκά συμφέροντα εξελίξεις, επιτρέποντας την εφαρμογή μιας ακόμα πιο σκληρής πολιτικής την περίοδο της κρίσης, εξασφαλίζοντας στο μεγάλο κεφάλαιο ηττημένο το εργατικό κίνημα στην περίοδο της ανάκαμψης.

Οποτε κι αν στηθούν κάλπες, να βρουν την εργατική τάξη, ολόκληρο το λαό, με θετικό απολογισμό αγωνιστικής ταξικής δράσης. Ετσι και μόνο μπορούν να έχουν θετικό πρόσημο οι μετέπειτα εξελίξεις.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ