Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίχες

Επιχειρηματολογώντας υπέρ των πλειστηριασμών και ενάντια σε όσους αντιδρούν, η χτεσινή «Αυγή» αναλύει το πλαίσιο που προστατεύει τάχα τα λαϊκά νοικοκυριά από τα κοράκια και τις τράπεζες και στη συνέχεια γράφει: «Ομως η δυσπιστία απέναντι στις τράπεζες, ακόμη και απέναντι στην κυβέρνηση, δεν θα πρέπει να τυφλώνει κανέναν έναντι του γεγονότος ότι ενδεχόμενοι πλειστηριασμοί πρώτης ή λαϊκής κατοικίας ενέχουν τεράστιο πολιτικό και ηθικό κίνδυνο τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τις τράπεζες, ενώ και οικονομικά είναι ελάχιστα αποδοτικοί (...) Το θέμα που θεωρητικώς υφίσταται και πρέπει να συζητηθεί και να αντιμετωπιστεί εγκαίρως αφορά λαϊκή κατοικία ιδιοκτητών που θα βρεθούν σε δύσκολη θέση μόλις παύσουν όλες οι προστατευτικές ρυθμίσεις. Ολα τα υπόλοιπα είναι "να 'χαμε να λέγαμε"». Με άλλα λόγια, πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για χρέη προς τις τράπεζες δεν γίνονται επειδή οι τράπεζες φοβούνται μην φανούν ...ανήθικες και επειδή η κυβέρνηση δεν θέλει να επωμιστεί το πολιτικό κόστος! Απ' αυτές τις δύο ...τρίχες κρέμεται επομένως η περιουσία της λαϊκής οικογένειας, όσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να παρουσιάσει αλλιώς τα πράγματα. Πόσο μάλλον που η ίδια ομολογεί ότι το υπάρχον πλαίσιο «προστασίας», πέρα από το ότι είναι σαθρό, εξαντλείται στο τέλος του 2018 και μετά «γαία πυρί μειχθήτω»...

Θράσος

«Στον τομέα της αντιπλημμυρικής προστασίας έχουν δρομολογηθεί πολλά έργα και σίγουρα θα προωθηθούν πολλά περισσότερα το επόμενο χρονικό διάστημα. Ηδη, έχει αποφασιστεί η αύξηση σχετικών πιστώσεων και μέσω του υπουργείου Εσωτερικών». Την παραπάνω δήλωση έκανε ο υπουργός Εσωτερικών στο Συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας. Το θράσος τους δεν έχει όρια, στην προσπάθεια να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους για τη μεγάλη καταστροφή και τους 23 θανάτους στη Δυτική Αττική. Οχι μόνο δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα, αλλά αντίθετα, η έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού για τέτοιες παρεμβάσεις βαραίνει διαχρονικά τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου. Αλλωστε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διατηρεί ολόκληρο το νομοθετικό πλαίσιο προηγούμενων κυβερνήσεων σε ό,τι αφορά το χωροταξικό, την εμπορευματοποίηση της γης, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, σε αντίθεση με έργα και υποδομές που έχουν ανάγκη τα λαϊκά στρώματα, αλλά δεν είναι στον σχεδιασμό του κεφαλαίου και των κομμάτων του. Ακόμα και τώρα, που είναι νωπό το χώμα και η λάσπη στα σπίτια των κατοίκων της Μάνδρας, στον κρατικό προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση τα κονδύλια για αντιπλημμυρικά έργα είτε είναι πενιχρά είτε δεν υπάρχουν καθόλου, όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο «Ριζοσπάστης». Δίκαια λοιπόν αντιδρούν οι κάτοικοι της περιοχής και διεκδικούν ουσιαστική προστασία.

Ευαισθησίες

Η υποκρισία τους ξεχειλίζει. Ο λόγος για τα στελέχη του ΣΥΡΙZA και της κυβέρνησης, που με αφορμή την πώληση πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία θυμήθηκαν ξαφνικά ότι η μοναρχία αυτή έχει προκαλέσει «ανθρωπιστική καταστροφή» στην Υεμένη. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο Ν. Φίλης, που το παίζει ανήξερος και για να ξελασπώσει την κυβέρνηση, έλεγε σε πρόσφατες συνεντεύξεις του: «Οταν πληροφορηθήκαμε ότι η Σαουδική Αραβία μπορεί να χρησιμοποιήσει τα όπλα κατά αμάχων στην Υεμένη, ζητήσαμε πάγωμα της συμφωνίας πώλησης». Επιπλέον, οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μαζί με άλλα αστικά κόμματα, πρόσθεταν ότι «εφόσον το Ευρωκοινοβούλιο ζητήσει απαγόρευση όπλων στη Σαουδική Αραβία, θα κινηθούμε εντός του πλαισίου αυτού». Δεν μπορεί να μην ξέρουν όλοι αυτοί ότι από το Μάρτη του 2015 η Σαουδική Αραβία, με τη στήριξη σύμμαχων χωρών στην περιοχή, καθώς και των ΗΠΑ και της ΕΕ, πραγματοποιούν επέμβαση στην Υεμένη, με χιλιάδες αμάχους νεκρούς και εκατομμύρια πεινασμένους και εξαθλιωμένους. Οχι μόνο ξέρουν, αλλά η Ελλάδα συμμετέχει στο έγκλημα, προσδοκώντας μερτικό για το κεφάλαιο, σε μια γωνία του πλανήτη με τεράστια γεωστρατηγική σημασία. Ας αφήσουν λοιπόν τα σάπια και τις όψιμες ...ανθρωπιστικές ευαισθησίες τους.

Αλχημείες

«Δεν υπήρξε αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος». Αυτό ισχυρίζεται το υπουργείο Ενέργειας (όχι για πρώτη φορά), υποστηρίζοντας ότι είναι «στρεβλά» τα στοιχεία της Eurostat που αποτυπώνουν την αύξηση στα τιμολόγια. Με διάφορες αλχημείες, η κυβέρνηση ερμηνεύει τη μεγαλύτερη επιβάρυνση των νοικοκυριών λέγοντας ότι αυτή δεν οφείλεται στην αύξηση των τιμολογίων, αλλά στη γνωστή ιστορία με τις αυξήσεις του κόστους για τις «Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας». Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν ανακουφίζει τις εργατικές οικογένειες, που βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, που το σκέφτονται να ζεσταθούν και να μαγειρέψουν και που ζουν έναν εφιάλτη, κάθε φορά που αντικρίζουν το λογαριασμό του ρεύματος στο γραμματοκιβώτιο. Οσο για τα «τεκμήρια» αθωότητας που επιχειρεί να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση, είναι μάλλον ανησυχητικά, καθώς ισχυρίζεται ότι στην Ελλάδα το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας είναι «από τα χαμηλότερα στην ΕΕ». Αξιοποιεί δηλαδή τη γνωστή «συγκριτική φιλολογία», που αξιοποιούν όλες οι κυβερνήσεις όταν προετοιμάζονται για νέες αυξήσεις. Την ίδια στιγμή, βέβαια, οι βιομήχανοι συνεχίζουν ακάθεκτοι να απολαμβάνουν μειωμένα τιμολόγια και να παζαρεύουν με την κυβέρνηση και τη διοίκηση της ΔΕΗ νέες μειώσεις, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τους.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1823 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζέιμς Μονρόε διατυπώνει το ομώνυμο δόγμα («Δόγμα Μονρόε»). Με το δόγμα αυτό, οι ΗΠΑ διακήρυσσαν πως «η αμερικανική ήπειρος δεν θα έπρεπε στο μέλλον να θεωρείται πεδίον αποικισμού απ' τις ευρωπαϊκές δυνάμεις... Θα θεωρούσαμε οποιαδήποτε απόπειρα εκ μέρους τους να επεκτείνουν το σύστημά τους σ' οποιοδήποτε τμήμα αυτού του ημισφαιρίου ως επιθετική πράξη για την ασφάλειά μας». Η ιμπεριαλιστική διείσδυση και τελικά κυριαρχία των ΗΠΑ στις χώρες της κεντρικής και νοτίου Αμερικής ξεκινούσε.

1852 Τέλος της 2ης Γαλλικής Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος Λουδοβίκος Βοναπάρτης αυτοανακηρύσσεται αυτοκράτορας, με το όνομα Ναπολέων ο 3ος.

1917 Η σοβιετική εξουσία εγκαθιδρύεται στο Ιρκούτσκ (Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση).

1923 Γεννιέται η κορυφαία υψίφωνος Μαρία Κάλλας.

1927 Ξεκινά τις εργασίες του το 15ο Συνέδριο του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκοι), που θα μείνει στην Ιστορία για τις αποφάσεις του γύρω από τη συνεταιριστική οργάνωση της αγροτικής οικονομίας, καθώς και για την κατάρτιση του πρώτου πεντάχρονου πλάνου. Το ίδιο Συνέδριο επεσήμανε τη ρήξη της τροτσκιστικής - ζηνοβιεφικής αντιπολίτευσης με τον λενινισμό και ενέκρινε τη διαγραφή των Τρότσκι, Ζηνόβιεφ και Κάμενεφ από το Κόμμα.

1944 Οι λαϊκές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις κατά του αφοπλισμού του ΕΛΑΣ συνεχίζονται σε όλη την Ελλάδα με ιδιαίτερη μαζικότητα και μαχητικότητα. Το Υπουργικό Συμβούλιο - δίχως πλέον τους ΕΑΜικούς αντιπροσώπους - υπέγραψε το Διάταγμα για τη διάλυση του ΕΛΑΣ, του ΕΛΑΝ, του ΕΔΕΣ «και πάσης άλλης τυχόν υφιστάμενης οργανώσεως», κηρύσσοντας ταυτόχρονα την «επιστράτευσιν απάντων των εφέδρων αξιωματικών και οπλιτών». Η ΚΕ του ΕΑΜ αποφάσισε: α) Να απευθύνει έκκληση προς τις συμμαχικές κυβερνήσεις της Βρετανίας, της ΕΣΣΔ και των ΗΠΑ, β) να πραγματοποιηθεί παλλαϊκή συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος την Κυριακή 3 Δεκέμβρη, γ) να κηρυχθεί παλλαϊκή απεργία τη Δευτέρα 4 Δεκέμβρη και δ) να ανασυγκροτηθεί η ΚΕ του ΕΛΑΣ.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου αρχικά έδωσε την άδεια για τη συγκέντρωση της Κυριακής. Λίγες ώρες αργότερα, ωστόσο, την ανακάλεσε, δίνοντας εντολή να κατασταλεί ακόμα και με τη χρήση όπλων. Στο Φάληρο αποβιβάστηκαν 6.000 Βρετανοί στρατιώτες και δύο ελληνικά τάγματα από την Αίγυπτο. Οι δυνάμεις του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, από τη μεριά τους, είχαν ριχτεί στη μάχη για την επιτυχία του συλλαλητηρίου. Ο ΕΛΑΣ θα έπαιρνε μέρος, αλλά άοπλος, «πρωτοπορία και περιφρούρηση της εκδήλωσης», ενώ όλες οι κομματικές, ΕΑΜικές και ΕΛΑΣίτικες δυνάμεις θέτονταν σε επιφυλακή. Η Διοίκηση του Α ΣΣ του ΕΛΑΣ μεταφέρθηκε στην Κυψέλη, δίπλα στην Κομματική Οργάνωση Αθήνας (ΚΟΑ) του ΚΚΕ, για παν ενδεχόμενο.

1956 Η «Γκράνμα» αποβιβάζει τους 82 μαχητές - επαναστάτες στις ακτές της Κούβας, στην Πλάγια Ολοράδα. Η πορεία προς τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης είχε ξεκινήσει.

1977 Δικαστήριο της Πρετόρια απαλλάσσει τη νοτιοαφρικανική αστυνομία από κάθε ευθύνη για τη δολοφονία του μαύρου ηγέτη Στιβ Μπίκο, που είχε βρεθεί νεκρός στο κελί του ύστερα από άγριο ξυλοδαρμό.

1980 Θεσπίζεται για τις δημόσιες υπηρεσίες το πενθήμερο.

1980 Πεθαίνει η ερμηνεύτρια του ρεμπέτικου και παραδοσιακού τραγουδιού Ρόζα Εσκενάζι.

1982 Με απόλυτη επιτυχία στέφεται η πρώτη στον κόσμο μεταμόσχευση τεχνητής καρδιάς. Η «καρδιά» ονομάζεται «Τζάρβικ 7» από το όνομα του δημιουργού της. Λήπτης είναι ο 61χρονος οδοντίατρος Μπάρνι Κλαρκ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ