ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΠΑΤΡΑΣ
Εξω από το Εργατικό Κέντρο οι εργατοπατέρες και οι άνθρωποι της εργοδοσίας!

Σημαντική παρέμβαση ενάντια στην προσπάθεια του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού να οργανώσει εκλογές νοθείας και απάτης στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας

Από τη χτεσινή μαζική σύσκεψη των συνδικάτων στο Εργατικό Κέντρο
Από τη χτεσινή μαζική σύσκεψη των συνδικάτων στο Εργατικό Κέντρο
Μια σημαντική παρέμβαση ενάντια στη νοθεία και τον εκφυλισμό που καλλιεργούν στο εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, πραγματοποίησαν χτες μια σειρά από συνδικάτα της Πάτρας, από τα πιο μαζικά της δύναμης του Εργατικού Κέντρου.

Στο πλαίσιο μαζικής σύσκεψης που έγινε χτες το απόγευμα στην αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου, αποφάσισαν να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση διεξαγωγής του συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου, το οποίο ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή με την εκλογική διαδικασία, πετώντας έξω τους εργατοπατέρες και τους φίλους των αφεντικών.

Το στίγμα σε όλη τη διάρκεια του συνεδρίου, θα δίνει το γιγαντοπανό που ανάρτησαν τα σωματεία - μέλη του ΕΚΠ στην πρόσοψη του κτιρίου του Εργατικού Κέντρου, με το σύνθημα: «Το Εργατικό Κέντρο στο πλευρό των εργατών, όχι σύμμαχος των αφεντικών. Η νοθεία και απάτη δεν θα περάσει».

Αμέσως μετά τη χτεσινή σύσκεψη άρχισε το πλατύ κάλεσμα με ντουντούκες, τρικάκια και ανακοινώσεις παντού, στην εργατική τάξη της Πάτρας, στους ανέργους, στα συνδικάτα και στις Επιτροπές Αγώνα στους χώρους δουλειάς, να συγκεντρωθούν μαζικά σήμερα Σάββατο στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Το γιγαντοπανό που ανήρτησαν τα συνδικάτα στην πρόσοψη του κτιρίου του ΕΚΠ
Το γιγαντοπανό που ανήρτησαν τα συνδικάτα στην πρόσοψη του κτιρίου του ΕΚΠ
Παράλληλα, τα συνδικάτα καλούν τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στο συνέδριο της Κυριακής, στις 10 π.μ., υπογραμμίζοντας ότι το συνέδριο της εργατιάς θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

Με την πρωτοβουλία τους αυτή, τα συνδικάτα της Πάτρας έδωσαν την κατάλληλη απάντηση στο όργιο νοθείας, εκφυλισμού και απάτης, στο οποίο επιδόθηκε ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός που εκπροσωπείται από την «ηγετική» ομάδα της απερχόμενης διοίκησης, όπου τον πρώτο λόγο έχει η ΠΑΣΚΕ.

Ταυτόχρονα, τα συνδικάτα κατήγγειλαν την απόφαση που πήρε χθες το Πρωτοδικείο Πάτρας, με την οποία «νομιμοποίησε» αντιπροσώπους - «μαϊμού» που ουδείς γνωρίζει από πού, πώς και αν εκλέχθηκαν από εργάτες. Πρόκειται για μια δικαστική απόφαση που παρεμβαίνει ευθέως στις διαδικασίες του συνεδρίου, στηρίζοντας τις εκφυλιστικές μεθοδεύσεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, τα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Το «ποτήρι ξεχείλισε» για τους εργαζόμενους της Πάτρας στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Εργατικού Κέντρου που έγινε στις 14 Νοέμβρη. Εκεί, η «ηγετική» ομάδα της διοίκησης του ΕΚΠ, με απαράδεκτες διαδικασίες, χωρίς κανέναν έστω υποτυπώδη έλεγχο, χωρίς να υπάρχουν πρακτικά σωματείων, νομιμοποίησε «αντιπροσώπους» που κανείς δεν γνώριζε αν έπρεπε να βρίσκονται στο συνέδριο.

Εντελώς ενδεικτικά, για παράδειγμα, το σωματείο της προέδρου του Εργατικού Κέντρου, εμφάνισε 9 αντιπροσώπους που, σύμφωνα με την ίδια, ψηφίστηκαν από 428 εργαζόμενους στα... τεχνικά γραφεία της Πάτρας (!), χωρίς να καταθέσει πρακτικά εκλογών ούτε στο ΕΚ Πάτρας ούτε σε Πρωτοδικείο όπως θα έπρεπε.

Νομιμοποιήθηκαν 8 αντιπρόσωποι από «ναυτεργατικό σωματείο» που δήθεν εκπροσωπεί ναυτεργάτες που είναι ναυτολογημένοι στη γραμμή Ρίου - Αντιρρίου. Το σωματείο αυτό παρουσίασε μητρώο 100 περίπου ψηφισάντων, οι οποίοι δεν υπάρχουν στα ναυτολόγια των πλοίων της γραμμής!

Αντίστοιχα, πανελλαδικό σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων κουβάλησε 25 αντιπροσώπους από όλη την Ελλάδα στο ΕΚ Πάτρας. Νομιμοποιήθηκαν επίσης οι αντιπρόσωποι του Σωματείου Καθαριστριών που όταν έκλεισαν οι κάλπες οι ψηφίσαντες ήταν 70 και εμφάνισε πρακτικό με 112 και πάει λέγοντας...

Δεν θα περάσει το όργιο νοθείας και απάτης!

«Οι μηχανισμοί της εργοδοσίας και της κυβέρνησης στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας δεν θα περάσουν», ανέφερε, μιλώντας στη σύσκεψη ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας, Δημήτρης Αγγελόπουλος.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν τα σωματεία της Πάτρας μετά την χτεσινή σύσκεψη επισημαίνουν τα εξής:

«Σήμερα (σ.σ. χτες) συντελέστηκε ένα δικαστικό πραξικόπημα, το δικαστήριο αποφάσισε να συμμετέχουν στις εκλογές σωματεία που δεν έκαναν καν αρχαιρεσίες, που παρουσίασαν ψεύτικα και πλαστά χαρτιά, που μάζεψαν ψήφους από όλη την Ελλάδα, που δεν έκαναν ποτέ συνεδρίαση, εναντιώθηκαν σε κάθε πρωτοβουλία οργάνωσης και αγώνα για την υπεράσπιση των εργαζομένων και των ανέργων. Αυτή είναι η "ανεξάρτητη" Δικαιοσύνη που νομιμοποιεί τη νοθεία και την απάτη.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα 1η Δεκέμβρη 2017 στο ΕΚΠ και συμμετείχαν δεκάδες σωματεία αποφασίστηκε:

Δίνουμε μάχη να μην περάσει το όργιο νοθείας και απάτης στο ΕΚΠ.

Η βρωμιά τους και οι παρατυπίες τους ξεχειλίζουν. Δεν θα το επιτρέψουμε!

Η αντιπαράθεση και η κόντρα που έχουμε ανοίξει εδώ και μήνες με αφορμή τις εκλογές του ΕΚ είναι δίκαιη και αφορά όλη την εργατική τάξη της πόλης μας. Δεν είναι μια μάχη για τα κουκιά, είναι μια ουσιαστική μάχη για το τι προσανατολισμό θα έχει το ΕΚ. Είναι μια μάχη για να σταματήσει το ΕΚ να είναι μηχανισμός της εργοδοσίας και του εργοδοτικού συνδικαλισμού, που το μόνο που επιδιώκει είναι να υποτάξει τους εργάτες στις επιδιώξεις των επιχειρηματιών και των βιομηχάνων της περιοχής μας.

Θέλουμε ΕΚ αποκούμπι και πραγματικό στήριγμα των εργατών και των αγώνων τους, και όχι παραμάγαζο του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Εχουμε καθήκον λοιπόν, απέναντι στους εργάτες να πάρουμε μέτρα! Θα είναι ένα μεγάλο βήμα στην υπόθεση της αλλαγής της κατάστασης συνολικά στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα της περιοχής μας. Θα δοθεί από καλύτερες θέσεις η μάχη για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, για την επιτυχία της απεργίας στις 14 Δεκέμβρη.

Τα υπαρκτά σωματεία που έκαναν αρχαιρεσίες, που έχουν οντότητα και βρίσκονται καθημερινά στους χώρους δουλειάς, που παλεύουν για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, αναλαμβάνουν σήμερα πρωτοβουλία.

Από αυτήν τη στιγμή, το ΕΚΠ τελεί υπό την ευθύνη αυτών ακριβώς των σωματείων που συμφωνούμε ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο.

Διεξάγουμε κανονικά Συνέδριο και εκλογές την Κυριακή 3 Δεκέμβρη στις 10.00 π.μ. στο ΕΚΠ. Το Συνέδριο της εργατιάς θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

Απευθύνουμε πλατύ κάλεσμα στην εργατική τάξη της πόλης μας στους χιλιάδες ανέργους, στα σωματεία και τις επιτροπές αγώνα για μαζική συμμετοχή στο Συνέδριο της Κυριακής. Απευθύνουμε κάλεσμα σε κάθε τίμιο συνδικαλιστή και αντιπρόσωπο στο Συνέδριο που κατανοεί την άσχημη κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος, να τους καταδικάσει και να πάρει μαζικά μέρος στο Συνέδριο.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΟΧΙ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

Η ΝΟΘΕΙΑ ΚΑΙ Η ΑΠΑΤΗ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ! ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ!».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Αλληλεγγύη στους πληγέντες από τις πλημμύρες

Σε νέες δράσεις έμπρακτης αλληλεγγύης στους πληγέντες από τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική προχωρούν συνδικάτα του Λεκανοπεδίου σήμερα και αύριο, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα που απηύθυνε στην προχτεσινή σύσκεψη η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ.

Συγκεκριμένα, σήμερα Σάββατο, συνδικάτα και Λαϊκές Επιτροπές του Θριασίου θα πραγματοποιήσουν διανομή ειδών πρώτης ανάγκης στην κεντρική πλατεία της Μάνδρας από τις 10 π.μ. έως 2 μ.μ., με τη συμμετοχή και άλλων συνδικάτων της Αττικής.

Ακόμα, αύριο Κυριακή, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής βάζει πούλμαν που θα φύγει στις 9 π.μ. από την πλατεία Καραΐσκάκη για τη μεταφορά συνεργείων που θα ασχοληθούν με εργασίες καθαρισμού και μικροεπισκευές. Απευθύνεται κάλεσμα συμμετοχής σε συνδικαλιστές και εργαζόμενους από κάθε κλάδο.

Παράλληλα, είδη πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες, τα οποία θα αποστέλλονται στο Σωματείο Εργαζομένων του δήμου Μάνδρας - Ειδυλλίας συγκεντρώνει και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Η συγκέντρωση των ειδών γίνεται καθημερινά, Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 9 π.μ. έως τις 2 μ.μ., στα γραφεία του ΕΚΛ.

Αντίστοιχο κάλεσμα αλληλεγγύης απευθύνει η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ. Η συγκέντρωση της υλικής βοήθειας στους πληγέντες θα γίνει σήμερα Σάββατο, από τις 11.00 π.μ. έως τη 1 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Καταγγέλλει απαράδεκτη συμφωνία χειροτέρευσης των όρων εργασίας

Τη στάση των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στο Διοικητικό Συμβούλιο στην Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού Ελξης (ΠΕΠΕ), που αβαντάρει την εργοδοσία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στη χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας, καταγγέλλει με ανακοίνωση της η Γραμματεία Σιδηροδρομικών του ΠΑΜΕ.

«Πιασμένοι χέρι - χέρι εργοδοσία, κυβέρνηση και εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός», τονίζει η Γραμματεία, «συμφωνούν σε συγκεκριμένους όρους αύξησης των εργάσιμων ημερών ανά μήνα, άρα και του μέσου εργάσιμου χρόνου (από αυτό εξαρτάται ο βαθμός εκμετάλλευσης) και αναφέρονται αόριστα μόνο σε προσλήψεις, που είναι άγνωστο πότε θα γίνουν, πώς θα γίνουν, με τι δικαιώματα κ.λπ.

Η επαίσχυντη συμφωνία τους καθιερώνει ότι οι μηχανοδηγοί θα εργάζονται από εφτά μέχρι και εννιά συνεχόμενες μέρες και θα παίρνουν τα μισά ρεπό του μήνα! Την ψήφισαν η "+Συνεξέλιξη" (ΣΥΡΙΖΑ), η ΔΑΚΕ και η "Ενότητα" (ΔΑΚΕ). Τις ίδιες ευθύνες έχει όμως και η ΠΑΣΚ, που ενώ δεν την ψήφισε, πρότεινε να ισχύσει το 7ήμερο "στα κρυφά", μέσα από τα κυκλώματα εργασίας.

Τα περί "ελεύθερης συναίνεσης" είναι απροκάλυπτη κοροϊδία, καθαρή πρόκληση. (...) Ισχυρίζονται ότι αυτό θα γίνεται "κατ' εξαίρεση", όταν προκύπτει υπηρεσιακή ανάγκη. (...) Στην καπιταλιστική ανάπτυξη η αύξηση της κερδοφορίας της εταιρείας είναι συνεχής και πατάει πάνω στο ξεζούμισμα των εργαζομένων.

Η αλλαγή των όρων αποζημίωσης στα τρενοχιλιόμετρα, με την επαίσχυντη συμφωνία ΤΡΑΙΝΟΣΕ - ΠΕΠΕ, κινείται στις κατευθύνσεις της "έκθεσης Σέρκας" και τις οδηγίες της ΕΕ για τη "διευθέτηση" του χρόνου εργασίας - που από το 2008 είχε μείνει στην άκρη κάτω από την κατακραυγή των εργαζομένων - αφού μπορεί να αξιοποιηθεί για το χωρισμό του εργάσιμου χρόνου σε ενεργό και ανενεργό!».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ