Κυριακή 3 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΒΔΟΜΑΔΑΣ
Το μέλλον μας δεν είναι ο σάπιος κόσμος του καπιταλισμού

Μια μεγαλειώδης, αποφασιστική, μυριόστομη «δήλωση» ήταν η συμμετοχή χιλιάδων λαού, εργατών, ανέργων, αυτοαπασχολούμενων, νέων στη μεγάλη εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ την περασμένη Κυριακή στο ΣΕΦ, για το κορυφαίο κοσμοϊστορικό γεγονός του 20ού αιώνα, την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση που έσπασε τον πάγο, χάραξε το δρόμο που έως και σήμερα βαδίζουμε: Ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός είναι το σύγχρονο, το νέο, το μέλλον!

Η απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, στη φτώχεια και εξαθλίωση, στις κρίσεις, στους πολέμους και την προσφυγιά, στα αδιέξοδα που γεννάει σε κάθε του βήμα το σάπιο, ιστορικά ξεπερασμένο, καπιταλιστικό σύστημα, που δεν παίρνει από γιατρειά.

Είναι ανάγκη των καιρών. Γέννημα της κοινωνικής εξέλιξης, των σύγχρονων, τεράστιων δυνατοτήτων της παραγωγής, της επιστήμης, της τεχνολογίας, που θα απελευθερωθούν μπαίνοντας στην υπηρεσία των εργατικών - λαϊκών αναγκών όταν η εργατική τάξη πάρει ξανά την εξουσία, οργανώσει τις νέες σοσιαλιστικές - κομμουνιστικές σχέσεις παραγωγής, βγάζοντας από τη μέση το βασικό εμπόδιο, την ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και την εξουσία των καπιταλιστών.

Το προσωρινό πισωγύρισμα, οι τόνοι λάσπης και συκοφαντίας, η αντικομμουνιστική χολή δεν σταματάνε την κοινωνική εξέλιξη, την κίνηση της Ιστορίας προς τα μπρος.

Στο δρόμο αυτό, το ΚΚΕ, τα χιλιάδες μέλη και φίλοι, στεκόμαστε περήφανοι, πιο έμπειροι, πιο αποφασισμένοι. Περήφανοι για την 100χρονη διαδρομή του Κόμματός μας, την πολύτιμη σκυτάλη που παίρνουμε, περήφανοι που το Κόμμα μας κράτησε ψηλά τη σημαία της επαναστατικής πάλης. Πιο έμπειροι, εξοπλισμένοι με τα διδάγματα και την πείρα του πρώτου εργατικού κράτους στον κόσμο.

Πιο αποφασισμένοι να αναμετρηθούμε με τα μεγάλα καθήκοντα που μπαίνουν σήμερα μπροστά στο Κόμμα μας για την ολόπλευρη ισχυροποίησή του, την οικοδόμηση στους χώρους δουλειάς και σε κλάδους στρατηγικής σημασίας, την ιδεολογικοπολιτική ενίσχυση, ανοίγοντας πλατιά τη συζήτηση με τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα για την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.

Κατακτώντας στην πράξη την ικανότητα να συγκεντρώνουμε δυνάμεις για την επαναστατική ανατροπή, δουλεύοντας σταθερά για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, για την προώθηση της Κοινωνικής Συμμαχίας σε αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική κατεύθυνση.

Πολλές οι επιβεβαιώσεις

Μόνο τη βδομάδα που πέρασε, εξάλλου, ο λαός μας πήρε πολλά ακόμα δείγματα για το τι σημαίνει το «νέο» που επικαλείται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, κι από κοντά όλα τα υπόλοιπα αστικά κόμματα:

-- Με τις «κοκορομαχίες» και τα «άπλυτα» που κρέμασαν στη Βουλή με αφορμή την υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σ. Αραβία, το διαγκωνισμό για το ποιος είναι πιο διαπλεκόμενος με τους «μεσάζοντες», για να κρύψουν το μεγαλύτερο σκάνδαλο, την ίδια την πώληση σε κράτος που δολοφονεί στην Υεμένη, πραγματοποιεί ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους. Μα, πιο πολύ για να κρύψουν κάτω από τα «πυροτεχνήματα» τις τεράστιες ευθύνες τους για την όλο και πιο βαθιά εμπλοκή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και σχεδιασμούς, για τη διεκδίκηση του ρόλου του αμερικανοΝΑΤΟικού «σημαιοφόρου» στην περιοχή, την «ομόθυμη» μετατροπή της Ελλάδας σε βάση για το ξεδίπλωμα των σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, σχέδια που γεννάνε τεράστιους κινδύνους για το λαό μας και τους λαούς της περιοχής.

-- Με τις «χαρές» για τους ρυθμούς πολυβόλου με τους οποίους κλείνουν τα 95 προαπαιτούμενα της 3ης «αξιολόγησης», για να συζητηθούν στο αυριανό Γιούρογκρουπ και να «πακεταριστούν» προς ψήφιση τις επόμενες μέρες. Αντιλαϊκά μέτρα που βάζουν στο στόχαστρο τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τις όποιες κοινωνικές παροχές, την ασφάλιση. Μέτρα που σε αντίθεση με τα ψέματα της κυβέρνησης ότι αποτελούν τις τελευταίες τάχα θυσίες των λαϊκών στρωμάτων, πριν γευτούν τα καλά της καπιταλιστικής ανάκαμψης, αποτελούν απλά τη «γέφυρα» και για τα επόμενα, όπως αποκάλυψε μέσα στη βδομάδα ο «Ριζοσπάστης», δημοσιεύοντας όσα προβλέπονται στο «συμπληρωματικό μνημόνιο» κυβέρνησης - Ευρωζώνης και αφορούν το περαιτέρω τσεκούρι στα προνοιακά επιδόματα, την παγίωση και επέκταση της εργασιακής ζούγκλας, τους «κόφτες» στην Υγεία, τη συνέχιση της φοροληστείας στο λαό, τις αναδιαρθρώσεις για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, πέρα και από τα όσα μέχρι τώρα έχουν συμφωνηθεί για τα επόμενα χρόνια, πέρα και από τους «αυτόματους κόφτες» και τη δημοσιονομική πειθαρχία που προβλέπουν τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ.

-- Με την «προετοιμασία εδάφους» για την κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας, που η κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει στο πλαίσιο της 3ης «αξιολόγησης» και ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή, με στόχο να χτυπήσει τη συλλογική οργάνωση και δράση των εργαζομένων, να πάρει από τα χέρια τους το «όπλο» της απεργίας και μάλιστα στο επίπεδο του ομίλου και της επιχείρησης, εκεί που η αντιπαράθεση με την εργοδοσία παίρνει την πιο οξυμένη μορφή. Οι συλλήψεις συνδικαλιστών μέσα στα σπίτια τους στα Γιάννενα, αλλά και στην περιφρούρηση της απεργίας στα «Market In», μόνο ως «πρόβα τζενεράλε» μπορεί να θεωρηθούν, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση των βρώμικων αποστολών για το κεφάλαιο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διστάσει να βάλει υποψηφιότητα για τα εύσημα του κεφαλαίου όχι μόνο για το «καρότο» της εξαπάτησης, αλλά και για το «μαστίγιο» της καταστολής.

-- Το ίδιο, άλλωστε, επιβεβαιώθηκε την ίδια μέρα και στα ειρηνοδικεία, με την έναρξη των πλειστηριασμών, διαδικασία που οδηγεί στο σφυρί λαϊκά σπίτια, σφίγγει κι άλλο τη θηλιά σε λαϊκές οικογένειες και επαγγελματίες. Η βρώμικη προπαγάνδα κυβέρνησης και αστικών επιτελείων ότι τάχα όσοι διαδηλώνουν υπερασπίζονται τους «βιλάτους», οι εκβιασμοί ότι αν δεν προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί τότε ο λαός θα πληρώσει με ανακεφαλαιοποίηση τα «σπασμένα» των τραπεζών, οι κυβερνητικές «διαβεβαιώσεις» - παραμύθια χωρίς κανένα αντίκρισμα - για την υποτιθέμενη προστασία της πρώτης κατοικίας, τα μέτρα καταστολής ενάντια σε όσους διαδηλώνουν, όλα μα όλα επιστρατεύονται ώστε να υπηρετήσουν το στόχο του κεφαλαίου: Το πώς οι τραπεζικοί όμιλοι θα τροφοδοτήσουν χωρίς «βαρίδια» το νέο γύρο δανεισμού των επιχειρηματικών ομίλων.

-- Αλλά και με τα ΜΑΤ και τα χημικά στο υπουργείο Παιδείας απέναντι στα «μαξιμαλιστικά» προφανώς αιτήματα των εστιακών φοιτητών να έχουν ένα πιάτο φαΐ, ζεστό νερό και θέρμανση, αφού όλα αυτά έχουν κοπεί στις λίγες και ανεπαρκείς εστίες της χώρας.

Με όλες μας τις δυνάμεις για την απεργία

Να τι έχει να περιμένει από την ανάκαμψη του κεφαλαίου ο λαός: Θυσίες χωρίς τέλος για την ανάκαμψη των ομίλων, αντεργατική επίθεση χωρίς ημερομηνία λήξης, νέους μεγάλους κινδύνους. Το κλίμα αναμονής και οι αυταπάτες που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση για τα «οφέλη» που τάχα θα έχει η ανάπτυξη για λογαριασμό του κεφαλαίου πρέπει να πάρουν απάντηση.

Η απόφαση για πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 14 Δεκέμβρη, όπως ήταν η πρόταση του ΠΑΜΕ προς τα συνδικάτα, αποκτά μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο μεγάλη σημασία και η επιτυχία της χρειάζεται να γίνει υπόθεση κάθε συνδικαλιστικής οργάνωσης, συνολικά των εργαζομένων.

Πιάνοντας το «νήμα» από τις μαχητικές κινητοποιήσεις σε μια σειρά από χώρους δουλειάς και κλάδους του προηγούμενου διαστήματος, ενάντια στην απληρωσιά και τις απολύσεις, για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, την έμπρακτη αλληλεγγύη των ταξικών σωματείων στο λαό της Μάνδρας. Αξιοποιώντας την προετοιμασία που έχει γίνει σε δεκάδες συνδικάτα, που έχουν ήδη συζητήσει τη συμμετοχή και την οργάνωση απεργίας, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα των 9 Ομοσπονδιών εργαζομένων και συνταξιούχων για υπεράσπιση του απεργιακού δικαιώματος, απέναντι στα σχέδια κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ - ΔΝΤ, τις δέκα μέρες που απομένουν έως την απεργία κάνουμε τη νύχτα μέρα για να δυναμώσουν οι εστίες αντίστασης, να δημιουργηθούν κλίμα απεργίας και προϋποθέσεις συμμετοχής ακόμα περισσότερων εργαζομένων στην πανεργατική απεργία. Για να ανοίξει η συζήτηση για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, για το μόνο ρεαλιστικό δρόμο που έχουν μπροστά τους οι εργαζόμενοι για την ικανοποίηση των αναγκών τους.

Περιοδεία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην Κρήτη

Στην Κρήτη βρίσκεται από χτες και μέχρι αύριο Δευτέρα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το σημερινό και αυριανό πρόγραμμα της περιοδείας έχει ως εξής:

Κυριακή 3 Δεκέμβρη:

Στη 1 μ.μ., θα μιλήσει σε εκδήλωση - συνεστίαση που διοργανώνει η ΤΕ Ηρακλείου, στο κέντρο «ΑΝΟΔΟΣ», στο Γάζι Ηρακλείου.

Στις 7.30 μ.μ., θα απευθύνει χαιρετισμό σε εκδήλωση που διοργανώνει η ΤΕ Ρεθύμνου προς τιμήν του κομμουνιστή ποιητή Μιχάλη Σταυρακάκη (Νιδιώτης), στα Ανώγεια Ρεθύμνου.

Δευτέρα 4 Δεκέμβρη:

Θα συναντηθεί στις 11 π.μ. με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολο Βουλγαράκη, στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας, και στις 12 μ. με τον δήμαρχο Χανίων Τάσο Βάμβουκα, στο δημαρχείο.

Στις 8 μ.μ., θα απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση του «Καφέ Κήπος» προς τιμήν του κομμουνιστή ηθοποιού Μάνου Κατράκη, στον Δημοτικό Κήπο στα Χανιά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ