ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Αλληλεγγύη στον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα των λαών

Συμμετοχή και έμπρακτη αλληλεγγύη από την ΕΕΔΔΑ

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το 16ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών (ΠΦΝΦ), περίπου ένα μήνα πριν την έναρξη των κεντρικών εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθούν στις 7-15 Αυγούστου, στο Καράκας της Βενεζουέλας. Η Διεθνής Οργανωτική Επιτροπή (ΔΟΕ) έχει ήδη εγκατασταθεί σε ειδικό κτίριο, στη βενεζουελάνικη πρωτεύουσα, από όπου μαζί με την Εθνική Προπαρασκευαστική Επιτροπή (ΕΠΕ) της χώρας συντονίζει τις απαραίτητες εργασίες και βρίσκεται σε επαφή με τις πάνω από 70 ΕΠΕ που λειτουργούν σε όλες τις ηπείρους.

Ως κορυφαίος θεσμός του διεθνούς αντιιμπεριαλιστικού κινήματος της νεολαίας, το Παγκόσμιο Φεστιβάλ στην πολυετή πορεία του μετέφερε πάντα μήνυμα αλληλεγγύης στους λαούς που αντιστέκονται και αντιπαλεύουν τον ιμπεριαλισμό. Η διεξαγωγή του φέτος στη Βενεζουέλα, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να φτάσει το μήνυμα της διεθνιστικής αλληλεγγύης των νέων και των εργαζομένων του κόσμου, πρώτα και κύρια στον ίδιο το λαό που θα φιλοξενήσει τους περίπου 15.000 αντιπροσώπους οι οποίοι αναμένεται να αφιχθούν στην πατρίδα του Σιμόν Μπολιβάρ. Να εκφραστεί η αλληλεγγύη στο λαό της Βενεζουέλας, που τα τελευταία χρόνια μάχεται με πείσμα υπέρ της εθνικής του κυριαρχίας και ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, υπέρ της κοινωνικής του προκοπής και ενάντια στις δυνάμεις της ντόπιας αλλά και της διεθνούς αντίδρασης.

«Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι φέτος, το Παγκόσμιο Φεστιβάλ διεξάγεται στη Βενεζουέλα. Θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του κινήματος αλληλεγγύης που τόσο ανάγκη έχει ο λαός της Βενεζουέλας και γενικότερα οι λαοί της Λατινικής Αμερικής. Θα δώσει νέα ώθηση στο μαζικό κίνημα όλης της Λατινικής Αμερικής και θα βοηθήσει τη νεολαία να κατανοήσει την πολυπλοκότητα των διαδικασιών που συντελούνται σε όλην τη Λατινική Αμερική», επισημαίνει σχετικά στο «Ρ», η Δέσποινα Μάρκου, μέλος της Γραμματείας της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης και υπεύθυνη του Τμήματος Λατινικής Αμερικής.

Συνεπής στο ραντεβού των Παγκόσμιων Φεστιβάλ από την ίδρυσή της (το 1981) η ΕΕΔΔΑ συμμετέχει στις προετοιμασίες, από την πρώτη στιγμή που συγκροτήθηκε η ελληνική ΕΠΕ. Ηδη, όλα τα θέματα του Φεστιβάλ συζητούνται στα τμήματα της ΕΕΔΔΑ. Μέσα από αρθρογραφία στο περιοδικό της, τη «Διεθνή Αλληλεγγύη», αλλά και συμμετοχή σε εκδηλώσεις για το ΠΦΝΦ, η διεθνιστική οργάνωση επιδιώκει την καλύτερη δυνατή συμβολή για την προπαγάνδιση των εκδηλώσεων αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις στη Βενεζουέλα.

«Σήμερα, στη Λατινική Αμερική σημειώνονται μια σειρά περισσότερο ή λιγότερο θετικές εξελίξεις, που δημιουργούν τεράστια προβλήματα στον ιμπεριαλισμό, κυρίως των ΗΠΑ, ο οποίος δεν μπόρεσε να υλοποιήσει το κύριο σχέδιό του για την αμερικάνικη ήπειρο: να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου για όλη την Αμερική (ALCA)», υπογραμμίζει η Δ. Μάρκου. Ταυτόχρονα, πέρα από τις εξελίξεις σε Κούβα και Βενεζουέλα, ενδιαφέρον και μεγάλη σημασία παρουσιάζουν οι εξελίξεις σε Βραζιλία, Εκουαδόρ, Ουρουγουάη, καθώς επίσης σε Βολιβία, Αργεντινή, σε κράτη της Κεντρικής Αμερικής.

Εμπρακτη αλληλεγγύη

Με αφορμή το 16ο ΠΦΝΦ, η ΕΕΔΔΑ προχωρά στη διοργάνωση μιας μπριγάδας εθελοντικής εργασίας. Ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν λειτουργήσει και στο παρελθόν. Οπως το διάστημα 1984-1990, όταν σταθερά έφταναν κάθε χρόνο στη Νικαράγουα Ελληνες μπριγαδίστες για να δουλέψουν σε φυτείες καφέ, στηρίζοντας τον αγώνα που έδινε ο λαός της χώρας υπό την κυβέρνηση των Σαντινίστας.

«Το ΠΦΝΦ δίνει την ευκαιρία και στην ΕΕΔΔΑ όχι μόνο να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις του, αλλά και να υλοποιήσει την αποστολή μιας μπριγάδας εθελοντικής εργασίας, που μετά το 16ο ΠΦΝΦ θα παραμείνει στη Βενεζουέλα για άλλες δέκα πέντε μέρες». Οι μπριγαδίστες θα βοηθήσουν στην ανέγερση ενός «μπολιβαριανού σχολείου», στο δήμο Ουπάτα. Πρόκειται για έναν από τους πιο φτωχούς δήμους της χώρας που, μέχρι τις δημοτικές εκλογές της 31ης Οκτωβρίου του 2004 «ανήκε» στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, ενώ τώρα επικρατούν οι δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση του Τσάβες και συγκεκριμένα το Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας.

Τα μπολιβαριανά σχολεία είναι ολοήμερα σχολεία, η ίδρυση των οποίων εντάσσεται στην καμπάνια της κυβέρνησης Τσάβες για την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού. Τα παιδιά, πέρα από την παρακολούθηση του εκπαιδευτικού προγράμματος, μελετούν, συμμετέχουν σε άλλες πολιτιστικές και δημιουργικές δραστηριότητες, παίζουν, για όλη τη μέρα και όσο οι γονείς τους εργάζονται. Τρία πλήρη γεύματα είναι εξασφαλισμένα γι' αυτά, εντελώς δωρεάν.

«Είναι η πρώτη μπριγάδα που φεύγει για τη Βενεζουέλα και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε την επόμενη χρονιά, όσο ο λαός της Βενεζουέλας χρειάζεται την έμπρακτη αλληλεγγύη μας».

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Ροναλντίνιο, θεέ, πάρ' τους τα σώβρακα!

Τι κρίμα, να ξυπνάς το πρωί και να βλέπεις, ότι τα πράγματα είναι όπως τα άφησες πριν κοιμηθείς! Ολη αυτή η ευτυχία, που έζησες, δεν ήταν παρά ένα όνειρο! Ενα όνειρο, που δε δημιούργησες εσύ αλλά ο ...Μορφέας! Ο μεγάλος Ροναλντίνιο, στη ζωή, αποδείχτηκε φούσκα! Αντί να μπει στο γήπεδο - Ελλάδα, στο «τένις κλαμπ» της Πολιτείας, και να ζωγραφίσει, όπως έκανε στο όνειρό μου, ο τύπος έπαιξε κατενάτσιο. Εριξε τρία - τέσσερα χαμόγελα, υπέγραψε μερικά αυτόγραφα, πήρε τα 300.000 ευρώ και χάθηκε...

Στον ύπνο μου, όμως, ο μπαγάσας σχεδίαζε! Μόλις έφτασε στο αεροδρόμιο μου έκλεισε πονηρά το μάτι. «Οπα», είπα, «εδώ θα γίνει πανηγύρι»! Πράγματι, στον ύπνο μου πάντα, γυρίζει σε όλη αυτή τη σκυμμένη ουρά, σε όλες αυτές τις ιδρωμένες μασχάλες, αυτά τα αχαμνά ανθρωπάκια, που πήγαν να τον προϋπαντήσουν, σαν να ήταν, τουλάχιστον ο Κωνσταντίνος και η Αννα - Μαρία μαζί, και διατάζει αυστηρά: «Τον Αλογοσκούφη»! «Μα»!.. «Φεύγω»!

Σκέφτεστε να έφευγε ο Ροναλντίνιο; Τι ντροπή και τι απώλεια, για τη χώρα! Θα μας είχαν χεσμένους, ακόμα, και οι Τούρκοι και θα σταμάταγαν τις παραβιάσεις. Θα μας έκοβαν το «πρωινό στο κρεβάτι» οι Βρυξέλλες. Στο αεροδρόμιο, λοιπόν, ο Αλογοσκούφης. «Μόνον του, τον φέρατε; Πού είναι ο Παναγιωτόπουλος»; Στο αεροδρόμιο και ο Παναγιωτόπουλος! «Ο Εβερτ; Πού είναι ο Εβερτ»; Να και ο Εβερτ. «Τον Παπανδρέου, παρακαλώ». «Ο Παπανδρέου είναι σοσιαλιστής»... «Φέρτε τον»! Στο αεροδρόμιο και ο Παπανδρέου. «Πάμε, τώρα, κύριε Ροναλντίνιο»; «Τον Καραμανλή και άλλους έξι, για να συμπληρωθεί ενδεκάδα»! φωνάζει. «Να φέρουμε και αναπληρωματικούς, ο Καραμανλής, δε γίνεται, είναι ο πρωθυπουργός»! «Φεύγω»!

Σκέφτεστε να έφευγε ο Ροναλντίνιο; Πώς θα έβγαζαν φωτογραφία όλες αυτές οι περιπτώσεις, που στήθηκαν δίπλα του περήφανα, όπως θα στήνονταν κάποιος αν του έκανε τη χάρη να φωτογραφεί μαζί του ο ...Πάπας (ο παλιός, γιατί ο καινούριος δεν «έπιασε»). Ολοι αυτοί που φόρεσαν τα καλά τους και κρεμάστηκαν από τα χείλη του. Στο αεροδρόμιο και ο Καραμανλής. Και πίσω του όλη η ομάδα. Γιακουμάτος, Φλωρίδης, Ρουσόπουλος, Πρωτόπαπας, Μάνος, Μητσοτάκης, Ρέππας, Δούκας. «Στα πούλμαν», φωνάζει ο Ροναλντίνιο, κλείνοντας πάλι το μάτι, πιο πονηρά -και πιο καθοριστικά - αυτή τη φορά.

Η επιθυμία του, είναι διαταγή! Πώς θα γινόταν αλλιώς; Ο Ροναλντίνιο είναι θεός! Θεός που κοστίζει. Στα πούλμαν, λοιπόν. Μπαίνει αυτός στο πρώτο, και στο άλλο που ακολουθούσε, η «άλλη» ομάδα. Κόρνες, κακό, βεγγαλικά και μέσα από πανό, υποδοχές και συνθήματα, φτάνουν στο Ολυμπιακό Στάδιο. Εκεί κατεβαίνουν. Ολοι μαζί γονατίζουν ευλαβικά μπροστά στη στέγη του Καλατράβα. Στη συνέχεια, σε πομπή, μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο. Το τέρμα προς το Μαρούσι πέφτει στην ελληνική ομάδα. Το άλλο προς τη δύση στον Ροναλντίνιο. Διαιτητής ο γνωστός Κολίνα.

Με τον «ντριιι», της σφυρίχτρας, πού σε πονάει και πού σε σφάζει. Τσαλίμια, τακουνάκια, κεφαλιές, προσποιήσεις. Μόνος αυτός, ένδεκα οι άλλοι. Και η μπάλα, να μη φεύγει από τα πόδια του. «Παίξτε μπάλα, ρε», να φωνάζει. Και εκείνοι να τρέχουν. Πότε από εκεί και πότε από εδώ. Η μπάλα, όμως, να μη τους κάθεται. Κυρίαρχος αυτός στο παιχνίδι. Σταμάτημα με το στήθος, η μπάλα στο γόνατο, από εκεί στο χορτάρι, σουτ και ...γκολ. Πριν συμπληρωθεί το ημίχρονο η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση, χάνει με 6-0! Ιδανικό σκορ, για διαπραγματεύσεις στα αποδυτήρια...

«Κύριε Ροναλντίνιο να τα κάνουμε 600». «Δεν άκουσα το νούμερο»; «Είπαμε Εννιακόσια». «Δυο διακόσια, άκουσα καλά»; «Είπαμε, τρία»! Τα τρία γίνανε, έξι, τα έξι δώδεκα. Στα είκοσι εκατομμύρια ευρώ ακούστηκε ο Κολίνα. «Ολοι στη σέντρα»!

Στο δεύτερο ημίχρονο έγινε της ...πανωλεθρίας! Το σκορ ανέβαινε, όπως ο τιμάριθμος. Στήθος, γόνατο, κουντεπιέ, γκολ. Και το αντίστροφο. Κουτεπιέ, γόνατο, κεφαλιά γκολ! Και, σε κάθε γκολ, ο θεός να δείχνει στους φιλάθλους τη φανέλα. Τη φανέλα, που με το σφύριγμα της λήξης, πέταξε ...με σημασία - στην εξέδρα.

Στην απονομή του κυπέλλου, μου έκλεισε, για μια ακόμα φορά, το μάτι. «Εσείς, λέτε, δεν παίζονται», μου είπε. «Αυτοί, ρε, μόνον σε σικέ αγώνες κερδίζουν. Αμα τους παίξετε στα ίσα, θα παραδοθούν, δεν τους είδες; Μοιράστε πάσα, αλληλοκαλυφτείτε, συγκεντρωθείτε στον αγώνα, πιστέψτε στη νίκη, παίξτε για τη φανέλα και θα το βάλουν στα πόδια. Σας το λέει ο Ροναλντίνιο».


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ

Για συμμετοχές στην μπριγάδα

Οι ενδιαφερόμενοι για την μπριγάδα εθελοντικής εργασίας που οργανώνει η ΕΕΔΔΑ, μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 210.3813.052 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση eedda@otenet.gr. Οι μπριγαδίστες θα φιλοξενηθούν σε σπίτια Βενεζουελανών. Στο διάστημα της παραμονής τους στη Βενεζουέλα, θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν με μαζικές οργανώσεις και φορείς της χώρας, να συζητήσουν με στελέχη της κυβέρνησης κλπ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ