ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Ιούλη 2005
Σελ. /32
Παγκόσμιες Επενδύσεις: Κέρδη, επιδιώξεις και ανταγωνισμοί

Επενδυτικό ρεκόρ όλων των εποχών από τις ΗΠΑ. Χάνουν έδαφος Γερμανία και Γαλλία. Η Κίνα πρώτη στην απορρόφηση επενδύσεων

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μιαν αποκαλυπτική εικόνα για τις κινήσεις των κεφαλαίων, τις στρατηγικές των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς, δίνει η ετήσια έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), σχετικά με τις άμεσες εξωτερικές επενδύσεις σ' όλο τον κόσμο κατά το 2004.

Συγκεκριμένα, το 2004 οι χώρες - μέλη του ΟΟΣΑ έκαναν επενδύσεις στο εξωτερικό 667,8 δισ. δολαρίων, έναντι 592,8 δισ. δολαρίων το 2003. Αντιστοίχως, στις χώρες - μέλη του ΟΟΣΑ έγιναν, το 2004, άμεσες ξένες επενδύσεις 406,6 δισ. δολαρίων, έναντι 458,8 δισ. δολαρίων το 2003.

Στην πρώτη θέση, ως προς το ύψος των επενδύσεων στο εξωτερικό, βρίσκονται οι ΗΠΑ με επενδύσεις 252 δισ. δολαρίων, έναντι 141 δισ. δολαρίων το 2003. Το ποσό των αμερικανικών επενδύσεων το 2004 είναι ρεκόρ όλων των εποχών και δείχνει τη διαρκή, επιθετική επέκταση των αμερικανικών μονοπωλίων, τα οποία κινούνται «για να αποκτήσουν εταιρικά πλεονεκτήματα στο εξωτερικό», όπως σημειώνεται στην έκθεση του ΟΟΣΑ.

Η γενική κίνηση των επενδύσεων επιβεβαιώνει ότι οι πολυεθνικές ενισχύουν τις θέσεις τους σε χώρες με «χαμηλό κόστος», δηλαδή χώρες με χαμηλούς μισθούς και ιδιαίτερες «διευκολύνσεις» από τις κυβερνήσεις τους στους επενδυτές.

Η Κίνα παρέμεινε και το 2004 ο μεγαλύτερος αποδέκτης άμεσων ξένων επενδύσεων. Συγκεκριμένα, την περασμένη χρονιά, πραγματοποιήθηκαν στην Κίνα επενδύσεις 55 δισ. δολαρίων, έναντι 47 δισ. δολαρίων το 2003. Η Ινδία δέχτηκε το 2004 επενδύσεις 5,3 δισ. δολαρίων, έναντι 4,3 δισ. δολαρίων το 2003. Στην έκθεση του ΟΟΣΑ, τονίζεται ότι η Ινδία «σημειώνει σταθερή πρόοδο για την καθιέρωσή της ως ελκυστικός προορισμός για άμεσες ξένες επενδύσεις».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ειδικά οι μεγαλύτερες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, οι οποίες βρίσκονται σε εμφανώς υποδεέστερη θέση από τις ΗΠΑ, τόσο στις επενδύσεις στο εσωτερικό, τους, όσο και στις επενδύσεις που έκαναν στο εξωτερικό. Οι άμεσες εξωτερικές επενδύσεις στη Γαλλία έπεσαν δραματικά από τα 43 δισ. δολάρια το 2003, στα 24 δισ. δολάρια το 2004!

Στη Γερμανία, η κατάσταση φαίνεται να είναι ακόμα πιο σοβαρή, αφού το 2004 οι ξένοι επενδυτές απέσυραν από τη χώρα επενδύσεις 38 δισ. δολαρίων...

Από τις εξελίξεις στη Γαλλία και τη Γερμανία, αλλά και άλλες μεγάλες χώρες της ΕΕ, προκύπτει μια σαφέστατη μετακίνηση κεφαλαίων προς χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, αλλά και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, με στόχο, φυσικά, το μεγαλύτερο μονοπωλιακό κέρδος. Ωστόσο, από τη σύγκριση των επενδυτικών επιδόσεών τους με τις αντίστοιχες των ΗΠΑ, προκύπτει ότι τα μερίδια των παγκόσμιων αγορών καταλαμβάνονται με ταχύτατους ρυθμούς από τα αμερικανικά κεφάλαια, οξύνοντας και τον ανταγωνισμό που εκδηλώνεται, όχι μόνο στον επενδυτικό τομέα, αλλά και στον εμπορικό.

Το «σύνδρομο» της Κίνας

«Σοκ» και «πανικό» προκάλεσε στην αμερικανική αγορά (αλλά και στο Κογκρέσο), η είδηση ότι η κινεζική πετρελαϊκή εταιρεία CNOOC υπέβαλε προσφορά για την εξαγορά της αμερικανικής «Unocal», έναντι 18,5 δισ. δολαρίων.

Πρόκειται για μιαν εξέλιξη μεγάλης σημασίας, που γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, αφού αφορά στην ενεργειακή και ειδικότερα την πετρελαϊκή αγορά, την ώρα που η τιμή του πετρελαίου κινείται σταθερά στα επίπεδα των 60 δολαρίων το βαρέλι και οι φόβοι για αύξηση έως τα 100 δολάρια ξαναζωντανεύουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την εξαγορά της «Unocal» έχει δείξει ενδιαφέρον και η άλλη μεγάλη αμερικανική πετρελαϊκή εταιρία «Chevron- Texaco», προσφέροντας 16,6 δισ. δολάρια.

Το ενδιαφέρον της Κίνας για την εξαγορά της «Unocal» είναι εύλογο, αφού η κινεζική οικονομία βρίσκεται σε στάδιο δυναμικής ανάπτυξης και οι ανάγκες σε πετρέλαιο είναι τεράστιες. Παράλληλα, όσο θα εξαρτάται από τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες («Shell», BP, «Texaco», «Mobil», κ.ά.), τόσο θα μεγαλώνει η οικονομική της αιμορραγία για την εξασφάλιση του «μαύρου χρυσού».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Unocal» λειτουργεί ή συμμετέχει σήμερα σε δραστηριότητες παραγωγής και εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου σε Ταϊλάνδη, Ινδονησία, Βιρμανία, Μπανγκλαντές, Ολλανδία, Αζερμπαϊτζάν, Κονγκό, Βραζιλία και στον Κόλπο του Μεξικού. Επομένως, η απόκτησή της, δίνει στην Κίνα τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης σ' αυτά τα κοιτάσματα.

Ομως, το θέμα, πέρα από τις αυτονόητες οικονομικές επιπτώσεις του, έχει και σοβαρές πολιτικές παρενέργειες. Ηδη, πολλοί γερουσιαστές έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση Μπους να εμποδίσει την εξαγορά της «Unocal» για λόγους «εθνικής ασφαλείας». Βεβαίως, εννοούν τα μονοπωλιακά κέρδη των αμερικανικών πετρελαϊκών εταιριών.

«ΤΡΕΧΕΙ» Η ΙΝΔΙΑ: Με ρυθμό 7% αναπτύχθηκε η οικονομία της Ινδίας το πρώτο τρίμηνο του 2005, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, ο υψηλός ρυθμός οφείλεται στη δημιουργία νέων βιομηχανιών και στην αύξηση των δαπανών της κυβέρνησης για την κατασκευή δρόμων, σιδηροδρόμων και αρδευτικών έργων. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι χρειάζεται να προσελκύσει ακόμη 150 δισ. δολ. την επόμενη δεκαετία για την κατασκευή έργων υποδομής.

«ΖΕΣΤΑΙΝΟΝΤΑΙ» ΟΙ ΗΠΑ: Ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας ανήλθε στο 3,8% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2005, χάρη στη δυναμική του κατασκευαστικού τομέα και στην αύξηση των εξαγωγών. Το γεγονός ενισχύει τις προσδοκίες για νέα αύξηση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αυτήν τη βδομάδα. Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν, πάντως, ότι το ΑΕΠ θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμό γύρω στο 3,5% κατά τα επόμενα τρίμηνα του έτους, παρά τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις υψηλές τιμές των καυσίμων.

«ΠΑΓΩΝΕΙ» Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Οπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη, οι λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία σημείωσαν τον Ιούνη τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση των τελευταίων 22 ετών. Πολλές βρετανικές εφημερίδες εκτιμούν ότι αυτή η εξέλιξη προοιωνίζεται την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας. Παράλληλα, εντάθηκε η φημολογία περί επικείμενης μείωσης των επιτοκίων, με απώτερο στόχο την αναζωπύρωση της κατανάλωσης. Στο μεταξύ, η βρετανική Στατιστική Υπηρεσία αναθεώρησε προς τα κάτω τις αρχικές της εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της χώρας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ