ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Μάη 2008
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
Με τους εργάτες του Σάο Πάολο

Στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο Γ. Μαυρίκος, γγ της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας

Στα εκατομμύρια των εργαζομένων που σε όλο τον κόσμο διαδήλωσαν προχτές για την 1η του Μάη, προστίθενται και οι συνάδελφοί τους από τη Βραζιλία, όπου οι πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις ήταν ιδιαίτερα μαζικές. Με τους εργάτες του Σάο Πάολο διαδήλωσε και ο γγ της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, ο οποίος χαιρέτισε τη μεγάλη συγκέντρωση της CUT - CGTB - FB (φωτ.) και την επιτυχημένη συγκέντρωση της CTB. Οι οργανωτές εκτιμούν ότι πάνω από 1.500.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στις διαδηλώσεις του Σάο Πάολο.

Μιλώντας στους εργαζόμενους, ο Γ. Μαυρίκος εξέφρασε την αλληλεγγύη της ΠΣΟ στους αγώνες των λαών της Λατινικής Αμερικής, έκανε έκκληση στους εργάτες να εναντιωθούν μέχρι τέλους στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, να διεκδικούν το δικαίωμά τους να αποφασίζουν οι ίδιοι για τις τύχες τους. Κατήγγειλε ακόμα τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, τους διεθνείς οργανισμούς και την ΕΕ για την υποκρισία τους απέναντι στη φτώχεια, αφού η πολιτική τους και η καπιταλιστική εκμετάλλευση είναι που γεννούν την πείνα και την εξαθλίωση για τους λαούς. Σημείωσε ότι σήμερα είναι πιο επίκαιρο παρά ποτέ το σύνθημα του Μαρξ «Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε» και κάλεσε σε ισχυροποίηση της ταξικής πάλης με στόχο την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Στον έλεγχο του κράτους η χαλυβουργία «Σιδόρ»

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Το τελεσίγραφο προς την ιταλο-αργεντίνικη διοίκηση της κοινοπραξίας «Ternium-Sidor» έληξε και ο Πρόεδρος Ούγο Τσάβες υπέγραψε το προεδρικό διάταγμα με το οποίο επανακτάται ο έλεγχος της μεγαλύτερης χαλυβουργίας της χώρας.

Την Κυριακή, κατά την εβδομαδιαία τηλεοπτική εκπομπή «Αλό Πρεζιντέντε», ο Τσάβες είχε χαρακτηρίσει «παρανοϊκό» το ποσό που ζητούσε η διοίκηση της «Ternium Sidor», τονίζοντας ότι ελεγκτές κατέγραψαν όλες τις εμπορικές δραστηριότητες της κοινοπραξίας και καθόρισαν την αξία της σε 800 εκατομμύρια δολάρια και όχι ανάμεσα στα 3,2 και 4,8 δισ. που δηλώνει η εταιρεία και απαιτεί ως ποσό αποζημίωσης για την εθνικοποίησή της. «Υπογράφουμε το νόμο επανάκτησης του ελέγχου της "Sidor"» δήλωσε ο Τσάβες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας ότι με το νόμο «δίνεται η εξουσία σε επιτροπή να αναλάβει τον έλεγχο και να τη θέσει στην υπηρεσία του λαού». Την ίδια στιγμή εργάτες, κατά τη διάρκεια της Εργατικής Πρωτομαγιάς, κατέλαβαν τις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας.

Εκτός της «Sidor», που η εθνικοποίησή της ικανοποίησε το πάγιο αίτημα του λαϊκού και εργατικού κινήματος και των χιλιάδων εργαζομένων της «Sidor» που αγωνίζονταν περισσότερο από ένα χρόνο, ο Τσάβες πρόσφατα προειδοποίησε ότι στα σχέδια της κυβέρνησης είναι και η εθνικοποίηση της μεγαλύτερης εταιρείας διανομής τροφίμων στη χώρα, της «Alimentos Polar». Ταυτόχρονα, προχτές, ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Εργασίας ο Ρομπέρτο Ερνάντεζ, στέλεχος του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο οποίος παλιότερα είχε αποχωρήσει από το ΚΚ Βενεζουέλας, όταν διαφώνησε για τη μη ένταξη των κομμουνιστών στο νέο κόμμα που ίδρυσε ο Πρόεδρος Τσάβες.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Με δικαστήρια δίωξη των εργατών

Πάνω από 10 συλληφθέντες της διαδήλωσης της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Ιστανμπούλ στην Τουρκία, που γνώρισε βάρβαρη καταστολή, εξακολουθούν να κρατούνται από τις αρχές και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα, με άγνωστες μέχρι στιγμής κατηγορίες. Η τουρκική κυβέρνηση είχε απαγορεύσει τις εκδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά στην πλατεία Ταξίμ και φρόντισε να παρατάξει απέναντι στους διαδηλωτές πάνω από 30.000 αστυνομικούς και στρατιωτικές δυνάμεις. Παρόλα αυτά, ένα δυναμικό μπλοκ του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας κατάφερε σπάζοντας την τρομοκρατία, να φτάσει κοντά στην πλατεία.

Η αστυνομία είχε προχωρήσει σε συλλήψεις περίπου 500 διαδηλωτών, μεταξύ των οποίων και 130 μέλη του ΚΚ Τουρκίας.

  • Νέα επίθεση των τουρκικών δυνάμεων εναντίον βάσεων του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, όπως επιβεβαιώθηκε και από τις τουρκικές αρχές, που ανέφεραν πως πραγματοποιήθηκε μία «ευρεία και αποτελεσματική αεροπορική επιχείρηση», με πολλούς «νεκρούς τρομοκράτες του ΡΚΚ». Την έγκρισή τους για τις επεμβάσεις εναντίον στόχων του ΡΚΚ επαναβεβαίωσαν χτες και οι ΗΠΑ, εντάσσοντάς τες στα πλαίσια της «αντιτρομοκρατικής καταστολής»...
ΤΣΕΧΙΑ
Νέο αντικομμουνιστικό κρούσμα

ΠΡΑΓΑ.--

Μετά την πρόσφατη επικύρωση δικαστηρίου της Πράγας της απαγόρευσης της λειτουργίας της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας (ΚΕΝ) Τσεχίας και τον συνολικά εντεινόμενο αντικομμουνισμό που επικρατεί στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, είχαμε και το προχτεσινό νέο κρούσμα στη νεολαιίστικη οργάνωση.

Συγκεκριμένα, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Τσεχίας, το Μπρνο, η αστυνομία κατέσχεσε τις σημαίες που κρατούσαν τα μέλη και οι φίλοι της ΚΕΝ στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση, καθώς είχαν το έμβλημα της νεολαιίστικης οργάνωσης. Οπως απροκάλυπτα δήλωσε ο τοπικός γραμματέας της περιφερειακής αρχής, Ράντοβαν Νοβότνι, στο πρακτορείο «CTK», «η ΚΕΝ είναι μια απαγορευμένη οργάνωση και γι' αυτό το λόγο δε θα πρέπει να προβάλλεται».

Στο μεταξύ, ενώ η μαζική πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Πράγα δεν είχε την ανάλογη ...αστυνομική μεταχείριση, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της πρωτεύουσας Λαντισλάβ Μπερνασέκ δήλωσε στο πρακτορείο «CTK» ότι η αστυνομία δεν προέβη σε ανάλογη πράξη επειδή η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε σε πιο περιορισμένο χώρο και έτσι οι σημαίες δεν μπορούν να θεωρηθούν ως προβολή μιας απαγορευμένης οργάνωσης. «Η κατάσταση θα ήταν διαφορετική αν είχαν πραγματοποιήσει πορεία με τέτοιες σημαίες και πανό στους δρόμους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Πολύμορφες δραστηριότητες αλληλεγγύης στην Κούβα

ΣΕΒΙΛΛΗ.--

Στο επίκεντρο των εργασιών της 10ης Εθνικής Συνάντησης των Κινημάτων Αλληλεγγύης με την Κούβα που ξεκίνησαν χτες στη Σεβίλλη της Ισπανίας θα είναι η δράση και ο αγώνας των ισπανικών κινημάτων αλληλεγγύης για την υπεράσπιση της Κουβανικής Επανάστασης.

Συγκεκριμένα, στη Συνάντηση θα συμμετάσχουν τα κινήματα αλληλεγγύης απ' όλη την Ισπανία, ενώ η αντιπροσωπεία από την Κούβα αποτελείται από τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας, Οσβάλντο Μαρτίνες, τον αντιπρόεδρο του Κουβανικού Ινστιτούτου για τη Φιλία των Λαών (ICAP), Ελιο Γκόμες, τον Κουβανό πρέσβη στην Ισπανία, Αλμπέρτο Βελάσκο Σαν Χοσέ.

Ανάμεσα στα θέματα που θα απασχολήσουν τους συμμετέχοντες, κύριο ζήτημα θα είναι η υπόθεση των πέντε Κουβανών πατριωτών που βρίσκονται σχεδόν 10 χρόνια άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ, επειδή ξεσκέπασαν τα εγκληματικά σχέδια αντικουβανικών οργανώσεων που στόχο είχαν την Κούβα και το λαό της. Επίσης θα συζητηθούν η σημερινή κατάσταση στην Κούβα, η Κουβανική Επανάσταση, σειρά δραστηριότητες που θα αναπτύξει το κίνημα αλληλεγγύης, η συνεργασία με την Κούβα, καθώς και θέματα που σχετίζονται με τον απάνθρωπο αποκλεισμό που επιβάλλουν εδώ και δεκαετίες οι ΗΠΑ στο Νησί της Επανάστασης.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Καταστολή των διαδηλώσεων

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Οι κατασταλτικοί μηχανισμοί της αντιδραστικής κυβέρνησης του προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε τέθηκαν σε δράση την Εργατική Πρωτομαγιά... αντιμετώπισαν με βία την πληθώρα των διαδηλώσεων των εργαζομένων, οι οποίοι έστρεψαν τα βέλη τους κατά της κυβέρνησης που έχει εξάλλου την ευθύνη για τις δολοφονίες 24 συνδικαλιστών, μόνο από την αρχή του χρόνου. Πάνω από 130 είναι οι συλλήψεις διαδηλωτών σε διάφορες πόλεις.

Οι τελευταίες αποκαλύψεις για τις άμεσες διασυνδέσεις της κυβέρνησης με τους ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς, καθώς και η επιλογή της πολεμικής αναμέτρησης αντί της επίτευξης μίας πιθανής «ανθρωπιστικής συμφωνίας» για την ανταλλαγή αιχμαλώτων με τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) προκαλούν σοβαρούς τριγμούς ακόμη και εντός του πολιτικού κατεστημένου. Ο πρώην πρόεδρος Ερνέστο Σαμπέρ προστέθηκε σε αυτούς που ζητούν πολιτική λύση για την ένοπλη σύγκρουση με διαμεσολάβηση του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες και έθεσε το ζήτημα δημοψηφίσματος για να αρθεί ή να επαναβεβαιωθεί η εξουσία για μία πενταετία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ