ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να εξασφαλιστούν οι αιμοκαθάρσεις των νεφροπαθών

Σε απόγνωση βρίσκονται οι νεφροπαθείς

Επίκαιρη Ερώτηση για τα προβλήματα των νεφροπαθών, με ιδιαίτερη αναφορά στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού Πύργου, κατέθεσε χτες προς τον υπουργό Υγείας ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες νεφροπαθείς σε όλη τη χώρα, καθώς οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών ανακοίνωσαν ότι από τις 8 Οκτώβρη δε θα κάνουν αιμοκαθάρσεις καθώς ο ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνει τα χρήματα που τους οφείλει. Αυτό σημαίνει πως οι νεφροπαθείς για να έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση προκειμένου να μην πεθάνουν θα πρέπει να δώσουν τοις μετρητοίς και επιτόπου όλο το ποσό, καθώς τα δημόσια νοσοκομεία δεν έχουν τις απαραίτητες υποδομές για να καλύψουν το σύνολο των αναγκών των νεφροπαθών.

Στις κλινικές της Θεσσαλονίκης έχουν αναρτηθεί οι σχετικές ανακοινώσεις που ενημερώνουν τους νεφροπαθείς για τη διακοπή της αιμοκάθαρσης από την επόμενη Δευτέρα 8 Οκτώβρη.

Μόνο στη Θεσσαλονίκη, υπάρχουν 1.000 νεφροπαθείς που χρειάζονται αιμοκάθαρση κάθε δύο μέρες. Σύμφωνα με καταγγελίες των ίδιων των νεφροπαθών, αν δεν κάνουν αιμοκάθαρση δύο συνεχόμενες φορές, το 80% θα οδηγηθεί στο θάνατο. Τα δημόσια νοσοκομεία δεν έχουν τις υποδομές να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του συνόλου των νεφροπαθών. Σήμερα υπάρχουν 4.000 δημόσιες θέσεις πανελλαδικά και άλλες 5.500 στα ιδιωτικά κέντρα.

Η Ερώτηση του ΚΚΕ

Στην Ερώτηση του ΚΚΕ σημειώνεται:

«Οι νεφροπαθείς της χώρας μας βιώνουν με τον πιο δραματικό τρόπο και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια τις επιπτώσεις υποβάθμισης της Δημόσιας Υγείας, της παραπέρα εμπορευματοποίησής της.

Στο Δημόσιο οι μονάδες είναι ελάχιστες σε σχέση με τις ανάγκες ενώ οι περισσότερες μονάδες λειτουργούν με τεράστια προβλήματα, λόγω της υποχρηματοδότησης και των ελλείψεων προσωπικού. Αυτή η κατάσταση ήταν και είναι μια συνειδητή επιλογή όλων των κυβερνήσεων για να οδηγούνται οι νεφροπαθείς στον ιδιωτικό τομέα.

Δεκάδες ιδιωτικές κλινικές λειτουργούν με υψηλή κερδοφορία αφού έχει εξασφαλιστεί η 100% κάλυψή τους από τους νεφροπαθείς της χώρας μας μέσω των συμβάσεων με τα ασφαλιστικά ταμεία».

Οπως σημειώνει η Ερώτηση, το επικίνδυνο αυτής της κατάστασης, να εξαρτάται η ζωή των χρονίως πασχόντων από την κερδοφορία των ιδιωτών, αποτυπώνεται και στην ανακοίνωση της ένωσης των ιδιωτικών κλινικών ότι από 8 Οκτώβρη «οι νεφροπαθείς όταν προσέρχονται για αιμοκάθαρση θα καταβάλλουν το αντίτιμο αλλιώς δεν θα μπορούν να κάνουν τη θεραπεία τους».

Ενώ η Ερώτηση συνεχίζει: «Δεικτικό της κατάστασης είναι η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) του Πύργου που εξυπηρετεί σαράντα πέντε (45) αιμοκαθαρόμενους και καλύπτεται από μια και μόνο ιατρό νεφρολόγο, η οποία καλύπτει όλες τις εφημερίες, τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, τα επείγοντα περιστατικά και τις νεφρολογικές εκτιμήσεις όλου του νομού. Η λειτουργία της μονάδας εξασφαλίζεται κυρίως από τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού που του οφείλονται και σημαντικά ποσά από εφημερίες και υπερωρίες.

Είναι γεγονός πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη με τραγικές συνέπειες στην υγεία, αλλά και στην ίδια τη ζωή των αιμοκαθαρόμενων της ευρύτερης περιοχής, μιας και δεν θα έχουν έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων τους. Είναι φανερό πως οι αιτίες αυτής της επικίνδυνης κατάστασης βρίσκονται στην αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και στην πολιτική σήμερα της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ που συνεχίζει στο δρόμο των κατευθύνσεων της ΕΕ, της υποχρηματοδότησης του δημόσιου τομέα και της εμπορευματοποίησης της Υγείας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε άμεσα να αντιμετωπιστούν τα παραπάνω τραγικά προβλήματα και πιο συγκεκριμένα:

1. Να εξασφαλιστεί, με ευθύνη του κράτους, να συνεχίσουν όλοι οι νεφροπαθείς της χώρας μας κανονικά την αιμοκάθαρση χωρίς να τους ζητήσει κανείς να προκαταβάλουν νοσήλια, στην προοπτική ένταξης όλων των ΜΤΝ στο Δημόσιο και την απαγόρευση της επιχειρηματικής δράσης στον ευαίσθητο αυτό τομέα.

2. Την άμεση πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για την εύρυθμη λειτουργία της Μονάδας του Πύργου και των άλλων δημόσιων ΜΤΝ».

ΗΓΕΣΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑμεΑ
Ανοιχτή στήριξη στα επώδυνα μέτρα

Η ηγεσία της ΕΣΑμεΑ υπερασπίζεται τις άγριες περικοπές με επιχειρήματα που θα ζήλευε μέχρι και η κυβέρνηση

Με τα ΜΑΤ «υποδέχτηκε» η κυβέρνηση τα ΑμεΑ, αλλά η ΕΣΑμεΑ θεώρησε το γεγονός ...ασήμαντο!
Με τα ΜΑΤ «υποδέχτηκε» η κυβέρνηση τα ΑμεΑ, αλλά η ΕΣΑμεΑ θεώρησε το γεγονός ...ασήμαντο!
H χώρα είναι σε πολύ δύσκολη θέση και χρειάζονται «επώδυνα μέτρα» για να βγει από την κρίση. Μπορεί να είναι ελάχιστα αυτά που παίρνουμε σε συνθήκες κρίσης αλλά «υπάρχουν πολύ χειρότερα». Προς το παρόν πρέπει να αναμένουμε τις συζητήσεις με την τρόικα για τα νέα μέτρα...

Οι παραπάνω επισημάνσεις δεν ανήκουν στον πρωθυπουργό, αλλά στον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, Ιωάννη Βαρδακαστάνη, στην ομιλία του στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Βορείου Αιγαίου (ΠΟΒΑ) ΑμεΑ. Ουσιαστικά αφοπλίζουν τις αγωνιστικές αντιδράσεις των ΑμεΑ και των οικογενειών τους, που ήδη βιώνουν την εξαθλίωση και τώρα θα δουν τα επιδόματά τους να μειώνονται και να μπαίνουν κοινωνικά κριτήρια. Για να εφησυχάσουν οι ανάπηροι διαφήμισε τις «διαβεβαιώσεις» της κυβέρνησης ότι «δεν θα πειραχτούν οι ανάπηροι», φρόντισε όμως να καλύψει τα νώτα του λέγοντας ότι «δεν μπορεί να είμαστε απόλυτα σίγουροι».

Κι ενώ οι δραματικές περικοπές ακόμη και στους πιο ανήμπορους ανθρώπους προκαλούν πλήθος αντιδράσεων, ο ίδιος ο «εκπρόσωπος» των αναπήρων στήριξε όλα τα βάρβαρα μέτρα: Για το ρόλο των «σφαγείων» των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) και του Κανονισμού Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (ΚΕΒΑ), που πετσοκόβουν ποσοστά αναπηρίας και δικαιώματα - ήδη το πράττουν - είπε ότι για την ΕΣΑμεΑ τα ΚΕΠΑ λειτουργούν ως καθαρτήριο από τη «ρετσινιά» των αναπήρων - μαϊμού.

Δε στάθηκε επί της ουσίας σε κανένα από τα ζητήματα που τσακίζουν τα ΑμεΑ και τις οικογένειές τους, όπως στη συνέχεια τέθηκαν από τον εκπρόσωπο της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) - όπως το γκρέμισμα της δωρεάν Υγείας, Πρόνοιας, Ειδικής Αγωγής, δεν απάντησε για τα εκκαθαριστικά που έρχονται σε ΑμεΑ με ποσά ύψους 800 ευρώ. Απαντώντας σε ερώτηση νεφροπαθούς, που αναγκάζεται να πληρώνει για τις θεραπείες του, ο Ι. Βαρδακαστάνης τον καθησύχασε, λέγοντας πως «δεν είναι έτσι» και δε θα αφεθούν στη μοίρα τους!

Στήριξε την επίθεση καταστολής

Ολοι παρακολούθησαν με αγανάκτηση και οργή την περασμένη Πέμπτη τις δυνάμεις των ΜΑΤ να χτυπούν έξω από τη Βουλή ανάπηρους, χρονίως πάσχοντες, γονείς ΑμεΑ. Ομως, η ΕΣΑμεΑ όχι μόνο δεν καταδίκασε ούτε φραστικά την απάνθρωπη επίθεση, αλλά και ο πρόεδρός της δήλωσε ότι είναι ασήμαντα αυτά τα γεγονότα και ότι αυτά τα ξεκίνησαν κάποιοι επίτηδες για να βγουν μετά να κάνουν τους «καμπόσους», κατ' εντολή του ΠΑΜΕ. «Η ΣΕΑΑΝ και το ΠΑΜΕ έστησαν τις κλούβες των ΜΑΤ έξω από τη Βουλή; Η απόφαση της ίδιας της ΕΣΑμεΑ δεν ήταν η πορεία να πάει στη Βουλή; Γιατί δεν διαμαρτυρηθήκατε όταν την απαγόρευσε η αστυνομία;», αναρωτήθηκε εύλογα ο αντιπρόσωπος της ΣΕΑΑΝ, ενώ υπήρξαν και έντονες διαμαρτυρίες από τους υπόλοιπους αντιπροσώπους.

Βέβαια, όταν κανείς υποστηρίζει την απάνθρωπη πολιτική της συγκυβέρνησης, μοιραία θα καλύψει και θα στηρίξει και τα απάνθρωπα μέσα που αυτή χρησιμοποιεί κατά του λαού, όμως η ηγεσία της ΕΣΑμεΑ πήρε την απάντηση που της αρμόζει, όταν το σώμα της συνδιάσκεψης καταδίκασε ομόφωνα τον ξυλοδαρμό των ΑμεΑ από τα ΜΑΤ.

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε και οι 2 υποψήφιοι αντιπρόσωποι που στηρίζονται από τη ΣΕΑΑΝ εκλέχθηκαν στο ΔΣ της ΠΟΒΑ.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Κινητοποίηση για το πρώην ΠΙΚΠΑ

Κινητοποίηση, αύριο Πέμπτη, στις 10 το πρωί, στο κτίριο του Οικογενειακού Προγραμματισμού - πρώην ΠΙΚΠΑ, (Αγ. Μαρίνης και Νικηταρά), οργανώνει ο Σύλλογος Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ), διεκδικώντας να μην κλείσει το πρώην ΠΙΚΠΑ και συρρικνωθεί ο Οικογενειακός Προγραμματισμός. Η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας προχωρά στη μεταστέγαση του ιδρύματος σε ανεπαρκείς χώρους στο Νοσοκομείο με πρόσχημα τη μείωση των δαπανών.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Γυναικών υπογραμμίζει ότι «σήμερα που μαζικά οι γυναίκες και οι οικογένειές τους έχουν πεταχτεί στην ανεργία και βρίσκονται ανασφάλιστες, η ανάγκη της εξασφάλισης δωρεάν εξετάσεων, όπως π.χ. τεστ ΠΑΠ, είναι ζήτημα κυριολεκτικά ζωής και θανάτου».

Και συνεχίζει: «Καλούμε τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, τους εργατοϋπάλληλους, τους ανέργους, τους αυτοαπασχολούμενους, τα συνδικάτα τους, τους φορείς τους, να κινητοποιηθούμε μαζί για:

  • Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τις γυναίκες, δωρεάν εμβολιασμούς όλων των παιδιών, την προστασία της δημόσιας Υγείας.
  • Να σταματήσει η μεταφορά του οικογενειακού προγραμματισμού στο Νοσοκομείο, σε χώρους ανεπαρκείς.
  • Να διασφαλιστεί ο εμβολιασμός όλων των παιδιών με τα απαραίτητα εμβόλια για τη διασφάλιση των ίδιων, των οικογενειών τους αλλά και της δημόσιας Υγείας.
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα αναβάθμισης των υπηρεσιών πρόληψης με χώρους, προσωπικό, εξοπλισμό και υλικά.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ