ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Συμπληρώνονται δυο μήνες από το κλείσιμο των χειρουργείων!

Τη σοβαρή κατάσταση για τους κατοίκους του νησιού αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ

Από πρόσφατη κινητοποίηση του ΕΚ Ζακύνθου για τα προβλήματα του νοσοκομείου του νησιού
Από πρόσφατη κινητοποίηση του ΕΚ Ζακύνθου για τα προβλήματα του νοσοκομείου του νησιού
Τα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Νοσοκομείου Ζακύνθου αναδεικνύει το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του Κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιώργος Λαμπρούλης και Νίκος Μωραΐτης, προς τον υπουργό Υγείας Αν. Ξανθό.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο συμπληρώνονται δύο μήνες από το κλείσιμο των χειρουργείων στο νοσοκομείο Ζακύνθου, από τις 4/12/2016 και μετά το θάνατο 41χρονης γυναίκας και τις μετεγχειρητικές επιπλοκές που παρουσιάστηκαν σε πέντε ακόμα ασθενείς που χειρουργήθηκαν στο νοσοκομείο του νησιού.

Αναλυτικά, στην Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ επισημαίνονται τα εξής:

«Στο νοσοκομείο Ζακύνθου από τις 4/12/2016 και επειδή δεν υπάρχει ακόμα το πόρισμα για την αιτία θανάτου της 41χρονης μητέρας, τα τακτικά χειρουργικά περιστατικά αναβάλλονται επ' αόριστον και τα έκτακτα χειρουργικά περιστατικά διακομίζονται με ασθενοφόρο στα νοσοκομεία της Πάτρας, εάν και εφόσον βρεθεί ασθενοφόρο.

Στη Ζάκυνθο διατίθεται μόνο ένα ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση, που πρακτικώς είναι αδύνατον να καλύψει το νησί.

Οι έγκυες γυναίκες που πρόκειται να γεννήσουν με καισαρική τομή, μεταβαίνουν πριν την ώρα τους σε άλλες πόλεις προκειμένου να γεννήσουν σε νοσοκομεία ή ιδιωτικά μαιευτήρια.

Ταυτόχρονα, παρά τις όποιες υποσχέσεις, παραμένει εκτός λειτουργίας η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο μοναδικό νοσοκομείο στο νησί, τη στιγμή μάλιστα που από την έναρξη της τουριστικής σεζόν ο πληθυσμός ξεπερνάει τις 100.000, με πληθώρα περιστατικών που συνήθως διακομίζονται (τα επείγοντα) εκτός Ζακύνθου».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Υγείας σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:

-- Να επαναλειτουργήσουν άμεσα και με ασφάλεια τα χειρουργεία στο νοσοκομείο Ζακύνθου

-- Να γίνουν οι απαιτούμενες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για τη λειτουργία της ΜΕΘ και για την κάλυψη όλων των κενών στο Γ.Ν. Ζακύνθου και των Κέντρων Υγείας στο νησί

-- Να επανδρωθεί η Ζάκυνθος με μόνιμο προσωπικό και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ

-- Να δοθεί το πόρισμα για την αιτία θανάτου της 41χρονης γυναίκας

ΕΚ Ζακύνθου: Καλεί σε συλλαλητήριο για το νοσοκομείο και άλλες κρίσιμες υποδομές

Το θέμα της λειτουργίας του νοσοκομείου, όπως και τις ελλείψεις σε άλλες κρίσιμες για το λαό υποδομές, προτάσσει το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, καλώντας σε συλλαλητήριο, αύριο Σάββατο, στις 11 π.μ., στην πλατεία Σολωμού.

Στο κάλεσμά του, το Εργατικό Κέντρο υπενθυμίζει ότι από την πρώτη στιγμή πήρε πρωτοβουλίες για τα τεράστια προβλήματα στις υποδομές της Ζακύνθου (νοσοκομείο, απορρίμματα, αντιπλημμυρικά έργα κ.ά.), που τις στερούνται οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα του νησιού «εξαιτίας της πολιτικής που εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις διαχρονικά, την ΕΕ και το ΔΝΤ, με σκοπό το ξερίζωμα κάθε κοινωνικής παροχής που είχαν κερδίσει οι εργαζόμενοι».

Μεταξύ άλλων, αναφέρει τις συσκέψεις φορέων που έχει συγκαλέσει, τις συναντήσεις με τους γιατρούς του νοσοκομείου, την προκήρυξη στάσεων εργασίας και τη διοργάνωση συλλαλητηρίων από κοινού και με σωματεία και φορείς του δημόσιου τομέα.

Και προσθέτει: «Παρεμβήκαμε για τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας με παραστάσεις διαμαρτυρίας, γιατί παρότι το νησί είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης δεν προχωράει τίποτα σε έργα, με ευθύνη της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και του δήμου. Αντί λοιπόν να κάνουν φιέστες στη Ζάκυνθο οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, αυτοί που μαζί με τους προηγούμενους τσακίζουν τους μισθούς και τις κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας και αφήνουν το νησί χωρίς υποδομές, να έρθουν τώρα στη Ζάκυνθο οι αρμόδιοι υπουργοί και να δώσουν λύση για τα χειρουργεία και για τα απορρίμματα».

Για το νοσοκομείο του νησιού, το ΕΚ Ζακύνθου απαιτεί: Αμεση επαναλειτουργία των χειρουργείων, με την απαιτούμενη ασφάλεια. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη όλων των κενών και τη λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Επάνδρωση με προσωπικό και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Εξοπλισμό του νοσοκομείου με μαγνητικό τομογράφο. Να επανδρωθούν και να λειτουργήσουν τα Κέντρα Υγείας στο νησί.

Για τα απορρίμματα διεκδικεί: Να βρεθεί άμεσα λύση για τα σκουπίδια με ορθολογική και ασφαλή αποκομιδή των απορριμμάτων και λειτουργία των όποιων εγκαταστάσεων διαχείρισης από τις υπηρεσίες του δήμου, με διεκδίκηση και εξασφάλιση κρατικής χρηματοδότησης για σύγχρονο εξοπλισμό, υποδομές, προσωπικό με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας. Να γίνουν τώρα απολυμάνσεις στους συσσωρευμένους όγκους σκουπιδιών. Καμία αύξηση των τελών.

Στο πλευρό των εργαζομένων στον «Καρυπίδη» και η ΟΓΕ

Την αλληλεγγύη της στο δίκαιο αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης» (πρώην Αρβανιτίδης) εκφράζει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) και δηλώνει «παρούσα» στο κάλεσμα του σωματείου για οικονομική ενίσχυση.

Η ΟΓΕ υπενθυμίζει πως οι εργαζόμενοι «κόντρα στην τρομοκρατία και τους εκβιασμούς, αγωνίζονται πάνω από ένα χρόνο συσπειρωμένοι στο σωματείο τους, για την πληρωμή των δεδουλευμένων τους, τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των εργασιακών τους δικαιωμάτων, αλλά και για μέτρα προστασίας των οικογενειών τους».

Στην ανακοίνωσή της σημειώνει: «Από την πρώτη στιγμή του αγώνα των εργαζομένων στον "Καρυπίδη", οι σύλλογοι και οι ομάδες της ΟΓΕ βρεθήκαμε στο πλευρό τους και σήμερα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής Αλληλεγγύης του σωματείου τους, συνεχίζουμε από κοινού τον αγώνα για τα δικαιώματα κάθε εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

Διακινούμε τα κουπόνια ενίσχυσης ως ουσιαστική στήριξη στον αγώνα αυτό, εκφράζοντας τη γνήσια ταξική εργατική αλληλεγγύη μας για την ανακούφιση και αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, ώστε όρθιοι και με το κεφάλι ψηλά να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι την τελική δικαίωση των αιτημάτων τους. Ο αγώνας αυτός είναι αγώνας όλων μας».

Εκδήλωση αλληλεγγύης από το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στον «Καρυπίδη», ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας οργανώνει εκδήλωση αλληλεγγύης αύριο Σάββατο, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5β), με σκοπό την ενίσχυση των απλήρωτων συναδέλφων τους. Στην ίδια εκδήλωση θα γίνει και η κοπή της πίτας του Συλλόγου.

ΛΑΡΚΟ
Γενική Συνέλευση των εργολαβικών εργατών

Σε έκτακτη Γενική Συνέλευση καλεί τους εργαζόμενους στις εργολαβίες της ΛΑΡΚΟ το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, με θέμα τη «συνέχιση του αγώνα για την κατάργηση του σκλαβοπάζαρου όλων των εργολαβιών και ενσωμάτωση όλων των εργαζομένων στην ίδια τη ΛΑΡΚΟ, με σύμβαση αορίστου χρόνου». Η συνέλευση θα γίνει σήμερα Παρασκευή, στον κινηματογράφο ΙΛΙΟΝ στις 12 το μεσημέρι.

Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο αναδεικνύει την πολύτιμη πείρα από τη μεγάλη απεργία των εργατών της ΛΑΡΚΟ, που ξεκίνησε στις 27/1/1977, κράτησε 110 μέρες και έληξε με νίκη των εργατών. Ηταν ένας αγώνας, σημειώνει το Συνδικάτο, «που αποδεικνύει στην πράξη πως η εργατιά, όταν έχει σωστά αιτήματα, σωστό προσανατολισμό, όταν ξεχωρίζει ποιοι είναι οι αντίπαλοι και ποιοι οι φίλοι της, όταν είναι μια σιδερένια γροθιά, τότε είναι ανίκητη, γιατί χωρίς εμάς γρανάζι δεν γυρνά. (...) Εμείς οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες στη ΛΑΡΚΟ, συσπειρωμένοι στο Συνδικάτο μας, σήμερα στον ίδιο δρόμο βαδίζουμε. Με δυσκολίες, με αδυναμίες, όμως και με αποφασιστικότητα για την υλοποίηση του δίκαιου αιτήματός μας».

Συνέλευση των πρώην εργαζομένων στην «Ηλεκτρονική»

Σε Γενική Συνέλευση προχωρούν την Κυριακή 5/2, στις 11 π.μ., στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, οι πρώην εργαζόμενοι της «Ηλεκτρονικής». Οι εργαζόμενοι βρέθηκαν στην ανεργία μέσα σε μια νύχτα, όταν η επιχείρηση έβαλε λουκέτο τον περασμένο Απρίλη, χωρίς να λάβουν αποζημιώσεις.

Προκειμένου να πάρουν τις αποζημιώσεις τους, μέσα από τη δικαστική οδό, πρέπει να πλειστηριαστούν εμπορεύματα και άλλα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας. Από το εκπλειστηρίασμα αυτό, ο νόμος προβλέπει πως ποσοστό της τάξης του 25% διατίθεται για τις απαιτήσεις των εργαζομένων. Οι προβλέψεις του πτωχευτικού κώδικα δεν είναι το μόνο εμπόδιο που συναντούν οι εργαζόμενοι στην προσπάθειά τους να αποζημιωθούν. Παράλληλα, οι τράπεζες αξιώνουν να προχωρήσουν σε κατασχέσεις, εξέλιξη που απειλεί να στερήσει τους εργαζόμενους από τις αποζημιώσεις τους.

Σε εγρήγορση και ετοιμότητα καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα που έχουν δημιουργήσει οι εργαζόμενοι. «Τίποτα δεν έχει χαθεί ακόμα αλλά και τίποτα δεν θα κερδηθεί αν δεν αγωνιστούμε για αυτό», αναφέρει στο κάλεσμά της και καλεί σε μαζική συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στάσεις εργασίας σε εταιρεία ανακύκλωσης

Με συμμετοχή στις επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας που προκήρυξε για σήμερα το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, καλεί τους εργαζόμενους της εταιρείας ανακύκλωσης «ΣΑΛΗΣ» (πρώην ΟΙΚΟΜΕΤ), προκειμένου να απαντήσουν στην κλιμάκωση της επίθεσης της εργοδοσίας που προχώρησε σε έξι νέες απολύσεις.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, «η εργοδοσία όλο αυτό το διάστημα όχι μόνο δεν έκανε αύξηση στους μισθούς, σταμάτησε να δίνει και παλιότερες οφειλές, κάτι που είχε κατακτήσει η επιτροπή εργαζομένων η οποία απολύθηκε. Οι συμβάσεις συνεχίζουν δίμηνες και αυτό για να μην έχει κανένας εργαζόμενος δικαιώματα, να φοβάται μην απολυθεί και το σημαντικότερο να μπορεί η εργοδοσία να διώχνει από τον σβέρκο της εργάτες που υψώνουν το ανάστημά τους και αγωνίζονται».

Καλεί τους εργαζόμενους, ενωμένοι και αγωνιστικά να απαιτήσουν: Καμία απόλυση συναδέλφων, να ανακληθούν όλες οι απολύσεις (και των μελών της Επιτροπής Αγώνα) και να επιστρέψουν όλοι οι εργαζόμενοι στην εργασία τους. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, συλλογικές συμβάσεις αορίστου χρόνου, αυξήσεις στους μισθούς πείνας, συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ