ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στήριξη υπέρ «Ανοιχτού Θεάτρου»

Ο Γιώργος Μιχαηλίδης
Ο Γιώργος Μιχαηλίδης
Πάνω από 90 προσωπικότητες από το χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών απευθύνουν έκκληση με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να μην κλείσει το «Ανοιχτό Θέατρο» του Γιώργου Μιχαηλίδη.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται στην επιστολή: «Με οδύνη πληροφορηθήκαμε το κλείσιμο του ιστορικού "Ανοιχτού Θεάτρου" για χρέη προς ιδιοκτήτες του χώρου (ενοίκια). Στη σαραντάχρονη πορεία του, το "Ανοιχτό Θέατρο" και ο ιδρυτής του Γιώργος Μιχαηλίδης καταξιώθηκαν στη συνείδηση του κοινού και της κριτικής σαν μια από τις δημιουργικές εστίες πολιτισμού, γαλουχώντας θεατές, αλλά και εκτρέφοντας πρωταγωνιστές, εικαστικούς, μουσικούς, μεταφραστές, παραμένοντας πάντοτε στην πρώτη γραμμή της πρωτοπορίας και της ουσιαστικής θεατρικής προσφοράς».

Και συνεχίζουν: «Απευθυνόμαστε σε εσάς, ελπίζοντας να βοηθήσετε να βρεθεί η λύση για να παραμείνει ορθό αυτό το ιστορικό θέατρο και να ξανανοίξει την πόρτα του στους θεατές του και μάλιστα σε μια εποχή όπου ολοένα και περισσότερο "λιγοστεύουν οι φωνές που κουβεντιάζεις", όπως είπε και ο μεγάλος μας ποιητής Γιώργος Σεφέρης».

Την επιστολή υπογράφουν: Ι. Καμπανέλλης, Μ. Πλωρίτης, Ζυλ Ντασσέν, Θ. Μικρούτσικος, Μ. Κακογιάννης, Λούλα Αναγνωστάκη, Κική Δημουλά, Κ. Γεωργουσόπουλος, Δ. Φωτόπουλος, Χ. Μπότσογλου, Λ. Βογιατζής, Μάγια Λυμπεροπούλου, Β. Παπαβασιλείου, Στ. Φασουλής, Ξένια Καλογεροπούλου, Ρ. Πατεράκη, Γ. Κακλέας, Θ. Παπαγεωργίου, Β. Παπακωνσταντίνου, Σπ. Ευαγγελάτος, Κ. Δανδουλάκη, Ν. Τσακίρογλου, Ε. Ράντου, Δ. Λιγνάδης, Αντώνης Αντύπας, κ.ά.

Ανοίγουν σήμερα αυλαία...
«Καυτός πάγος» στο «Θέατρο Εξαρχείων»
«Καυτός πάγος» στο «Θέατρο Εξαρχείων»
  • Το «Θέατρο Εξαρχείων» ανεβάζει σήμερα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το πολυβραβευμένο, ψυχολογικό «θρίλερ» της σημαντικής Βρετανίδας δραματουργού Μπράιονι Λέιβερι «Καυτός πάγος». Ενα ηλιόλουστο απόγευμα η δεκάχρονη Ρόνα εξαφανίζεται. Η εξαφάνισή της φέρνει αντιμέτωπους τρεις ανθρώπους από εντελώς διαφορετικούς κόσμους. Ενα έργο για τον πόνο, τον πόθο για ζωή, την εκδίκηση, την ελπίδα και τη δύναμη της συγχώρεσης, γραμμένο σε 32 γρήγορες σκηνές, με εξαιρετική ευαισθησία, πάθος και άφθονο χιούμορ. Μετάφραση: Αννίτα Δεκαβάλλα. Σκηνοθεσία: Τάκης Βουτέρης. Σκηνικά-κοστούμια: Εύα Μανιδάκη. Μουσική: Πλάτων Ανδριτσάκης. Παίζουν: Ανθή Ανδρεοπούλου, Αννίτα Δεκαβάλλα, Τάκης Βουτέρης.
  • Το θέατρο «Αλμα» ανεβάζει σήμερα το έργο του Ζαν Κοκτό «Ιερά τέρατα», σε σκηνοθεσία - διασκευή Γιάννη Μόσχου, μετάφραση Λήδας Γαλανού. Ο Κοκτό παρουσιάζει μια πρωταγωνίστρια - ένα «ιερό τέρας» του θεάτρου - να δέχεται την επίσκεψη μιας νεαρής ηθοποιού, η οποία ισχυρίζεται πως είναι ερωμένη του συζύγου της -επίσης «ιερού τέρατος» της σκηνής. Η πρωταγωνίστρια ακούει κατάπληκτη την αποκάλυψη της κοπέλας, θεωρώντας έως τότε πως είχε τον ιδανικό γάμο. Αποφασίζει να φέρει αντιμέτωπο το σύζυγό της με την κοπέλα, προκειμένου να ανακαλύψει την αλήθεια. Το ερωτικό τρίγωνο που θα δημιουργηθεί θα δοκιμάσει μέχρις εσχάτων τη σχέση του ζευγαριού. Σκηνικά: Ελένη Μανωλοπούλου. Κοστούμια: Μαργαρίτα Χατζηιωάννου. Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος. Μουσική επεξεργασία και ήχοι: Νίκος Βίττης. Κίνηση: Σεσίλ Μικρούτσικου. Τα τραγούδια ερμηνεύει ο ηθοποιός Γιώργος Γλάστρας. Παίζουν: Κατερίνα Μαραγκού, Νίκος Αρβανίτης, Υβόννη Μαλτέζου, Αλεξάνδρα Παντελάκη, Δανάη Σκιάδη, κ.ά.
  • Το έργο «Ανθρωπος Ελέφαντας» παρουσιάζεται, σήμερα, στο «Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας», σε κείμενο-σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη. Το έργο είναι εμπνευσμένο από τη ζωή του Τζον Μέρικ, που έζησε στην Αγγλία στο τέλος του 19ου αιώνα και ο οποίος ήταν παραμορφωμένος στο σώμα και στο πρόσωπο. Είναι βασισμένο στο βιβλίο του Σερ Φρέντερικ Τρεβς «Ο άνθρωπος ελέφαντας και άλλες αναμνήσεις» και στο βιβλίο του Ασλεϊ Μόντανιου «Ο άνθρωπος ελέφαντας - μια σπουδή πάνω στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια». Μετάφραση: Μαρλένα Γεωργιάδη. Σκηνικά-κοστούμια: Ελλη Παπαγεωργακοπούλου. Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ. Παίζουν: Γιάννης Βούρος, Ελισάβετ Μουτάφη, Ευτυχία Γιακουμή, Μπάμπης Γιωτόπουλος, Μάνος Ζαχαράκος, Στέργιος Νένες, Τατιάνα Παπαμόσχου, Μάκης Ρευματάς.
Η «Πρώτη» του Σοστακόβιτς

Στο συναυλιακό κύκλο της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, που είναι αφιερωμένος στον Ντμίτρι Σοστακόβιτς, για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, εντάσσεται η συναυλία της, σήμερα (8.30μμ), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε διεύθυνση του Αλκη Μπαλτά. Η ορχήστρα θα ερμηνεύσει την «Πρώτη συμφωνία» του κορυφαίου σοβιετικού μουσουργού. Γράφτηκε το 1925 και ήταν το έργο με το οποίο ο Σοστακόβιτς έδωσε διπλωματικές εξετάσεις στο Ωδείο του Λένινγκραντ. Μετά την πρώτη εκτέλεσή της (12/5/1926), ο αρχιμουσικός Νικολάι Μάλκο είπε: «Εχω την εντύπωση ότι μόλις τώρα γύρισα μια καινούρια σελίδα στη συμφωνική μουσική». Σύντομα το έργο έγινε γνωστό στο εξωτερικό, όπου το διηύθυναν οι Βάλτερ, Στοκόφσκι και Τοσκανίνι.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης, σε πρώτη εκτέλεση, το έργο του Μπάμπη Κανά «Ο πειρασμός του Αγ. Ιωάννη Σεβαστιανού» για όμποε ντ' αμόρε και έγχορδα (με σολίστ την ομποϊστα Χριστίνα Παντελίδου) και το «Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 1, Κ.Κ. (κατάλογος Κολοβού) 32 του Κωνσταντίνου Κυδωνιάτη, για τα 10 χρόνια από το θάνατό του (σολίστ ο πιανίστας Μενέλαος Τσικλίδης). Εισιτήρια: ευρώ 25, 18, 15, 10, 5 (φοιτητικό).

Εκλογές στην ΕΕΛ

Μήνυμα «ενότητας και αγώνα για την ενίσχυση του κύρους και την εκπλήρωση των στόχων της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών», ενόψει των αρχαιρεσιών που θα διεξαχθούν στην ΕΕΛ, στις 5/11, για την εκλογή νέων διοικητικών οργάνων, απευθύνει με ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Πανδημοκρατική Ενότητα Λογοτεχνών -Συνεργαζομένων» (ΑΠΕΛ-Σ). Η ΑΠΕΛ-Σ, απευθυνόμενη σε όλα τα μέλη της ΕΕΛ, δεσμεύεται «με ευθύνη και συνέπεια να προσφέρει, το κατά δύναμη, στην κοινή μας υπόθεση» και τα καλεί να της δώσουν «τη δυνατότητα να βοηθήσει στην εκπλήρωση των καθηκόντων από καλύτερες θέσεις, υπερψηφίζοντας το ψηφοδέλτιό της για το ΔΣ και τα άλλα όργανα».

Οι υποψήφιοι της ΑΠΕΛ-Σ για το ΔΣ είναι (αλφαβητικά) οι: Αυγητίδης Κώστας, Ζήκου Ευγενία, Ζωγράφου Ευγενία, Κυτόπουλος Νίκος, Μαλτέζου Σοφία, Μολυβιάτης Νίκος, Μπαρδάνη-Σημαντάρη Σοφία, Μωραΐτης Γιώργης, Σιδέρη Μαρία, Τουμανίδης Χρήστος.

Υποψήφιοι για την Εξελεγκτική Επιτροπή: Εγγλέζος Τάσος, Καπετανέας Βασίλης, Καραβασίλης Παναγιώτης, Μηνιώτης Ευάγγελος, Νικολοπούλου Πετρούλα. Για το Πειθαρχικό Συμβούλιο: Καραβίδας Γιάννης, Κούκος Βασίλης, Κουτσάφτης Ζώης, Λιαρούτσου Ελευθερία, Μαυρογιώργης Φίλιππος, Παρασκευόπουλος Δημήτρης. Επιτροπή Κρίσης Νέων Μελών: Καραγιάννης Θανάσης, Κοκκινέας Τίτος, Κοσμάς Νίκος, Λιόγκαρης Βασίλης, Μανέτας Γιώργος, Ντούσιας Αργύρης, Στεφανίδης Γιάννης.

Νέος εκθεσιακός χώρος

Οκτώ εικαστικοί καλλιτέχνες εγκαινιάζουν σήμερα (9 μ.μ.) τη νέα αίθουσα «Switch on» (Σκουλενίου 2, πλατεία Κλαυθμώνος). Η προϊστορία του κτιρίου (πρώην αθηναϊκό τυπογραφείο) έδωσε την ιδέα μιας έκθεσης, με θέμα την πόλη από ψηλά, αφού η αίθουσα βρίσκεται στο δεύτερο όροφο. Οι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν τυπώματα, κατασκευές και εγκαταστάσεις, με σύγχρονα μέσα και τεχνικές. Ο επισκέπτης θα δει τη φωτογραφική μηχανή, τη βιντεοκάμερα και τον ηλεκτρονικό υπολογιστή να εναρμονίζονται με την παραδοσιακή χάραξη και την εκτύπωση σε πιεστήριο. Εως τις 3/12 παρουσιάζουν δημιουργίες οι: Γιώργος Γκρέκας, Ακης Δαούτης, Γιάννης Κολιός, Δήμητρα Κουμαντάκη, Μαρίνα Μαραβελάκη, Κώστας Παπαπαναγιώτου, Δήμητρα Σιατερλή, Φλοράνς Χρηστάκη.

Ημερίδα θεατρολόγων

Ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων (ΠΕΣΥΘ) οργανώνει θεατρολογική ημερίδα με τίτλο «Η θέση του θεατρολόγου στην ελληνική πραγματικότητα» (4/11), στη Γερμανική Σχολή Αθηνών (Παράδεισος Αμαρουσίου). Η θέση του θεατρολόγου ως ερευνητή, δραματολόγου, εκπαιδευτικού, αλλά και οι γενικότερες επαγγελματικές του δυνατότητες και προοπτικές εργασίας είναι κάποια από τα θέματα της ημερίδας, μέσα από εισηγήσεις μελών του συλλόγου και συζητήσεις. Η ημερίδα θα πλαισιωθεί και με εργαστήρια.

Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1995, με στόχο τη συνεχή μελέτη του θεάτρου, τη διάδοση και καθιέρωση της θεατρολογίας ως επιστήμης, την ενεργοποίηση ενός νέου επιστημονικού δυναμικού και την εργασιακή του απορρόφηση.

Το Σωματείο Αρχαιοπωλών οργανώνει (3-5/11) το 6ο παζάρι αντίκας, στο πολιτιστικό κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» (εργοστάσιο Πουλοπούλου, στο Θησείο).

Στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θόλου 5, Πλάκα), στις 6/11, 7.30μμ, θα παρουσιαστεί το νέο μυθιστόρημα του Μένη Κουμανταρέα «Η γυναίκα που πετάει» («Κέδρος»), με ομιλητές τον συγγραφέα του βιβλίου και τον ομότεχνό του Βαγγέλη Ραπτόπουλο. Αποσπάσματα θα διαβάσει ο ηθοποιός Μάνος Σταλάκης.

Με την προβολή της ταινίας «Η βασίλισσα» του Στέφεν Φρίαρς θα ανοίξει φέτος την αυλαία του, στις 17 Νοέμβρη, το 47ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ενώ θα αποχαιρετήσει το κοινό (26/11) με την ταινία του Αλέν Ρενέ «Ιδιωτικοί φόβοι σε δημόσιους χώρους».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ