ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Μάη 2023
Σελ. /24
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Μπροστά είναι τα... χειρότερα

Eurokinissi

Τα χειρότερα ετοιμάζει για τον λαό και η ΝΔ, για την επομένη των εκλογών, με βάση το κοινό αντιλαϊκό πρόγραμμα και την πρεμούρα της να το εφαρμόσει για την ανάπτυξη του κεφαλαίου.

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε σε χτεσινή του συνέντευξη ο πρωθυπουργός, όπου αναγκασμένος από την πραγματικότητα παραδέχτηκε μεν ότι «οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας πιέζονται», το απέδωσε ωστόσο στον «εισαγόμενο πληθωρισμό», αποσιωπώντας στρατηγικές επιλογές του ντόπιου κεφαλαίου, όπως η πανάκριβη «πράσινη μετάβαση». Παρέπεμψε σε μέτρα που δεν καλύπτουν καν τις απώλειες πόσο μάλλον τις ανάγκες και τα πληρώνει ο λαός από την άλλη τσέπη, όπως «μια σειρά από έκτακτα βοηθήματα», τα οποία επιπλέον κόβονται και μαχαίρι το επόμενο διάστημα, ενώ ακόμα πιο προκλητικός, στη λογική του «ζήσε Μάη μου...» ισχυρίστηκε ότι όσες «αυξήσεις» - κοροϊδία έδωσε σε μισθούς και συντάξεις είναι «μόνιμες», η δε «"έκρηξη" των τιμών κάποια στιγμή θα υποχωρήσει». Κι αυτό όταν μπροστά βρίσκονται και νέα «πράσινα» χαράτσια που θα εκτοξεύσουν τις τιμές, νέα βάρη από το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης και νέες περικοπές για τα ματωμένα πλεονάσματα του Συμφώνου Σταθερότητας, που θα μειώσουν κι άλλο το πραγματικό εισόδημα.

Εξάλλου, όσον αφορά την έκθεση του ΟΟΣΑ που αποτυπώνει ότι ο μέσος πραγματικός μισθός μειώθηκε κατά 7,4% στην Ελλάδα το 2022, αφού η ονομαστική αύξηση του μέσου μεικτού μισθού ήταν μόλις 1,5% και ο επίσημος ετήσιος πληθωρισμός «έτρεξε» με 9,7%, έσπευσε να το «αμφισβητήσει» λέγοντας ότι τα στοιχεία του Οργανισμού «δεν είναι ακριβή».

Σε κάθε περίπτωση, και συνεχίζοντας το δούλεμα, ο Μητσοτάκης έβαλε χτες «κεντρικό στόχο του προγράμματός μας, την επόμενη τετραετία, την αύξηση των μέσων μισθών κατά 25%», μέσα από «περισσότερες επενδύσεις και μείωση της ανεργίας», όταν προκειμένου να προσελκυστούν τέτοιοι όμιλοι, τους διασφαλίζονται μια σειρά από προνόμια, όπως χαμηλοί μισθοί και ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα.

Αλλωστε, το γεγονός ότι από την καπιταλιστική ανάπτυξη δεν ωφελείται σε τίποτα ο λαός το επιβεβαίωσε ο ίδιος, όταν για να εξηγήσει την κατακόρυφη αύξηση στα ενοίκια είπε: «Η γενεσιουργός αιτία του προβλήματος ποια είναι; Οτι επειδή η οικονομία πάει καλά και οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται, αυξάνονται και τα ενοίκια»! Δηλαδή, ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει έναν μισθό στο νοίκι και στη δόση του δανείου για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους τράπεζες, funds, όμιλοι του real estate κ.ο.κ.

Η υποκρισία χτύπησε ταβάνι και σε άλλο σημείο της συνέντευξης, όταν έφερε για παράδειγμα τον Τουρισμό λέγοντας ότι αυξήθηκαν εκεί οι μισθοί, ενώ ακόμα και ο ίδιος παραδέχτηκε πως η κλαδική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων δεν έχει γίνει υποχρεωτική από την κυβέρνηση και διαπίστωσε ότι «οι άνθρωποι στον Τουρισμό έχουν δίκιο (...) για το γεγονός ότι, πράγματι, υπάρχουν σήμερα εργοδότες οι οποίοι εξακολουθούν και καταχρώνται της δύναμης την οποία έχουν, με αποτέλεσμα οι συνθήκες εργασίας στον Τουρισμό να μην είναι ικανοποιητικές». Γι' αυτό προφανώς είπε τα 4 αυτά χρόνια να τους δώσει λίγη ακόμα δύναμη μέσα από τους αντεργατικούς νόμους που ψήφισε κι επιχείρησε να χτυπήσει το δικαίωμα των εργαζομένων να διεκδικούν, όπως με τους νόμους για τον περιορισμό της απεργίας.

Εξ ου και στην πορεία της διακυβέρνησής του «εμπλούτισε» το αντεργατικό πλαίσιο με εκτρώματα τύπου νόμου Χατζηδάκη, έβαλε τη βούλα στην απλήρωτη 10ωρη δουλειά και την εκτίναξη της «ευελιξίας», πήγε παραπέρα την ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης, κράτησε κάτω απ' τον πάτο τους μισθούς, πάντα για τις ανάγκες «ανάπτυξης» του κεφαλαίου, ενώ ακρίβεια και εμπορευματοποίηση σαρώνουν το λαϊκό εισόδημα.

Στον ίδιο αντιλαϊκό καμβά αρνήθηκε χτες κάθε συζήτηση για μείωση του ΦΠΑ ή του ΕΦΚ με το σύνηθες επιχείρημα να του πει η αντιπολίτευση ποιον άλλο φόρο θα αυξήσει για να μπορέσει να αντισταθμίσει τη σημαντική απώλεια των εσόδων, έχοντας δεδομένο στην πολιτική που από κοινού υπηρετούν ότι ο λαός πάντα θα πληρώνει, από τη μια ή την άλλη τσέπη.

Επεκτείνοντάς το, στο πλαίσιο της γνωστής κοκορομαχίας για το ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τις τύχες της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως όσα προτείνει «δεν τολμά να τα κοστολογήσει», «είναι παντελώς ανεφάρμοστα», εξ ου και «τα μισά από αυτά τα οποία λέει, αν πήγαινε να τα κάνει, η χώρα θα χρεοκοπούσε σε ένα μήνα». Κι αυτά για μέτρα που δεν καλύπτουν τις παραμικρές απώλειες των εργαζομένων και θα τα πληρώνει ο λαός πολλαπλά από την άλλη τσέπη! Στο κλαρί ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ βγήκε και για τον νόμο Κατρούγκαλου λέγοντας ότι «τσάκισε τους συνταξιούχους, τους τσάκισε!», γι' αυτό και προφανώς εκείνος είπε να τον υλοποιήσει ως κυβέρνηση.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
«Παπατζιλίκια» με ψηφοθηρικά «συμβόλαια αλλαγής»

Τη βεβαιότητα ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχτεί πρώτο κόμμα στις εκλογές θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση με το ΚΙΝΑΛ, εξέφρασε ο Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στον «ΣΚΑΪ», προσθέτοντας πως αυτή η δυνατότητα δεν θα υπάρξει αν πρώτο κόμμα έρθει η ΝΔ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα παρουσιάζει το περιβόητο «Συμβόλαιο αλλαγής» με 11 δεσμεύσεις, συμπλήρωσε πως πάνω σ' αυτές θα καλέσει να ανοίξει μια συζήτηση για την προγραμματική σύγκλιση.

Σύγκλιση υπαρκτή ούτως ή άλλως στην κοινή στρατηγική που μοιράζονται τα κόμματα της αστικής διαχείρισης και που για πολλοστή φορά επιβεβαίωσε η συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι το πρόγραμμα του κόμματός του κινείται εντός των δημοσιονομικών ορίων και κοστίζει 5,5 δισ. σε ετήσια βάση, υπερασπίστηκε τα έργα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κομπάζοντας ότι «ανέλαβε να ξελασπώσει τη χώρα και να πλύνει τα άπλυτα δεκαετιών» και κατόρθωσε την επιστροφή στις αγορές, την αναβάθμιση κατά δύο επενδυτικές βαθμίδες και τη συγκέντρωση 37 δισ. στα δημόσια ταμεία, κατόρθωμα που ο λαός πλήρωσε και συνεχίζει να πληρώνει βαριά. Βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το θράσος και να «μοστράρει» τα 37 δισ. και να επικαλείται τους μνημονιακούς περιορισμούς που ήταν «μαχαίρι στο λαιμό». Μόνο που το αποτέλεσμα των μνημονίων ήταν τα 37 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία, που βγήκαν με αίμα από τον λαό και για τα οποία πανηγυρίζει!

Ο Αλ. Τσίπρας υποσχέθηκε διακομματικό έλεγχο για το πού πάνε τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης και επαναδιαπραγμάτευση των εξοπλιστικών προγραμμάτων προκειμένου να εξασφαλιστεί μερίδιο στην εγχώρια πολεμική βιομηχανία, τάχθηκε υπέρ της διατήρησης και επέκτασης του φράχτη στον Εβρο «αν κρίνουν οι αρμόδιοι ότι πρέπει», ενώ δεν απέκλεισε τη συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, θέτοντας ως προϋπόθεση τη Χάγη για τη διευθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. «Αν δεν λυθεί η διαφορά, δεν μπορεί να υπάρξει καμία συζήτηση συνεκμετάλλευσης» ανέφερε, επαναλαμβάνοντας ότι «κόκκινη γραμμή» της όποιας συμφωνίας είναι η εδαφική κυριαρχία και το δικαίωμα διατήρησης στρατού στα νησιά για την άμυνά τους.

Ως προς την αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, δήλωσε ότι είναι πεπερασμένη με βάση τις δεσμεύσεις της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και πως ενώ αν υπάρξουν θα αξιοποιηθούν, ωστόσο η Ελλάδα πρέπει να προσανατολιστεί στις ΑΠΕ, σε επενδύσεις σε καλώδια διασύνδεσης με Αφρική και Ισραήλ και στην ανάπτυξη των ενεργειακών κοινοτήτων.

Σε ό,τι αφορά την κινητικότητα στη «δεξιά πολυκατοικία», μίλησε για αναβρασμό και επέκρινε την κυβέρνηση για την απαγόρευση κομμάτων όπως του Εμφιετζόγλου και της Λατινοπούλου, λέγοντας ότι «εμείς έχουμε δέκα κόμματα στα αριστερά μας και ποτέ δεν σκεφτήκαμε να τα αποκλείσουμε για να ενισχυθούμε εμείς». Μίλησε ακόμα για περίεργες πιέσεις στο κόμμα Βελόπουλου, εκτιμώντας πως «δεν είναι φυσιολογική η αναταραχή αυτή», την οποία απέδωσε στην «πίεση της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη» που «θέλουν να διεμβολίσουν οτιδήποτε υπάρχει στα δεξιά τους».

ΣΥΡΙΖΟΠΑΣΟΚοι χειροκροτητές χρυσαυγίτη!

«Οι μόνοι τους ξαναχτύπησαν!». Ο λόγος για το Εργατικό Κέντρο Πύργου, όπου μετά την κοινή κάθοδο, πριν λίγους μήνες, των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - Χρυσής Αυγής στις αρχαιρεσίες του συνδικαλιστικού φορέα, τώρα πάλι, όλοι μαζί και αντάμα, «γιόρτασαν» προχτές Δευτέρα την Πρωτομαγιά!

Στις φωτογραφίες που τους αποθανάτισαν και τοπικά ΜΜΕ της Ηλείας, ήταν μαζί, σε μια άδεια από εργάτες αίθουσα, αγκαλιά νυν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (ο βουλευτής Διονύσης Καλαματιανός και η υποψήφια Βίκυ Βασιλοπούλου) και του ΠΑΣΟΚ (ο βουλευτής Μιχάλης Κατρίνης), με τον χρυσαυγίτη Παναγιώτη Σταθά, υποψήφιό της στον δήμο Πύργου, βγάζοντας λόγους.

Το τραγικό; Κάποια στιγμή και ενώ εξελίσσεται αυτή η ντροπή, που θέλουν όλοι αυτοί να λέγεται εκδήλωση για την Πρωτομαγιά, όλοι μαζί ακούνε προσεκτικά την ομιλία του ίδιου του χρυσαυγίτη Σταθά...

Ο τελευταίος είναι μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου και συνεχίζει να υπερασπίζεται την εγκληματική οργάνωση και τη φασιστική ιδεολογία. Δεν έφτανε που τον εξέλεξαν στη Διοίκηση του ΕΚ, τώρα κάνουν και όλοι μαζί εκδηλώσεις!

Θύμισε λίγο Βουλή και χειροκρότημα όλων μαζί σε Ζελένσκι και τον φίλο του ναζί... Αίσχος!

Το ξέπλυμα των φασιστών, στο οποίο έχει επιδοθεί για τα καλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και με τις πρόσφατες συναντήσεις του Τσίπρα με διάφορα ακροδεξιά - αντιΚΚΕ φυντάνια (πρόσφατα στο Μενίδι), που μαρτυράει και τις σάπιες ιδέες τους, θα πάρει απ' τον λαό απάντηση. Μόνοι τους και όλοι μας, όσο πιο ψηλά το ΚΚΕ για να τους τρομάξουμε!

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
«Κόπηκε» ο Κασιδιάρης, εγκρίθηκε ο πρώην επικεφαλής του κόμματος Κασιδιάρη

«Κόπηκε» με πλειοψηφία (9-1) από την Ολομέλεια του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου το «Εθνικό Κόμμα Ελληνες» του καταδικασμένου για εγκληματική οργάνωση ναζιστή Ηλία Κασιδιάρη και κατά συνέπεια δεν θα συμμετάσχει στις επικείμενες εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου. Αντίθετα, θα συμμετάσχει στις εκλογές το κόμμα ΕΑΝ, του πρώην αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Αναστάσιου Κανελλόπουλου και για μερικές μέρες επικεφαλής του κόμματος Κασιδιάρη.

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί το σκεπτικό της απόφασης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες για το σκεπτικό της απόφασης, το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη θεωρήθηκε ότι είναι συνέχεια της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, της οποίας έχουν καταδικαστεί στελέχη, ενώ μέλη της εντοπίστηκαν στα ψηφοδέλτια.

Με δήλωσή του ο Κασιδιάρης προανήγγειλε ότι σήμερα θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις και πως ήταν προετοιμασμένος γι' αυτό.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ