ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΚ ΙΤΑΛΙΑΣ
Σε πορεία πολιτικής και οργανωτικής ανασυγκρότησης

Μιλάει στον «Ριζοσπάστη» ο Μάρκο Ρίτσο, Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Ιταλίας

Με αφορμή την παρουσία του στην Περιφερειακή Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της περιοχής της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου, που διοργάνωσε το ΚΚΕ την περασμένη Κυριακή, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον Μάρκο Ρίτσο, Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Ιταλίας, για την κατάσταση στη χώρα του και την προσπάθεια ανασύνταξης του κόμματος, σε μια χώρα που ο οπορτουνισμός και ο ευρωκομμουνισμός για δεκαετίες ρίχνουν βαριά τη σκιά τους.

Δημοσιεύουμε τη μικρή συζήτηση μαζί του.

-- Μιλήστε μας για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, ιδιαίτερα για την προσπάθεια που βλέπουμε, αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος.

-- Η κατάσταση στην Ιταλία δείχνει τη μεγάλη αδυναμία του πολιτικού προσωπικού της αστικής τάξης σε σχέση με τη θέση που έχει το ιταλικό μεγάλο κεφάλαιο σε παγκόσμιο επίπεδο. Το θεσμικό πολιτικό σύστημα αντιμετωπίζει πρόσθετες δυσκολίες, με μείωση της συμμετοχής των ψηφοφόρων π.χ. στις πρόσφατες τοπικές εκλογές στη Σικελία η συμμετοχή ήταν 50% και μετατρέπεται από διπολικό (κεντροδεξιά, κεντροαριστερά) σε τριπολικό με τη δήθεν «αντιπολιτική» παρουσία του «Κινήματος 5 Αστέρων» του Μπέπε Γκρίλο, που σήμερα είναι η πρώτη πολιτική δύναμη με ποσοστά γύρω στο 30%.

Ο Μάρκο Ρίτσο στην Περιφερειακή Συνάντηση στην Αθήνα
Ο Μάρκο Ρίτσο στην Περιφερειακή Συνάντηση στην Αθήνα
Η κεντροδεξιά ξαναβρίσκει στοιχεία ενότητας, ενώ η κεντροαριστερά είναι αρκετά διαιρεμένη. Από τη μία μεριά το Δημοκρατικό Κόμμα με τον Ρέντσι και, από την άλλη, η λεγόμενη «Αριστερά» με τους Νταλέμα, Μπερσάνι, Φρατοιάνι, Φασίνα. Αυτή η σύγκρουση φαίνεται να έχει κάποιο περιεχόμενο, αλλά στην πραγματικότητα είναι μόνο για τις καρέκλες και ποιος θα έχει αρχηγική θέση, αφού οι βασικοί δημιουργοί αυτής της «Αριστεράς» στο πρόσφατο παρελθόν ήταν αυτοί που εμπνεύστηκαν και εφάρμοσαν τις χειρότερες αντιλαϊκές πολιτικές που συνδέονταν με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, και τώρα δήθεν τις αποδοκιμάζουν. Αντίστοιχα, η λεγόμενη άκρα αριστερά είναι μικρά κόμματα και ομάδες που διατηρούν εκλεκτιστικές θεωρίες δήθεν κινηματικές, που επί της ουσίας αποπροσανατολίζουν την εργατική τάξη και τις λαϊκές μάζες. Δύσκολα ένας από τους τρεις σχηματισμούς (κεντροαριστερά, κεντροδεξιά, «Κίνημα 5 Αστέρων») θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές την άνοιξη του 2018, και το πιθανότερο, θα επιδιωχτεί συμφωνία για κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας ή νέες εκλογές και παράταση της πολιτικής αστάθειας.

-- Ποια είναι η κατάσταση που βιώνει η εργατική τάξη; Πώς προχωράει το ταξικό κίνημα;

-- Σε αυτές τις συνθήκες, η επίθεση στις κατακτήσεις της εργατικής τάξης και του εργατικού κινήματος είναι συνεχής. Πρόκειται για ταξικό πόλεμο, όπου οι μεγάλοι καπιταλιστικοί όμιλοι συνεχίζουν την προσπάθεια ανάκαμψης με απολύσεις και αύξηση της εκμετάλλευσης. Η εργατική τάξη με κάποιους τρόπους αντιδρά, αλλά με αγώνες αμυντικούς, χωρίς να συνδέονται με κάποιο στρατηγικό σχέδιο, που συχνά είναι «φρούτο» της απελπισίας εργατών που αντιμετωπίζουν την εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης ή τον κίνδυνο να μείνουν άνεργοι. Η αύξηση τέτοιων περιπτώσεων μπορεί ωστόσο να προωθήσει διαδικασίες συνειδητοποίησης που δεν υπήρχαν στο πρόσφατο παρελθόν. Απόδειξη είναι οι αυξανόμενες κινητοποιήσεις και απεργίες των συνδικάτων βάσης με σημαντικά αποτελέσματα, ειδικά στους κλάδους των μεταφορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics). Ξεκινάει επίσης σε κάποιους πρωτοπόρους κλάδους να γίνεται αντιληπτή η αναγκαιότητα δράσης και οργάνωσης ενός πραγματικά ταξικού συνδικαλισμού.

Από τη συγκέντρωση του ΚΚ Ιταλίας στη Ρώμη για το γιορτασμό της Οκτωβριανής Επανάστασης
Από τη συγκέντρωση του ΚΚ Ιταλίας στη Ρώμη για το γιορτασμό της Οκτωβριανής Επανάστασης
-- Είδαμε στις 11 Νοέμβρη μια μεγάλη συγκέντρωση του Κόμματός σας στη Ρώμη για το γιορτασμό της Οκτωβριανής Επανάστασης, που την χαρακτηρίσατε πολύ ελπιδοφόρα. Πώς αναπτύσσεται η δράση σας για την ανασυγκρότηση του Κομμουνιστικού Κόμματος;

-- Η ανασυγκρότηση του Κομμουνιστικού Κόμματος, σε μαρξιστική - λενινιστική βάση, προχωρά. Μετά το δεύτερο συνέδριο του Κόμματός μας το Γενάρη του 2017, που αποφάσισε ότι είναι επίκαιρη η γραμμή της «μπολσεβικοποίησης» του Κόμματος, είχαμε δύο σημαντικές κινητοποιήσεις.

Η μία ήταν στις 25 Μάρτη με την κινητοποίηση ενάντια στην ΕΕ, το ευρώ και το ΝΑΤΟ και η άλλη στις 11 Νοέμβρη για να τιμήσουμε την Οκτωβριανή Επανάσταση και να αναδείξουμε την επικαιρότητά της σήμερα, κινητοποίηση με πολύ μαζική συμμετοχή και ιδιαίτερο στοιχείο τη μεγάλη και μαχητική παρουσία της νεολαίας του Μετώπου Νέων Κομμουνιστών (FGC). Η ανασυγκρότηση και η ενδυνάμωση του Κόμματος στηρίζεται στη συμμετοχή των νεότερων γενιών (όπου έχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα) και στο ρίζωμα των οργανώσεων του Κόμματος στα εργοστάσια και τους χώρους δουλειάς, όπου ρίχνουμε και το μεγαλύτερο βάρος της δράσης μας.

Είμαστε αισιόδοξοι γιατί ενισχύσαμε τη μαρξιστική - λενινιστική ταυτότητα του Κόμματός μας και την πολιτική μας γραμμή. Προωθούμε την αυτοτελή δράση των κομμουνιστών και αναπτύσσουμε κοινωνικές συμμαχίες σε όλα αυτά τα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης.

Συνειδητοποιούμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στην ιδεολογικοπολιτική και οργανωτική δουλειά, αλλά είμαστε σίγουροι ότι με την ενίσχυση του προλεταριακού διεθνισμού, την ισχυροποίηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων σε όλο τον κόσμο και εμείς θα φέρουμε σε πέρας τη δική μας τελική αποστολή στη χώρα μας. Δηλαδή να πάρει την εξουσία η σύγχρονη εργατική τάξη, που είναι συντριπτική πλειοψηφία. Ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός είναι η μοναδική οριστική λύση στην κρίση του παγκοσμιοποιημένου καπιταλιστικού συστήματος.


Δ. Κ.


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
Να δυναμώσει η πάλη ενάντια σε κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία

Κοινή ανακοίνωση ενάντια στην ένταση της στρατιωτικοποίησης και επιθετικότητας της ΕΕ και του ΝΑΤΟ

Ανακοίνωση καταδίκης για την ένταση της στρατιωτικοποίησης και της επιθετικότητας της ΕΕ, με αφορμή τα σχέδια συγκρότησης της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ενωσης, εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία, όπου συμμετέχουν 30 κόμματα από την ευρωπαϊκή ήπειρο, ανάμεσά τους και το ΚΚΕ. Στην ανακοίνωση αυτή σημειώνεται:

«Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επικίνδυνη για τους λαούς κούρσα κλιμάκωσης των εξοπλισμών και της ανάπτυξης πολεμικών σχεδιασμών και προετοιμασιών, τόσο από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, όσο κι από τις αστικές κυβερνήσεις των κρατών - μελών τους. Εκφράζει αντιθέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα σε κυβερνήσεις στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, καθώς με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και ανταγωνιστές τους, με επίκεντρο τον έλεγχο των υδρογονανθράκων και των ενεργειακών αγωγών στη Μέση Ανατολή, τη Βόρειο Αφρική, την Ανατολική Μεσόγειο και αλλού.

Η εξέλιξη αυτή, που γίνεται για τα καπιταλιστικά κέρδη, για το πώς θα μοιραστούν τα μερίδια των αγορών, θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια των λαών, παρότι πραγματοποιείται στο όνομά τους. Η ΕΕ ως ιμπεριαλιστική ένωση ενισχύει περαιτέρω τη στρατιωτικοποίησή της. Με οδηγό της την "Παγκόσμια Στρατηγική" και τη "Λευκή Βίβλο Αμυνας", συγκροτεί την Ευρωπαϊκή Αμυντική Ενωση και το αντίστοιχο Ταμείο της, ενώ ενισχύει τη συστηματική εποπτεία στα κράτη - μέλη για την προώθηση των στρατιωτικών εξοπλισμών με την Ευρωπαϊκή Αξιολόγηση Αμυνας (CARD).

Στην ίδια κατεύθυνση, η ΕΕ ταυτόχρονα προωθεί στρατιωτικά σώματα και σχήματα στην κατεύθυνση συγκρότησης Ευρωστρατού, όπως η Μόνιμη Διαρθρωμένη Στρατιωτική Συνεργασία (PESCO), τα Battlegroups, τα Intergroups, είτε σε ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, είτε σε συνεργασία και σύμπραξη μαζί τους, εξυπηρετώντας τα κάθε φορά συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

Η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία:

Καλεί τους λαούς να καταδικάσουν τις αστικές κυβερνήσεις των χωρών τους, που προωθούν την ενίσχυση των στρατιωτικών εξοπλισμών, την αναβάθμιση, επέκταση και τον πολλαπλασιασμό των στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στο έδαφός τους, παρέχοντας κάθε είδους διευκολύνσεις για την υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων σε βάρος των λαών.

-- Να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ και κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία.

-- Παλεύουμε για το δικαίωμα κάθε λαού να επιλέγει κυρίαρχα το δρόμο ανάπτυξής του, συμπεριλαμβανόμενου του δικαιώματος αποδέσμευσης από την ΕΕ και ΝΑΤΟ και της σοσιαλιστικής επιλογής.

-- Απέναντι σε όλες αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις, οι λαοί οργανωμένοι, προετοιμασμένοι και σε επαγρύπνηση, να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στα πολεμικά τυχοδιωκτικά σχέδια, επεμβάσεις και πολέμους των αστικών κυβερνήσεων και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, όπως είναι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org