Κυριακή 3 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το «σύνδρομο» της Κίνας

«Σοκ» και «πανικό» προκάλεσε στην αμερικανική αγορά (αλλά και στο Κογκρέσο), η είδηση ότι η κινεζική πετρελαϊκή εταιρεία CNOOC υπέβαλε προσφορά για την εξαγορά της αμερικανικής «Unocal», έναντι 18,5 δισ. δολαρίων.

Πρόκειται για μιαν εξέλιξη μεγάλης σημασίας, που γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, αφού αφορά στην ενεργειακή και ειδικότερα την πετρελαϊκή αγορά, την ώρα που η τιμή του πετρελαίου κινείται σταθερά στα επίπεδα των 60 δολαρίων το βαρέλι και οι φόβοι για αύξηση έως τα 100 δολάρια ξαναζωντανεύουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την εξαγορά της «Unocal» έχει δείξει ενδιαφέρον και η άλλη μεγάλη αμερικανική πετρελαϊκή εταιρία «Chevron- Texaco», προσφέροντας 16,6 δισ. δολάρια.

Το ενδιαφέρον της Κίνας για την εξαγορά της «Unocal» είναι εύλογο, αφού η κινεζική οικονομία βρίσκεται σε στάδιο δυναμικής ανάπτυξης και οι ανάγκες σε πετρέλαιο είναι τεράστιες. Παράλληλα, όσο θα εξαρτάται από τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες («Shell», BP, «Texaco», «Mobil», κ.ά.), τόσο θα μεγαλώνει η οικονομική της αιμορραγία για την εξασφάλιση του «μαύρου χρυσού».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Unocal» λειτουργεί ή συμμετέχει σήμερα σε δραστηριότητες παραγωγής και εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου σε Ταϊλάνδη, Ινδονησία, Βιρμανία, Μπανγκλαντές, Ολλανδία, Αζερμπαϊτζάν, Κονγκό, Βραζιλία και στον Κόλπο του Μεξικού. Επομένως, η απόκτησή της, δίνει στην Κίνα τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης σ' αυτά τα κοιτάσματα.

Ομως, το θέμα, πέρα από τις αυτονόητες οικονομικές επιπτώσεις του, έχει και σοβαρές πολιτικές παρενέργειες. Ηδη, πολλοί γερουσιαστές έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση Μπους να εμποδίσει την εξαγορά της «Unocal» για λόγους «εθνικής ασφαλείας». Βεβαίως, εννοούν τα μονοπωλιακά κέρδη των αμερικανικών πετρελαϊκών εταιριών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ