ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΣΚ ΑΜΕΑ
Καταγγέλλει τον αποκλεισμό του ψηφοδελτίου της στο συνέδριο της ΕΣΑΜΕΑ

Η γενίκευση της επίθεσης στα δικαιώματα των ΑμεΑ πάει «πακέτο» με την προσπάθεια παραπέρα χειραγώγησης των αναπηρικών οργανώσεων...

Από παλιότερη κινητοποίηση της ΣΕΑΑΝ
Από παλιότερη κινητοποίηση της ΣΕΑΑΝ
Το ψηφοδέλτιο των αγωνιστικών δυνάμεων στο αναπηρικό κίνημα, του συνδυασμού της ΕΣΚ ΑΜΕΑ (Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Ανθρώπων με Αναπηρία - Συνδικαλιστές της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων) απέκλεισε η διοίκηση της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ (ΕΣΑΜΕΑ) από τις αρχαιρεσίες του εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου που θα γίνει στις 9 και 10 Φλεβάρη, με το πρόσχημα ότι δεν προβλέπεται από το καταστατικό η συγκρότηση συνδυασμών.

Παράλληλα, η ΕΣΚ ΑΜΕΑ καταγγέλλει ότι στον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών,«με μία καταστατική συνέλευση - παρωδία, χωρίς απαρτία και με τραμπουκισμούς ενάντια στους συνδικαλιστές της ΕΣΚ παραπληγικών και στελεχών της ΣΕΑΑΝ, με μία ψηφοφορία πέρασαν καταστατικό που καταργεί την απλή αναλογική και δίνει την δυνατότητα στον σύλλογο και επίσημα να φτιάχνει επιχειρήσεις».

Οπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά η ΕΣΚ ΑΜΕΑ, «η γενίκευση της επίθεσης της κυβέρνησης και της ΕΕ ενάντια στα δικαιώματα των ΑμεΑ, τις ίδιες τις ζωές τους, δεν μπορούσε να μην συνοδευτεί και με την προσπάθεια παραπέρα χειραγώγησης των αναπηρικών οργανώσεων, της σχεδιασμένης κίνησης των καλοταϊσμένων μηχανισμών του κυβερνητικού συνδικαλισμού».

Περιγράφοντας τις συνέπειες από την κυβερνητική και ευρωενωσιακή πολιτική για τη στήριξη των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών, που αποτυπώνεται στο πετσόκομμα μισθών, συντάξεων, στη σφαγή επιδομάτων, την ιδιωτικοποίηση τομέων της Υγείας, της Πρόνοιας, της Ειδικής Αγωγής, στο τσάκισμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, με «χιλιάδες παιδιά των φτωχών λαϊκών οικογενειών να μένουν βαριά ανάπηρα για όλη τους τη ζωή, μόνο και μόνο γιατί η οικογένεια δεν έχει να πληρώσει, και λόγω της ανυπαρξίας κρατικών δομών στην πρώιμη διάγνωση και παρέμβαση αλλά και στην Ειδική Αγωγή και την αποκατάσταση», η ΕΣΚ ΑΜΕΑ υπογραμμίζει:

«Για να στηριχτεί αυτή η πολιτική, από τη μια μεριά οι κυβερνήσεις και η σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ χρηματοδοτούν αδρά, μέσω πολλών δρόμων, από τα κρατικά Ταμεία και τα ευρωπαϊκά, τις συγκεκριμένες οργανώσεις (ΕΣΑΜΕΑ, ΠΑΣΠΑ) θεωρώντας τις με «νόμο» ως επίσημες οργανώσεις των αναπήρων, ενώ δεν υπάρχει κανένας νόμος και καμία διαδικασία ελέγχου για το πώς λειτουργούν, πώς συγκροτούνται, ποιοι γίνονται μέλη, ποιοι και πώς ψηφίζουν. Δηλαδή δεν υπάρχει κανένας νόμος να τις διέπει, όπως υπάρχουν νόμοι για όλες τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις κοινωνικών ομάδων και τάξεων».

Οργάνωση και αγώνας ενάντια στην πολιτική που οδηγεί τα ΑμεΑ στον Καιάδα

Και καταλήγει: «Οι σύνεδροι της ΕΣΚ ΑΜΕΑ θα εξαντλήσουν κάθε προσπάθεια, θα θέσουν κάθε σύνεδρο μπροστά στις ευθύνες του στο επικείμενο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο. Θα καλέσουν ακόμα και αυτό το νόθο συνέδριο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ακυρώσει την απόφαση της εκτελεστικής γραμματείας της ΕΣΑΜΕΑ που αποκλείει από τις αρχαιρεσίες του συνεδρίου το ψηφοδέλτιο της ΕΣΚ ΑΜΕΑ, των συνδικαλιστών της ΣΕΑΑΝ. Να πάρει απόφαση για την σύγκληση γνήσιου αντιπροσωπευτικού παναναπηρικού συνεδρίου, χωρίς αποκλεισμούς και διαδικασίες νόθευσης της θέλησης των αναπήρων.

Το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα, πιο ώριμο από ποτέ, με εμπιστοσύνη στην πείρα των συναδέλφων θα αξιοποιήσει και τις διαδικασίες αυτού του συνεδρίου, για να δείξει την ανάγκη της οργάνωσης και του αγώνα ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης, μεγαλοεπιχειρηματιών και ΕΕ, που στο όνομα της στήριξης των κερδών, της "ανάπτυξης", της κερδοφορίας τσακίζουν τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και οδηγούν τα ΑμεΑ στον Καιάδα».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις για υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία

Σε κινητοποιήσεις για εννιά συνεχόμενες μέρες βρίσκονταν μέχρι χτες οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, τις τεχνικές υπηρεσίες, το πράσινο και άλλες υπηρεσίες στο Δήμο Ζωγράφου, απαιτώντας από τη δημοτική αρχή (στηρίχτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ) να πράξει το αυτονόητο, να τους παράσχει μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ), τα οποία δεν τους έχουν παρασχεθεί από το 2009, βάζοντας σε καθημερινό κίνδυνο την υγεία τους.

Κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων, η δημοτική αρχή έφερε ΜΑΠ για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, χωρίς όμως να τους τα έχει παραδώσει μέχρι και χτες το μεσημέρι. Η απόφαση των εργαζομένων στην καθαριότητα ήταν να συνεχίσουν μέχρι να τους παραδοθούν. Το ίδιο θα πράξουν και οι εργαζόμενοι στους άλλους χώρους για τους οποίους δεν έχουν έρθει ΜΑΠ αλλά η δημοτική αρχή έχει υποσχεθεί ότι θα τα φέρει μέχρι την επόμενη Τρίτη.

Από την πρώτη στιγμή, η ΔΑΣ ΟΤΑ στο Δήμο Ζωγράφου και το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής υποστήριξαν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, οι οποίοι ωστόσο είχαν απέναντί τους την πλειοψηφία στο ΔΣ του Σωματείου, δηλαδή τις «Συνδικαλιστική Ανατροπή» (πρώην ΠΑΣΚ) και «ΑΣΚ» (πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ). Οι δυνάμεις αυτές αρχικά είχαν απορρίψει την πρόταση για κινητοποιήσεις, όμως μετά από πέντε μέρες αγώνα και με τους εργαζόμενους αποφασισμένους να συνεχίσουν αναγκάστηκαν να συμφωνήσουν.

ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Δημοτικός σύμβουλος καταψήφισε την παράταση των συμβάσεων...

...και ως Επιθεωρητής Εργασίας έκρινε ότι η Υπηρεσία είναι αναρμόδια για το ζήτημα αυτό!

Στις 23/1/2017 η πλειοψηφούσα δημοτική παράταξη που στηρίζει τη δημοτική αρχή Κορίνθου ψήφισε κατά της παράτασης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου εργαζομένων, την οποία όρισε ο νόμος 4429/2016 με τροπολογία που προωθήθηκε ύστερα από κινητοποιήσεις που έκαναν συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα ο νόμος προβλέπει ότι οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου «παρατείνονται αυτοδικαίως μέχρι και τις 31.12.2017, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης».

Μία μέρα μετά οι συμβασιούχοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην Επιθεώρηση Εργασίας όπου έγινε τριμερής συνάντηση για το θέμα αυτό. Η Επιτροπή Αγώνα Συμβασιούχων αναφέρει σε πρόσφατη ανακοίνωση της ότι ο Επιθεωρητής Εργασίας που έκρινε την υπόθεση είναι και ένας από τους δημοτικούς συμβούλους που ψήφισε κατά της παράτασης των συμβάσεων!

Οπως κατήγγειλε η Επιτροπή τη μέρα της συνάντησης ο Επιθεωρητής «με τη μέθοδο "στρίβειν διά του αρραβώνος", θέλησε να μας παραπέμψει στην Εισαγγελική Αρχή αντί να τοποθετηθεί και να πάρει θέση επί του θέματος».

Αυτή η στάση του δημοτικού συμβούλου - Επιθεωρητή Εργασίας δηλώθηκε και επίσημα όταν στη 1/2/2017 ανακοίνωσε εγγράφως πως «η Υπηρεσία κρίνει ότι δεν υφίσταται αρμοδιότητά της για την εκφορά άποψης επί της υποχρέωσης ή μη του Δήμου για παράταση της σύμβασης εργασίας της αιτούσας».

Ο δημοτικός σύμβουλος και Επιθεωρητής Εργασίας, παραβλέποντας μεταξύ άλλων ότι ο νόμος ορίζει την αυτοδίκαιη παράταση, έκρινε ότι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) δεν μπορεί να εμπλακεί στις διοικητικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων των ΟΤΑ, δηλαδή στο αν θα αποφασίσουν να παρατείνουν τις Συμβάσεις Εργασίας ή όχι...

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Σοβαρά προβλήματα στο μικροβιολογικό εργαστήριο

Σοβαρή αδυναμία να ανταποκριθεί στο πολύ σημαντικό έργο του αντιμετωπίζει το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, εξαιτίας ελλείψεων τόσο σε υλικά όσο και σε προσωπικό. Στο Εργαστήριο, που με την τεχνογνωσία και την υποδομή που διαθέτει καλύπτει τις ανάγκες ολόκληρης της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, δεν μπορεί πια να υλοποιήσει όχι μόνο τις εξειδικευμένες εξετάσεις - γρίπη, κ.λπ. - αλλά ακόμα και αυτές που γίνονται σε κάθε Κέντρο Υγείας και ιδιωτικό εργαστήριο, όπως η καλλιέργεια ούρων!

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι εδώ κι ένα τρίμηνο ο ουρολογικός έλεγχος ηπατίτιδων δεν διενεργείται, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία για τη διερεύνηση των ασθενών, αλλά και του προσωπικού, σε περίπτωση ατυχημάτων με βιολογικούς παράγοντες.

Το πρόβλημα των ελλείψεων είναι γνωστό στις διοικήσεις και της 5ης ΥΠΕ και των Νοσοκομείων της Λάρισας, ο διοικητής των οποίων σε δήλωσή του υποστηρίζει ότι... ουδέποτε τέθηκε θέμα για αναστολή λειτουργίας του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου, ενώ επιχειρώντας να υποβαθμίσει και να δικαιολογήσει το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί αναφέρει ότι «το πρόβλημα παρουσιάστηκε σε εξειδικευμένες εξετάσεις από την έλλειψη αντιδραστηρίων, τα οποία όμως παραγγέλθηκαν και η προμήθεια θα γίνει μέσω εξωσυμβατικής διαδικασίας έπειτα από αποφάσεις της διοίκησης. Τέλος, οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την ανάδειξη προμηθευτών για αντιδραστήρια των εργαστηρίων του Πανεπιστημιακού είναι στο τελικό στάδιο και τους επόμενους μήνες αναμένεται η υπογραφή των σχετικών συμβάσεων»...
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org