Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2017 - αριθ. φύλλου: 12887

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Αφού ξέπλυνε μνημόνια και ΝΑΤΟ, τώρα απενοχοποιεί και τους πλειστηριασμούς

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ


ΣΕΛ.  4
ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 3η «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ»
«Κλειδώνουν» την αντιλαϊκή συμφωνία με μανούβρες στη νομοθέτηση των μέτρων

Για κατάληξη σε τεχνικό επίπεδο πριν τη Δευτέρα μιλούσαν αξιωματούχοι της Ευρωζώνης


ΣΕΛ.  5

Τσεκούρι στα οικογενειακά επιδόματα στο όνομα της ...ισότητας!

  • Στο πλαίσιο της πολιτικής αναδιανομής της φτώχειας, κλιμακώνουν την επίθεση και σε αναπηρικές συντάξεις και επιδόματα
  • Οι εργαζόμενοι να δώσουν απάντηση, με μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 14 Δεκέμβρη
  • Με «ένα το κρατούμενο» την παραπέρα υπονόμευση του απεργιακού δικαιώματος, οι χτεσινές συναντήσεις του υπουργείου Εργασίας με το κουαρτέτο έβαλαν στην «κλίνη του Προκρούστη» τα οικογενειακά επιδόματα, ειδικά αυτά των πολυτέκνων.
  • Για το νέο πετσόκομμα, επικαλούνται προκλητικά «τη βελτίωση της στόχευσης και την αύξηση της ισότητας μεταξύ των παιδιών που υποστηρίζονται», όπως σημειώνεται στο προσχέδιο του «συμπληρωματικού μνημονίου» για την 3η «αξιολόγηση».
  • Η επίθεση κλιμακώνεται και στις αναπηρικές παροχές, μέσα από τη «μεταρρύθμιση των επιδομάτων αναπηρίας», που οδηγεί στην περικοπή τους.
  • Απέναντι στις αντιλαϊκές αποφάσεις και τα σχέδια εργοδοσίας - κυβέρνησης - κουαρτέτου, οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ οργανώνουν με αποφασιστικότητα την απεργιακή αναμέτρηση στις 14 Δεκέμβρη.

ΣΕΛ.  5,    8

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κοράκια πάνω από τη λαϊκή κατοικία

Η προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να πείσει ότι οι συμβατικοί και ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αφορούν κατ' αποκλειστικότητα «βιλάρες», «πισινάτα» σπίτια, «ανάκτορα», «μέγαρα» και «οικοπεδάρες» των πλουσίων είναι πρόκληση. Οχι μόνο επειδή λέει ψέματα, αλλά πολύ περισσότερο επειδή προσπαθεί να παρουσιάσει τους πλειστηριασμούς σαν ένα μέτρο ...υπέρ του λαού!

Καμιά εντύπωση δεν προκαλεί για μια κυβέρνηση που παρουσιάζει την ολοκλήρωση μιας ακόμα αντιλαϊκής «αξιολόγησης» σαν «βάλσαμο» για το λαό και τη βαθύτερη εμπλοκή σε ιμπεριαλιστικά σχέδια και ανταγωνισμούς σαν «εγγύηση» για την ασφάλεια και την ευημερία των λαϊκών στρωμάτων.

Η πραγματικότητα, όμως, δεν μπορεί να κρυφτεί. Η κυβέρνηση θωρακίζει τη διαδικασία των πλειστηριασμών, γιατί θέλει να βοηθήσει τους τραπεζικούς ομίλους να μειώσουν την έκθεσή τους στα «κόκκινα» δάνεια και να μπορέσουν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα να χρηματοδοτήσουν την καπιταλιστική ανάπτυξη. Μέσα απ' αυτήν τη διαδικασία, κερδισμένοι θα βγουν αφενός εκείνοι οι όμιλοι και τα funds που θα συγκεντρώσουν μεγαλύτερη ιδιοκτησία στα χέρια τους, αφετέρου συνολικά το κεφάλαιο, αφού διάφορα επενδυτικά σχέδια θα μπορούν καλύτερα να στηριχτούν από τις τράπεζες. Δηλαδή, και με αυτόν τον τρόπο εργατικές - λαϊκές οικογένειες που πλήρωσαν την κρίση καλούνται να πληρώσουν την ανάκαμψη των κερδών.

Κάπου στα ψιλά, βέβαια, αποκαλύπτεται η πραγματική αλήθεια. Λένε για παράδειγμα: «...μέχρι το τέλος του χρόνου βρίσκεται σε ισχύ η λεγόμενη ρύθμιση προστασίας πρώτης κατοικίας» ή «όποιος μέχρι τώρα ανταποκρίνεται, μπορεί να καταφύγει στον νόμο Κατσέλη - Σταθάκη... που ισχύει μέχρι το τέλος του 2018».

Εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς δύο - τρία πράγματα. Πρώτον, ότι η όποια ρύθμιση, που αφορά ένα μικρό μόνο μέρος όσων κινδυνεύουν ή έχει κατασχεθεί η πρώτη κατοικία τους και χρωστούν σε τράπεζες, ισχύει μέχρι το τέλος του ερχόμενου χρόνου. Δεύτερον, για να μπορέσεις να σώσεις το σπίτι σου, θα πρέπει να πληρώνεις στις τράπεζες έχεις δεν έχεις και μόνο έτσι μπορείς να ελπίζεις ότι μέσα στο 2018 δεν θα το χάσεις. Τρίτον, αφού ισχύουν τα παραπάνω, πολύ απλά, κανείς δεν εξασφαλίζεται από τίποτα. Πολύ περισσότερο, όσοι έχουν χρέη σε ιδιώτες ή στο Δημόσιο, για τα οποία οι πλειστηριασμοί δεν αναγνωρίζουν κανένα όριο.

Ακόμα πιο πέρα: Αυτό που κυρίως επιδιώκουν η κυβέρνηση και οι τράπεζες, μπορεί να μην είναι άμεσα να πάρουν «την γκαρσονιέρα του φτωχού στο Αιγάλεω», όπως λένε και τα κυβερνητικά στελέχη. Αμεσος στόχος είναι να καλλιεργηθεί ένα κλίμα τρομοκρατίας στα λαϊκά νοικοκυριά, που να σπρώχνει τους εργαζόμενους να πληρώσουν όσα μπορούν στους τραπεζίτες για να νιώθουν ότι καλύπτονται και δεν κινδυνεύει το σπίτι τους.

Ταυτόχρονα, βέβαια, στρώνεται ολοένα και περισσότερο το έδαφος για να «απελευθερωθούν» στο άμεσο μέλλον οι πλειστηριασμοί για τα σπίτια της λαϊκής οικογένειας. Μάλιστα, η κυβέρνηση ισχυρίζεται απειλητικά πως «αν δεν γίνουν πλειστηριασμοί θα γίνει ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», την οποία θα πληρώσει πολλαπλάσια ο λαός. Που σημαίνει πως σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να επιλέξεις μπροστά στον ληστή: «`Η το σπίτι σου, ή κάποιες πιθανές οικονομίες που έχεις στην τράπεζα, ή το μισθό σου, ή τη σύνταξή σου». Πρόκειται για ωμό εκβιασμό, που δεν πρέπει να μείνει αναπάντητος.

Οσο για το επιχείρημα ότι «οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί προστατεύουν από τα κοράκια και τα κυκλώματά τους» δεν αξίζει σχολιασμό, αφού πλέον τα μεγαλο-κοράκια, που λέγονται funds, εταιρείες real estate κ.λπ., βάζουν και με το νόμο στο χέρι το σπίτι της λαϊκής οικογένειας, αφού με νόμο από 1/1/2018 θα μπορούν να αγοράζουν από τις τράπεζες δάνεια για τα οποία έχει υποθηκευτεί ακόμα και η πρώτη κατοικία.

Οι εργαζόμενοι με τη συλλογική δράση τους δεν πρέπει να επιτρέψουν να γίνει κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας, καταστήματος αυτοαπασχολούμενου, κόντρα στις απειλές και την καταστολή. Να διεκδικήσουν μέτρα ουσιαστικής ελάφρυνσης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, παίρνοντας μαζικά μέρος και στην πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 14 Δεκέμβρη.


ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΠΑΤΡΑΣ
Εξω από το Εργατικό Κέντρο οι εργατοπατέρες και οι άνθρωποι της εργοδοσίας!

Αποφασιστική παρέμβαση ενάντια στη νοθεία και τον εκφυλισμό που σπέρνουν στο εργατικό κίνημα οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού πραγματοποίησαν χτες συνδικάτα της Πάτρας, μπροστά στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου, που ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή με την εκλογική διαδικασία. Σήμερα, στις 11 π.μ. καλούν εργαζόμενους και σωματεία σε μαζική συγκέντρωση στο ΕΚ Πάτρας.


ΣΕΛ.  9


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΖΩΝΗ
Κινητοποίηση για την εφαρμογή της ΣΣΕ

ΣΕΛ.  8
ΣΕΑΑΝ - ΓΟΝΕΙΣ ΑμεΑ
Διαδηλώνουν αύριο στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις

ΣΕΛ.  10
ΚΚΕ
Μεγάλη πολιτική εξόρμηση σε όλη τη χώρα

ΣΕΛ.  7
ΕΕΔΥΕ
Αύριο Κυριακή η συγκέντρωση ενάντια στη συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ

Στις 5 μ.μ., έξω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας


ΣΕΛ.  3


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org