ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Μάη 2008
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΤΕ
Την ερχόμενη βδομάδα η παράδοση στους Γερμανούς

Στην τελική ευθεία τα επίσημα και παρασκηνιακά παζάρια κυβέρνησης - Γερμανών για τη συμφωνία με τους όρους παράδοσης του ΟΤΕ στον έλεγχο της «Ντόιτσε Τέλεκομ»

«Κομβικό σημείο» για το δεύτερο κύμα των ιδιωτικοποιήσεων, θεωρούν στην κυβέρνηση την οριστικοποίηση της συμφωνίας με την «Ντόιτσε Τέλεκομ» (ΝΤ), για την παράδοση του ΟΤΕ στους Γερμανούς. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση επείγεται να κλείσει την ερχόμενη βδομάδα τη συμφωνία με το γερμανικό κολοσσό. Στο πλαίσιο αυτό, οι εντολές της κυβέρνησης προς τους «συμβούλους» είναι να συνδιαμορφώσουν μέσα στο Σαββατοκύριακο, μαζί με τους «συμβούλους» των Γερμανών, το τελικό κείμενο της συμφωνίας. Κυβερνητικός στόχος είναι να υπάρξει η τελική συμφωνία έως την ερχόμενη Τρίτη, ώστε στη συνέχεια - και μέσα στην επόμενη βδομάδα - να έχει λάβει και την οριστική έγκριση από την Κυβερνητική Επιτροπή.

Από όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους Γερμανούς στο θέμα των αρμοδιοτήτων που θα έχει ο διορισμένος από την ΝΤ διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, καθώς και στο τίμημα που θα εισπράξει το Δημόσιο για την εκχώρηση του 3% του ΟΤΕ στο γερμανικό τηλεπικοινωνιακό κολοσσό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει, ουσιαστικά, συμφωνήσει να έχουν την απόλυτη κυριαρχία οι Γερμανοί στον ΟΤΕ. Απλά, για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, επιχειρεί να πείσει την κοινή γνώμη ότι με τη συμφωνία, που είναι έτοιμη να υπογράψει, εξασφαλίζει δήθεν στο ελληνικό Δημόσιο δικαιώματα βέτο σε θέματα στρατηγικής, συγχωνεύσεων, εξαγορών, πωλήσεων, εθνικής ασφάλειας κλπ.

Η ουσία, πάντως, είναι ότι, ανεξάρτητα από τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, οι Γερμανοί καθίστανται πλέον επικυρίαρχοι και στο νευραλγικό τομέα των ελληνικών τηλεπικοινωνιών, μετά τις αερομεταφορές, τις οποίες ελέγχουν μέσω του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, ο οποίος είναι ο πρώτος αερολιμένας της χώρας.

Με αφορμή τις εξελίξεις για την παράδοση του δημόσιου μάνατζμεντ του ΟΤΕ στην ΝΤ, η ΟΜΕ - ΟΤΕ κήρυξε 48ωρη απεργία στις 6 και 7 Μάη και συγκέντρωση την ερχόμενη Τρίτη, στη 1 μ.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος. Οι ταξικές δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην απεργία με προοπτική την κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων.

ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ
Σε δέκα μέρες η θέση της ΔΕΗ

Το «δώρο» της κυβέρνησης στον όμιλο Μυτιληναίου και στους Ισπανούς συνεταίρους του, με την ικανοποίηση του αιτήματος ώστε η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην «Αλουμίνιον της Ελλάδας» να πουλά το ηλεκτρικό ρεύμα στο σύστημα (στις υψηλές τιμές χονδρικής) - ενώ παράλληλα θα αγοράζει φτηνά για την κάλυψη των αναγκών της «Αλουμίνιον» - θα εξεταστεί από το ΔΣ της ΔΕΗ στις 13 του Μάη, οπότε και θα πάρει την τελική απόφαση για το ζήτημα.

Είχε προηγηθεί σκληρός δικαστικός αγώνας ο οποίος είχε σαν αποτέλεσμα να ακυρωθεί η ισχύς της αποικιακού χαρακτήρα σύμβασης, με την οποία η ΔΕΗ προμήθευε επί δεκαετίες ηλεκτρικό ρεύμα στην πρώην ΠΕΣΙΝΕ σε εξευτελιστικές τιμές. Παρ' όλα αυτά, σε επίπεδο ομίλου η πλευρά Μυτιληναίου βγαίνει και πάλι με σημαντικό κέρδος, ενώ η ΔΕΗ, ακόμη και εάν εφαρμόσει για την «Αλουμίνιον» το βιομηχανικό τιμολόγιο, θα υποστεί απώλειες δεκάδων εκατ. ευρώ σύμφωνα και με δικές της εκτιμήσεις. Η ΔΕΗ δεν έχει αποφασίσει ακόμη την αλλαγή της τιμολόγησης στο ηλεκτρικό ρεύμα που δίνει στην «Αλουμίνιον της Ελλάδος».

ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Νέο δάνειο 1,9 δισ. ευρώ

Στα ύψη συνεχίζει και για το 2008 ο κρατικός δανεισμός, ενώ το Δημόσιο θα καταβάλει και επιπλέον ποσά για την αποπληρωμή των τόκων εξαιτίας της ανόδου των επιτοκίων του ευρώ. Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών εξέδωσε 3ετές ομόλογο μέσω του οποίου δανείστηκε από τράπεζες και άλλους ρεντιέρηδες ακόμη 1,92 δισ. ευρώ. Το μέσο επιτόκιο που διαμορφώθηκε στη δημοπρασία εκτινάχτηκε σε 4,33%, από 3,76% στην αμέσως προηγούμενη αντίστοιχη, το Γενάρη του 2008.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αλλαγή σκυτάλης

Την πρόθεσή του να αποχωρήσει από τη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, μετά «λήξη της θητείας» του, ανακοίνωσε χτες ο Ν. Γκαργκάνας μετά από συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή. Η τοποθέτησή του στη διοίκηση της κεντρικής τράπεζας έγινε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ (2002) και θα συνεχιστεί μέχρι τις 14 Ιούνη, ημερομηνία που λήγει η θητεία του. Στο επόμενο διάστημα αναμένεται η ανακοίνωση του ονόματος του νέου διοικητή της ΤτΕ, η οποία αποτελεί μέλος του συστήματος των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Αυξάνει τα επιτόκια δανείων

Ακόμη πιο ακριβό γίνεται το χρήμα, για ορισμένες κατηγορίες δανειοληπτών της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας (ΕΤΕ) μετά τη χτεσινή απόφαση της διοίκησης της να αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,25 της μονάδας στους χρήστες της κάρτας μετρητών «MyCash» καθώς και όσους έχουν ενταχθεί στο δανειστικό πρόγραμμα «Αρσης Βαρών» ή έχουν χρεωστικό υπόλοιπο από δικαίωμα υπερανάληψης (overdraft). Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της ΕΤΕ, τα νέα αυξημένα επιτόκια, θα τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα 5 Μάη 2008.

Επίσης, έγινε γνωστό, ότι λόγω έλλειψης απαρτίας, αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για χτες πρώτη επαναληπτική γενική συνέλευση (επρόκειτο να συζητηθούν μεταξύ άλλων και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με έκδοση νέων μετοχών) και ορίστηκε ως ημερομηνία δεύτερης επαναληπτικής γενικής συνέλευσης η Πέμπτη 15 Μάη.

Κατασχέθηκαν 39 τόνοι ρύζι και φιστίκια

Στην κατάσχεση 39 τόνων ακατάλληλων τροφίμων (19 τόνων φιστικιών και 20 τόνων ρυζιού) προχώρησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες των νομαρχιών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με χτεσινές ανακοινώσεις:

 • Συνεργεία της Νομαρχίας Ανατ. Αττικής κατέσχεσαν 20 τόνους ακατάλληλου ρυζιού για κατανάλωση, λίγο πριν διοχετευτεί στην αγορά. Μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στις 29/4/08 στο Τελωνείο Λαυρίου, δέσμευσαν και απαγόρευσαν την εισαγωγή και διάθεση στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά 20 τόνων ρυζιού προέλευσης Μπαγκλαντές, επειδή περιείχαν έντομα.
 • Συνεργεία της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης απαγόρευσαν την εισαγωγή και διάθεση στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά φορτίου με 19 τόνους φιστικιών χωρίς κέλυφος, προέλευσης Κίνας, επειδή - σύμφωνα με την ανακοίνωση - προέκυψε ότι η περιεκτικότητα των φιστικιών σε αφλατοξίνες ήταν πάνω από τα επιτρεπτά όρια.
ΕΦΟΡΙΑ
Οι προθεσμίες για μισθωτούς - συνταξιούχους

Στο διάστημα 5 Μάη μέχρι και 2 Ιούνη λήγουν οι προθεσμίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων (εισοδήματα 2007) για τους μισθωτούς και συνταξιούχους.

Το πρόγραμμα της Εφορίας, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ, διαμορφώνεται, ως εξής:

 • Μέχρι 5 Μάη: σε 1
 • Μέχρι 7 Μάη: σε 2
 • Μέχρι 9 Μάη: σε 3
 • Μέχρι 13 Μάη: σε 4
 • Μέχρι 15 Μάη: σε 5
 • Μέχρι 19 Μάη: σε 6
 • Μέχρι 21 Μάη: σε 7
 • Μέχρι 23 Μάη: σε 8
 • Μέχρι 27 Μάη: σε 9
 • Μέχρι 29 Μάη: σε 10, 20, 30, 40 και 50
 • Μέχρι 2 Ιουνίου: σε 60, 70, 80, 90 και 00.
Οι εργαζόμενοι ν' αντιπαλέψουν την ιδιωτικοποίηση

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Με αφορμή τις συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τους υποψήφιους αγοραστές του ΟΤΕ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε χτεσινό σχόλιό του, σημειώνει:

«Είναι ανυπόστατοι και παραπλανητικοί οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων του "ευρωμονόδρομου", ότι μπορεί να υπάρξει συνδιοίκηση, ασφαλιστικές δικλείδες ή έλεγχος του δημοσίου στον ιδιωτικοποιημένο ΟΤΕ που να λειτουργεί υπέρ των λαϊκών συμφερόντων.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να απορρίψουν και να αντιπαλέψουν συνολικά την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ και την απελευθέρωση του τομέα των τηλεπικοινωνιών που προωθεί η ΕΕ με την υπογραφή των κυβερνήσεων και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Μόνο έτσι το "όχι" στο ξεπούλημα του ΟΤΕ θα έχει αντίκρισμα και αποτέλεσμα. Καμιά μετοχή του ΟΤΕ δεν πρέπει να βρίσκεται ούτε στο ελληνικό ούτε στο ξένο κεφάλαιο. Καμιά δράση του κεφαλαίου στις τηλεπικοινωνίες. Η πάλη για ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο φορέα στις τηλεπικοινωνίες αποτελεί τη μόνη απάντηση, τη μόνη λύση που συμφέρει όλους τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org