Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1823 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζέιμς Μονρόε διατυπώνει το ομώνυμο δόγμα («Δόγμα Μονρόε»). Με το δόγμα αυτό, οι ΗΠΑ διακήρυσσαν πως «η αμερικανική ήπειρος δεν θα έπρεπε στο μέλλον να θεωρείται πεδίον αποικισμού απ' τις ευρωπαϊκές δυνάμεις... Θα θεωρούσαμε οποιαδήποτε απόπειρα εκ μέρους τους να επεκτείνουν το σύστημά τους σ' οποιοδήποτε τμήμα αυτού του ημισφαιρίου ως επιθετική πράξη για την ασφάλειά μας». Η ιμπεριαλιστική διείσδυση και τελικά κυριαρχία των ΗΠΑ στις χώρες της κεντρικής και νοτίου Αμερικής ξεκινούσε.

1852 Τέλος της 2ης Γαλλικής Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος Λουδοβίκος Βοναπάρτης αυτοανακηρύσσεται αυτοκράτορας, με το όνομα Ναπολέων ο 3ος.

1917 Η σοβιετική εξουσία εγκαθιδρύεται στο Ιρκούτσκ (Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση).

1923 Γεννιέται η κορυφαία υψίφωνος Μαρία Κάλλας.

1927 Ξεκινά τις εργασίες του το 15ο Συνέδριο του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκοι), που θα μείνει στην Ιστορία για τις αποφάσεις του γύρω από τη συνεταιριστική οργάνωση της αγροτικής οικονομίας, καθώς και για την κατάρτιση του πρώτου πεντάχρονου πλάνου. Το ίδιο Συνέδριο επεσήμανε τη ρήξη της τροτσκιστικής - ζηνοβιεφικής αντιπολίτευσης με τον λενινισμό και ενέκρινε τη διαγραφή των Τρότσκι, Ζηνόβιεφ και Κάμενεφ από το Κόμμα.

1944 Οι λαϊκές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις κατά του αφοπλισμού του ΕΛΑΣ συνεχίζονται σε όλη την Ελλάδα με ιδιαίτερη μαζικότητα και μαχητικότητα. Το Υπουργικό Συμβούλιο - δίχως πλέον τους ΕΑΜικούς αντιπροσώπους - υπέγραψε το Διάταγμα για τη διάλυση του ΕΛΑΣ, του ΕΛΑΝ, του ΕΔΕΣ «και πάσης άλλης τυχόν υφιστάμενης οργανώσεως», κηρύσσοντας ταυτόχρονα την «επιστράτευσιν απάντων των εφέδρων αξιωματικών και οπλιτών». Η ΚΕ του ΕΑΜ αποφάσισε: α) Να απευθύνει έκκληση προς τις συμμαχικές κυβερνήσεις της Βρετανίας, της ΕΣΣΔ και των ΗΠΑ, β) να πραγματοποιηθεί παλλαϊκή συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος την Κυριακή 3 Δεκέμβρη, γ) να κηρυχθεί παλλαϊκή απεργία τη Δευτέρα 4 Δεκέμβρη και δ) να ανασυγκροτηθεί η ΚΕ του ΕΛΑΣ.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου αρχικά έδωσε την άδεια για τη συγκέντρωση της Κυριακής. Λίγες ώρες αργότερα, ωστόσο, την ανακάλεσε, δίνοντας εντολή να κατασταλεί ακόμα και με τη χρήση όπλων. Στο Φάληρο αποβιβάστηκαν 6.000 Βρετανοί στρατιώτες και δύο ελληνικά τάγματα από την Αίγυπτο. Οι δυνάμεις του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, από τη μεριά τους, είχαν ριχτεί στη μάχη για την επιτυχία του συλλαλητηρίου. Ο ΕΛΑΣ θα έπαιρνε μέρος, αλλά άοπλος, «πρωτοπορία και περιφρούρηση της εκδήλωσης», ενώ όλες οι κομματικές, ΕΑΜικές και ΕΛΑΣίτικες δυνάμεις θέτονταν σε επιφυλακή. Η Διοίκηση του Α ΣΣ του ΕΛΑΣ μεταφέρθηκε στην Κυψέλη, δίπλα στην Κομματική Οργάνωση Αθήνας (ΚΟΑ) του ΚΚΕ, για παν ενδεχόμενο.

1956 Η «Γκράνμα» αποβιβάζει τους 82 μαχητές - επαναστάτες στις ακτές της Κούβας, στην Πλάγια Ολοράδα. Η πορεία προς τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης είχε ξεκινήσει.

1977 Δικαστήριο της Πρετόρια απαλλάσσει τη νοτιοαφρικανική αστυνομία από κάθε ευθύνη για τη δολοφονία του μαύρου ηγέτη Στιβ Μπίκο, που είχε βρεθεί νεκρός στο κελί του ύστερα από άγριο ξυλοδαρμό.

1980 Θεσπίζεται για τις δημόσιες υπηρεσίες το πενθήμερο.

1980 Πεθαίνει η ερμηνεύτρια του ρεμπέτικου και παραδοσιακού τραγουδιού Ρόζα Εσκενάζι.

1982 Με απόλυτη επιτυχία στέφεται η πρώτη στον κόσμο μεταμόσχευση τεχνητής καρδιάς. Η «καρδιά» ονομάζεται «Τζάρβικ 7» από το όνομα του δημιουργού της. Λήπτης είναι ο 61χρονος οδοντίατρος Μπάρνι Κλαρκ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ